:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Референдумът във Великобритания мина, а никой не иска да консумира победата

Бързо влошаване на правния статут на работещите и учещите българи в кралството е невъзможно, но няма как да се запазят сегашните възможности, смята българският евродепутат Светослав Малинов
СНИМКА: БГНЕС
Светослав Малинов е роден през 1968 г. в Дупница. Женен, с три деца. Владее английски и немски език. Един от основателите на ДСБ, депутат в НС през 2005–2009 г. и в ЕП от 2009 г. Политолог, преподавател по политически науки в Софийския университет. Бе избран за евродепутат от листата на Реформаторския блок.
- Г-н Малинов, как усетихте настроенията сред европейските лидери на първата среща на върха след референдума във Великобритания?

- От референдума мина достатъчно време, а това са опитни политици. Каквото и да са мислили в началото, сега вече всички са много спокойни и излъчват увереност. Общите настроения бих разделил в две групи. Без да споменавам конкретни държави, в първата настроенията са чрез забавяне на Великобритания да се даде шанс както да изясни позицията си, така и да промени резултатите от референдума чрез нова процедура, евентуално предсрочни избори. Да кажем, че в тази група влизат държавите, които искат да оставят вратата отворена. Другите са тези, които смятат, че е излишно да се губи време, че това е процес, който върви във Великобритания от 30 г. и сега просто е дал плод благодарение на грешката на Камерън да обяви референдум по съвсем друг повод. За момента и двете позиции са неофициални, чуват се по-скоро фрази.

- Такива ли ще бъдат официалните позиции?

- В ЕС винаги е имало хора, които са смятали, че членството на Обединеното кралство затруднява развитието на съюза. Целта на Великобритания е в бъдеще ЕС да не се разширява, а дори, ако може, определени (от моя гледна точка) постижения да се върнат назад и да се фиксира един минималистки съюз. Няма смисъл да казваме, че Франция традиционно е водач на тази група, знаете, че в миналото Де Гол налага вето на влизането на Великобритания. В същото време в ЕС винаги е имало и политици, за които присъствието й е полезно, защото освен количество и качество то носи и идея за съюза като много по-освободен и либерален в икономическите параметри и с ясна геополитическа ориентация, каквато страната винаги е имала. Тази ориентация съвпада и с българския национален интерес такъв, какъвто десницата у нас го разбира. Независимо кой каква теза защитава, е важно да се знае, че в момента ЕС е напълно подготвен за Brexit и дори разногласията ми се струват подготвени и дирижирани.

- В смисъл?

- За ЕС е много добре да се оказва натиск върху Великобритания да бърза. Това е естественото положение на нещата и в същото време е добре канцлерът Меркел да казва, че не е необходимо чак толкова да пришпорваме събитията. Това виждам като дирижирано различие. Като обща основа обаче виждам и разбирането, въпреки всички нюанси в изказванията, че това, което ще стане, ще бъде пагубно за Великобритания. Това не е пропагандна теза преди референдума, а е убеденост след него. Няма как нещата да не се влошат. Смята се, че това ще бъде лошо за ЕС като преки последици, но те в никакъв случай не може да се съизмерват с това, което ще стане на Острова. Дори поведението на пазарите спрямо еврото и паунда показват нищожно влияние върху еврото и доста по-тежко върху лирата.

- Кой от двата лагера ще надделее?

- Особеното на първия лагер е, че той няма никакъв, абсолютно никакъв лост да повлияе. Отговорът на този въпрос се крие в самата Великобритания, и то в 1-2 партии. Сигналите, които ЕС праща, трябва да се разчетат от английските политици, които обаче имат тежък проблем с разчитане на сигналите на собствените си избиратели. Разделението на Острова не е на леви и десни, на лейбъристи и консерватори, а е между едни и други лейбъристи, едни и други консерватори и т.н. Това е много тежко разделение и аз виждам неохота да се правят отстъпки дори в говоренето. Виждам, че във Великобритания вратите се затварят. Разбира се, тя може да ги отвори, но само с решителни и бързи действия. В рамките на следващите 3-4 месеца трябва да се покаже воля за обрат. Това изглежда трудно, защото допитването е минало и резултатът е ясен. Затова моят отговор на въпроса не трябва да се обърква с намек, че ЕС може да изпрати някакво послание, което да обърне събитията.

- Колко дълго ще се оттегля Великобритания?

- Слушах речта на лидера на консерваторите, който е от лагера на победилите, както и на други политици и разбрах две неща. Във Великобритания липсва всякакъв план как да започнат преговорите, както и воля да се консумира победата. Чрез оставката си Камерън отказа да изпълни волята на народа, а първите думи на евентуалния му наследник Борис Джонсън бяха, че и той няма да бърза да преговаря. Референдумът мина, а победителите отказват да действат. Това показва, че те са или некомпетентни, което до известна степен е факт, или са били лицемерни.

- Какви конкретни негативни последици за България виждате след Brexit?

- Ако говорим геополитически, България, Полша и Румъния губят истински съюзник, който е основен стълб в рамките на НАТО. Лично на мен ще ми липсва излизането на Великобритания от дебата за външната политика на ЕС, тъй като страната винаги е защитавала бившите социалистически държави от външни за съюза влияния. В същото време аз не отричам негативната роля на кралството, когато става дума за интеграцията на ЕС, опита му да блокира почти всички инициативи, свързани с новите структури за сигурност - основно създаването на европейска армия, успеха на Камерън да намали бюджета на ЕС и т.н. Отговорът дали референдумът ще е добър за ЕС е дългосрочен. Може да се окаже, че след 10-15 г. съюзът е станал по-силен, по-единен, с нови структури за сигурност. Тогава може би ще кажем: добре че беше Brexit, за да ни принуди да направим реформи и да вземем тези смели решения.

В човешки план първо трябва да успокоим българите, че в следващите 2 г., считано от задействането на чл. 50 от Лисабонския договор, когато и да е то, те са в заварено положение и са защитени. Бързо влошаване на правния статут на работещите и учещите в кралството е невъзможно. Опасявам се обаче, че след това крайният резултат няма как да запази сегашните възможности за българските граждани. Това няма как да стане. Смисълът на 90% от целия референдум бе да се ограничи емиграцията. Ако накрая правата и свободите на европейските граждани на Острова не бъдат ограничени, с абсолютно основание гласувалите за Brexit могат да попитат: "Вие за какво правихте референдум? Ние бяхме готови да понесем известни негативи срещу това да ограничите емиграцията, а това не се случи". Тогава ще има не разочарование, а истински взрив. Затова е сигурно, че след време на Острова ще стане по-трудно да се работи, таксите за образование вероятно ще се вдигнат и т.н. Разбира се, ще има реципрочни мерки, британски бизнеси в Европа ще се съсипят. Великобритания ще бъде в много лошо положение, защото ще се изправи срещу 27 държави. Надявам се да не стига до екстремни решения като въвеждане на визи и други подобни щуротии, но при всички положения хората, които тепърва правят бизнес или пък образователни планове в Англия, е добре да направят сметката си, включително и финансова. След 2 г. и нещо условията там ще се променят към лошо за европейските граждани.

- Добре или зле е, че занапред Германия и Франция ще доминират съюза, каквито мнения тук все по-често се чуват?

- Това с доминацията никога не ми е било ясно. Германия и Франция доминират с компетентност и идеи, те не доминират, говорейки неща, които не са верни или са лоши за останалите и добри за тях. Структурите за вземане на решения в ЕС са такива, че Германия и Франция са силно подценени като глас, а са силно надценени по-малките нации и средно големите, каквато е България. Тезата, че Германия и Франция ще доминират оттук нататък, е клише, което е невярно. Те не доминираха заедно и по решението за Гърция например. Може да се каже, че в този казус Германия доминира над Франция. Тя предложи политика, към която се присъединиха Холандия, Финландия, Белгия, Словакия и т.н., като Финландия и Словакия бяха най-свирепи при преговорите. Да, двете заедно наложиха политика за бежанците, която обаче е добра за Италия, Гърция и България. Още не съм видял германско-френска доминация, която да е във вреда на България. Виждал съм отделни грешни ходове, които са били вредни за България, но не през доминация и през гласуване. Надявам се именно чрез Германия и Франция България да реализира енергийната си стратегия, този газов хъб. Великобритания беше голям наш съюзник в тази посока. На английските политици няма нужда да се обяснява дълго какво означава енергийна зависимост и опитите на Русия да използва тази зависимост за други цели.

- По-трудно ли ще се справя Европа с емигрантската криза без Великобритания?

- Не. По много причини тя остана извън този дебат. Държа се безразлично или "леко благосклонно", поемайки съвсем минимални задължения. Великобритания нямаше водеща роля в справянето с емигрантските процеси, затова и точно в този аспект отсъствието й няма да се отрази особено. Емигрантската криза си остава проблем на континентална Европа.
32
3039
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
30 Юни 2016 21:05
Властта се търкаля на улицата, а никой не смее да се наведе да я вземе.
30 Юни 2016 21:13
да консумира победата

АААААА! Едно време я празнувахме, сега ще я "консумираме", аки брак или салата овкусена, що ли?
30 Юни 2016 21:17
primae noctis .

Само дето младоженеца избяга.
30 Юни 2016 21:23
Само дето младоженецът избяга.


Ще го замени с удоволствие граф Алмавива, по Бомарше.
30 Юни 2016 21:25
И тук му е мястото!

-------

До доказване на противното ще приема, че Камерън е десен политик, ръководещ дясна партия, която води дясна политика и изповядва десни ценности...

Като отскочим от горното, то сл. десните политици, дясната партия, дясната политика и десните ценности докараха до крах Добре Обиграната Голяма Британия - според оценките на световната робовладелска преса...
30 Юни 2016 21:26
щом е граф - значи от торите. Става.
30 Юни 2016 21:36
Уважаеми антиробовладелецо, бих отбелязал че просто британците не са дорасли до нивото на своите политици. Кофти мат'рял , както е отбелязл Класикът. Демокрацията е въпрос на традиции, на протестантска етика , благосъстояние, история и дори на духът на народа. Явно е че англичаните не са на висотата на историческият момент и се държаха незряло. Явно им трябва твърда ръка. Немска. В кадифена ръкавица.Може и чер латекс.И камшик. Прусашки камшик.В краен случай става и нагайка.

Направо натъжиха булката с това просташко, плебейско поведение на референдума. Като пияни матроси след Трафалгар, или пешак на Ватерлоо. Неприемливи в почти шотландският си инат да не направят правилният и договорен "избор".
http://velikabulgaria.eu/wp-content/uploads/2016/05/maxresdefault-5.jpg

Ако перифразирам един британец- щом този избор може нещо да промени, то да се отмени.
30 Юни 2016 21:37
е фурнаджийския фараж не става ли?
30 Юни 2016 21:41
Референдумът беше сблъсък на интересите на гражданите срещу интересите на корпорациите. Защото ЕС контролира и пристяга интересите на хората, а вече подготвя налагане интересите на фирмите /най-вече задокеански/...
БРЕКЗИТ е фактически революция - срутване на кумири. Сега трябва време да се изградят нови. Или да се наложи старото - под нов вид. Справка - всички революции. Английска, Френска, Руска...
-------------------------------------
Сайтът на Генек
30 Юни 2016 21:49
генек 30 Юни 2016 21:41
Референдумът беше сблъсък на интересите на гражданите срещу интересите на корпорациите. Защото ЕС контролира и пристяга интересите на хората, а вече подготвя налагане интересите на фирмите /най-вече задокеански/...БРЕКЗИТ е фактически революция - срутване на кумири. Сега трябва време да се изградят нови. Или да се наложи старото - под нов вид. Справка - всички революции. Английска, Френска, Руска...

Почти на същото мнение съм и доказателствата са пред всички - неистовият вой на 99.99% от световната преса срещу резултатите от референдума.

Като знаем кой стои зад тези 99.99% от световната преса, то е очевидно, че Гордите Британци постъпиха неугодно за тях.

Как ще завърши тази драма - наистина не мога за преценя!

---
Понякога има кофти съчетание на събития - много интересно би било, ако Англия бе постигнала някакъв успех на Европейско (полуфинал, финал, победа), дали феноменът Футбол би повлиял върху самочувствието на Британците в борбата му с неговите врази. Просто лаф да става...
30 Юни 2016 23:17
Референдумът беше сблъсък на интересите на гражданите срещу интересите на корпорациите.




Преди години имахме един познат на гост в Кралството. И му направи впечатление че на някои коли на задното стъкло има знак L.

- Брей, ква подредена държава - вика. - Лекарите са си сложили знак на колите, та да ги намират по-лесно хората при нужда.

Отне ми некво време да обясня, че L не е съкращение на Lekar, а на Learner и не се отнася до медицинско лице, а до обучаващ се шофьор.


Коментарите и логиката на почти всички антиробовладелци, привърженици на Брекзита тук (които хал хабер си нямат от живота и общественото устройство в Кралството) много ми напомнят за L като съкращение на Lekar.
01 Юли 2016 02:23
В ЕС винаги е имало хора, които са смятали, че членството на Обединеното кралство затруднява развитието на съюза.

Е сега такова развитие ще му дръпне ЕСо , свет да ти се завие.
Опъваха се за въвеждане на еврото в България като магарета на мост , а СЕГА напират насила да го налагат.
Ще помисли човек че англичаните са били против ....
01 Юли 2016 06:12
Айде подигайте нивото :

https://www.youtube.com/watch?v=-lC72mavpLw
01 Юли 2016 06:49
Госдеп отменяет Brexit? Политические элиты решают, как обойти результат британского референдума


Натисни тук
01 Юли 2016 09:11
Референдумът беше сблъсък на интересите на гражданите срещу интересите на корпорациите. Защото ЕС контролира и пристяга интересите на хората, а вече подготвя налагане интересите на фирмите /най-вече задокеански/...

Твърде плиткоумна интерпретация на събитието.
01 Юли 2016 09:55
Целта на Великобритания е в бъдеще ЕС да не се разширява, а дори, ако може, определени (от моя гледна точка) постижения да се върнат назад и да се фиксира един минималистки съюз.

Да, бе! Не беше ли Великобритания, която оказа най-голяма подкрепа на България за приемане в ЕС?
Не бяха ли британците прави, че не въведоха еврото? Ако не беше създадена еврозоната много от проблемите в ЕС щяха да бъдат избегнати. Приети бяха едни правила, които веднага започнаха да се нарушават и всяка държава го правеше в своя изгода.
Така, че да се прехвърлят всички негативи на Великобритания, че не искала федерална държава и с това пречела на интеграцията е меко казано непочтено, след като общата валута показа своите очевидни недостатъци.
01 Юли 2016 10:16
добро утро.
брекзитджиите днес да почерпят - една седмица откакто юкей е освободена

след като общата валута показа своите очевидни недостатъци.


всъщност недостатъците са заложени в мотивите заради които, повечето от еврозоната приеха да влезнат в EMU и еврото - тези мотиви са същите поради които ние имаме валутен борд.
01 Юли 2016 10:32
Във Великобритания липсва всякакъв план как да започнат преговорите, както и воля да се консумира победата.


Те тука Малинов е ударил в десятката. То не само няма воля да се консумира "победата" ми направо се изпокриха като мишки.
01 Юли 2016 10:55
Ако не беше създадена еврозоната много от проблемите в ЕС щяха да бъдат избегнати.

Ще разкажеш ли по-подробно (и аргументирано) кои са проблемите ?

Можеш да прескочиш "здравословната инфлация", ако случайно визираш нея.
01 Юли 2016 10:57
***
01 Юли 2016 11:18
Ако не беше създадена еврозоната много от проблемите в ЕС щяха да бъдат избегнати.

Мен пък ме интересува кои проблеми в България щяха да бъдат избегнати и как точно?
01 Юли 2016 11:29
Твърде елементарен и типичен ругателен опит за отклоняване на темата...
Ако е плиткоумно - защо бързаш да скриеш с обиди смисъла? Друго на лиШчето няма ли? Нещо твое по темата - по възможност? Лично, не служебно...


Са, ше е доста възпитано да не се намесват лишчета.

Напълно подкрепям колегата Minderbinder и наистина мисля, че мнението ти как

Референдумът беше сблъсък на интересите на гражданите срещу интересите на корпорациите. Защото ЕС контролира и пристяга интересите на хората, а вече подготвя налагане интересите на фирмите /най-вече задокеански/...


е плиткоумно.

Аре да вземем 5 страни от ЕС - Кралството, ФРГ, Франца, Испания и Италия. Да видим колко плащат големите корпорации - Гугъл, Фейсбук, Амазон и квото се сетиш във всяка от тях като данъци и дали това има неква връзка с ЕС.

Щото Фейсбук беха платили нещо към £4,500 за една от скорошните данъчни години в Кралството при милиарден оборот. Дали плащат повече в другите ЕС страни или по-малко?
Е тука Мето и Зезо ше ти разкажат в детайли кво е zero hours contract - има ли го некъде другаде, вързано ли е с некоя директива на ЕС и т.н.
Без изобщо да се разпростирам върху евродирективите в социалната сфера, относно работното време и т.н.

Кви интереси на гражданите срещу кви интереси на корпорациите?

Референдумът и резултатите от него са си толко вътрешнополитически и толко нямат връзка с ЕС за сериозна част от гласувалите (които дори не знаят какво е резултат от ЕС и какво не е), че няма повече накъде. Смешно е да се представят като революция срещу Брюксел.
ЕС и бюрокрацията в Брюксел си имат ужасно много кусури иначе, но те не бяха сред аргументите в референдума.

Ма ако ти се намира излишно време, пиши си, нема лошо
01 Юли 2016 15:02
Обяснявам. После ще го повторя за по-...таквозинка...
Срутиха един кумир, един идол на политиката – ЕС…
ЕС, които беше прокламиран, рекламиран и пропагандиран като връх на човешката цивилизация, на световното устройство…
Малцина се замисляха как олигарсите, скрити зад паравана на политиката, преведоха европейците от Общ пазар до супердържава /както планира Тантето/…
Общ пазар – открити граници за стоки и услуги, на единен пазар… И супердържава – с едно управление, една армия, една полиция, едни закони, едни стоящи зад паравана…
Точно срещу унификацията на хората и срещу посегателствата на интересите си се изправиха британците…
Елементарен пример – ЕК оформя квоти. За риболов, за млекодобив, за производство на енергия и тем подобни. Които квоти отнемат инициативата на човека и посягат на интересите му. Но са добро нещо за фирмите, които са транснационални и получават квоти отвред. От различни държави – за едни собственици…
Корпорациите не се спряха, а сега вече подготвят налагане на своите интереси посредством клоновете си в САЩ – ТТИП. И с това се опитват да наложат власт над държавата като система…
Всичко – под лозунги за либерализъм, айнрандовщина, пазарни отношения и свободи…
Съзнанието и свободата се привеждат в пазарен вид…
Кумир…
Който британците посегнаха да срутят. Фактически – промяна на обществените отношения. Революция…
Сега се налага да се изградят нови…
Или да се наложат старите под модерен вид. Както е ставало неведнъж – Английската революция, Френската революция, Руската революция…
Така че – има за какво да вият модерните робовладелци…
Но – защо скимтят предназначените за роби?
Не зная…
------------
Сайтът на Генек
01 Юли 2016 15:04
За по-тъпите - сбито.
Управление на пазара, квоти, правила, налагане на производства и спиране на такива...
Достатъчно ли е ясно, че се посяга на интересите на хората? На дребния производител, на дребния търговец, на нормалния рибар, кравар, хлебар, шивач, обущар и т.н. ?
Не е ясно? Е, майката Природа да носи отговорността за вас...
----------------------------------------
Сайтът на Генек
01 Юли 2016 15:08
генек, твойта революция предстои - срещу корпорациите
Ама английският референдум нема много общо с нея. Тая революция не е оная революция
01 Юли 2016 15:24
Kaily, успявал ли е някой някога да надговори радиоточка/телевизор/грамофон?
Остави го човека, мое да не е бил в Англия, ма знае сичко за храбрите английски шивачи, обущари и хлебари и техните антикорпоративни въжделения
01 Юли 2016 15:36
нормалния рибар, кравар, хлебар, шивач, обущар и т.н. ?

Имаш предвид Tinker, Tailor, Soldier, Sailor, невям ?
01 Юли 2016 15:41
Управление на пазара, квоти, правила, налагане на производства и спиране на такива...
Достатъчно ли е ясно, че се посяга на интересите на хората?

С'я, сержантът е прав, че няма особен смисъл да се спори с радиоточка, но само да подхвърля - управлението на пазара включва такива неща като антимонополно законодателство, контрол на качество и произхода на стоките, защита на регионални производства, демографски политики и т.н., които (поне според мнозинството коментатори) са в интерес на хората.
01 Юли 2016 16:13
Аз не съм простак и няма да ви лепя етикети, нито да ви определям като неграмотни, щото не сте чели "Чудесата на света Петка"...
Просто задавам нормални въпроси: дали ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ смятат, че тия законодателства, квоти и регулации са в тяхна полза?
Примерно - исландските рибари дали са доволни от квотите? А българските кравари? Говоря за кравари, не за мафиотски сдружения...
Дали правите разлика между интереси на държавата - която иска всичко да е вчесано по определен от нея норматив, и интересите на хората - много често твърде различни от държавните? И какво е държавата? Хората? Или е система, която в повечето случаи е завладяна от някоя групировка /наречена партия/?
Ще се направя, че не съм видял просташките обиди - разбирам, че другояче не можете да се "аргументирате". А, да - и с лиШчето...
Впрочем, твърденията на единия скандинавски елемент са като стоката, която пробутва - памук с шоколад отгоре...
------------------------------
Сайтът на Генек
01 Юли 2016 16:27
Просто задавам нормални въпроси

задаваш напълно нормални въпроси и точни, ама не по темата
01 Юли 2016 17:19
Дали правите разлика между интереси на държавата - която иска всичко да е вчесано по определен от нея норматив, и интересите на хората - много често твърде различни от държавните?

Да обяснявам ли или да не обяснявам.... ? Едва ли ще има полза, ама да се пробвам.
Кайли, искам това да ми се зачете като полагане на труд в полза на общото благо - нещо като правенето на безплатни градинки, детски люлки и т.н., за което кълвеш патагонския дроб.

Та, на темата.
Държавата (говоря за съвременната демократична държава) е едно такова нещо, което няма собствени цели и интереси, защото не е персонифицирано. Държавата е механизъм, средство за регулиране отношенията в рамките (обикновено) на някаква територия и съвкупност от хора. В идеалния случай този механизъм се опитва да удовлетвори оптимално интересите на хората, намиращи се под нейна юрисдикция. Това означава да бъдат задоволени/защитени възможно най-много интереси на възможно най-много хора. Защото да бъдат задоволени всички щения на всички хора е невъзможно - те са твърде противоречиви и често взаимно изключващи се. Затова държавата се старае да намери оптималния баланс на интереси и да го облече в нормативен акт (закон). Затова не може да се говори за противопоставяне на интереса на държавата на интереса на отделния гражданин - противопоставянето е между интереса на мнозинството и малцинството.
Това, разбира се, е в иделания случай.
Слабост на тази концепция е немаловажната подробност, че далеч не всички граждани имат равни възможности да вземат участие в процеса на изработване на въпросния оптимум и така се стига до дисбаланси, при които държавата е използвана като средство за преразпределение в полза на част от населението, по-голяма, както беше при диктатурата на пролетариата, по-малка, както е сега в условията на демокрация от евроатлантически тип. Може да се стигне до ситуации, в които държавата да защитава интереса на малцинство срещу мнозинство, което сме наблюдавали.
При всяко положение, обаче, не държавата е виновна, а онези, които са допуснали да се получи дисбалансът на интереси - на първо място самият електорат.
01 Юли 2016 18:07
исландските рибари дали са доволни от квотите


Ми Исландия никога не е била в ЕС, няма как да определим доволството им от нещо, което е неприложимо за тях.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД