:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН три пъти смени версията си за двойките по математика за 7-и клас

Министерството сътвори безпрецедентен хаос, но министър Кунева не смята да подава оставка и дори похвали подчинените си
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
---
Просветното министерство направи и невъзможното, за да разклати доверието на родителите към тазгодишните изпити за прием в гимназиите. В рамките на три работни дни ведомството смени три версии за броя на слабите оценки от приемните изпити по математика. Резултатите и ред други пропуски в изпитите подлудиха родители и ученици от цялата страна. На този фон просветният министър Меглена Кунева има нахалството да се похвали с много добра организация на изпитите и обяви за абсурден въпроса кой ще поеме отговорност за скандалната ситуация. До редакционното приключване на броя премиерът Бойко Борисов не отговори на въпрос на "Сега" ще поиска ли оставки в МОН.

Проблемите с резултатите от изпита по математика започнаха в петък. Тогава МОН обяви, че на първия модул от изпита - тест с 20 въпроса, слаби оценки са изкарали 17 982 ученици. Децата са длъжни да решат този модул, който показва нивото на випуска в края на 7-и клас. За да се състезават за гимназиите, те трябва да решат и втория модул от 4 задачи. В петък министерството обяви, че при децата, решавали и двата модула, двойките са 3881. Не стана ясно колко от двойкаджиите на първия модул са се отказали и не са продължили да работят по втория. Няма статистика за резултатите само при втория модул, за да се изясни картината. В петък само се разбра, че от целия випуск от 53 000 ученици 32 000 са решавали и двата модула, тоест 21 000 деца не са продължили.

Големият брой двойки на първи модул и малкият брой двойки на втория модул предизвикаха брожения сред родителите и съмнения в манипулации. МОН обаче неглижира въпросите с обяснението, че дори за един правилно направен чертеж на втория модул ученикът може да получи точка и да прехвърли летвата за тройка на двата модула.

В понеделник регионалните инспекторати започнаха да представят данни от изпитите на областно ниво, които окончателно взривиха картината. Разследване на БНТ сумира тези данни, твърдейки, че те представят статистика от изпитите за гимназиите, тоест едновременно за първи и втори модул. Така телевизията докара броят на слабите оценки за гимназиите до 16 554. В същото време от сайтовете на самите инспекторати става ясно, че тези данни не са представени по единна схема, а хаотично - някои инспекторати твърдят, че са публикували статистика само за първи модул, други - и за двата.

Просветното министерство реагира на пожар на тази информация, но вместо да внесе яснота, хвърли нова бомба. Веднага след излъчването на материала МОН е позвънило в БНТ да коригира драстично броя на слабите оценки. От телевизията съобщиха, че от министерството са обявили през редакцията на "По света и у нас", че двойките след двата модула на изпита са 16 856.

Вчера министерството излезе с трета версия по въпроса. Оттам заявиха, че 16 856 е общият брой на слабите оценки от националното външно оценяване (първи модул) и от изпита за гимназиите (т.е. първи и втори модул), като е отстранено припокриването. От новите разяснения излиза, че от първоначално обявения брой двойки на първия модул - 17 982, 5007 деца са работили и по втория модул и това им помага да изкарат оценка над тройка. 12 975 ученици не са работили по допълнителните задачи и остават с двойката от първия модул. От работилите върху целия изпит общият брой двойки отново е 3881, колкото беше обявено в петък.

Тази напълно нова трактовка бе дадена вчера пред журналисти, като на пресконференцията репортерът на БНТ, започнал разследването, не присъстваше. Така не се разбра какво точно е обяснявало и потвърждавало министерството в понеделник. Меглена Кунева и Диян Стаматов пък се опитаха да внушат, че разваленият телефон е по вина на журналистите, които в петък били нетърпеливи да научат цялата информация, а това не било възможно. "Изпитът се провежда на национално ниво, проверява се във всяка една от областите. В петък сутринта нямаше как да ви бъде дадена информация във вида, в който очаквахте да я получите. От тези 17 982 ученици само една част са продължили на втория модул. Някои от тях не са успели да направят нищо повече и са си потвърдили двойката, някои са успели да повишат оценката. Тази сложна комбинация от 4 комбинирания в петъчния ден нямаше как да се направи. И тогава, и сега двойките от първи и втори модул, тоест за гимназиите, са 3881", коментира Стаматов. Така той се върна към версията си от петък, без да обясни защо в понеделник ведомството е дало различни данни на БНТ.

Кунева пък побърза да обобщи, че след поредните напоителни съобщения вече никой не си мислел, че министерството нещо се опитва да крие. Тя похвали колегите си и обяви за абсурдно питането за поемане на отговорност и оставки. "Това означава аз да попитам дали някой, който не е разбрал (б.р. подразбира се от журналистите), ще подаде оставка, ще напусне ли работата си? Сигурно и в единия, и в другия случай може да се говори още по-ясно. Но за недобронамереност, за недобросъвестност, за укриване на данни и така нататък... хайде да бъдем предпазливи, когато говорим, доста разумни, и да не се опитваме да сложим проблем там, където такъв няма. Така че моят отговор е не, няма защо и смятам, че трябва да проявим доста голяма хладнокръвност, когато става въпрос за образование. Освен това искам да кажа, че много благодаря на екипа на министерството за изключително тежката и упорита работа, която тази година завърши с много добра организация на самото министерство", коментира Кунева.

И на регионално ниво цари хаос със статистиката

Освен на национално ниво, хаосът е пълен и на ниво регионални инспекторати. Прегледът на сайтовете показва, че отделни инспекторати не са си направили труда да правят разлика между двата формата на изпита - за целите на националното външно оценяване, модул 1, и за целите на приемния изпит след 7-и клас - модул 1 и модул 2. На почти всички сайтове на инспекторатите е публикувана типова статистика, която да даде информация на родителите как са се представили децата им на фона на разпределението на оценките. Такава статистика обикновено се дава с цел да ориентира за шансовете спрямо другите кандидати и няма много смисъл за външното оценяване, където оценката е текуща.

Ето няколко примера за разнобоя в сайтовете на регионалните инспекторати:

- На сайта на столичния инспекторат на образованието статистиката за двойките по математика е включена в секцията "Прием след завършен VII клас. Файлът е озаглавен "статистика "Математика" и от него се разбира, че двойките са 1904. По този начин читателят остава с твърдото впечатление, че е представена информация от оценяването на двата модула, за целите на приемния изпит след 7-и клас.

- Според информацията на сайта на инспектората във Варна представената статистика е за резултатите от националното външно оценяване, тоест само първи модул. Двойките са 1112. Статистиката е оформена по абсолютно същия начин, по който е оформена статистиката за София.

- На сайта на РИО-Благоевград статистиката за двойките е представена като статистика на успеваемостта от националното външно оценяване. Би следвало под това да се разбират само резултатите от първи модул. Според данните слабите оценки по математика са 657.

- На сайта на РИО-Пазарджик статистиката за двойките е включена в секция 7 клас - прием 2016-2017. Към статистиката има указание как да се работи с нея, от което става ясно, че информацията е за изпитите след 7-и клас, на базата на двата модула. В него изрично се указва родителите да сумират оценките, получени от националното външно оценяване и допълнителния модул в седми клас по БЕЛ и математика, с които се кандидатства, за да се ориентират за броя на кандидатите с по-висока оценка. Слабите оценки са 835.





Играта със скалите

Ежегодна енигма около изпитите и за 7-и клас, и за матурите е скалата за оценяване. МОН е приело политика тя да не се обявява преди изпитите, като се приема, че е плаваща и зависи от конкретните резултати. Така министерството може да се "съобразява" с нивото на конкретния випуск и да нагажда спрямо него скалата и нивото на тройката. Как се променят критериите за различните оценки през годините е невъзможно да се проследи по официалната информация на сайта на министерството. Подробен архив обаче пазят сайтовете на частни школи за подготовка на кандидат-гимназисти.

Проверка на "Сега" показа, че през годините скалата за изпитите в 7-и клас е била доста подвижна. През 2010 г. минимумът за тройка е занижен от 16 точки на 14 точки. През 2011 г. летвата е върната на 16 точки, на следващата година се вдига на 18 точки, а през 2013 г. отново е свалена на 16 точки. Такъв е прагът за тройка и в момента. Скалата на теория е гъвкава и при матурите, където минимумът за тройка е фиксиран на 23 точки. От години обаче това ниво не е пипано.

Още през 2010 г., когато външното оценяване бе обединено с приемните изпити за гимназиите, летвата за тройка бе сложена на едно и също ниво и при двата модула. От самото начало това породи спорове, а резултатът бе рязко подобрение в резултатите на учениците. Летвата за тройка обаче си остана еднаква и за двете части на изпита, въпреки че за единия модул максималният брой точки е 65, а за целия изпит - 100. Така излиза, че е по-трудно да изкараш три на по-лесния елемент от изпита - този за външното оценяване. 16 от 65 точки се равнява на близо 24.6% верни отговори. Ако същият процент се приложи спрямо максималния брой точки от двата модула - 100, летвата за три за приемния изпит в гимназиите би следвало да бъде 25 точки.

ВАКУУМ

Като цяло уредбата на приемните изпити след 7-и клас е доста обща и голяма част от правилата, особено за дейността на комисиите и гарантиране на сигурността на изпитите, не са определени на ниво наредба.
ЕДНО КЪМ ЕДНО ПРЕД БНТ

Диян Стаматов: Не виждам къде е проблемът

- Обявихте, че двойките по математика са 3881. Само Варна и София правят 3800 двойки. Те ли лъжат, като обявяват тези цифри там, или какво?

- Не мога да ви кажа какво правят. Аз ви казах каква е статистиката и мога да ви я повторя и сега. Тя е тъжна статистика.

18 000 са двойките по националното външно оценяване.

- След първи модул или след двата?

- След първи.

- Нас ни интересува след втори. Защото вие тази оценка променихте.

- Това, което вие сте наблюдавали, е резултат на областните комисии, които имат единствената пълна информация по всеки един модул, по всеки един предмет.

- Тоест казвате, че 3800 е грешно число?

- Аз не виждам в момента къде е проблемът.

- Проблемът е, че вие подменихте статистиката за пред хората, а всъщност двойките си останаха 17,18 или по моите сметки около 15-16 хил.

- Не, опитахме се да кажем една много жестока истина и я казваме много сериозно за пореден път.
27
4972
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
07 Юни 2016 20:33
министър Кунева не смята да подава оставка и дори похвали подчинените си

След толкова драпане едва ли някой може да очаква оставка от мадам "ЙЕС" ...
07 Юни 2016 20:33
Ако този Стаматов се води професионалиста в министерството, то направо да връщат онова куку Тодор Танев.
07 Юни 2016 21:08
Прохесионалист, казваш, се води този шушумигарник
07 Юни 2016 21:19
Но за недобронамереност, за недобросъвестност, за укриване на данни и така нататък... хайде да бъдем предпазливи, когато говорим, доста разумни, и да не се опитваме да сложим проблем там, където такъв няма. Така че моят отговор е не, няма защо и смятам, че трябва да проявим доста голяма хладнокръвност, когато става въпрос за образование.


Аз като ви казвам, че става въпрос преди всичко за некадърност и безогледност... Хладнокръвна била - безскрупулна е по-точно. Нейното внуче къде учи?

Стаматов може и да е профи, но е шерп. Цялата работа е прехвърлена на него, Муку е само за мангизите и дрънканиците.
07 Юни 2016 22:52
Пък ние, глупаците, си мислехме, че най-нагла е Столичната община!
07 Юни 2016 22:54
В 125 СОУ в Софийско било заровено кучето.
08 Юни 2016 01:13
Тази статия би трябвало да се приеме като модел за "разследваща журналистика". Процентът двойкаджии е коректен спрямо популацията: % ромлянчета + % недоразвити деца, произхождащи от чалгарски семейства. Другарката Кунева-Пръмова не е министър на МОН за да оправя демографията, а за едно "правилно" разпределяне на едни 1.3 млрд., съгласно вече определената Понци схема. Айде, да ви е честито!
08 Юни 2016 02:07
Задача с повишена трудност: На изпит по математика се явяват 53000 деца. Крайна слаба оценка ( двойка) получават 16856деца, или около 1/3 от явилите се на изпита. Пита се: какъв е процента на идиотите в МОН?
08 Юни 2016 02:33
Ето интервюта по БНР от вчера, от които се разбира, че други, не!извисени кифли колят и мажат .... с грес!
Ето ги: Натисни тук
08 Юни 2016 05:50
Пита се: какъв е процента на идиотите в МОН?

99 %. Със сигурност чистачките и някой и друг от техническия персонал не са все още, щото все на нещо тря`а се крепи институцията.
08 Юни 2016 09:40
Безпрецедентен министър = безпрецедентен хаос!

п.с. вече е е смешно да се бъзикаме с МегиКуКу. Тая разсипва всичко, до което се докосне.
08 Юни 2016 09:49
По Нова при ВН и АЦ по темата говори един учител по математика. Отрече начина на задаване на задачите в теста почти напълно. Например: Х=1/4. Учениците тръгват да решават уравнение и не успяват, защото такова не е зададено. Отговорът е 0.25.
Въпросът трябва да е "превърнете дробта 1/4 в десетична". Освен това, в класът на математичката подготвяла теста, от 17 ученици, 10 имат шестици. И т.н. Та така. Предрече емиграция и по повод образованието ни родно.
08 Юни 2016 10:39
положението изглеждаше просто трагично, а се оказа, че е нещо повече...

Значи не само една трета имат двойки, истински, но и 10 от шестиците са фалшиви.

08 Юни 2016 11:12

"Учителят", който говори по Нова, е проф. Сава Гроздев, шеф на математическите отбори на България по разните световни състезания. Та той разкри една ужасяваща практика. Оказва се, че задачите са съчинени от някоя госпожа Мадлен, която по съвместителство е учител по математика в 125 софийско училище. По странно съвпадение от 17 ученика в нейния клас, половината имат пълни шестици, тоест решили са всички задачи с всички подусловия. Докато останалите непривилегировани да научат задачите масово са получили двойки. Неволно се налага извода, че госпожа Мадлен е запознала предварително своя клас със задачите.
Самите задачи пък са били съставен по толкова непрофесионален начин, че децата в много случаи не са разбрали какво се иска да решат.
От моето дългогодишно обучение по математика знам едно - ако една задача има повече от едно решение или се тълкува по повече от един начин, то това е некоректна задача.
Очертава се, че не е чак толкова загубено поколението, а цяла България, във всички сфери, е прогнила до дъното. И е спешно необходим рестарт. Спешно. Иначе ни няма.
08 Юни 2016 11:19

А за да стане възможен случаят "Мадлен", значи са създадени условията за толкова безпрецедентен хаос. А това е точно ресора на Кунева. Не да се "грижи" някой да не преписва - както се видя, преписването е особено нагло. Задачата на министърката е да направи такава организация, че такива инциденти да не могат да се случат. Не се справи. Скандалът е голям. Почтеният ход е оставката. Нищо друго не може да измие името и.
08 Юни 2016 11:33

Don
08 Юни 2016 11:12
Мнения: 16,783
От: Bulgaria


08 Юни 2016 11:51

Още по-страшен е въпросът - какъв урок дадохме ние, възрастните, на петдесет хиляди седмокласници, на тези, които само след пет - десет години ще бъдат най-активната, творческата, както се казва по евроатлантически "креативната" част от нашето общество? На седемнайсет от тях, че става и по втория начин, стига да го намериш. Но за останалите урокът е жесток. Те вече знаят, че по първия, законния, нравствения начин не става. Те вече са убедени, че за да оживеят, ще им се наложи да бъдат също толкова зли и безскрупулни, колкото са възрастните, прекарали ги в най-важния изпит досега. Някой от нас вярва ли, че тези деца отново могат да погледнат нашия свят с възторжени очи, някой от нас представя ли си с какъв нравствен товар тръгват тези четиринайсетгодишни по калдаръма на ориенталската ни държава? С каква безнадеждност ще са обагрени дните им оттук нататък?
Що за властници са тези, които създадоха толкова уродлива обществена система?
08 Юни 2016 12:40
На седемнайсет от тях, че става и по втория начин, стига да го намериш.

А, "втория" начин си го е имало винаги. И ще си го има. Не виждам що някой се възмущава на неспособността да се изчисли някакъв резИлтат, след като - гаранция! - голяма част от изчисляващите го са взели изпита с преписване, а после са започнали работа по "втория" начин.
То е все едно 90% от журналистите да се възмущават от слабото владеене на български език..
08 Юни 2016 12:44
А, "втория" начин си го е имало винаги. И ще си го има.


За мащабите става дума, алине, за мащабите! В момента са уродливи и който има ученици и прави сравнение със своето минало, го знае

И се започва още със записването в първи клас!!!
08 Юни 2016 13:03
Don 08 Юни 2016 11:12

...........Очертава се, че не е чак толкова загубено поколението, а цяла България, във всички сфери, е прогнила до дъното. И е спешно необходим рестарт. Спешно. Иначе ни няма.

Дон
Ама как да стане рестартът? И кой да го направи?
Главен прокурор излъгал за стойност на придобит имот, министър на МВР излъгал за апартаменти, здравен министър пробутва нелицензирани ваксини, Столична община наглее с билетите, мадам Йес където мине, трева не никне.
СЕГА-то да вземе да направи една страница "И к'во от т'ва".
08 Юни 2016 13:15
Още по-страшен е въпросът - какъв урок дадохме ние, възрастните, на петдесет хиляди седмокласници, на тези, които само след пет - десет години ще бъдат най-активната, творческата, както се казва по евроатлантически "креативната" част от нашето общество? На седемнайсет от тях, че става и по втория начин, стига да го намериш. Но за останалите урокът е жесток. Те вече знаят, че по първия, законния, нравствения начин не става. Те вече са убедени, че за да оживеят, ще им се наложи да бъдат също толкова зли и безскрупулни, колкото са възрастните, прекарали ги в най-важния изпит досега. Някой от нас вярва ли, че тези деца отново могат да погледнат нашия свят с възторжени очи, някой от нас представя ли си с какъв нравствен товар тръгват тези четиринайсетгодишни по калдаръма на ориенталската ни държава? С каква безнадеждност ще са обагрени дните им оттук нататък?
Що за властници са тези, които създадоха толкова уродлива обществена система?

Пак обобщаваме без да знаем за какво става въпрос?
В горната част на обучението по математика, олимпиадите, състезанията... също има много мръсно бельо, но не става въпрос за милионни суми, разнася се вътре в една област, която както се вижда обществото като цяло все по-трудно разбира та не е много популярно...
125 СОУ е (в известен смисъл и за някои части беше...) едно от училищата с добри постижения в математическите състезания до 7 клас. В организирането на такива неща има и някакви пари (не грандиозни суми) и престиж и самолюбие... Това, че ритането по кокалчетата не е публично, не значи че го няма и тук. В училище с изявени традиции по математика, 10 шестици на първи модул от един клас въобще не е някаква изненада.
Това, "какво правим сега" при изключителното фиаско тази година по математика и при идващите многомилионни фондове е отделна свързана тема.
Тежките въпроси ги няма. Тестът е в интернет. При нормални знания, ученици завършили 4 (четвърти) клас би трябвало да изкарват на този тест някъде около 4.50 до 5.00. За да имаш двойка на този тест, трябва да нямаш никакви знания някъде от 2 клас нагоре. При скала в нормална държава (50% при тест) двойките се очертават около 60%...Какви тестове да се дават за завършване на основно образование - събиране и изваждане от 1 до 10 за първи модул и таблицата за умножение за втори???
08 Юни 2016 13:23
И се започва още със записването в първи клас!!!

А това е другият голям купон за който не се шуми много-много. Там където е имало добри резултати се насочват с всякакви средства отрочета на амбициозни родители с връзки по кметствата за да станат чедата и те такива добри. След няколко години, как ще гледат доста голяма част от тези родители се вижда от сега, но не и от тях.
08 Юни 2016 13:38
А това е другият голям купон за който не се шуми много-много.


А трябва! Не е лошо Редакцията да се позаинтересува. Това е такъв невъобразим кошмар, че може да ме разбере само този, който го е преживял. Всички там точки уж предварителни са лъжа и измама, накрая волю неволю и на най-съвестните люде им прекипява. И с детските градини са подобни приключенията
08 Юни 2016 13:58
Пръмова яко е захапала кокала и няма да го пусне, ако ще и да закрият МОН. Иначе отлично начало направи мадам "ЙЕС", доказа се като популист, събирайки учителите на сбор и в същото време подчинените ѝ знаят какво правят, какво говорят и как стоят нещата. Като цяло идеално начало, предричам, че всички учители ще са доволни от нея.
08 Юни 2016 14:11
Всички там точки уж предварителни са лъжа и измама, накрая волю неволю и на най-съвестните люде им прекипява

Тези дето си мислят, че са хванали виме вместо нещо друго, след известно време ще разберат как точно са нещата като дойде теста по математика.
Ако уредят и тогава някое съобщение с отговорите, в чужбина не прощават. Има доста весели случаи, но ще оспамим темата, а тя изобщо не навява мисли за шеги и закачки...
08 Юни 2016 14:16
спорите за празни работи. образованието ни отдавна стана кръгла 0. ако ще учиш децата колко лошо е било преди 30 години, и ще им шлякаш тройки за това, не можеш да чакаш да ти кажат колко е х=1/4. щото ако х=1/4, то винаги х ще си бъде толкова, 1/4. просто ги учат по програми на глупости, а не на това, което им трябва. например, че не знам се пише отделно, и че давиго начукам се състои от 4 думи.
08 Юни 2016 15:36
Мащабите, асолке, мащабите винаги са били големи. Сега се пренесоха и в образУванието. След като ротител може да ходи да търси сметка на учител за слаби оценки на отрочето, нещата следват своя логичен ход. Представи си какво ще стане, когато сегашните двойкаджии станат родители.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД