:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Юбилей

Когато погребаха Варшавския договор

До 1990 г. Москва говори за необходимостта от нова структура, спомня си Луджев
С разпускането на Варшавския договор в средата на 1991 г. процесите в Източна Европа придобиват нова динамика.
Преди 25 години - на 1 юли 1991 г., беше разпуснат Варшавският договор. А само няколко години по-късно западната граница на НАТО се измести на изток. Събитията от онези дни промениха цяла Европа. Да си спомним:



Макар че имаше личен принос за разтурянето на Варшавския договор, Михаил Горбачов не пожела да присъства на церемонията по формалното му разпускане. За срещата на държавите от Източния блок на 1 юли 1991 г. в Прага Горбачов изпрати своя заместник Генадий Янаев. Там той беше принуден да чуе знаменателните думи на тогавашния чехословашки президент и бивш дисидент Вацлав Хавел: "Днес Варшавският договор престана да съществува". Всички аплодираха, само Янаев не.



От 1955 до 1991 г.



Военният алианс на Източния блок просъществува 36 години. Той беше основан през май 1955 г. във Варшава, където осем държави подписаха Договора за приятелство, съдействие и взаимопомощ - СССР, ГДР, Чехословакия, Унгария, Полша, Румъния, България и Албания. Официалното обяснение беше, че този съюз идва в отговор на присъединяването на ФРГ към НАТО. Твърде скоро обаче си пролича, че става дума не просто за отбранителен съюз, а за орган, който има за цел да гарантира политическия контрол на СССР над Източния блок. Най-показателните примери са потушаването на унгарското въстание през 1956 г. и на Пражката пролет през 1968 година.

През 80-те години започна периодът на голямата промяна. Тя беше задвижена от полския синдикат "Солидарност" и от реформите в СССР, познати под името "Перестройка". В резултат се стигна до падането на Желязната завеса и на Берлинската стена, а малко по-късно и до преговори за обединението на Германия.

"Трябваше да бъдат изяснени много неща - например дали обединена Германия може да бъде член на НАТО. И кога да се изтеглят съветските войници", спомня си Хорст Телчик. Бившият съветник на германския канцлер Хелмут Кол подчертава, че компромисът с Горбачов е бил постигнат благодарение на отпуснатите кредити за СССР, както и заради обещаните гаранции за сигурността на Съветския съюз, сред които и уверението, че в източните провинции на Германия няма да се разполагат войски на НАТО.



Краят на съветското господство



През септември 1990 г. - непосредствено преди обединението на Германия, ГДР напуска Варшавския пакт. Само в рамките на няколко дни близо 360 000 военнослужещи от източногерманската Народна армия се превръщат във войници на НАТО. Почти толкова съветски войници напускат Източна Германия до 1994 година, за което Бон плаща на Москва близо 4 милиарда германски марки. Именно обединението на Германия беше в основата на по-сетнешното разширяване на НАТО, казва в тази връзка историкът Конрад Ярауш.

На среща в Будапеща през пролетта на 1991 година страните - членки на Варшавския договор, превръщат военната организация в политическа, като представителите на СССР бойкотират срещата в знак на несъгласие. Така се стига до 1 юли 1991 година, когато в Прага бе обявен краят на съветското господство - в рамките на онази среща, на която Горбачов не пожела да присъства.

"През есента на 1990 година той още говореше за "нашия общ дом" и уверяваше, че СССР е готов да разпусне Варшавския договор, ако в замяна бъде създадена нова структура", спомня си Димитър Луджев, който между 1991 и 1992 година беше български министър на отбраната.

Само че НАТО оцеля и след разпускането на Варшавския договор - и съвсем скоро започна да се разраства. Защото бившите членове на Варшавския пакт видяха в лицето на НАТО гарант за своята сигурност.

Руският политолог Александър Галкин, по онова време съветник на Горбачов, си спомня как тогава САЩ са уверявали Москва, че НАТО няма намерение да се разширява на изток. "Само че устните обещания нямат особена стойност", казва Галкин. Германският историк Хайнрих-Аугуст Винклер твърди друго - по неговите думи Горбачов никога не е искал от Запада гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток. Според Винклер по онова време е ставало дума главно за германското обединение, докато разширяването на НАТО не е било обект на обсъждане. "Легендата, че е било дадено обещание НАТО да не се разширява на изток, спокойно може да бъде отхвърлена като невярна", казва Винклер.



Пътят към НАТО



След като ГДР напуска Варшавския договор, Чехословакия и Унгария съобщават, че желаят да се присъединят към НАТО. Една българска инициатива от онова време също изненадва Вашингтон - група млади университетски преподаватели, сред които и по-сетнешният външен министър Соломон Паси, още през 1990 година апелира за разпускането на Варшавския договор. Това предизвиква вътрешнополитически напрежения. Но и на Запад не всички се радват на този апел.

Полша, където в началото на 90-те години са разположени около 60 000 съветски войници, по онова време също желае възможно най-бързо да се присъедини към западните структури. Само че избягва да го оповести публично. "През 1991 година членството в НАТО ни изглеждаше като твърде нереалистична перспектива", казва бившият външен министър Кшищоф Скубишевски. "В разговори с генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер ясно изразих желанието ни да бъдем защитавани от НАТО, без обаче да поставям въпроса за незабавно присъединяване към алианса", спомня си дипломатът.

С разпускането на Варшавския договор в средата на 1991 г. и последвалото разпадане на СССР процесите в Източна Европа придобиват нова динамика. Първоначално НАТО приема само държавите, които се намират в непосредствена близост до границите на алианса. През 1999 г. в него влизат Полша, Чехия и Унгария, докато България например остава в чакалнята още пет години - до 2004 г.

Споменът за събитията от онова време със сигурност ще бъде разбуден на предстоящата среща на върха на НАТО, която започва след броени дни. 25 години след края на Студената война алиансът ще подчертае значението на ангажимента си в страните от своя Източен фланг - и то точно във Варшава, където едно време беше подписан Договорът за приятелство, съдействие и взаимопомощ.
 А така бе роден Варшавският договор - на 14 май 1955 г. във Варшава е подписан Договор за дружба, сътрудничество и взаимна помощ от представители на Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия.
 Така стояха нещата в двуполюсна Европа.
24
3706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
03 Юли 2016 19:03
Какъв умилителен преразказ по картинка с елементи на разсъждение! Че и картинката са приложили...
03 Юли 2016 19:33
Добър или лош, Варшавският договор бе създаден като отговор на НАТО. Официалната му доктрина винаги е била отбранителна. Който е служил по онова време го знае много добре това. Сега всички виждаме какво е НАТО - агресивен военен блок, чиято официална доктрина е войни и окупации на хиляди километри от Европа.
03 Юли 2016 19:44
Е те дойче веле това ще кажат, какво друго, американската партенка.
Лъжа е (ама за това цитират че еди кой си го е казал), че руснаците не са поставяли условие за неразширение на нато на изток. Двете основни условия за обединението на Германия са били пари и неразширение на изток. Глупака Горбачов не е подписал нищо за това, обаче, оставил нещата на "честна дума". А Шрьодер тия дни казва :" ако ни бяха поискали 100 млрд. щяхме да им ги дадем, но те поискаха само 4 млрд."
И по принцип идеята на перестройката е била да се тръгне по китайския модел, но тогава нещата се изпускат от контрол (което с твърда ръка беше предотвратено на Тянанмън от китайците) и... останалото го знаем.
03 Юли 2016 20:09
Ето го плачльото/ла@нар/
http://www.vbox7.com/play:4ac0da43
Натисни тук
Позор.
До края на живота си да пие топла бира.
03 Юли 2016 21:15
otvrat
03 Юли 2016 19:33
Добър или лош, Варшавският договор бе създаден като отговор на НАТО. Официалната му доктрина винаги е била отбранителна. Който е служил по онова време го знае много добре това. Сега всички виждаме какво е НАТО - агресивен военен блок, чиято официална доктрина е войни и окупации на хиляди километри от Европа.

...войни и окупации на хиляди километри от Европа ФАЩ.
Европата какво общо има с ОТАН, освен като плацдарм и пушечно месо? И някой и друг гологан за бедните амерички империалисти и ВПК?
03 Юли 2016 21:51
Ще възкръсне като Делхийски. Или направо Санкт-Петербургски. Бейджингски също е добре, звучи двумилиардно и застрашително.
04 Юли 2016 04:28
Удобно са пропуснати любопитни моменти от историята:
1) СССР подава заявление за членство в НАТО през 1948. САЩ категорически се противопоставят. Сега казват че Сталин "не бил го мислил сериозно". Варшавският договор е подписан цели 7 години по-късно.
2) Участието на вънншни войски в Чехословакия е по искане на Чехословашкото правителство, т.е. няма външна агресия. По същия начини СА прати войски в Бахрейн преди няколко години, но никой не говори за 'нахлуване'. Всъщност действията на СССР са юридически много по-издържани от тия на някои натовски държави. Примери: САЩ в Панама, Ирак, Сърбия, Либия и т.н, Турция в Кипър.
3) Разделението на Германия и изцяло по вина на Англия и Франция, не на СССР както ни го пробутват. Сталин е виждал бъдещето на Германия като буферна извънблокова държава като Австрия и Югославия. Англия и Франция обаче не са съгласни. Точно западната плитика дожежда до изграждането на Берлинската стена. Англия и Франция бяха и против обединението на Германия (по обясними прични).
4) По време на официална среща Хелмут Кол ТРИ пъти е задал следния въпрос на Горбачов: "Какво очаквате в замяна на обединението". Горбачов три пъти отговорил "нищо". Хелмут не можел да повярва до последно.
5) Още през 70те ФРГ започва преговори за обединението на двете Германии. При съгласие от страна на СССР западногерманците предлагат излизане от НАТО и 270 млрд дойчмарки суха пара. Брежнев не се съгласява. 15 години по късно Горбачов се съгласява "срещу нищо".
04 Юли 2016 07:56
3 август - В Братислава лидерите на комунистическите партии на СССР, България, Унгария, ГДР и Полша разговарят с чехословашкото ръководство. Приета е декларация, която определя неприкосновените принципи на съветския блок: съветски модел на социализма, ръководна роля на комунистическата партия, планова икономика, демократичен централизъм в партията и държавата, единна външна политика на страните от блока. Защитата на "завоеванията на социализма" е "основен интернационален дълг на всички социалистически държави". На Брежнев е предадено писмо от "здравите сили" - петима членове на ръководството на чехословашката компартия, за "действена намеса за спасяването на ЧССР от опасността от контрареволюция".

13 август - Леонид Брежнев провежда телефонен разговор с Дубчек с въпроси защо не се изпълняват споразуменията от Черна-над-Тисоу, защо не са сменени кадрите, не е ограничена свободата на пресата и са допуснати антисъветски и антисоциалистически статии, не са разделени МВР и Държавна сигурност. Дубчек дава да се разбере, че това са вътрешни работи на Чехословакия.

16 август - На разширено заседание на Политбюро на ЦК на КПСС е взето политическото решение за военна интервенция.

18 август - В Москва Янош Кадар, Владислав Гомулка, Валтер Улбрихт и Тодор Живков приемат решението на съветското Политбюро за военна интервенция на войските на Варшавския договор в Чехословакия.


http://www.decommunization.org/Communism/Bulgaria/Czehoslovakia.htm
04 Юли 2016 08:06
Най-показателните примери са потушаването на унгарското въстание през 1956 г. и на Пражката пролет през 1968 година.
И този седерунгел не е пропуснал Унгария и Чехословакия. Унгария беше победена страна. Нейни войски са върлували на територията на СССР, заедно с немските. Унгарските бивши нацисти започват да избиват комунисти. В Чехословакия Варшавския договор беше поканен от един член на Правителството за разлика от инвазиите на САЩ в Ирак, Либия и къде ли не.
Че Горбачов не си изработи нещата както трябва, това е истина. Трябваше да се сключи договор за взаимно разпускане на НАТО и Варшавския договор.
Както излизането на Франция от Запада, тя беше излязла от военния блок НАТО при дьо Гол. Същата 1968г. през май месец беше Френската революция. СССР се въздържа по 2 причини. Ако наистина революцията беше победила мирът в Европа щеше да бъде силно разклатен. Същото важеше за Чехословакия. Втората причина беше, че революцията във Франция беше иницирана от САЩ, чрез Китай, използвайки маоистите във Франция, за да се махне дьо Гол от власт. Разбира се Франция си го върна, като с помощта на френските служби Хомейни се върна във Иран и изхвърли човека на САЩ шан-ин-шаха Пахвали.
04 Юли 2016 09:34
"Смешен плач" - по Варшавския договор, комунизЪма, и т.н. СоциализЪмЪт нямаше да се срине, ако нямаше обективни причини за това. Една идеална теория бе навлечена на обективната действителност и същата я изхвърли на бунището на Историята, когато дрехата, в която комунягите се опитаха да я заклещят, се оказа прекалено тясна. По своя генезис и липсата на конкуренция комунизЪмЪт нямаше двигател на развитие - само на ентусиазма на масите една общ. формация няма как да просъществува. Причините за рухването на системата са вътрешни, а борбата със "загниващия" капитализъм само помогна за това. Митът за прекрасната теория и едни лоши хора, дето я извратили и затова експериментът се оказа неуспешен, не върви. Апорпо, социализмът отдавна е построен - в Скандинавия. Може да го срине само безконтролната инвазия на "мигранти" и невъзможност за справяне с нея поради "политкоректност" и други подобни тъпни.
04 Юли 2016 09:40
Факт е, че НАТО направи много повече поразии/че и продължава да прави/ отколкото Варшавският договор.
04 Юли 2016 11:22
otvrat 03 Юли 2016 19:33


За другите страни не зная. България, като член на ВД, никога не е имала отбранителна военна доктрина. Никога. Разглеждаше се или ние първи да нанасяме удар, то се знае - с ядрено оръжие, и после до дни да се стига до Дарданелите, или ние се отбраняваме два дни (пак като използваме ядрено оръжие), после се разгръща югозападното стратегическо направление и минаваме в контраатака, като пак след няколко дни стигаме до Дарданелите.

Чиста отбрана не е разглеждана абсолютно никога.
04 Юли 2016 11:29
България, като член на ВД, никога не е имала отбранителна военна доктрина


Пълни глупости! Такова твърдение може да направи само бакар, печкар или дюстабанлия.
04 Юли 2016 11:31
Военният алианс на Източния блок просъществува 36 години.


... и в тези години териториалната цялост и националната сигурност на Народна Република България бяха гарантирани. Включително и чрез способностите на Българската народна армия да изпълни конституционната си функция за защита на Отечеството.

СЕГА какво е ... Виждаме го всеки ден. Армията не може да попълни дори мирновременните си щатове.
04 Юли 2016 11:40
Чиста отбрана не е разглеждана абсолютно никога.

Това може да е вярно само за отечественофронтовският клуб по интереси в плетките и шевиците на с. Мало Кучино, Горно Нанадолнишка община.
~~~~~~~
Армията не може да попълни дори мирновременните си щатове.

Но:
1) Строи бани всякакви;
2) пере бельо всякакво;
3) Подмива дирници всякакви.
Защо дирнолюбците да не я харесват такава.
~~~~~~~
А в София летят вертолети - нашите идат! Празник е
04 Юли 2016 12:11
Нашата армия се обучава само и единствено за полицейски операции зад граница. Тренират само трерористи, заложници, охрана на летища и бани. Не съм чул от 25 години да има едно общовойсково учение, което да разиграе нападение над България. А някои продължават да се сополявят за нашата армия. Нямаме вече армия! Отдавна нямаме армия! А и явно не ни трябва.
04 Юли 2016 12:21
Имаме си обаче (кандидат) главнокомандуващ теляк с един вертолет, но голяма амбиция да е мъжка секретарка в кво да е, колкото по-дългосрочно може да е.
http://www.segabg.com/pic/12181/811604-l.jpg
04 Юли 2016 15:24
Вишински,
някои сме били в казарма по онова време. За две години (цели 2) нито един път не отигравахме нападение в чужда територия. Напротив - само отбранителни функции. Най-кратко казано - трябваше да удържим докато дойдат руснаците.
04 Юли 2016 15:44
СССР нахлу в Унгария 1956 по молба на правителството


Участието на вънншни войски в Чехословакия 1968 е по искане на Чехословашкото правителство, т.е. няма външна агресия.


СССР нахлу в Афганистан1979 по искане на правителството


04 Юли 2016 16:42
Вишински,

отбраната и настъплението са двете страни на една монета. и следва да се владеят и двете. поради което се отработваха и двете възможности: настъпление, при достатъчно данни за подготвена агресия /изпреварващо/ или отбрана при внезапно нападение. след 1986 г. се прие единствено отбранителна политика и армията никога не е отработвала настъпление на ЧУЖДА територия.
а иначе ВД имаше доста добре изградена система за отбрана и това се оказа доста сериозен коз в ръцете на тези, които продадоха победата в Студената война. за собствена сметка, разбира се. какво е поискал Горбачов /и кликата му в т.н. Източен блок/ за себе си е едно, какво са поискали за страните се - съвсем друго. и както се вижда - основно да участват необезпокоявани в грабежа.

за тези, които си мислят, че по времето на Горбачов ВД е бил надежден гарант за националната ни сигурност ще кажа, че това е дълбока заблуда. в средата на 1989 г., по времето на така наречената "голяма екскурзия", бяхме пред конфликт с Турция. като ВД не пое гаранция, че ще се намеси в този случай. съвсем друго спаси България от опасността да загуби всичко до Пловдив...
10 Юли 2016 15:32
Ясно ми е, че преждепишещите имат енциклопедични познания по темата, някои са били близки с Йосиф Висарионович дотолкова, че знаят какво си е мислил и смятал наум, други са били наясно с плановете на ГЩ за отбрана и нападение.
Чест е за мен, другари, да чета Вашите попълзновения.

Помислете си само, ако не се беше разпаднал ВД нямаше да има форум на в-к Сега !
За такива писаници щяха да Ви пращат ДС у дома посред нощ - както е ясно, по Ваше искане или на синът Ви - политически коректно и юридически издържано въдворени в "Слънчев бряг", Ловешко.

Я сега си представете Европа 25 години без глобален единен военен съюз. Май няма как, а?
Ако нямаше НАТО, сега щяхме да сме 82-ри и 83-ти вилает - няма да уточнявам чий !

България нямала армия в момента- ами няма. След 1947 нямаме армия. Последните военни успехи са начело с офицерски състав, който се е клел в цар, бог и отечество.
И Слава Богу !
11 Юли 2016 10:16
56та година, има едно нещо, дето се казва "Суецка криза". Тогава Англия, Франция и Израел изтребват повече египтяни, отколкото са загиналите в Унгарското въстание унгарци. Защо никой никога, не се сеща за него, щом стане въпрос за унгарските събития?
11 Юли 2016 10:23
Я сега си представете Европа 25 години без глобален единен военен съюз. Май няма как, а?


Хо, хо, хо - нямало как! Е па като няма как, за какво ни е да можем да си казваме мнението във форума на Сега?

Увзжаеми другари и другарки, представете си, че няма как да си представите нещо друго от това което ви спускат от горе! Аз па не си го представям - бедно ми е въображението.
11 Юли 2016 10:26
Ако нямаше НАТО, сега щяхме да сме 82-ри и 83-ти вилает - няма да уточнявам чий !


Абе ти имаш талант, да говориш смешки. Като първо, в мометна сме не знам кой си вилает и тоя същия ни пази небето. Като второ, това си е в реда на нещата, защото и Кипър е негов вилает, а не само България. Щом си в НАТО - така е по принцип.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД