:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Плевнелиев и за обединител на нацията не ставаше

Изявите на президента повече приличат на мотивационно писмо и платформа за международен пост
Борис Попиванов
Привържениците на президента Плевнелиев все по-често се оплакват, че не обръщаме полагаемото внимание на неговите международни изяви. Постоянно звучат питания защо не коментираме и разпространяваме новините от визитите му зад граница, защо това негово интервю или онова негово изказване не са на водеща позиция в телевизионните емисии или вестникарските страници. Прочитите на подобни липси нерядко са конспиративни (бившите комунисти, бившите ченгета и настоящите руснаци правят всичко възможно да поддържат около президента медийно затъмнение) или нихилистични (толкова сме провинциални, че не можем да оценим какво прави държавният глава и предпочитаме да обсъждаме битовизми и дребнотемия). Ето, Плевнелиев вдига на крака в мощни овации евродепутатите в Страсбург, но когато този гръм удря, у нас ехото просто си заглъхва - и то



с ироничните подмятания за полупразна зала



Едва ли е само от апатия към външната политика. Когато премиерът Борисов благоволи да говори по международното положение, интересът на медии и публика направо бълбука. А Плевнелиев явно или не може, или не иска да провокира вниманието на българската аудитория. И е значително по-предсказуем и еднообразен от излъчилия го министър-председател. В президентските представи има едно прогресивно човечество, което е предимно западно и то се ръководи от ценности, не от интереси, но въпреки това бъдещето му е заплашено заради коварни намеси отвън. Моралът е централна категория и е много по-важен от всичко друго. Моралната криза например, е доста по-опасна от икономическата. На задкулисието се отговаря с морал, по пътя на Левски се върви с морал, самият Плевнелиев има морал и спи спокойно по собствените му думи. От своя страна враговете на западния свят и моралът му неизменно ни изправят пред риск от война, любима думичка в речника на президента. Съвсем наскоро пред германския президент Гаук той обясни, че разпадът на ЕС ще означава война. Пред Европейския парламент малко по-рано установи, че европейската война всъщност не предстои, а вече е започнала и дори я фиксира географски: в Украйна. Още по-рано в интервю за "Индипендънт" конкретизира войната като хибридна, назова Русия като източник и разкри целта, а именно дестабилизирането на цяла Европа. И още по-рано пред Мюнхенската конференция по сигурността също констатира война, но този път пропагандна, и я окачестви като безпрецедентна. Всичката милитаристична патетика, вярно, е смекчавана с тезата, че "никой не иска война", но това не я прави по-малко натрапчива.



Жалоните на президентското разбиране



за отговор на връхлитащите заплахи са многократно повтаряни, чухме ги и в речта от Страсбург, и при срещата с френския президент Оланд: европейско единство срещу хибридните атаки (разделения в ЕС, каквито има, не са препоръчителни); приоритет на трансатлантическите отношения (стратегически важни, защото са с партньори, които споделят нашите ценности); засилване на отбранителната способност на НАТО (включително и заради "провалените държави" и "замразените конфликти"); бъдещо развитие на Европа по линия не на друго, а на енергийния съюз и дигиталния пазар. Програмата е доста амбициозна, повече подобава на лидер на международна организация или президент на велика сила, отколкото на български политик. И е само периферно свързана с външнополитическите теми, които интересуват българското общество - икономически и дългови кризи, мигрантски маршрути, статут на сънародниците ни зад граница, чужди икономически проекти у нас. Социалната сигурност въобще не е сред предпочитаните сюжети за Плевнелиев, който видимо се чувства по-комфортно, чертаейки архитектурата на глобалните баланси. И закономерно, а не от някаква необяснима злоба, мнозинството български граждани остава далеч от емоцията на тези изяви. По същите причини радушен отклик сред публиката намират версиите, че президентът след края на мандата се готви за някакво международно назначение. Именно в подобна светлина външнополитическите му изявления добиват вида на предизборна платформа, или, ако щете - на мотивационно писмо.

Мнозина отбелязаха, че Плевнелиев е първият български президент, който сам се отказва от опит да атакува втори мандат. Също така той е първият, който запазва най-добри отношения с издигналата го партия и по никакъв начин не може да мине за "еманципиран" от нея - както се случи на д-р Желю Желев с Боянските ливади, на Петър Стоянов с "Иване, кажи си", на Георги Първанов със Слънчевото бунгало. Борисов на няколко пъти смъмри бившия си регионален министър - когато го нарече ястреб или когато



спря устрема му да гради черноморски флотилии



Но това бяха по-скоро дружески закачки, отколкото израз на сериозно недоволство. Пролича и от факта, че винаги след критичните си бележки към Плевнелиев Борисов намираше форма да покаже съпричастност към него и не тръгна решително да ревизира позициите, с които благодарение на Плевнелиев България излизаше urbi et orbi. В създалото се разпределение на ролите премиерът имаше нужда от ястреб, за да укрепва единия фланг на дипломацията си, но се стремеше сам да бъде гълъб, за да не взема непопулярна страна и да пази открехната вратичка към другите центрове на световната политика. На Плевнелиев (и на братята му по оръжие Ненчев и Митов) се падна да защитава евроатлантизма ни, на Борисов - национално отговорния баланс. Ето така на Плевнелиев се падна и по-ниският рейтинг, правещ крайно съмнителна една негова повторна победа на президентски избори. Дрехата на обединител на нацията явно не беше шита за него, нито пък той положи реални усилия да я облече. Други марки на политическия костюм му допадаха повече.

По такъв начин в България се формира една групичка будни граждани, които се възхищават на сегашния президент и виждат в него шанс да щурмуваме бъдещето и да бъдем от "правилната страна на историята", но и които могат да си потърсят други надежди, ако той отстъпи встрани. А навън има групи в международните елити, които биха могли да го преценят за удобен и последователен в определено тясно направление на глобалната политика. За Борисов пък остава главоболието да си хареса нов ястреб.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В създалото се разпределение на ролите премиерът имаше нужда от ястреб
Снимка: ЕПА
Страшно няма, ако има европейско единство срещу хибридните атаки...
СНИМКА: БГНЕС
Плевнелиев е първият български президент, който запазва най-добри отношения с издигналата го партия и по никакъв начин не може да мине за "еманципиран" от нея.
33
4570
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
03 Юли 2016 20:09
И този са го отрябзали6 от някоя програма по която да взима пари... Тичай при Баце, там има хляб за всички ви....
03 Юли 2016 20:21
Абе, стига писахте за какво НЕ СТАВА... Намерете поне нещо, за което да става...
-------------------------
Сайтът на Генек
03 Юли 2016 20:38
Ястреб - друг път. По-скоро мяза на пинчер, който се дърви, понеже е сигурен, че господарят му ще го защити.
03 Юли 2016 21:08
Има едни по-дребни дето лаят след талигите.............
03 Юли 2016 22:01
Става за салонен управител в ресторант "Крим" /Руският клуб/. Представям си го като татарина в "Анна Каренина":

Мгновенно расстелив свежую скатерть на покрытый уже скатертью круглый стол под бронзовым бра, он пододвинул бархатные стулья и остановился пред Степаном Аркадьичем с салфеткой и карточкой в руках, ожидая приказаний.

– Если прикажете, ваше сиятельство, отдельный кабинет сейчас опростается: князь Голицын с дамой. Устрицы свежие получены.

– А! устрицы.

Степан Аркадьич задумался.

– Не изменить ли план, Левин? – сказал он, остановив палец на карте. И лицо его выражало серьезное недоумение. – Хороши ли устрицы? Ты смотри!

– Фленсбургские, ваше сиятельство, остендских нет.

– Фленсбургские-то, фленсбургские, да свежи ли?

– Вчера получены-с.

– Так что ж, не начать ли с устриц, а потом уж и весь план изменить? А?

– Мне все равно. Мне лучше всего щи и каша; но ведь здесь этого нет.

– Каша а ла рюсс, прикажете? – сказал татарин, как няня над ребенком, нагибаясь над Левиным.

– Нет, без шуток; что ты выберешь, то и хорошо. Я побегал на коньках, и есть хочется. И не думай, – прибавил он, заметив на лице Облонского недовольное выражение, – чтоб я не оценил твоего выбора. Я с удовольствием поем хорошо.

– Еще бы! Что ни говори, это одно из удовольствий жизни, – сказал Степан Аркадьич. – Ну, так дай ты нам, братец ты мой, устриц два, или мало – три десятка, суп с кореньями…

– Прентаньер, – подхватил татарин. Но Степан Аркадьич, видно, не хотел ему доставлять удовольствие называть по-французски кушанья.

– С кореньями, знаешь? Потом тюрбо под густым соусом, потом… ростбифу; да смотри, чтобы хорош был. Да каплунов, что ли, ну и консервов.

Татарин, вспомнив манеру Степана Аркадьича не называть кушанья по французской карте, не повторял за ним, но доставил себе удовольствие повторить весь заказ по карте: «Суп прентаньер, тюрбо сос Бомарше, пулард а лестрагон, маседуан де фрюи…» – и тотчас, как на пружинах, положив одну переплетенную карту и подхватив другую, карту вин, поднес ее Степану Аркадьичу.

– Что же пить будем?

– Я что хочешь, только немного, шампанское, – сказал Левин.

– Как? Сначала? А впрочем, правда, пожалуй. Ты любишь с белою печатью?

– Каше блан, – подхватил татарин.

– Ну, так этой марки к устрицам подай, а там видно будет.

– Слушаю-с. Столового какого прикажете?

– Нюи подай. Нет, уж лучше классический шабли.

– Слушаю-с. Сыру вашего прикажете?

– Ну да, пармезан. Или ты другой любишь?

– Нет, мне все равно, – не в силах удерживать улыбки, говорил Левин.

И татарин с развевающимися фалдами над широким тазом побежал и чрез пять минут влетел с блюдом открытых на перламутровых раковинах устриц и с бутылкой между пальцами.

Степан Аркадьич смял накрахмаленную салфетку, засунул ее себе за жилет и, положив покойно руки, взялся за устрицы.

– А недурны, – говорил он, сдирая серебряною вилочкой с перламутровой раковины шлюпающих устриц и проглатывая их одну за другой.
03 Юли 2016 22:17
Плевнелиев и за обединител на нацията не ставаше

„За чеп за зеле не става" https://bg.wiktionary.org/wiki/чеп
03 Юли 2016 23:02
Пропуска се, че Плевнелиев не си пише сам речите. Ако става смешен и звучи напълно карикатурно и фалшиво, то е защото дори не разбира това, което говори и не вярва в него. Също, като тези, дето му пишат речите.
03 Юли 2016 23:19
Ако става смешен и звучи напълно карикатурно и фалшиво, то е защото дори не разбира това, което говори и не вярва в него.

Това ми припомни неотдавна починалия Чичко Филипов... Та имало едно време един бас, който ама много искал да пее. И като научил, че се е споминал Шаляпин, явил се пред светлите насълзени очи на концертния директор, който се чудел какво да прави, и рекъл, "А не мога ли да го заменя аз някак си?" На що директорът избърсал сълзите си и рекъл, "Таки да, щеше да е възможно, ама да бяхте умрял вместо него!"
Така и с четците на чужди текстове. Различават се по качество, ох, как само се различават! Вие представяте ли си Чичко Филипов да рече "шастлиФТ", независимо какво е напечатано на листчето му? Е, и аз не...
03 Юли 2016 23:29
В създалото се разпределение на ролите премиерът имаше нужда от ястреб, за да укрепва единия фланг на дипломацията си, но се стремеше сам да бъде гълъб

Гугуте ле, гълъбе, гу, гу, гу & Гу.
04 Юли 2016 07:57
Става за салонен управител в ресторант "Крим" /Руският клуб/.


Ти пък. По-скоро да къса билети в киното.
04 Юли 2016 08:35
Мммм даа,
Боже!
Някои хора не са брали скоро срам на Орлов мост.
04 Юли 2016 09:19
Плевнелиев не си заслужава "матряла", който не може да го разбере ... Той е скроен за друго време и за друг народ. И затова звучи "изкуствено" в тази среда. От което става често доста "смешен" (за тия около него ). Точно така лудите се смееха на Джак Никълсън в "Полет над кукувиче гнездо", когато се опита да повдигне шкафа с крановете с вода ("Но аз поне опитах !"... ). И понеже живеем в една малка балканска лудница, стават подобни неща. Нито Желю, нито Пешо, нито Гошо-Гоце с нещо бяха по-добри.
04 Юли 2016 10:17
Придворен шут!
04 Юли 2016 10:18
Mars Attack !
04 Юли 2016 10:26
Ти пък. По-скоро да къса билети в киното.


Ааа, излъска се той. Става за по-луксозно лакейски длъжности, дори за валет на някой тежък джентълман.

Липсват му интелектът и ерудицията на Джийвс, уви. Дори на умственото ниво на Бърти не е.
04 Юли 2016 10:26
...
04 Юли 2016 10:34
http://i63.tinypic.com/15g5dfs.jpg(снимка: натиснете тук)
04 Юли 2016 10:48
Чешкият президент Милош Земан отправи тежки обвинения срещу американския посланик в Прага Ендрю Шапиро. Според Земан Шапиро е получил дипломатическия си пост благодарение на спонсорството и даренията, които е правил в полза на президента на САЩ Барак Обама. "Даренията не се считат за корупция, но за корупция може да се счита фактът, че един спонсор е възнаграден с посланическа длъжност. И тогава може да се повдигне хипотезата, че г-н Шапиро е забъркан в един вид корупция и неговата борба срещу корупцията в Чехия е малко лицемерна", каза Земан пред местното издание "Парламентни листи", цитиран от БГНЕС.

Някой може ли и в най-смелото си въображение да си представи подобно изказване от българския президент или премиер?
04 Юли 2016 11:00
Изявите на президента повече приличат на мотивационно писмо и платформа за международен пост


От изявите му напоследък неизличим спомен ми остави речта му в Европарламента. И колкото и да е чудно не самата реч, а бодряческото му притичване до катедрата, от която я произнесе. Рядко жалко и унизително. В тези няколко крачки се концентрира целият показен фалш на нищожната му личност. Желанието да изглежда динамичен и целеустремен. Към къде, бе? Нетърпелив. За какво, бе? Ще му се на човек държавният глава на страната му да излъчва солидност, достойнство и мъдрост. Но не. То, нещото, си остава меринджейчето от паркинзите, дето трябва да впечатли възложителите с добрата си форма, че да го изберат за изпълнител. На поръчката. Жалка картинка.
04 Юли 2016 11:32
Борис Попиванов
Много добро описание. Започнал е да пише мотивационното си писмо на тапет (според оспорваните му думи ).

ДОРИ И ДО ДНЕС съществува известно объркване около смъртта на Кинкас Беро Дагуа. Съмнения, мъчни за обясняване, абсурдни подробности, противоречиви показания на свидетели, празноти от най-различно естество.
04 Юли 2016 11:58
Винаги ми е приличал на Никсън. Ама не на президента Никсън, а на карикатурите му.
04 Юли 2016 14:14
В създалото се разпределение на ролите премиерът имаше нужда от ястреб, за да укрепва единия фланг на дипломацията си, но се стремеше сам да бъде гълъб, за да не взема непопулярна страна и да пази открехната вратичка към другите центрове на световната политика.

Гълъб, гълъб, но от една страна флиртува с Русия, говори за хъб с тайната мисъл за доставка на газ от Газпром, а от друга, когато на това не се дава широка гласност, не пропуска да забие нож в гърба на Русия.
Украина и Болгария осуждают строительство Северного потока-2 — встреча Петра Порошенко и Бойко Борисова
http://www.president.gov.ua/ru/news/ukrayina-i-bolgariya-zasudzhuyut-budivnictvo-pivnichnogo-pot-37499
04 Юли 2016 14:17
Други марки на политическия костюм му допадаха повече.

Хеле тривръхата шапка с звънчета.
04 Юли 2016 14:17
Абе ... Не е честно да твърдим, че не обединява човекът. Старае се. Я колко са тези, дето не го одобряват.
04 Юли 2016 14:18
Обединител на нацията може да бъде само психиатър с пълномощия и хуманни помещения за изолиране на опасните психове. Д-р Михайлов - Президент!
04 Юли 2016 14:23
Д-р Михайлов - Президент!




Канатчикова дача

http://kacmanat.ru/vsv/vvtxt/v3.htm

В.С.Высоцкий

Письмо

в редакцию телевизионной передачи

(Очевидное - невероятное)

из сумасшедшего дома с Канатчиковой дачи


Дорогая передача!
Во субботу, чуть не плача,
Вся Канатчикова дача
К телевизору рвалась.
Вместо чтоб поесть, помыться,
Уколоться и забыться,
Вся безумная больница
У экрана собралась.


Говорил,ломая руки,
Краснобай и баломут
Про бессилие науки
Перед тайною Бермуд.
Все мозги разбил на части,
Все извилины заплел,
И канатчиковы власти
Колют нам второй укол.


Уважаемый редактор!
Может, лучше - про реактор?
Про любимый лунный трактор?
Ведь нельзя же - год подряд
То тарелками пугают,
Дескать, подлые,летают,
То у вас собаки лают ,
То руины говорят.


Мы кой в чем поднаторели:
Мы тарелки бъем весь год,
Мы на них собаку съели,
Если повар нам не врет.
А медикоментов груды-
В унитаз, кто не дурак.
Это жизнь! И вдруг - Бермуды!
Вот те раз!Нельзя же так!


Мы не сделали скандала,
Нам вождя недоставало:
Настоящих буйных мало-
Вот и нету вожаков.
Но на происки и бредни-
Сети есть у нас и бредни-
Не испортят нам обедни
Злые происки врагов!


Это их худые черти
Бермутят воду в пруду,
Это все придумал Черчилль
В восемнадцатом году.
Мы про взрывы, про пожары
Сочинили ноту ТАСС-
Тут примчались санитары,
Зафиксировали нас.


Тех,кто был особо боек,
Прикрутили к спинкам коек.
Бился в пене параноик,
Как ведъмак на шабаше:
(Развяжите полотенцы,
Иноверы, изуверцы!
Нам бермутарно на сердце
И бермутно на душе!)


Сорок душ посменно воют,
Расскалились добела-
Вот как сильно беспокоят,
Треугольные дела!
Все почти с ума свихнулись -
Даже кто безумен был,
И тогда главврач Маргулис
Телевизор запретил.


Вот он,змей,в окне маячит,
За спиною штепсель прячет,
Подал знак ком - то - значит,
Фельдщер вырвет провода.
Что ж,осталось уколоться
И упасть на дно колодца,
И пропасть на дне колодца,
Как в Бермудах,навсегда.


Ну,а завтра спросят дети,
Навещая нас с утра:
(Папы, что сказали эти
Кандидаты в доктора?)
Мы откроем нашим чадам
Правду - им не все равно:
(Удивительное рядом,
Но оно запрешено).


Вон дантист - надомник Рудик -
У него приемник (Грундик),-
Он его ночами крутит:
Ловит,контра.ФРГ.
Он там был купцом по шмуткам
И подвинулся рассудком
К нам попал в волненье жутком
С номерочком на ноге.


Он вбежал, взволнован крайне.
Сообщеньем нас потряс,
Будто наш научный лайнер
В треугольнике погряз.
Сгинул, топливо истратив,
Весь распался на куски,
Двух безумных наших братьев
Подобрали рыбаки.


Те, кто выжил в катаклизме,
Пребывают в пессимизме.
Их вчера в стеклянной призме
К нам в больницу привезли,
И один из них, механик,
Рассказал, сбежав от нянек,
Что Бермудский многогранник -
Незакрытый пуп Земли.


(Что там было? Как ты спасся?!)-
Каждый лез и приставал,
Но механик только трясся
И чинарики стрелял.
Он то плакал, то смеялся,
То щетинился,как еж,-
Он над нами издевался,
Сумашедший, что возъмешь!


Взвился бывший алкоголик,
Матерщинник и крамольник:
(Надо выпить треугольник,
На троих его даеш!)-
Разошолся, так и сыплет:
(Треугольник будет выпит,
Будь он параллепипед,
Будь он круг едрена вошь!)


Больно бъют по нашим душам
(Голоса) за тыщи миль.
Зря (Америку)не глушим,
Зря не давим (Израиль).
Всей своей враждебной сутью
Подрывают и вредят-
Кормят, поят нас бермутью
Про таинственный квадрат!


Лектора из передачи
Те, кто так или иначе
Говорят про неудачи
И нервируют народ!
Нас берите, обреченных-
Треугольник вас, ученых
Превратит в умалишонных,
Ну, а нас - наоборот.

1977

*Всякакви прилики с реални събития и личности са изцяло за сметка на болното ви подсъзнание
04 Юли 2016 14:41


Има десетина грешки, и руските мрежовици не са изрядни в правописа, но важен е контентът!
04 Юли 2016 14:47
Има десетина грешки


То цял куплет липсва, ти грешки им броиш ...
04 Юли 2016 17:27
Леко безмислена статия.
04 Юли 2016 18:23
"Крим" го затвориха. Потърси му друго работно място, Дорис.
04 Юли 2016 18:41
Mars Attack
04 Юли 2016 09:19

Плевнелиев не си заслужава "матряла", който не може да го разбере ... Той е скроен за друго време и за друг народ. И затова звучи "изкуствено" в тази среда. От което става често доста "смешен" (за тия около него ). Точно така лудите се смееха на Джак Никълсън в "Полет над кукувиче гнездо", когато се опита да повдигне шкафа с крановете с вода ("Но аз поне опитах !"... ). И понеже живеем в една малка балканска лудница, стават подобни неща. Нито Желю, нито Пешо, нито Гошо-Гоце с нещо бяха по-добри.


Никълсън е актьор, добър при това!
Обидно е да го сравняваш с Президент, който не ТРЯБВА да бъде актьор, въпреки усилията да се вкара в някакъв филм!
А с Жельо, Пешо и Гошо бива, но са една база за сравнение........................
05 Юли 2016 08:47
Ама защо се занимавате с този безличен човек? След време ще се питаме кой беше, какъв беше?
05 Юли 2016 13:31
"Крим" го затвориха. Потърси му друго работно място, Дорис.


Кой дръзна?!?

Друго място не признавам. Като се сетя само за швейцара с огромния котарак пред огледалото в гардеробната... Па виенски и милански шницели пане, па киевски котлети, па портокали със захар и сметана... Па запорожците с писмото на стената отсреща... За клиентелата да не говоря. Те това беше елит!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД