:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мечти

Рекъл Първанов коалиция да пренарежда

АБВ се опитва да заеме мястото на Реформаторския блок до ГЕРБ, но ще свърши като маша на Бойко Борисов
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На Георги Първанов много му се иска да заеме мястото на Реформаторския блок в управляващата коалиция.
В България всеки е свикнал да гледа в паницата на другия. Наднича и все му се струва, че чуждото яйце има два жълтъка. И накрая казва - ама защо и за мен да не може повече? Мигар съм по-малко заслужил.

Така и Георги Първанов. Бившият президент отдавна гледа към мястото на Реформаторския блок в управлението и това, което вижда, изобщо не му харесва. "РБ е новото ДПС по отношение на преяждането с власт. Навсякъде, където се отвори местенце, кандидатът е на реформаторите. Позволяват им го министър-председателят и ГЕРБ, върху техния гръб се разхождат реформаторите", обясняваше Първанов през март м.г. - едва няколко месеца, откакто беше заработило настоящото коалиционно управление. Той самият току-що театрално бе хвърлил оставка като председател на АБВ в знак на несъгласие с решението на депутатите си да подкрепят взимането на нов дълг от правителството. (Всяко съвпадение с водевила, разиграван от Борисов и неговите депутати заради ДСБ, не е никак случайно.) И неприкритата радост на десните при новината за неговото (в крайна сметка несъстояло се) оттегляне от политиката предизвика тогава



Първанов да излее скритото си недоволство



от разпределението на порциите в новата власт. Задявките между АБВ и блока продължиха и след това с различен интензитет, за да стигнат върха си през февруари т.г., когато зам.-шефът на партията Румен Петков публично обвини реформаторите, че са укрили приходи за близо 100 хил. лв. По това време ДСБ вече официално се заявяваше като опозиция на управлението и мишена на хората на Първанов бе доминиращата в блока фракция на Меглена Кунева. Което означава, че за АБВ проблем е присъствието на РБ във властта въобще, независимо от това кой стои начело на десните.

Дълго време претенциите на бившия президент и депутатите му се обезсилваха от малката им тежест в управляващото мнозинство. Парламентарната им група има едва 11 народни представители. През октомври 2014 г. лявата формация взе 136 223 гласа, или 4.15% - едва колкото да се промуши в Народното събрание. При това влезе като Коалиция АБВ - с участието на "Българска партия либерали", "Обединен блок на труда" и ФАГО. Резултатът на РБ на вота беше двойно по-голям и съответно, и размерът на тяхната ПГ. Всичко това се промени, след като ДСБ и депутатите от гражданската квота на блока оттеглиха подкрепата си за управлението. Внезапно силите на АБВ и остатъчния РБ почти се изравниха. А Първанов усети, че времето за атака е дошло.



"Така коалицията не може повече да работи",



отсече експрезидентът в средата на март. И витиевато обясни, че досега е позволявал част от решенията да се взимат в по-тесния кръг на ГЕРБ и РБ, защото "държахме на лека дистанция на партии като АБВ от управлението". Но не и сега, когато блокът рязко олекна политически, а присъствието му във властта остана все така масирано. "Ние не искаме министерски постове. Ние искаме всяка партия да получи полагаемото й се според тежестта й, защото сега очевидно има несъразмерност", обобщи Първанов. Като първа стъпка той посочи въвеждането на ясни правила за работа на коалиционния орган - Съвета за развитие към Министерския съвет. Замисълът е в него да се обсъждат ежедневните въпроси, засягащи коалицията, като по-активна роля се отреди на АБВ и Патриотичния фронт. Така Първанов много хитро въвлече националистите в собствената си игра. В ПФ имат основание да са недоволни от положението си, тъй като и до ден днешен са в миманса на управлението. И сега може да се окажат полезен съюзник в борбата на експрезидента срещу РБ, ако успее да възбуди апетита им за власт. Нищо че допреди година отвратено укоряваше съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, че използва "най-грозния език, употребяван от парламентарната трибуна" и "дори Сидеров е по-сдържан от него, когато става въпрос за етническия мир". От АБВ искат да се преразгледа и подписаната от тях и ГЕРБ политическа декларация в подкрепа на правителството. Така формално издигат претенцията си, че са на едно и също ниво с реформаторите, които вече няколко месеца договарят с хората на Бойко Борисов допълнение към коалиционното си споразумение.

Рамо на амбициите на бившия президент може да удари и парламентарната група на ГЕРБ. Нейният шеф Цветан Цветанов още в средата на 2015 г.



се оплакваше от прекомерните щения на реформаторите



По думите му "в нашата ПГ също има определени мнения за начина, по който участваме в това управление, защото нашите народни представители и нашите структури по страната са много по-големи на брой". Освен това покрай скорошната си атака срещу ДСБ герберите подпукаха и членовете на кабинета, в които се е прицелил Първанов - министрите на отбраната и здравеопазването Николай Ненчев и Петър Москов. Нищо че се снишиха в момента, в който лидерът им Бойко Борисов издигна глас от Брюксел в защита на правителството си. Министри не се свалят само с фронтална атака.

Във всеки случай обаче Първанов доста се надценява, ако смята, че може да преоформи коалицията по свой вкус със задкулисни маневри и подмолни атаки. Работата е там, че той не е станал по-силен, а просто реформаторите са станали по-слаби. Борисов вече даде да се разбере, че няма намерение да сменя министри. Особено на реформаторите, които легитимират кабинета като прозападен. По-трезво на ситуацията очевидно гледа вицепремиерът от АБВ Ивайло Калфин, който подкрепи всяка дума и инициатива на Първанов, но застана и зад правителството с думите, че "управляващата коалиция е работеща". Така де, все пак той работи в кабинета. Така че най-много някой зам.-министър да го отнесе покрай текущите скандали и АБВ да придобие неговата позиция. А междувременно Борисов ще получи възможност да настройва хората на експрезидента и реформаторите едни срещу други и така да ги контролира.
4
1737
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
23 Март 2016 19:48
Първанката е толкова петимен за задкулисна власт и коридорни интрижки, че се изживява като някой Фуше. Да стиска, там, Баце за пеша, щото неговото АБВ май повече парламент нема да види.
23 Март 2016 20:51
Ба, бута Баце към избори и го будалка ,че видите ли - държи топла връзка с Кремъл. Демек - ГЕРБ и АБВ = коалиционни партньори.От вас ЕС , от АБВ - Кремъл.
Друг е въпросът ,че в Кремъл никой не чувал за Гочето. Дори и дядо Неофит по време на визитата си в Москва не можа да му помогне за среща на по-високо ниво.
24 Март 2016 09:25
Ренегата си остава винаги и навсякаде РЕНЕГАТ,ако и да стиска в рука пернишки винкел!
24 Март 2016 09:30
Не остана нищо непродадено и непредадено от ренегата Първан Добрев.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД