:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Девня горят боклук от Италия

Италианци проучват и бургаско село за разрешаване на кризата с отпадъците
В циментовия завод в Девня се горят бали с боклук от Италия. Това признаха с половин уста българските власти вчера, след като новината се появи първо в италиански медии и беше препечатана от "24 часа". Боклукът идва у нас законно, но срещу него вече има подадени оплаквания от граждани. В Девня твърдят, че от горенето в кв. "Река Девня" се сипят сажди. Във Варна пък са се оплакали заради миризмата от струпани бали на пристанището.

От "Пристанище Варна" съобщиха пред "Сега", че само през юли в техен терминал е обработен кораб с 2500 тона RDF - това са части от боклук, предназначени за горене. "Товарът е придружен с цялата необходима документация, включително необходимите одобрения за обработка, издадени от компетентните органи", твърдят от държавната фирма, но отказаха да уточнят произхода и направлението на балите.

"Ние разбрахме от медиите. Поисках информация от МОСВ. Вчера пристигна писмото. В комплексното разрешително на завода в Девня има разрешение за обработване на отпадъци чрез изгаряне. Те го правят поне от 5-6 месеца, от тогава им е разрешението на новата инсталация", обясни пред БНР кметът на Девня Свилен Шитов (ГЕРБ). Информацията му беше потвърдена и от областния управител на Варна Стоян Пасев, който каза, че "Девня цимент" има сключен договор с италианска фирма. Според него заводът, който е с италиански собственици, трябва за 1 г. да купи 35 000 тона италиански боклук и да произведе от тях гориво. Заради оплакванията на граждани в града ще бъде разположена лаборатория на районната екоинспекция, за да се установи дали изгарянето на отпадъци в завода влияе на околната среда, каза Шитов.

Екоминистерството обаче продължи и вчера да увърта. "В МОСВ не е постъпвала информация за предстоящо пристигане на товар от 35 000 тона отпадъци на пристанища Варна и Бургас", съобщиха от там и напомниха, че в България и в ЕС е забранен вносът на отпадъци за депониране, но може да се внасят определени количества боклук за третиране.

Италианците проучват и бургаското село Полски извор. Според едни публикации те търсят площадка за изграждане на инсталация за обработка на отпадъци, според други - искат временно да депонират бали на местното сметище. От община Камено, която заедно с още няколко общини - Несебър и др. - ползва сметището, отричат категорично това.

"При мен са идвали 200 човека да говорят разни неща. Няма нищо черно на бяло - не е започната никаква процедура за това. Може и да е идвал един италианец да говори, но това нищо не означава", коментира пред "Сега" кметът на Камено Жельо Вардунски. Той обясни, че на тяхното сметище няма място за собствените отпадъци и дума не може да става да вземат боклук от Италия. "Сега" обаче научи, че следващата седмица в Бургас ще бъде представителят на италианската фирма Defiam Франческо де Фео. Фирмата е спечелила търг на областта Кампаня да обработи и изнесе боклука. Според "24 часа" тя има разрешение от 3 юни да внесе у нас 35 000 тона боклук, които да бъдат разположени в бургаското село. Де Фео увери и пред "Сега", че транспортирането на боклука, който е пластмаса, хартия и дърво, ще бъде съобразно всички закони.

Слуховете, че в Девня може да се гори боклук от Италия и даже Гърция витаят поне от 2009 г. За там се стягаше и софийският боклук, който чака в "Топлофикация" да бъде изградена инсталация за изгаряне на RDF.



В ЧУЖБИНА

В края на юни мароканските медии съобщиха за масово недоволство на местните хора, след като товарен кораб с 2500 тона отпадъци от Италия акостира в Казабланка. Отпадъците, включващи пластмаси и стари гуми и каучукови изделия, пристигат в Мароко от Кампаня, за да бъдат изгорени в циментов завод в Казабланка и Сетат. В началото на юли близо 20 000 души се бяха присъединил към петиция, призоваваща правителството да не допуска изгарянето на отпадъците и замърсяването на атмосферата и почвите в страната.

Още преди 20 г. Кампаня се опита да се отърве от тоновете боклук, в които тъне, чрез изгарянето им. При горенето на токсични отпадъци обаче възникнаха сериозни проблеми с околната среда и затова процесът бе спрян. Неотдавна премиерът Матео Ренци отдели 118 млн. евро за решаване на проблема с боклуците в региона, припомнят марокански медии, които се тревожат, че част от внасяните от Италия отпадъци сега ще са токсични.
9
3700
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
21 Юли 2016 19:24
Преди около 26 години от информирани специалисти чух за пръв път, че ако България въобще бъде приета в ЕИО (по-късно ЕС) е за да се осигури "заден двор" за депониране и преработка на всякакви отпадъци от Запада, в т.ч. радиоактивни.
Е, доживях да го!
21 Юли 2016 19:39
В новините по БНТ днес чух, че имало "внос от Италия за България на боклук"... Значи това ще влезе в статистиката за вноса-износа за 2016 година...
Наистина сме кофата за отпадъци на ес.
21 Юли 2016 20:12
Да пратим танкери, да им приберем фекалиите !
21 Юли 2016 20:50
парите не миришат.
21 Юли 2016 21:03
Едно време чужденците викаха за Варна
- Хубав град, но много Халите са много надалеч- Чак в Толбухин /Добрич/.
А сега спокойно може да каже:
Италия хубава страна, обаче сметището и чак в България.
22 Юли 2016 02:06
Българската мафия в услуга на италианската.
22 Юли 2016 07:43
И в ТЕЦ"Марица Изток" 1,2 е 3 горят абсолютен боклук, който никой не би искал да закупи, но това са американски дела.
22 Юли 2016 11:18
Да ни е честит новия Завод "преработка"!(ръкопляскания) Сега боклука,утре и лайната!Вечна дружба,(бурни,продължителни ръкопляскания)EU-USA,EU-USA...!(спонтанни скандирания в залата)
22 Юли 2016 16:02
Изпълнителният директор на "Девня цимент" Стефано Коста категорично опроверга информацията, че в завода се преработва боклук от Южна Италия. Той посочи, че от миналата година 7 500 тона балирани отпадъци от Северна Италия - Рим и Пескара, пристигат с два кораба на шест месеца на пристанище Варна - запад, откъдето постъпват в завода за отпадъци в Езерово.

Там те се преработват и се използват като гориво вместо въглища в специалните инсталации в "Девня цимент". Технологията е безопасна, емисиите във въздуха се следят от мобилна станция в община Девня, както и на територията на завода.

Очаква се в завода да постъпват преработени отпадъци и от София, след като там въведат необходимата технология.

Радио Варна


От сайта на bnr.bg
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД