:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,471,456
Активни 114
Страници 11,698
За един ден 1,302,066

Съдебните изпълнители неправилно запорират хиляди заплати и пенсии

Длъжниците могат да си спасят защитените доходи, ако представят документ от работодател или от НОИ
Частните съдебни изпълнители масово налагат запори върху банкови сметки, по които се превеждат заплати, пенсии, детски надбавки, болнични и други социални плащания, които по закон са защитени. Става дума за десетки хиляди дела годишно. Този проблем е от години, заяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Той обясни, че заради банковата тайна юристите не знаят какви средства постъпват по въпросните сметки.

Запорът може да се вдигне едва след като длъжникът представи документ, че на въпросната сметка се превежда заплатата му. Става дума за удостоверение от работодател, от НОИ или банково извлечение. За целта засегнатите трябва да сигнализират възможно най-бързо, за да бъде вдигнат запорът. Проблемът обаче бил, че хората масово не знаели правата си и не се сещали да се обърнат към съдебните изпълнители за прекратяване на недоразумението. Затова от камарата ще правят информационна кампания, която да разяснява правата на длъжниците.

Съдебните изпълнители налагат запорите на сляпо, защото за тях важи банковата тайна. Когато кредитор се обърне към изпълнител и не знае банковата му сметка, издирването й става на случаен принцип. Изпълнителят обикновено се обръща с писма към големите банки и ги пита дали въпросният длъжник има сметки там. Ако получи положителен отговор, нарежда запор. Ако не, продължава да пита други банки. Ако не успее да издири сметка, издирва работодателя на длъжника през данъчните и НОИ.

Преди години е имало практика съдебни изпълнители да искат запор едновременно във всички банки, което е натоварвало длъжника с огромни такси - до 540 лв. Тази схема е спряна от Камарата с глоби за съдебните изпълнители, които постъпват така.

От миналата пролет в парламента отлежават поправки на Закона за частните съдебни изпълнители, които ще решат проблема със запорите. Депутатите обаче забравиха за тях, алармира Дичев. Предлага се механизъм, който ще задължи банките да проверяват произхода на сумите по сметките и да уведомяват за това изпълнителите. Така няма да се удържат пенсии и трудови доходи над гарантирания минимум от една минимална заплата.

През миналата година съдебните изпълнители са събрали 1.25 млрд. лв., съобщи още Дичев. От камарата отчитат, че броят на делата, заведени по искане на банки, е нисък, но за сметка на това събраните суми по тези дела са големи. Според тях това значи, че банките не завеждат дела срещу дребни длъжници, а в повечето случаи срещу компании. Отчита се ръст на делата, образувани по искане на общините и държавата. През миналата година в бюджета са постъпили над 120 млн. лв., събрани от частните изпълнители. Гражданите завеждат изпълнителни дела предимно за дължими заплати и за издръжки.

Да се приемат промени в ГПК и Семейния кодекс, които да позволяват санкции срещу недобросъвестни родители, които не дават детето на бившия си партньор, настояват от камарата. "Делата за предаване на дете са изключително тежки и частните съдебни изпълнители правят всичко възможно да не се стигне до травмиращ изход. Но тъй като режимът за виждане с другия родител най-често е в събота и неделя и нееднократно, предаването се случва трудно. Сега законът казва: изпраща се покана за доброволно изпълнение и ако няма съдействие, се стига до принудително изпълнение, когато съдебният изпълнител трябва да предаде физически детето", разказа Дичев и обясни, че този механизъм е неефективен. Затова частните изпълнители искат да се въведат глоби за родители, които не изпълняват съдебните решения. Те могат да се изпращат в НАП, която след това да възлага събирането им на същия изпълнител, който вече е ангажиран със случая. "Идеята не е да събираме глоби, а да има реален механизъм", обясни Дичев.
12
8580
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
17 Май 2016 19:25
Е, ако си на трудов договор от къде могат да си вземат парите? Разбирам да не може да падат пипат под някакъв лимит, но другото ми се струва малко глупаво.
17 Май 2016 20:04
Така няма да се удържат пенсии и трудови доходи над гарантирания минимум от една минимална заплата.
17 Май 2016 21:15
Допускането на частни нотариуси и съдебни изпълнители е бандитизъм. След като властта се осъществява само от държавните органи, непотребно е да се месят частници. Към коя власт спадат тези две категории юристи-частните нотариуси и частните съдебни изпълнители? Властта произлизала от народа. Питам ви, кога народът даде права на частниците? Кога? Нямало е нито референдум нито директива на ЕС за това разделение. Ако се продължава така, ще се стигне до частна изпълнителна власт и частна законодателна власт.Явно има нужда от подробна норма, според която не се допуска осъществяването на досегашните три вида власти от частници!!
17 Май 2016 22:06
ЧСИ са най-големите нарушители.Самите кантори са инвестиционни проекти на мутрите
за реализиране на големи печалби.За Дичев това ли е най-големия проблем
- предаването на децата? Той го иска за да се улеснят те, а не гражданите.
Защо не казва нищо за безумния начин на призоваване например - нали Патриотите
щяха да променят този срам.Ама отзи гражданин от с.Бутан захапа кокала и вече
никой нищо не казва.
18 Май 2016 08:24
Манолова,Майче,какво стана с борба та ти с тия откровенни КОЖОДЕРИ на обикновенните хорица,за какво те избраха,какви ги дрънкаше а тия откровенн МУТРИ откровенно и безпардонно са си разпасали пояса!
18 Май 2016 10:23
П- добре да обясни защо ако някой ЧСИ вместо присъдената сума и разходи изтегли ВСИЧКИ СУМИ ОТ ВСИЧКИ СМЕТКИ на предполагаемия длъжник и после съдът го осъди да върне неправомерно присвоената сума, Камарата не изключва подобни субекти, а само ги отстранява временно и после ги връща? Това си е кражба и злоупотреба със служебно положение отвсякъде! И случаите не са единични.
18 Май 2016 11:22
Обикновен капитализъм.
18 Май 2016 12:11
Тя тази схема не е нова! Още турските султани са я измислили и прилагали чрез така нареченото откупуване на данъци.Примерно султана очаква от дадена област приходи в размер на сто хиляди акчета.Отива при него местният бей и му ги плаща а после си бере кахъра как да ги събере.Обикновено със малко бой тормоз и заплахи чрез собствената си въоръжена тайфа си ги събирал поне тройно.Е налагало се по някога да позаколи няколко гяури които не искали да плащат толкова колкото им искал но мирното съжителство продължавало.
18 Май 2016 14:57
Проблемът обаче бил, че хората масово не знаели правата си и не се сещали да се обърнат към съдебните изпълнители за прекратяване на недоразумението.
Това изобщо не е така !
Разказват им играта на длъжниците, на никого не пожелавам да попадне на съдия изпълнител.
18 Май 2016 17:54
Има си разработени схеми за обезкостяване на длъжници. Обикновено в схемата влиза адвокат и ЧСИ и чрез няколко елементарни упражнения дългът може да нарастне от 500 на 5000лв от които 500лв. се превеждат на кредитора, а останалите се 4500 се делят между адвоката и ЧСИ-то. Като бонус могат да придобият чрез подставени лица атрактивни имоти на стойност 10 пъти по-ниска от пазарната.Това е основният проблем, а не разните простотии дето ги дрънка Дичев. И най-важното е, че държавата толерира това обирджийство с безумния ГПК.Правилно се коментира из форумите, че това е мутрински бизнес, узаконен от Народното събрание. Тази порочна схема е превърнала във вечни длъжници и е лишила от бъдеще хиляди млади хора, които за да се спасят емигрират от България.
18 Май 2016 17:59
Според мен съдия изпълнителя много добре знае какво прави и го прави нарочно и съзнателно. Просто иска да прибере парите по-бързо без да се съобразява с минималната защита на длъжника. Което си е нарушение на закона.
Никой не казва защо съдия изпълнителя като пита за сметките не пита дали по тях не постъпват минималните защитени от закона суми? Банките ще откажат отговор на съдия изпълнителя ли? Или като прави запор, не запорира сумите само над минимално защитените от закона, а запорира всичко?
Просто съдия изпълнителите съвсем съзнателно нарушават закона.
18 Май 2016 18:02
Сред ЧСИ, както и сред всички други професии има хора, които работят качествено има и такива, които вършат безобразия. Хората трябва да се научат да се борят за интереса си, а не да мрънкат по форумите. Явно не можете да си представите колко е важен проблема с предаването на деца на родителя, който не упражнява родителските права - адно не ви се наложи да го осъзнаете от личен опит. Това е сериозен проблем, който травмира децата, родителити, всички останали участници в процеса. Много майки и бащи си мислят, че могат да се разпореждат с детето, както на тях им харесва и наказват другия родител чрез детето. Тъжна картина е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД