:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ердоган взема цялата власт в Турция за 3 месеца

Държавният глава може да управлява с укази и да заобикаля парламента при приемането на закони
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган обяви вчера, че след неуспешния опит за преврат в страната се въвежда извънредно положение, "за да се защити обществото от атаки срещу принципите, на които е основана страната ни". Мярката ще е за 3 месеца и ще влезе в сила в момента на публикуването й в "Държавен вестник". Вицепремиерът Нуман Куртулмуш изрази надежда, че извънредното положение ще бъде за 45 дни. Извънредното положение позволява на държавния глава да управлява с укази.
Турският президент Реджеп Ердоган обяви извънредно положение в страната сред неуспешния опит за преврат и така ще поеме цялата власт в страната поне за следващите 3 месеца, предадоха информационните агенции. Държавният глава и правителството могат да заобикалят парламента при прокарването на нови закони, както и да ограничават права и свободи на гражданите. Ердоган може да управлява с укази. Изключителната мярка ще влезе в сила в момента на публикуването й в "Държавен вестник", след като бъде одобрена от парламента. Той започна заседание по въпроса. Вчера вицепремиерът Нуман Куртулмуш изрази надежда, че мярката ще е в сила само за 45 дни.

Законът за извънредното положение от 1983 г. предвижда въвеждането на полицейски час; забрана за събиранията и протестите на открито и закрито; забрана на печатни медии; спецслужбите могат да провеждат обиски на лица, автомобили, недвижими имоти и да конфискуват потенциални доказателства; и др.

"Целта е да се защити обществото от атаки срещу принципите, на които е основана страната ни. Не е изключено опитите за атаки срещу властта да продължат", каза Ердоган в тв обръщение към нацията. Според него мерките "отговарят на конституцията на страната, не противоречат на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи, а по-скоро трябва да защитят и засилят тези ценности". Държавният глава изрази надежда бързо и ефективно да бъдат взети мерки за разгромяване на движението на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който властта в Анкара смята за мозъка на неуспешния опит за преврат от 15 юли. "Европейците нямат право да критикуват решението ни да въведем извънредно положение", подчерта Ердоган в речта си.

Не закъсняха и призивите Анкара да не използва извънредното положение за репресии и ограничаване на свободите на хората. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Турция да ограничи извънредното положение. Той настоя Анкара да се придържа към върховенството на закона. "Обявяването на извънредно положение още веднъж показва ясно, че опитът за преврат има дълбоки последици върху турската политика и общество", подчерта той.

Междувременно в Турция продължават арестите и уволненията. 29 служители от Съвета за радио и телевизия са отстранени от работа, на останалите е забранено да напускат сградата. На летището "Ататюрк" в Истанбул по време на паспортен контрол бяха арестувани журналистът Орхан Кемал Дженгиз и съпругата му, запътили се за чужбина. При опит вчера да бъде задържан ректорът на Търговския университет в Истанбул полицай от охраната стреля срещу униформените, дошли със заповед за поредната спецоперация. Министерството на образованието затвори вчера 626 учебни заведения, като 524 от тях са частни и се смята, че са свързани с Гюлен.

ПОЗИЦИЯ

Налагането на извънредно положение в Турция няма да създаде никакви ограничения както за пътувания на български граждани в Турция, така и за пътувания на наши сънародници от Турция в България, заяви вчера турският посланик у нас Сюлейман Гьокче на пресконференция пред български журналисти. "Бизнесът също ще върви, както обикновено", увери той. "И в момента на територията на Турция има милиони чуждестранни туристи, в това число и българи", допълни посланикът. Извънредното положение може по закон да трае първоначално само месец и половина, независимо че се говори за три месеца, каза Сюлейман Гьокче. На въпрос за съдбата на десетките хиляди арестувани, задържани и уволнени в Турция след преврата посланик Гьокче заяви, че основно ставало дума за "временно отстранени от работа". "Хората в публичната администрация продължават да са на държавна служба, получават заплати, ползват осигуровки", обясни дипломатът. Той отбеляза, че правата на всички граждани ще са спазени, както е по конституция.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Привърженици на турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул приветстват изказването, в което обяви, че въвежда извънредно положение в страната след неуспешния опит за преврат от края на миналата седмица. Речта му беше излъчвана на огромни екрани в центъра на мегаполиса.
Графика: Радио "Свободна Европа"
Мащабът на чистката в Турция

НАКРАТКО

Бойко Борисов обсъди ситуацията в Турция



с висшите военни, като за целта използва конференция във Военна академия за резултатите от срещата на НАТО във Варшава. "Динамиката и мащабът на събитията в света през изминалите седмици и множеството предизвикателства, пред които сме изправени, изискват бързи реакции от всички нас - служби, управляващи и граждани, за да гарантираме сигурността в страната ни", заявил министър-председателят по време на форума, цитиран от правителствената информационна служба. "Премиерът Борисов и висшите военни обсъдиха мерките, които правителството и службите предприемат по отношение на събитията в Турция", се добавя в съобщението. Премиерът отчел, че към момента обстановката на българо-турската граница е спокойна. На събитието са присъствали министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов, както и командири и заместник-командири на видовете Въоръжени сили и военни формирования от Българската армия.



Турските власти трябва да предприемат



незабавни действия, за да възстановят законността, върховенството на правото и не трябва да позволят страната да бъде въвлечена в безкрайна спирала на репресии, смята българският президент Росен Плевнелиев. В негова позиция, разпространена от прессекретариата на президентската институция, се подчертава, че "изключително притеснение будят масовите арести и уволнения на преподаватели, учители, магистрати и журналисти. Сериозно безпокойство предизвиква намерението да бъдат ограничавани права и свободи на гражданите единствено по подозрения."





Гърция осъди



на по 2 месеца затвор 8-те турски военнослужещи, които избягаха с хеликоптер в Гърция след неуспешния опит за преврат. Съд в Александруполис издаде присъдата заради незаконно преминаване на границата и нарушаване на въздушното пространство на Гърция. След излежаването на присъдите гръцките власти ще обсъдят въпроса дали да предават осемте на Анкара. Техни адвокати смятат, че дискусията в Турция за възстановяване на смъртното наказание за участниците в преврата може да повлияе върху решението за тяхното екстрадиране. Гръцките военни власти разположиха допълнително количество бойни хеликоптери на Додеканезите, за да предотвратят кацането на разбунтували се турски военни, предаде електронното издание "Прототема", цитирано от агенция Фокус.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турци се снимат със спецчасти, които патрулират в района на площад "Таксим" в Истанбул.

Анкара ограничава правата на гражданите

Турция временно ще спре прилагането на задълженията си, произтичащи от Европейската конвенция за правата на човека, съгласно обявеното извънредно положение в страната. "Франция също обяви извънредно положение. И също прекратиха изпълнението на член 15 от Европейската конвенция по правата на човека", каза турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. "Обявяването на извънредно положение не е против Европейската конвенция за правата на човека", категоричен бе той.

Член 15 от конвенцията предвижда възможността за прекратяване на действието й "във време на война или на извънредно положение". Франция информира Съвета на Европа на 27 ноември м.г. за решението си да прибегне към спиране на Европейската конвенция за правата на човека, след като въведе извънредно положение след атентата от 13 ноември. На 20 юли т.г. Сенатът пък ратифицира решението на парламента да удължи с още шест месеца извънредното положение във Франция. Великобритания също е прилагала Член 15 през 2005 г. след кървавите атентати през юли същата година.

Извънредното положение в Турция ще даде на полицията нова власт, без да е нужно разрешение на съда, особено при електронно следене на граждани или при принудително изземване на улики и доказателства, обясняват експерти. Според тях вече никой не трябва да излиза без лични документи. Те съветват да се внимава какво се снима и хората да имат телефон на адвокат. Чужденците пък трябва да знаят или да имат достъп до телефони на консулски служби, посолства или на подходящи неправителствени организации.

10
2596
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
21 Юли 2016 21:18
С две думи Ердоган се обяви за диктатор. Сега остава да видим дали след време сам ще се откаже от диктаторството като Сула или ще последва съдбата на Цезар,Калигула и др..
21 Юли 2016 22:44
С две думи Ердоган се обяви за диктатор.

Също, като Оланд.
22 Юли 2016 04:16
Правилно.Такива са годините,че нема вера и на роднините.
22 Юли 2016 09:39
Забележително държавническо поведение на Ердоган, безспорно. Пример за това как трябва да се действа по държавнически в трудни времена. Правили са го и държавниците в Царство България и в Народна Република България по време на тероризма в България подклаждан от турските спец. служби.
Колкото и да е неизгодно за България да има полит-върхушка с османлийско мислене за съсед -- едно крайно опасно във времето състояние, трябва да се признае държавническото поведение на Ердоган -- очертава се като един от най-големите държавници на 21 век в Европа, наред с Орбан и Путин.

Пример от него трябва да вземат във Франция -- и да изгонят от Франция поне 100 000 съмнителни, да въведат смъртно наказание, тъй като за изроди, планиращи масови убийства, а дори единични убийства, т.е. всякакви умишлени убийства, прошка не трябва да има. Не е редно обществото да си губи времето с изроди, да ги пои, храни и издържа доживотно в затвора.
22 Юли 2016 09:41
Ердоган взема цялата власт в Турция за 3 месеца


Пък във Францата Оланд за 6 я взема!
22 Юли 2016 09:42
Гладиатор

Забележително държавническо поведение на Ердоган, безспорно. Пример за това как трябва да се действа по държавнически в трудни времена. Правили са го и държавниците в Царство България и в Народна Република България по време на тероризма в България подклаждан от турските спец. служби.
Колкото и да е неизгодно за България да има полит-върхушка с османлийско мислене за съсед -- едно крайно опасно във времето състояние, трябва да се признае държавническото поведение на Ердоган -- очертава се като един от най-големите държавници на 21 век в Европа, наред с Орбан и Путин.
Пример от него трябва да вземат във Франция -- и да изгонят от Франция поне 100 000 съмнителни, да въведат смъртно наказание, тъй като изроди планиращи масови убийства, а дори единични убийства, т.е. всякакви умишлени убийства прошка не трябва да има. Не е редно обществото да си губи времето с изроди, да ги пои, храни и издържа доживотно в затвора.


22 Юли 2016 09:49
Затова Турция е силна държава. Очертава се да бъде по силна от фалиралите Италия и Испания. Ще надмине и Франция и Германия. В Турция действат по държавнически -- така както са действали всички държавници от веки веков преди това.

В Еврогейския съюз действат противодържавнически, по обратен, за държавността, гейски начин и разсипват държавността. Именно затова, с право, я наричат Гейвропа и еврогейски политици. Еврогейските политици превърнаха ЕС на кочина. Кочина пълна с всякаква терористична измет допусната от цял свят, Европа без никакви ценности. Самите еврогейски политици и политика не знаят какво правят и защо го правят. Никой от нас също не знае какво всъщност прави Европа и каква политика води, какви са ценностите и -- на дело виждаме безнравственост и противодържавнически и противоевропейски решения, които дори се договарят тайно от народите на Европа. За какво народовластие (т.н. демокрация) може да става въпрос при тайни договорки за търговия, зад гърба на народите-- това е цинизъм. И с какво тайните договорки между еврогейските политици и американските картели са по-добри от диктатурата на Ердоган
22 Юли 2016 09:56
Всяко зло за добро и всяка криза е възможност.
Терористичният акт в Ница, беше и прекрасен повод, дори причина, Европа да затвори яко границите си, да даде пари за усилване Българската, гръцката и др., морски граници, да се осигури всичко това юридически, да наложи християнстовото като водеща ценност и ред такива в посока укрепване на разнебитената Европа.
Но Европа си няма Ердоган
22 Юли 2016 14:56
До колегите писали преди мен:
Не ви ли писна да спамите с едно и също под всяка тема за Турция? Ясно, ангажирани сте, това го разбрахме, но вече почва да дразни.
22 Юли 2016 15:37
бързичко дойде време да се самоцитирам
Покажи
17 Юли 2016 16:18
.... Малко неестествено ще бъде, но с помоща на опорните точки, скоро ще почнем да четем колко мъдър, силен и прогресивен е султана. този цирк сме го гледали многократно.
Покажи
17 Юли 2016 16:06
Събраха се! Сега султанът пак ще стане велик в очите на една известна група небългарофили
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД