:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България ще има позиция за нещо в Турция

Може да посрещнем турски бежанци, ако Ердоган продължи да отмъщава на народа си
Светослав Терзиев
Българските политици, които имаха привилегията да гледат от първия ред оперетния опит за преврат в Турция и драматичната като китайска революционна опера реакция на президента Реджеп Ердоган, още се чудят дошъл ли е моментът да ръкопляскат и кого да аплодират. Външният министър Даниел Митов забрани на посланичката ни в Анкара Надежда Нейнски да си отваря устата. Парламентът се спотайва, защото още било "рано за декларация", както заяви вчера по БНР депутатът от ДПС Хамид Хамид. Премиерът Бойко Борисов се изказа в подкрепа на общочовешките ценности, сякаш се яви на конкурса "Мис Свят", където участничките задължително се борят за мир и благоденствие.

Има ли някаква полза Европейският съюз от член като България, която е на предна позиция и би трябвало нейните радари първи да улавят и предават сигнали до останалите какво става край границата й? Реакцията "Да се снишим, докато отмине бурята" е от незабравима школа, подготвила поколения политици, включително и сегашните управляващи. След бутафорията в петък срещу събота, когато и България заедно със западните й съюзници от ЕС и НАТО изпищя, че демокрацията в Турция е в опасност, започна истинският преврат срещу демокрацията, в който държавната машина бе хвърлена да гази не само предполагаеми метежници, но и всякакви граждански свободи. Първите жертви, разбира се, бяха свободата на мисълта и свободата на словото. Настана мисловен паралич, при който никой не смее да се обади, освен за скандиране на хвалебствия за президента.

Някои коментират, че Ердоган засища жаждата си за отмъщение към своите политически противници. Ако беше така, щеше да се виждат някакви рамки на репресиите. Под предлог, че народът иска възмездие,



президентът събуди историческите рефлекси на башибозука



и го пусна да вилнее срещу всички, които в обществото стоят над средното интелектуално равнище. За генералитета е ясно, че след неуспешен преврат не може да има прошка. Но защо едновременно с него бяха погнати хиляди магистрати - съдии и прокурори? Макар и трудно, може да се приеме, че целта е била да се прочистят съдилищата от снизходителни хора, за да бъде втвърдено правосъдието срещу превратаджиите. С превръщането им в трибунали падна жертва независимата съдебна власт. Оттук нататък върховенството на закона може да служи само за оправдание за съдебния произвол.

Но Ердоган не спря дотук. С един замах изтръгна езиците на опозицията и правото на сдружаване остана само за симпатизантите му, събиращи се по негови указания на площадите да го славословят. Следващите бяха учителите - десетки хиляди бяха уволнени. Всички ректори на висши училища подадоха оставки. Всички учени получиха забрана да пътуват в чужбина. Всички медии бяха превърнати в пропагандни централи на властта. Краят не се вижда. Ако толкова много хора бяха участвали в опита за преврат, щяха да свалят Ердоган от власт и той нямаше да го определи като "дар от Бога". Държавният глава не скри, че го е чакал, готвил се е и е пуснал в действие план, който в други условия не би проработил.



Докъде може да стигне?



Очевидно хората, които използват мозъка си не по неговите указания, му пречат и той ги отстранява. На първо място това са високо образованите. Когато на по-простите бъдат посочени интелигентите като врагове на държавата, резултатите могат да бъдат само като по времето на "Културната революция" в Китай и режима на червените кхмери в Камбоджа. Докато действа изненадата, ще бъдат изловени и репресирани известните личности. Но образованите точно защото имат ум, ще започнат да се прикриват. Тогава ще трябва да бъдат разпознавани по вторични белези - например, ако разбират чужд език или ако носят очила. На такива ще трябва да се разбиват главите на място, особено ако официално се възстанови смъртното наказание, каквото намерение има Ердоган. Първото оправдание е: "Защо да ги храня напразно в затворите", а следващото оправдание ще бъде: Защо да хабим държавен ресурс да ги затваряме.

Турция се е устремила към кървава диктатура и ако не се надигне мощен международен натиск, Ердоган ще прибегне до нея, дори и да не са такива първоначалните му планове. Логиката на всяка диктатура, освободена от задръжки, води натам. Мълчанието не е нищо друго освен съучастие. Пол Пот изби милиони хора в Камбоджа при пълна тишина, докато в Пномпен не влязоха виетнамските войски да го изгонят. Едва тогава се надигна международен гняв колко бил лош, макар че после бе привлечен за съюзник в усилията на Запада за изгонване на виетнамците.

Насърчен от международната сдържаност, Ердоган ще подложи на тормоз собствения си народ, за да го прочисти от всякакви мисли за издигане на власт на други управляващи. Подобна мащабна чистка, която ще бъде съчетана и с отдавна готвена промяна на конституцията за превръщане на Турция в президентска република, не се прави само за довършителния период на текущия президентски мандат. Ердоган все повече ще укрепва властта си, ще се преизбира чрез нагласени избори, а ако трябва, ще въведе и безсрочно извънредно положение, за да отмени нуждата от избори. На първо място ще постигне целта си да управлява поне до 2023 г., за да отпразнува именно той 100-годишнината на турската република на Кемал Ататюрк, или по-точно собствената си победа над кемализма. По-нататък - колкото даде аллах, защото тогава ще бъде на 69 години.



България се притеснява,



че каквото и да каже в сегашната напрегната обстановка, може да навреди на отношенията си с Турция. Така е, но много скоро ще започне да понася вреди и от мълчанието си. Репресиите ще раждат все повече вътрешна омраза и отмъстителност между хората, мнозина ще се чувстват застрашени и ще търсят спасение навън. Неслучайно първата мисъл на Ердоган бе да забрани пътуванията в чужбина на най-образованите. После ще наложи ограничения и на други. Това обаче няма да направи нашата граница по-спокойна, защото не е ясно кога натегнатата пружина ще изстреля хиляди хора да търсят убежище извън родината си.

Вече не араби от Северна Африка и Близкия изток ще се стремят към Европа, но и турци ще започнат да търсят спасение при свои роднини, които никак не са малко. Като първа безопасна страна по пътя им България няма да има право според международните си ангажименти да им откаже убежище. Каквото е Турция днес за сирийските бегълци от режима на Башар Асад, такава ще бъде нашата страна утре за турските бегълци от режима на Реджеп Ердоган. Разликата е, че докато бежанците от Близкия изток не харесват България и я преминават бегом, турците имат роднини и традиции на българска земя и биха се чувствали нелошо отсам границата.



Ще се уплаши ли Ердоган,



че Евросъюзът няма да му даде обещаното отменяне на визите за турски граждани, щом самият той им въвежда режим за излизане в чужбина? Този лост за влияние вече има твърде късо рамо и няма да побутне рахатлъка му на самовластен падишах. Няма да се разстрои и от прекратяване на преговорите за членство в ЕС, защото е повече от ясно, че докато е на власт, няма да види страната си в Европейския съюз. Изправен пред избора: в златния си сарай или в ЕС - ясно е какво ще предпочете. Властовият произвол ще го сблъска и с Европейския съд за правата на човека. Дали ще се съгласи да плаща обезщетения на хиляди хора, подложени на държавни репресии без съд и присъда? Решението е просто - Турция може да напусне и Съвета на Европа, за да не дава отчет никому. Особено ако реши да възстанови смъртното наказание.

Може би не след години, а още тази година България ще има за съсед държава с откровена антиевропейска нагласа. Политиката на нашите политици да треперят и да се крият под чергата няма да ни помогне. Те трябва да обяснят на нашите съюзници, че става дума не просто за границата между Турция и България, а за границата между диктатурата и демокрацията. Тя трябва да стане отговорност на бъдещата европейска гранична служба, а не само на нашата държавна власт.
Карикатура: Христо Комарницки
--------
Снимка: Kremlin.ru
Ердоган към Путин: Тия, от Запад, и на мен не ми харесват.
44
8510
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
20 Юли 2016 19:35
Турци, които имат двойно гражданство вече се върнаха в Бг. Още преди година изнесоха бизнеса и семействата си в Бг, а сега прибраха и роднините на семействата си, които са имали дългосрочни визи з Бг.
20 Юли 2016 19:53
20 Юли 2016 20:21
Когато си в окото на циклона за малко е тихо, но снишаването не помага
20 Юли 2016 20:22
Ако толкова много хора бяха участвали в опита за преврат, щяха да свалят Ердоган от власт и той нямаше да го определи като "дар от Бога".


То тъй става. Количеството не предполага качество.

Кофти тайминг, вероятно провокиран от верни на Ердооан. Няма смисъл готина статия, като тази, да се разваля с глупави изречения.
20 Юли 2016 21:00
Брилянтен Терзиев , особено на фона на Натка, Митоф и вся остальная ......, която професионално отговаря за външната ни политика.
20 Юли 2016 21:08
Когато на по-простите бъдат посочени интелигентите като врагове на държавата, резултатите могат да бъдат само като по времето на "Културната революция" в Китай и режима на червените кхмери в Камбоджа. Докато действа изненадата, ще бъдат изловени и репресирани известните личности. Но образованите точно защото имат ум, ще започнат да се прикриват.


Авторът , когото смятам за умен - интелигентен , е в дълбок плен на софийските масали за ХУИ срещу над простите . Такова деление в Турция няма . Деление леви - десни има , сунити - алевити има , ислямджии - лаици има , ама ХУИ - прости няма ! Ако и там се почнат делят така - няма да има кой да аргатува на къра - фабриките , ще чакат на внос от Китай за всичко , кат нас.

ПП Дали авторът е дал идеята за втората снимка , или как ?
20 Юли 2016 21:18
Насърчен от международната сдържаност, ....


Смеят ли? Държи ги с бежанците, та и ЕС е снишен.

за статията
20 Юли 2016 21:26
"че става дума не просто за границата между Турция и България, а за границата между диктатурата и демокрацията."
Авторе да беше сложил "демокрация" в кавички. Правиш ли разлика между демокрация и олигархия?
20 Юли 2016 21:40
Съгласна с описването на ситуацията в Турция, но тя е очевидна. Смути ме обаче това изречение:
Каквото е Турция днес за сирийските бегълци от режима на Башар Асад, такава ще бъде нашата страна утре за турските бегълци от режима на Реджеп Ердоган.
Не, господин Терзиев. Сирийските бегълци в Турция са от териториите, подконтролни на ИД и групировките на "умерената" опозиция, и далеч не приличат на тези, които са подложени на репресии в Турция днес, и за които предполагате, че ще се превърнат в бегълци.
Втората снимка заедно с коментара под нея е също нелепа. Странно...
Както ми е странно и раздразнението от мълчанието на управляващите. Щото тъкмо мълчанието им и снишаването е комай единственото правилно действие сега.


20 Юли 2016 21:50
ЗАЩО НАПОСЛЕДЪК ВОЕННИТЕ ПРЕВРАТИ НЕ УСПЯВАТ
Автор: gindev

http://gindev.blog.bg/drugi/2016/07/19/zashto-naposledyk-voennite-prevrati-ne-uspiavat.1465674
20 Юли 2016 21:59
Съгласна съм с теб Симпли,освен да изразяват надежда за успокояване на обстановката при съседите,всичко друго би било неуместно.
20 Юли 2016 22:07
Вече не араби от Северна Африка и Близкия изток ще се стремят към Европа, но и турци ще започнат да търсят спасение при свои роднини, които никак не са малко.

тва си е наистина много сериозен проблем за България. Особено кат се има предвид, че на наште турци в Туркието им викат гяури, щото не си падат много по исляма. При един ислямистки режим една част от тях наистина могат да се приберат в България и кат се сетя в кои точно области ще отидат...става страшно.
20 Юли 2016 22:19
"Под предлог, че народът иска възмездие, президентът събуди историческите рефлекси на башибозука и го пусна да вилнее срещу всички, които в обществото стоят над средното интелектуално равнище."
***

Що ли се сешам за 10 ноември. Добре само че не се стигна до изстъпления от турски тип. Иначе лумпени и у нас - както и в туркие. И до сега разни специмени тръбят за саморазправа с "комунисти" и милиционери. Като изключим станалите междувременно милионери, остава да бъдат избити пенсионерите и някои съседи по етажна площадка.
***

"Турция се е устремила към кървава диктатура и ако не се надигне мощен международен натиск, Ердоган ще прибегне до нея, дори и да не са такива първоначалните му планове."

***
Такъв международен натиск едва ли е възможен в днешната обстановка.

***

"България се притеснява, че каквото и да каже в сегашната напрегната обстановка, може да навреди на отношенията си с Турция. Така е, но много скоро ще започне да понася вреди и от мълчанието си."

***

Затова пък някои политици не спират да се зъбят на Русия, НО‌каквото сам си напраивш и турците не могат да ти направят!

***

"Вече не араби от Северна Африка и Близкия изток ще се стремят към Европа, но и турци ще започнат да търсят спасение при свои роднини, които никак не са малко. Като първа безопасна страна по пътя им България няма да има право според международните си ангажименти да им откаже убежище."

***
Зависи какво кажат сахибите на местните политически джуджета, но най-вероятно този път демографския проблем ще бъде изцяло и радикално решен.



20 Юли 2016 22:30
Особено кат се има предвид, че на наште турци в Туркието им викат гяури, щото не си падат много по исляма. При един ислямистки режим една част от тях наистина могат да се приберат в България и кат се сетя в кои точно области ще отидат...става страшно.


"на наште турци в Туркието им викат гяури"
А бре алаънкулу , чул ли си , видял ли си , зюмбюл ли си ? Наще изселници са "невидими" там , диктатура - не диктатура , те ще останат там , докато имат добри доходи и по - богат живот оттука .

ПП Аман беее. Писвайте ко има по таваните и за тантелите и не ся сгугнясвайте .
21 Юли 2016 00:04
Светослав Терзиев —
става дума не просто за границата между Турция и България, а за границата между диктатурата и демокрацията

Само дето България отдавна е диктатура. Ех, не чак като турската, защото местният диктатор е по-страхлив от заек. Но пък е създал скрити механизми за зависимост от едноличната му власт.
21 Юли 2016 00:58
става дума не просто за границата между Турция и България, а за границата между диктатурата и демокрацията


Съзирам плач за партнерите ли?
Нали щяхте да демонстрирате против тях, да ги гоните ,?
То хубаво се критикува правителството , ама искате някой да ви свърши работата ли? Ми хайде пред парламента и искайте Росия.Делете я България.Нали е много голяма.
И источна Ромелия при Ердоганя,пък ние в Княжество България ще видим какво ще правим.
21 Юли 2016 06:24

Каква връзка има втората снимка със статията?
21 Юли 2016 07:07
>>><<<
Vance

Под предлог, че народът иска възмездие,

президентът събуди историческите рефлекси на башибозука

и го пусна да вилнее срещу всички, които в обществото стоят над средното интелектуално равнище
.

Съвършено точно и ясно Обаче ся ко прайм?!!
21 Юли 2016 07:14
>>><<<
Vance:ПП Дали авторът е дал идеята за втората снимка , или как ?

На мен първата СНИМКА ми допадна повече, по-точен е фокуса.
21 Юли 2016 07:17
>>><<<
Vance, Ти си велик!:
ПП Аман беее. Писвайте ко има по таваните и за тантелите и не ся сгугнясвайте
21 Юли 2016 08:09
А бе, какво става с Bay Hasan? Коментирал ли е някъде случващото се в Турция?
21 Юли 2016 08:34
Интересно ми е, каква според г-н Терзиев би била правилната реакция, след като прочетох, какво е грешно. В крайна сметка, от пуча не е минала и седмица, всеки ден има нещо ново, пъзелът въобще не е подреден и до този момент българската реакция е премерена и правилна. Споменаването на случая с Надка пък направо сваля класата на писанието. На анализатор от класата на автора е ясно, че на г-жата е забранено да прави политически коментари за медиите, а не "да говори" - с граждани, роднини, журналисти, но понеже по навик тя се снишава, пък и не е била в посолството, зае поза на репресирана. Самият факт, че изнесе в пресата конфиденциален разговор с министъра си, говори за нелоялност, суетност и дълбоко непознаване на принципите на дипломацията.
21 Юли 2016 08:40
България ще има позиция за нещо в Турция

"Нещо като цвете, нещо като нож"..., бе изобщо - "нещо като нищо на света"
21 Юли 2016 08:51
Самият факт, че изнесе в пресата конфиденциален разговор с министъра си, говори за нелоялност, суетност и дълбоко непознаване на принципите на дипломацията.
Факт.
21 Юли 2016 08:54
А бе, какво става с Bay Hasan? Коментирал ли е някъде случващото се в Турция?
Бай Хасан е с бан до 31.12.2017. Можеше и сам да провериш.
21 Юли 2016 09:03
зае поза на репресирана. Самият факт, че изнесе в пресата конфиденциален разговор с министъра си, говори за нелоялност, суетност и дълбоко непознаване на принципите на дипломацията.

Надка не е най-великият политик но тук вината е изцяло на Митов. Нейното мълчание беше станало подозрително - намеците вървяха към "Не ѝ е чиста работата щом мълчи". Подобни намеци, в такава обстановка, са дори опасни, остави всичко друго. Какво му е пречело на Митов да спусне списък от клишета които Надка да произнася - примерно "Нямаме информация за случващото се, в посолството всичко е спокойно, правим всичко възможно да помогнем на българите"?
21 Юли 2016 09:50
Светослав Терзиев
Премиерът Бойко Борисов се изказа в подкрепа на общочовешките ценности, сякаш се яви на конкурса "Мис Свят", където участничките задължително се борят за мир и благоденствие.
21 Юли 2016 09:57
Мълчанието на агнетата....
http://mejdu-redovete.com/%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5/
21 Юли 2016 10:11
Славчо, С една граматична грешка -

Ако беше така, щеше да се виждат някакви рамки на репресиите.


Трябва да е "щяха да се виждат".

И ректорите, подали оставка, в английския текст са deans, тоест декани на факултети.

Пиши по-често! На добър час. И поздрави на котките
21 Юли 2016 10:13
Авторът и преобладаващата част от форумците, явно желаят боко иили Митов да се изтъпанят напред и открито да оплюят ердоган. Да сме барабар Петко без мъжете, защото от Европа се чуват само разни предпазливи гласове, да не се удължава извънредното положение и да не се връща смъртното наказание, от Евразия пък нищо не се чува, даже според иранците Русия била предупредила ердо за преврата. Докато държави, които са много по-далеч от Турция, по-силни и влиятелни мишкуват и обмислят как да преминат през всичко това, без да разсърдят султана, който да им изпрати няколкото стотин хиляди мигранти, ние които граничим с турция и можем да бъдем дестабилизирани от нея, трябва първи и единствени да кажем Царят е тиран. Няма смисъл и не бихме спечелили от това дори едно конграчулейшънс или спасиба.
21 Юли 2016 10:46
Vance, пишеш глупости. Аз съм и чул и видял. Имам приятели от университета, които се преселиха в Бурса. Освен гяури им викат и комунисти, нищо че нито един от тях не бил такъв.
21 Юли 2016 10:49
"Президентът събуди историческите рефлекси на башибозука
и го пусна да вилнее срещу всички, които в обществото стоят над средното интелектуално равнище. "
Това е истината!
Кои са онези в България дето казват, че нямало башибозук в България и народът не е страдал 500 години?!
21 Юли 2016 10:52
Трайкат си и се ослушват,докато чакат новите опорни точки по обезпаметяването и обезбългаряването
21 Юли 2016 10:56
Питам какво става с "натовските ценности" и корифеите мълчат...
21 Юли 2016 11:04
Vance, пишеш глупости.

Vance никога не пише глупости, а откровено и почтено споделя собствената си позиция по всеки въпрос. Това, че тя не съвпада с Вашата и на шепата Ви приятели, не я прави глупост.
21 Юли 2016 11:15
Питам какво става с "натовските ценности" и корифеите мълчат...


По настоящем, при изключително рядко стечение на обстоятелствата НАТО-вските, явно съвпадат с евразийските такива.

Но всъщност винаги са били едни и същи: морално и приемливо е това, което съответства на нашата идеология и интереси.
21 Юли 2016 11:19
Добра статия на г-н Терзиев, най-вече в диагностиката на диктатурата на Ердоган (уверено вървящ по стъпките на един познат чичко с мустачки, и той дошъл на власт след избори през 1933 г. ), но защо все пак трябва да пооплюе бълг. офицална и сдържана позиция досега ? Че дори К. Нинова се сдържа да иска вот на недоверие по темата сигурност заради неподходящия за това момент. Т.е., авторът се прави на по-голям папист от папата,а това е погрешен подход по въпроса..
....

Но това е ОК като мисъл:

"Когато на по-простите бъдат посочени интелигентите като врагове на държавата, резултатите могат да бъдат само като по времето на "Културната революция" в Китай и режима на червените кхмери в Камбоджа".

И Ленин бе писал, че "интелигенцията е говно" - при диктатурата на пролетариата, разбира се !
21 Юли 2016 13:59
MARS ATTACK ...
21 Юли 2016 17:14
Може само да съчувстваме на Ердоган. Няколко дена да не може да кацне, и все лети. Насам, натам Не му е било лесно.
21 Юли 2016 19:46
SvSophia
21 Юли 2016 11:04Мнения: 24,424
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Vance, пишеш глупости.Vance никога не пише глупости, а откровено и почтено споделя собствената си позиция по всеки въпрос. Това, че тя не съвпада с Вашата и на шепата Ви приятели, не я прави глупост.


***
Заявление прекалено категорично за да не бъде глупост само по себе си. Бих написал какво мисля по въпроса ако не ми беше все тая какво анадолците казвали на припозналите се за такива.
21 Юли 2016 20:48
С известно закъснение, но по-добре късно, отколкото...

Св. София и Ванс са едни от моите форумни фаворити, които уважавам за съдържанието и стила на поместените постинги.
21 Юли 2016 23:17
Терзиев, позициониран далеч по на запад от нашите баш политици е написал доста верни неща и е подхвърлил критики, които можеше да тушира, защото ние (България) сме на топа на устата. Турците, евентуални бъдещи емигранти, едва ли ще се засилят към Гърция (там и българите и турците са около 0.4% - 0.5%, общо мюсюлманите малко над 1%). Ако са се насочили към Европа остава България. По-голямата част навярно ще отиде към бившите съветски републики - езикът им е по-близък, вярата - същата. Да се винят нашите управници за снишаването е малко пресилено, като се знае държанието (също снишаване) на водещите европейски политици до момента.
Интересно е, че нашите политици счупиха крака да тичат зад океана, когато ние като част от ЕС, следва в случая да действаме съгласно европейските и националните си правила и интереси.
22 Юли 2016 01:49
г-н Терзиев, чудесно и смело!
22 Юли 2016 01:50
Офтопик, но
Външният министър Даниел Митов забрани на посланичката ни в Анкара Надежда Нейнски да си отваря устата.
Това е малко пресилено, никой не е успявал да забрани подобно нещо на г-жа Нейнски, особено в определен контекст и обстановка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД