:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 414
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Половината сирене на пазара ни е незряло и пълно с вода

Измамници вече влагат и опасни ензими в млечните продукти
Снимка: БГНЕС
Богомил Николов
Българинът продължава да е жертва на недобросъвестни производители и търговци и да плаща скъпо за некачествени храни, като поредната илюстрация е изконен национален продукт - бялото саламурено сирене. Проучване на асоциация "Активни потребители" разкрива, че масово се продава сирене, което е недозряло, прекалено "мокро" и съдържа палмови или други мазнини.

"Активни потребители" са дали за изследване проби от 36 марки краве сирене и в 19 са открити наднормени количества вода. Други шест марки били немлечни мазнини. Етикетите на 23 продукта - основно продавани по пазарите, не давали достатъчна информация. Все пак тестовете показват и нещо положително - в проверените сирена няма следи от антибиотици и солта е в нормите.

За да увеличат печалбата си, част от фирмите, са склонни да пълнят сиренето с палмово масло и сухо мляко. "При 27 марки сирене има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама", съобщи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Поредната "иновация" е добавянето на специален ензим, който с по-малко мляко да направи нещо, приличащо на сирене, разясни той. За съжаление обаче у нас все още няма метод за откриване на този ензим. А подозрения за неговото влагане в сиренето се появило при 10 от пробите, които имали повишено съдържание на вода и ниска масленост. Употребата на ензима е позволена в хранителната индустрия, но не за направата на сирене. "Производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората", предупреди д-р Иванов.

Това е четвъртото поред проучване на "Активни потребители", последното от които бе през 2011 г., когато също бяха засечени куп нарушения.

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) вчера обяви, че е заловила 7 тона "краве" сирене с мазнини, които не идват от краве мляко. От тях 4.5 тона са насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2.6 тона са насочени за унищожаване.



МЕРКИ

Заради драстични нарушения при част от сирената от "Активни потребители" се заканиха да сезират Комисията за защита на потребителите. От асоциацията на Богомил Николов призоваха Агенцията по храните да увеличи честотата на проверките си и да прави редовно тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи, с участието на всички заинтересовани страни. Не може да познаете дали едно сирене е истинско само по външния му вид, коментира Николов. Известна гаранция дава цената - килограм истинско сирене няма как да струва по-малко от 8-9 лева за килограм.

13
2154
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
17 Май 2016 21:28
Не е ли престъпление това че въпросните органи, който са констатирали тези нарушения не обявяват имената на нарушителите.
17 Май 2016 21:34
не. всякакво обявяване на име извън икономическите новини се третира като реклама. а медиите искат за реклама да се плаща, отделно че и сем бди да не би да има повече раклама, отколкото трябва.

нали си чувал, че "няма лоша реклама"
17 Май 2016 22:42
Това си е чисто изнудване - вижте ме, аз знам какво влагате. ( и ако ми кихнете достатъчно, ще си трая)
17 Май 2016 22:44
Не е ли престъпление това че въпросните органи, който са констатирали тези нарушения не обявяват имената на нарушителите.


Не е ли престъпление, че това се повтаря от 2012 година (сигурно и от по-рано), а никой не е направил НИЩО?

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/60-ot-mlechnite-produkti-v-blgariya-sa-mente.html
17 Май 2016 22:47
Това си е чисто изнудване
не, не е. в статията е посочена асоциация "активни потребители", а те си имат сайт с табличка. ето: Натисни тук
18 Май 2016 09:16
Абе вие луди ли сте?
"Активни потребители" никога не крият фирмите нарушители, напротив, те са единствените, които назовават с истинските им имена и безобразниците, и съвестните производители!!! Просто влезте на сайта им и ще намерите пълната информация!
18 Май 2016 09:55
Много интересно, страницата на "активните" е недостъпна в момента...
18 Май 2016 10:34
Смесват изварата с туткал и става Българско бяло саламурено сирене по БДС.
Между другото, аз консумирам вакуумирано сирене от 6 лв килото. При сегашните проверки параметрите му са се оказали в нормата. Така че тия мандражии които ме приказват за сирене от 9лв + "да имат да зимат".
18 Май 2016 11:12
Статията в "Капитал" е много по-подробна (Shame on You "NOW".

Асоциация "Активни потребители" установи нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 6 от 36 изследвани марки краве сирене. И шестте продукта са насипни. Четири от тях се реализират във веригата "Кауфланд" - "Дъга" (доставчик "Ипекс груп", "Здравец" (доставчик "Сибила 2000", "Старопланинско" (производител "Сирма Приста" и "Тракия" (дистрибутор "Лъки 2003". С необявени растителни мазнини е и собствената марка на "СВА Коме" - сирене СВА. Шестата установена злоупотреба е в проба от Женския пазар, но доставчикът и производителят на продукта са неидентифицирани, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".


И цялата статия - http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/05/17/2761604_v_6_ot_36_izsledvani_marki_sirene_ima_rastitelni/
18 Май 2016 11:31
Аз купувам сирене от малък производител. Отначало продаваха само мляко. Човекът разказва че извикали технолог да им обясни как се прави сирене. След това опитали сами и му се обадили да се похвалят, че е станало. А технологът казал: "А, то като е от мляко, винаги става"
18 Май 2016 11:37
КРАСС,
във в-к 24часа публикуваха и фирмите с качественни продукти . И други разбира се.
https://www.24chasa.bg/novini/article/5503179
18 Май 2016 12:33
ЦЕНЗ,

Така е (в "Капитал" също има пълен списък и на "добрите" и на "лошите", сигурно и други медии са публикували подробностите. Критиката ми е към "СЕГА", че цензурира и съкращава информацията, като по този начин я прави почти непотребна.
18 Май 2016 13:26
Злобни инсинуации и манипулации - политическа поръчка! Защо не озаглавиха съобщението "Половината сирене на пазара ни е узряло и свободно от вода"? А?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД