:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зрелостниците стигнаха ново дъно на матурата по български

15% от випуска остават без диплома заради двойка на един от изпитите
Снимка: БГНЕС
"Смятам, че трябва да проявим доста голяма хладнокръвност, когато става въпрос за образование. Освен това искам да кажа, че много благодаря на екипа на министерството за изключително тежката и упорита работа, която тази година завърши с много добра организация на самото министерство". Така отговори министърът на образованието Меглена Кунева на журналистическите въпроси дали няма да си подаде оставката заради хаоса с отчитането на двойките от изпита по математика за 7-и клас.
С рекордно количество двойки по български език и литература ще се запомнят тазгодишните държавни зрелостни изпити. Дванадесетокласниците са показали най-ниските си резултати по този предмет, откакто изобщо се провеждат матури. Шоково се увеличават слабите оценки по география и философия, а по останалите предмети средното постижение се подобрява незначително спрямо миналата година. Само Варна успява да подобри представянето си от 2015 г., всички останали области у нас продължават по спиралата надолу. Това показват резултатите от държавните зрелостни изпити, представени от МОН.

Тази година на задължителната матура по български език са се явили 47 991 зрелостници, с близо 5 хиляди по-малко от миналата година. Средният успех по този предмет е 51.65 точки (от 100 възможни), което, както и през 2015 г., е равнозначно на "добър 4". През миналата година обаче средният брой точки на зрелостниците бе 53.3, а през 2014 г. - 54.9 т.

От явилите се на матурата по български "слаб 2" са получили 4189 души, което прави 8.73% двойки - най-много от 2008 г. досега. През 2015 г. процентът на скъсаните бе 6.4% (3394 ученици), а година по-рано - едва 4.8% (2608 души). Другата лоша новина е, че освен двойките са се увеличили и тройките по български - "среден 3" е получил всеки четвърти зрелостник. Добрите, много добрите и отличните оценки намаляват.

Зрелостниците продължават да се затрудняват с граматиката и правописа, масово не са се справили с лексикалното значение на "пъргаво" и "чевръсто", ниска е успеваемостта и на въпроса в кое произведение промените, настъпили с народа, метафорично са определени като "пиянство". 15% от учениците са получили нула точки на частта от въпросите със свободни отговори, а върху последната 41-ва задача текст са избрали да пишат около 28%. От тях 52% са писали интерпретативно съчинение, а 48% са предпочели есето.

Никой от просветното министерство, както и при изпитите след 7-и клас, не даде обяснение на какво се дължи слабото представяне. Образователният министър Меглена Кунева коментира, че автоматичната реакция на всеки би било да посочи, че сегашното поколение пише във "Фейсбук" и затова има проблеми с българския. "Не приемам такова обяснение, ще направя всичко възможно, за да прекърша тази тенденция в следващите години", заяви тя. По думите й новите учебни програми давали възможност да не се препуска по учебния материал, а да има повече време за писане на текстове и за практически занимания. Реално обаче одобрени нови програми има само за 1-ви, 2-ри, 5-и и 6-и клас, като през идващата учебна година по нови правила ще учат само първолаците и петокласниците. Кунева все пак обеща анализ на резултатите, който да обсъди публично.

На втора задължителна матура по предмет по избор са се явили 48 471 зрелостници. Двойките са 6460, което е 13%. Общо двойките на двата изпита са 10 649, но реално зрелостниците, които тази година няма да получат диплома за завършено средно образование, са 7466, или близо 15% от всички, тъй като на тазгодишните матури са се явявали и скъсани от предните години.

Най-много дванадесетокласници са избрали биологията като втори задължителен изпит, като средният резултат тук е 4.14 и бележи много слабо увеличение спрямо м.г. Резултатите тази година са по-добри по още 9 предмета - математика, история, физика, химия, английски, руски, немски, френски и италиански език. От графиките, предоставени от МОН, не се вижда с колко точно точки се подобрява представянето по тези предмети, но е видно, че то е най-значително на изпита по италиански. За сметка на това пък данните показват доста по-слаби резултати от миналогодишните по география и философия - отново най-ниски за всичките години, през които има матури. По география средната оценка е 3.40, като тук двойка е получил всеки трети от явилите се на изпит (близо 33%). По философския цикъл пък средното постижение е 3.92 точки, като скъсаните са 7.47%.

От МОН обаче предпочетоха да се съсредоточат върху отличните оценки. "Тази година имаме 4637 зрелостници, които са изкарали по две отлични оценки на двата изпита, т.е два пъти повече от тези, които имат по две слаби оценки - 2325", рапортува Кунева. Сравнението с м.г. обаче показва, че тогава учениците с успех над 5.50 са били повече от тазгодишните, освен това броят им е бил близо 3 пъти повече от тези с две слаби оценки. Данните действително показват увеличен брой шестици по ред предмети - математика, история, физика, химия и езици, но пък двойките по повечето от тях също скачат спрямо предходната година, което показва, че ножицата между отличниците и най-слабите ученици става по-голяма. Повече слаби оценки са регистрирани по български, история, биология, италиански и т.н.



ПО ОБЛАСТИ

Както и миналата година, почти всички области у нас са сринали резултатите си на матурите. Единствено Варна е успяла да повиши средната си оценка с 0.05 стотни - до 4.38. От МОН нямаха обяснение и на този феномен, коментирайки единствено, че ще е интересно да се провери на какво се дължи дръпването напред на морската ни столица. Няма анализ и защо всички останали области в страната са се представили по-лошо от миналата година. Кърджали продължава да изостава с най-бързи темпове, въпреки че допреди 2 г. се гордееше с най-добрите резултати по български. Голям е сривът на успеха и в Благоевград, Пазарджик, София-област и Монтана. Иначе с най-висок успех, както и м.г., може да се похвали София-град (оценка 4.58), следван от Варна (4.38), Пловдив (4.27), Смолян (4.26) и Добрич (4.25).



ПО УЧИЛИЩА

Резултатите по видове училища показват, че най-добро обучение предлагат профилираните гимназии - езикови и математически. Средният постигнат успех при тях е 5.16. Най-зле по традиция се представят професионалните (3.78) и спортните школа (3.74).
 ТОП 5
24
5547
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
07 Юни 2016 20:14
Може още, може...
А подзаглавието е точно - именно диплома е нужна, не знания и умения...
----------------------------
Сайтът на Генек
07 Юни 2016 20:26
С рекордно количество двойки по български език и литература ще се запомнят тазгодишните държавни зрелостни изпити.

Рекордите тепърва предстоят.
07 Юни 2016 21:07
Боже каква тъпотия!
Образованието у нас от години, много години, се ръководи на неправилни принципи и от неподходящите криеристи. Във всяка област на бразованието.
Ще цитирам Христо Ботев: "Правителството (в неговия случай турското, и той го отбелязв неслучайно) няма работа да се меси в образовнието, което по същество е частно, т.е. общинско." И това е. Останалото е усвояване на средства.
07 Юни 2016 22:29
...Останалото е усвояване на средства.

Средствата усвоени, а равнището по география като на Черната Златка.

08 Юни 2016 02:44
15%? Само 15% имали двойка на един от двата изпита? След като много повече процента имаха двойки само по математика?
08 Юни 2016 05:46
като на Черната Златка

Черната Златка поне не е българска народна представИтелка, не седи в НС и не законодателствУва - откъде виетнамския Пекин. Нито пък е българска кандидатка за еврокомисар. Се пак.
08 Юни 2016 08:02
Помня как преди три години доста народ се прехласваше по успехите на кърджалийци по български език. Оказа се , че преписването е в основата на успехите на турскоговорящото население по български език. Как ли са се присмивали и ученици и учители , които имат трудности даже и при нормален разговор.
08 Юни 2016 08:09
Докато не се премахне зависимостта на учителите от учениците и не се въведе мандатност на директорите, няма да търсите резултати в образованието. Цялата система на финансиране е сбъркана. Дори учителите да имат желание да се квалифицират, защо да го правят, след като сами ще влагат средства за това.
08 Юни 2016 09:58
Добре де едно нещо не мога да разбера. Имаме един модел който е работил и е давал добри резултати. Този преди 89-та. И техникуми и математически гимназии итн..... Хванете останалите все още живи преподаватели и хора участвали в създаването на този модел пък из копирайте го..... очевидно по-добро няма да измислите.

Понеже НПО-шките трябва да оправдаят парите които получават. Предлагам вместо основи на комунизма или там както се е наричал предмета. Създайте основи на Евро-педерас_ията и Евро-атлантизма. Сложете вътре избрани речи на Плевналиев ,ББ и някой друг западен посланик за Евро-атлантическите ценности и готово, хем ще оправдаете парите хем ще има и предмет от който децата да бягат.
08 Юни 2016 11:03
Това е резултатът от сбъркани безкрайни реформи. То не бяха всяка година хонорари за нови и нови учебници, то не бяха "пари, дето вървят с ученика". Щото така знанието и умението май не тръгват да вървят и те с ученика.
08 Юни 2016 11:08
В американското посолство сигурно гърмят шампанско.

08 Юни 2016 11:20
Хванете останалите все още живи преподаватели и хора участвали в създаването на този модел [sic] пък из копирайте го..... очевидно по-добро няма да измислите.

Дано си от новия модел, защото ако старият дава такъв правопис и пунктуация-няма да го копираме
08 Юни 2016 11:50
Всяка година - нови рекорди.
Гарантирано от ГЕРБ.
След Мегито Кунева, и образованието ще стане като енергетиката.
08 Юни 2016 11:58
Предвид полупразните стаи в 12 клас, пак добре. Матурата е последната им грижа - шофьорски курсове, обиколки на магазини и фризьорски салони са с приоритет. Докато не се премахне принципът за парите, които следват ученика, нещата ще стават все по-зле. Не е нормално клас да има по 3-4 хиляди отсъствия за годината. Не е нормално учителите да са безсилни , защото директорът не позволява косъм да падне от главата и на най-провинилия се ученик. А тези полуграмотници ще ни управляват след няколко години. Защото повечето читави деца заминават да учат в чужбина и не се връщат.
08 Юни 2016 12:19
Я да го напиша - за по-младите.
Едно време, при соца,
1) сроковете бяха три - т.е. контролът бе по-постоянен;
2) на частни уроци ходеха само оставачите и двойкаджиите и мамини дечица на болезнено амбициозни родители;
3) на матура ходеха само двойкаджиите и незначителен брой натегачи (не искал/а 5.67, а 6.00 по някакъв предмет);
4) при "производствена" необходимост Учителите дърпаха ухо или подпалваха врат...

Редно е да го кажа, щото преди време в една по-млада компания случайно стана дума за пенсионирането и мимоходом споменах, че при соца (в общия случай!) мъжете се пенсионираха на 60, а жените на 55. Не ми повярваха - смятаха, че ги впрягам!
08 Юни 2016 12:34


Я да го напиша - за по-младите.

Ганий, уточнете моля кога сроковете са били три? Вие на колко години сте! Чисто любопитство.
на матура ходеха само двойкаджиите ???
08 Юни 2016 12:55
zzz07 08 Юни 2016 12:34
Ганий, уточнете моля кога сроковете са били три? Вие на колко години сте! Чисто любопитство. на матура ходеха само двойкаджиите ???

Поне до 1976 г. сроковете бяха 3 - така си спомням. Даже имаше години - учехме и събота - до обяд.
За оценката в дипломата се вземаше средно аритметичното от 9, 10 и 11 клас по съответния предмет. Примерно 5, 5, 6 - оценка в дипломата 5.33.

Не знам дали Нашта Гимназия бе по-особена*, но на матура задължително отиваха тези, на които средната оценка по даден предмет е под 4.00 или някоя година е имал тройка - пр. 3, 6, 6 - отива на матура. Нещо такова.
Ако някой много напира - пр. има 5, 6, 6 - по някаква сложна процедура - май се подаваха молби и до Министреството (не съм сигурен, де!) - допускаше се до матура - да гони 6.00, но ако се издъни - пр. пишат му 5, то петица остава в дипломата, а не 5.67 (по годишните оценки!)

-----
заб. * - защото май бе по-особена - пр. в нашия клас последният по успех имаше в дипломата 5.25. А над половината дипломите им бяха между 5.75 и 6.00 - не бях сред тях - винаги съм си бил калпазанин и просто момче. От целия випуск (100-ина души) 3-4-5 не влязоха от първи път виШе...
в Нашия Клас всички (всички!!!) играеха Бридж, вкл. всички (всички!!!) Девойки...
08 Юни 2016 13:44
Догодина още едно дъно и така нататък и така нататък. Всяка година ще имам рекорди и ще гледаме как младежта ни с всяка година все повече и повече ще деградира.
08 Юни 2016 13:45
Ганий, абсолютно вярно.
Така беше във всички училища. Положението с матурите се запази поне до 2000 година и мотивацията на учениците беше значително по-голяма.
Изпитът в края на подготвителен клас на езиковите гимназии имаше огромна тежест, дълго време резултатът от него се вземаше за годишна оценка. При получена оценка по-ниска от 3.50 ученикът се връщаше в старото си училище, където да завърши 8 клас година след съучениците си. Учителите, преподаващи в тези класове, не бяха допускани на етажа, на който се проверяваха заасекретените работи. Сега, въпреки изискващата огромни усилия организация и голямата тайна при провеждането му, оценката е само текуща. Дори двойка не е от значение. Преподавателите сами нанасят отговорите на теста на сайта. Да не говорим, колко е удобно да се преписва, когато се изисква избор от 4 отговора.
08 Юни 2016 13:52
Дано си от новия модел, защото ако старият дава такъв правопис и пунктуация-няма да го копираме



За съжаление само малка част от училищните ми години бяха при оная "лошата система" и почти цялото ми образование е било низ от експерименти които , демократичната държава е правила с мен и моите връстници. Определено правописът ми не е на желаното ниво което само идва да подкрепи тезата ми за реформите и неспирните промени последните 25 години.
08 Юни 2016 14:00
08 Юни 2016 18:26
Несправедливостта в размера доходите индиректно влияе върху мотивацията на учащите се. Държавната политика по отношение на медиите цели създаване на предпоставки за затъпяване на населението. Ето и част от резултатите.
08 Юни 2016 19:04
Повтарям се, защото преди няколко години го писах тук - преди доста време питах испанец, който преподаваше у наше село, мъж млад и известен в страната си поет, но по професия учител, дали и в Испания учениците са като българските.
И той ми отговори че са по-зле от нашите, но и че ние ще ги стигнем скоро.
Естествено, зададох му въпроса защо е така?
И получих отговор в едно изречение - "Защото не вярват в образованието като социален асансьор..."
Какво да коментираме повече???
08 Юни 2016 22:53
Правилно си спомня Генек. Учехме на 3 срока, съботата си беше работен ден за всички, даже, ако не се лъжа, когато въведоха петдневна седмица някъде през 80-те, училищата си останаха още няколко години на шестдневна. За частните уроци - точно, такова повсеместно явление не съществуваше. Матурите - освен, че бяха по всички основни предмети, с освобождаване, ако средната оценка през годините е 5, но имаше и устен изпит, не само писмен. Въобще образованието лека полека взе да се срива още по соца, като се въведоха УПК-та, например. Демокрацията окончателно разсипа всичко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД