:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Карамбол

Димитри Иванов
Като тръгнеш от Орлов мост и подминеш Ректората по улицата, която беше "Царя", после "Руски", сега дявол знае как се казва, срещу Руската черквичка имаше хубава изложбена галерия на три нива, която после стана КНИК (Комитет за наука изкуство и култура), после стана магазин "Минералсувенир", сега някаква банка ли е, дявол знае какво. Там на третото ниво имаше билярдна маса и се чуваха възгласи "карамбол!".

Моникс се играе с много билярдни топки, но моникс имаше даже в кафенето под нас срещу "Попа" преди бомбардировките, докато четириспонтовият карамбол е "хай клас" по-хай от играта голф. Щеките се отличават малко от щеките за билярд, но за да разбираш тези тънкости, трябва да си лорд, който в своя клуб взема щеката, след като остави пурата си в сребърен пепелник, чашата уиски на махагонова масичка до зелената билярдна маса, пък на мен от пурите ми прилошава, макар че пуша две кутии Marlboro дневно, а колкото и уиски да изпия, не ставам както е английският израз "пиян като лорд" (as drunk as a lord), понеже не съм лорд, а българин и балканец.

Чърчил бил лорд естествено, понеже е потомък на Марлбъро, Малбрук на френски. Има песенчица, която пеехме в забавачката в Брюксел: Малбрук с'ан ва т'ан гер, Миронтон он тон тон он тон миронтен, он не се па кан'т ил ревиенра. Да не си помислите, че във фламандската забавачка, казваха ни, че фламандците са селяни и говорят като коне, а глупавите парижанчета вместо за 90 да кажат "нонант", казват "кат'вен-дис", четири двайсет десет, само валонците говорят правилно.

Чърчил имал дарбата да пише и говори поетично с думи, които се запомнят. Като ученик изчетох всичко от него, слушах го по ВВС и през Втората световна война го чух как каза: "София ще бъде срината със земята и засадена с картофи".

Когато през 1940 г. Чърчил излязъл от камарата на лордовете, за да влезе в камарата на общините и да стане премиер след Невил Чембърлейн, лордовете казали: "Нима? Риъли?" Трябва да си лорд, за да можеш да вложиш в тази единствена думичка равни дози пренебрежение, равнодушие и презрение. По-лесно е да се научиш да говориш с каменно лице като Бъстър Кийтън или Клинт Истуд, без да жестикулираш. Макар че и то не е лесно.

"Олд Уини" (Уинстън Чърчил) бил млад лорд, когато разбрал, че във флота трябва да боравиш със секстанти, компаси и прокладки, в артилерията трябва математика, затова станал кавалерист, напреднал и понеже бил лорд, станал първи лорд на адмиралтейството (First Lord of the Admirality). През 1915 г. стоварил колосален десант на Галиполи, за да завладее Дарданелите, Цариград и Черно море под претекст, че помага на Франция и Русия срещу Турция и България, които били съюзнички на Германия. Дебаркирали войници от повече от десет страни - англичани, французи, австралийци, новозеландци, индуси и други. Но турците се оказали различни от бурите и от бушмените, с които Чърчил се разправял тогава. Вдъхновени от приятеля на България Кемал Ататюрк, турците устояли с цената на много жертви. После две поредни години нямало прием във висшите турски училища, турчетата загинали в сраженията. В книгите си Чърчил мълчи за този легендарен свой провал. Има една новозеландска легенда, като погледнеш географския глобус, Нова Зеландия е антиподът на България.

На 28 август 1915 г. турците били на кота 60 на Галиполи. Било слънчево, в небето имало само няколко бели облачета с форма на самуни хляб. Лъхал морски бриз, а те не се движели. The Fourth Norfolk Regiment получил заповед да заобиколи кота 60, да се изкачи по Каяджъдере, за да не е под обстрела на турците, и след обходен маньовър да ги удари в тил. Новозеландските Sappers (сапьори) наблюдавали как четири хиляди мъже се изкачват по дерето и изчезват в облака. После облакът се вдигнал и отлетял към България. Тази легенда е не само в книгите за паранормални явления, а и в най-авторитетното списание по онова време Revue des deux Mondes. Не може да е истина, мълва е. Но истина е, че така се мълвяло.

И на географските карти отдолу пише "легенда". В мемориала на Ататюрк в Анкара има една карта, която не е легенда. Тя показва Турция според замисъла на Чърчил: тясна ивица земя по Черноморския бряг. Но и сега Турция може да бъде смалена. Тя ще загуби своя югоизток, ако заради необходимостта САЩ и Русия заедно да обуздаят главорезите от "ислямски халифат" на картата се появи държава Кюрдистан. Ето защо ислямистите, които казват, че всеки мюсюлманин е турчин, искат да компенсират евентуалното смаляване на Турция откъм югоизток с разширяването й на северозапад към България. Ердоган кокетничи с ислямизма, за враг номер едно обяви проповедника Гюлен (няма ти да погазиш светския завет на Ататюрк, аз ще го погазя и ще стана равен на Ататюрк). Всеки диктатор иска да е велик. Всяка религия и идеология искат да са велики и стават свой антипод. Също чувствата за превъзходство, понеже си ариец, или wasp (white anlosaxon protestant), или валонец, или "правоверен", или лорд. Или футболен фен. В далечни години, когато имаше дерби мач "Славия" - "Левски", славистите пееха "Славейчето пее, "Славия" да живее, кукувица кука, "Левски" на боклука".

Ако турски генерали са се опитали да свалят Ердоган, за да спасят светския завет на Ататюрк, те са мъже, не са като нашите сегашни генерали, които са баби и никога не са воювали.

Продължавам си писаницата с каквото я започнах. Представете си ексклузивен клуб за джентълмени, там жени не влизат. И нас двамата с теб, читателю, няма да ни пуснат. Но лорд еди-кой си може да ни заведе като свои гости. Ти не знаеш къде? Риъли? На Pall Mall стрийт ъф корс. The St James's area of the Westminster in Central London. It connects St James's Street to Trafalgar Square. The street's name is derived from "pall-mall", a ball game played there during the 17th century.

Три билярдни топки. Бяла, жълта и червена. Единият джентълмен цели червената с бялата, другият с жълтата, но за да направят карамбол, те трябва със своята топка да ударят другите две. Топките рикошират в четирите "спонта", четирите страни на билярдната маса, в посоки, които предвиждаш на ум. Прилича на номинацията за български президент. Трябва първо да чукнеш червените и да изречеш дежурното заклинание, че си лоялен към НАТО и че си десен. Но вече няма ляво и дясно, има горе и долу, богати и бедни.

Ан беше самоотвержена фоторепортерка и приятел. Гледах я отдолу как се катери по монумента на Трафалгар скуеър, за да заснеме отгоре тълпата. Като се смъкна долу, каза "Бързо вкъщи, скъсах си the pantihose (чорапогащите)." Тя имаше лош ден (събота 20 април 1968 г.). Освен че си скъса чорапогащника и си ожули коляното, тя не успя да заснеме как Инок Пауъл казва "Реки от кръв", а на другия ден таблоидите излязоха с мъжественото лице на Инок Пауъл под заглавия: Rivers of Blood. Englishness.

Пауъл беше военен министър в кабинета в сянка на консерваторите, но през 1945 г. гласувал за лейбъристите, защото не простил на консерваторите мюнхенската сделка с Хитлер, the appeasement (през 1938 г. в Мюнхен британският и френският премиери Чембърлейн и Даладие се срещнаха с дучето Мусолини, райхсканцлера Хитлер и за да има мир, дадоха на Хитлер част от Чехословакия, Судетите). Отпечатаха пощенски марки за триумфа на Хитлер, бях дете, отлепях на пара марките от пликовете и си правех колекция. Сега ЕС прави appeasement с Ердоган, но диктаторите са ненаситни.

Когато отлепях марки, Инок Пауъл вече бил учен, атлет, войник и преводач от старогръцки и латински. Първенец на випуска си в Тринити колеж. Занимал се с оксфордското издание на Тукидид, древногръцкият историк и военачалник, който написал "История на Пелопонеската война" в 8 тома. Инок Пауъл станал най-младият професор в Кеймбридж, а през войната най-младият бригаден генерал. Той казваше, че прекалиш ли с толерантността, ще ти се качат на главата. Той бе против наплива на емигранти, които са черни или мюсюлмани, или и двете, и бе цитирал Вергилий:

"Когато в една кръв се влее река от друга кръв, двете, както олиото и оцета, не се смесват." Притокът на цветни и на мюсюлмани ни вещае трагедия, както някогашния внос на роби в южните щати на Северна Америка.

Миналата седмица не видях милата Ан, но видях други лондонски приятели. Минали край Хайд парк и Дорчестър. Нямало Englishness. Имало мургави мъже и забулени жени.

Европарламентът няма да се размине с Return Directive, стандартната процедура за експулсиране на емигранти. Но те са вече десет милиона в ЕС. Брексит вещае нещо. Какво ли? Още театър? Дано е само театър.



DI copyright



 Кавалеристът Чърчил бил поет.
 Инок Пауъл
 Трафалгар скуеър
 Ататюрк
140
37301
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
140
 Видими 
26 Юли 2016 19:40
Карамбол
26 Юли 2016 19:48
Майсторе,зачести!
26 Юли 2016 19:52
през Втората световна война го чух как каза: "София ще бъде срината със земята и засадена с картофи".


Колко пъти го повтори тъй интригуващият Чърчил?

А Мальбрук в поход собрался,
Миронтон, миронтон, миронтене,
Мальбрук в поход собрался,
Бог весть, вернется ли... - туй го пее още старият княз Болконский на сина си Андрей, помамен от военна слава.

26 Юли 2016 19:56
"Битката при Галиполи" е най-големият турски военен успех в цялата им история.
Случила се е благодарение на самодеяността, лошата логистика и разузнаване на дебаркиращите.
Ако в ония години и имАло дронове, са щели да видят турските картечни гнезда в скалите над залива, избран за нахлуването.
Обаче не са имАли и в резултат се е случила касапница, пред която дори десантът от "Спасяването на редник Райън" бледнее.
С цената на неимоверни жертви рубежите все пак са били презвети, но непознаването на силно пресечения терен на полуострова е коствало нови многочислени жертви.
Горе на високото има прекрасен военен мемориал с началник един мустакат турски полковник, Мюмюн Незнамкойси, перфектно поддържан, където всяка година на датата на десанта идват, или по-скоро са идвали оцелели и близки на загиналите и от двете страни.
26 Юли 2016 20:00
Нямам думи.
26 Юли 2016 20:00
Ето защо ислямистите, които казват, че всеки мюсюлманин е турчин, искат да компенсират евентуалното смаляване на Турция откъм югоизток с разширяването й на северозапад към България
...
Подобни внушения имат едно издайническо качество. Кое е то?
26 Юли 2016 20:22
По време на десанта в Галиполи - 25 април 1915 г. България все още не е съюзник на Германия и Турция.
26 Юли 2016 20:41
Да -
Но не помня Чърчил да е бил лорд и член на Палатата на лордовете. Бил е Първи лорд на Адмиралтейството. И е бил член на Камарата на общините. А лорд Халифакс отказва премиерския стол, защото трябва да напусне Палатата...
Ако има някой по-знаещ, моля да уточни...
------------------
Сайтът на Генек
26 Юли 2016 20:52
Подобни внушения имат едно издайническо качество. Кое е то?
разлайват... форумните партнЪри.
бате джимо, !
26 Юли 2016 20:57
"Но вече няма ляво и дясно, има горе и долу, богати и бедни. "
Бат Джимо,и аз това хортувам от години,да илядиш майсторе
26 Юли 2016 21:33
Мисля малко по-различно, до сега беше така наистина, щяха да правят Кюрдистан, за сметка на Турция, но мисля че ситуацията се променя, Ердоган се е договорил с Путин, оня му е обещал да не правят Кюрдистан, а Ердоган да не пуска НАТО в Черно море, и да се откаже от Сирия, Черно море е жизнено важно за Русия, без него и без излаз в топлите морета, ще я удушат и изядат, като лъв газела.

Преврата го направиха САЩ с 2 милиарда купиха досътатъчно продажници, включително генерали, сега Ердоган се разправя с тях. Но нищо не е сигурно за сега.
26 Юли 2016 21:43
"те са мъже, не са като нашите сегашни генерали, които са баби и никога не са воювали." - това изчерпва темата.
Бате Джимо
26 Юли 2016 21:56
Хубава история...
26 Юли 2016 21:59

Когато в една кръв се влее река от друга кръв, двете, както олиото и оцета, не се смесват.

Това е най-простото и доходчиво послание за това, че няма начин ислямската религия и съществата, вегетиращи под нейната сянка, да станат съставна част от нашата цивилизация. Знаем от трагичен опит, че съжителство с циганския етнос не е възможно. Чудя се какви са тези интелектуални упражнения, които ме карат да се чувствам гузен, че още не сме се прегърнали с муслимите. Е, ми няма начин.
Димитри, адмирации.
26 Юли 2016 22:12
Имам си теория, за която са ми се присмивали по форумите промитите мозъци, но наскоро прочетох че и Карл Юнг е мислел същото. Питал съм се защо точно туземците от Албиона напъплиха цялата Земя и я колонизираха и поробиха. Смята се че човешката цивилизация е тъгнала от нашите земи, но кои мигрират - два типа хора, едните търсят по-добро място, другите никой не ги понася, те отиват най-далеч, те са най-лошите, в Северна Америка те избиха индианците безжалостно и заселиха американския запад, те са най-откачените, най-психопатичните, в Средния запад са умерени и богати, в източната част оттават най-мързеливите и бедни, а в Сан Франциско казват че повече от половината са хомосексуални! Както казал един, уж не могат да се размножават, а стават все повече.

Лошите и търсещите заминавали на запад в Европа векове наред, най-лошите населили Албиона, в днешните германски земи останали сегашните германци, работливи, дисциплинирани, но тесногърди и бездуховни, на изток - славяни, сегашните руснаци, духовни, но без интерес към материално тупане. На практика е по-сложно. Та на най-лошите елитът, през средновековието, през завладяването от Вилхелм Завоевателя, та чак до 17 век бил още по-лош, заградил всичката земя, икономическият натиск продължил и през индустриалната епоха, и като се почне от 1620 та до сега англосаксите са плъзнали по света като хлебарки, търсят по-човешки живот като свободни хора, гледам един англичанин, горд собственик на имот в българско село - неговите предци са били векове под наем и са работили само на изполица.

Каква е разликата между англо-американците и ние на изток, само в лошотията, те са много лоши, а славяните били покорни, за това името им станало синоним на роб. Е, и у нас има славянска кръв, но по-малко.
26 Юли 2016 22:24
Но няма да им се получи, такива са природните закони. В затворена ситема, ентропията не намалява, човечеството е затворена система на Земята, за да се получи едно световно правителство, Нов Световен Ред, една смесена раса, и т.н, ентропията трябва да намалее, но не и в нашата вселена, ентропията дори се увеличава. Просто ще гледаме цирк, в който можем и да изгорим.

26 Юли 2016 22:29
Сполай ти за писаницата
26 Юли 2016 23:34
Джимо, .
26 Юли 2016 23:37
а колкото и уиски да изпия, не ставам както е английският израз "пиян като лорд" (as drunk as a lord), понеже не съм лорд, а българин и балканец.


Само с троянска сливова балканецът може да го хиротонисат за лорд!
27 Юли 2016 00:13
Don 26 Юли 2016 21:59
Това е най-простото и доходчиво послание за това, че няма начин ислямската религия и съществата, вегетиращи под нейната сянка, да станат съставна част от нашата цивилизация.

Дай определение за НАШАТА цивилизация и откога съществува ?
Да не е БЛУД-кавата неолиберална утопия на едно безродно, безсемейно, атеистично ........ НИЩО ?!?
От друггите дали не остана само тая в .......................................................................... Русия ?!?



ПП:
ентропия 0
Т
27 Юли 2016 00:35
DI ® Биография, която не е... ( предговор към "Един последен поглед" на Дж. Олдридж ) "
Когато мисълта се движи така, че стига до изходната си точка, казваме, че тя описва затворен кръг ( нима има отворени кръгове?! )
Мисловните кръгове забавляват, разсмиват, дразнят ...
....
Хората на изящната словесност, са разбира се, по-застрашени от алкохолика, шегаджията или футуролога от това мислите да тръгнат в кръг
Благодаря ти и тази седмица за писаницата Джимо!
27 Юли 2016 01:06
Във всяка нова писаница измисляте някоя нова история за тази битка...
Не са загинали всички турчета, а един цял един випуск 15-годишни кадети... В годината на дипломирането, този випуск просто липсвал...
Чърчил със сигурност е казал нещо за този свой легендарен провал, но явно не сте го чели...
... както не сте чели и информирали достатъчно и за сегашния развой на събитията, например между САЩ и Русия, САЩ и Турция, Русия и Турция и т.н.
Да, генерали се опитаха да свалят Ердоган, но не за да сппасят заветите на Ататюрк, а за да изпълнят нечии желания за “малка черноморска Турция” и прав сте, мъжете в тази армия осуетиха този план. .
27 Юли 2016 01:28
Хубава писаница!
27 Юли 2016 02:16
rashkoff_04 26 Юли 2016 20:22
По време на десанта в Галиполи - 25 април 1915 г. България все още не е съюзник на Германия и Турция.
Буквояд
27 Юли 2016 04:30
27 Юли 2016 04:54
Пълен карамболаж !
Направо караманьола !
Минералсувенир си беше супер и масата беше там , до едно време !
27 Юли 2016 08:12
Minimus 1-2,хайде поспри се малко...
Наду ни главите с твойте простотии!
27 Юли 2016 08:18
History 2.0
Truth? Lost in translation...
27 Юли 2016 09:19
Чърчил бил лорд естествено, понеже е потомък на Марлбъро,


Чърчил (Уини) е бил толкова лорд, колкото и Минчев (Eвгени). Останалото е обичайното Бла-бла-бла, всяка втора сряда от месеца...
27 Юли 2016 09:42
Моето мнение е, че лордът на Итън http://www.parliament.uk/biographies/lords/lord-brown-of-eaton-under-heywood/3654 трябва да осъди Евгени Минчев за злоупотреба с титла и за уронване на достойнството. Лорд се става или по наследство или с Акт на монарха. Уинстън Чърчил е сър, т.е благородник, но отказва титлата херцог на Лондон, за което настоявала Елизабет ІІ..
27 Юли 2016 09:42
Преврата го направиха САЩ с 2 милиарда купиха досътатъчно продажници, включително генерали, сега Ердоган се разправя с тях. Но нищо не е сигурно за сега.
Тази сутрин видях по ТВ новините, че същото казва Елерна Йончева в статия във вестник "Стандарт"
27 Юли 2016 09:57
мъжете в тази армия осуетиха този план. .
?!?!?
27 Юли 2016 10:10
Maximus II 26 Юли 2016 22:12
Каква е разликата между англо-американците и ние на изток, само в лошотията, те са много лоши, а славяните били покорни, за това името им станало синоним на роб. Е, и у нас има славянска кръв, но по-малко.
Малко ти куца теорията в частта за славяните. Ако са толкова покорни и миролюбиви как е станало така, че най-чистите славяни- руснаците са успели да завладеят половин Европа и 2/3 от Азия. Ако предполагаш че са ползвали само убеждение и добра дума, грешиш.
27 Юли 2016 10:34
"...после стана магазин "Минералсувенир", сега някаква банка ли е, дявол знае какво."

Сега е "Corso" - салатки, супички, кремчета.
27 Юли 2016 10:57
Днес е много хубаво.
27 Юли 2016 11:18
Джимо
Не може да е истина, мълва е. Но истина е, че така се мълвяло.
27 Юли 2016 11:43
"Олд Уини" (Уинстън Чърчил) бил млад лорд,

Известен тогава, пък и до сега в някои аристократични кръгове в Англия като WC
Сигурно е имало защо.
27 Юли 2016 11:46
wasp (white anlosaxon protestant),


Понеже Рекиджа не е коментирал с обичайното "nice", пък буквозаядливците с английски не са забелязали пропуснатата буква, ще взема да вляза в тяхната роля.

White Anglo-Saxon Protestant
27 Юли 2016 11:47
aha1
27 Юли 2016 08:12
Мнения: 3
От: Bangladesh
Скрий: Име,IP
Minimus 1-2,хайде поспри се малко...
Наду ни главите с твойте простотии!


Защо, аз го чета с интерес.
заради тебе да спре, или заради мен да продължава, как мислиш? Дали не си твърде високомерен ако смяташ че нещата се въртят край теб?

г-н Иванов Бог да Ви дава здраве и късмет!
27 Юли 2016 11:48
В състояние ли сте да си представите, че е бил и красавец?

(снимка: натиснете тук)

Това фото сигурно е от Бурската война.

Старость - ирония судьбы. Не можем да кажем да кажем, че е остарял като катедрал /sic/.
27 Юли 2016 12:07
Туй със София и картофеното пюре, пардон - поле, го чета вече за н-ти път. За валонците и фламандците - тоже. Постарал се е да прочете за разликата между моникс и билярд. Турил е малко сол с лордовете. Вързал лордовете с Чърчил. Чърчил с Галиполи /за н-ти път/. Галиполи с Турция и Атартюрк. После малко заплаха за териториите на България /за повече емоция/ ...и ето - сготвил /претоплил/ манджата.
Ако си много гладен - няма да и придиряш. Ако не - ще я подбутнеш, любезно разбира се, и ще кажеш, че вече си ял.
27 Юли 2016 12:09
"
Това фото сигурно е от Бурската война.
"

От форума тук научих, че именно в Бурската война Чърчил ял бая пердах от бурски войници, предвождани от офицер, българин по произход. Затуй ни имал зъб.
27 Юли 2016 12:10
Моето мнение е, че лордът на Итън http://www.parliament.uk/biographies/lords/lord-brown-of-eaton-under-heywood/3654 трябва да осъди Евгени Минчев за злоупотреба с титла

По уличките на Итън, точно под двореца Уиндзор, има десетки магазинчета, където срещу стотина лири можеш да си купиш "истински" графики на прочути художници със съответния сертификат. За няколко хиляди лири ще ти избацат документ, че си Лорд ъф Пикадили Съркъс, също със всички необходими подписи и печати. По подобен начин се е снабдил с титлата хюмнето. Ма такива като него импостери по света - легион, никой не им обръща внимание, камо ли пък да ги съди и да влиза в харчове.
27 Юли 2016 12:45
От форума тук научих, че именно в Бурската война Чърчил ял бая пердах от бурски войници, предвождани от офицер, българин по произход. Затуй ни имал зъб.


От форума тук можеш да научиш най-невероятни неща. Което не означава непременно , че са верни. Да ти кажа и аз една лакардия за WC :

При Галиполи случайно попаднал на бутилка български мавруд. И казал бил, че това е най-доброто вино с което се бил напил. И от тогава редовно му изпращали български мавруд. Кой, как и на какъв адрес - не е известно.
Както казваше покойният Бени Хил : Nota lota people know that !
27 Юли 2016 13:36
Благодаря, Dax.

Това му е готиното на форума, че става раздумка. Достоверни или не, историите са готини, има душа в тях. Е, в някои няма, но те пък са фон на другите, готините.
27 Юли 2016 14:17
Упорито тука някои му търсят махана на г-н Иванов за едно или друго. Айде холан! Днес чета Кеворкян цитиран и се дивя. Той пък цитира Саркози, ама като виждам какво, този Саркози, дето го цитира, не е онзи, ами другият - от ... бъзиклийкса. Криза в жанра ... Прочее, обяснима. Светът се побърка, Хаосът настъпва, както и самият той, Кеворкян, е отбелязал.
27 Юли 2016 14:24
Само този провал ли (при Галиполи)? А десанта при Арнем?
27 Юли 2016 14:48
И от тогава редовно му изпращали български мавруд. Кой, как и на какъв адрес - не е известно.
И сега ли?
27 Юли 2016 17:12

И от тогава редовно му изпращали български мавруд. Кой, как и на какъв адрес - не е известно.
И сега ли?


Не напи се този WC!
27 Юли 2016 17:38
Искам да помоля автора, когато включва текст на френски, да не го изписва на кирилица. Да не подценяваме читателите, моля.

Иначе за турските подвизи срещу Чърчил сме чували вече, но да спечелиш битки, а да загубиш войната е познато, нали?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД