:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,554,800
Активни 68
Страници 18,336
За един ден 1,302,066

Градове призраци в Полша се надяват Брекзит да успее

Над 1 млн. поляци са емигрирали на Острова и изпращат над 1 млрд. евро годишно у дома
Заведението на Камил е на площада в Тикочин.
Воеводство Подласки, в бедния северозток на Полша, е прочуто в цял свят. Десетки хиляди бели щъркели гнездят тук всяко лято, преди да се отправят към топлите страни на юг. Местните обичат да казват, че всеки четвърти щъркел на света е поляк. През последните години обаче районът стана известен и с един друг вид миграция - на хората в трудоспособна възраст. Повече от всички други райони на Полша жителите на Подласки се облагодетелстваха от свободата да живеят и работят в други страни от ЕС и голяма част от тях избраха Великобритания. В някои градове в района повече от една десета от населението, предимно млади хора, са напуснали, оставяйки у дома възрастните роднини.

"Имаше две кина, но вече и двете са затворени", казва Кася, жителка на Монки - призрачен град, от който най-висок процент от населението е заминало за по-богати европейски страни. "Сега тук има най-много два концерта годишно", добавя тя."Всеки заминава нанякъде",оплаква се собственик на магазин за електроуреди в центъра на градчето. "Тук остават само немощните и инвалидите - всички села са празни".

Подозрението към чуждоземното влияние е толкова силно, че една жена над 60-те дори отказва да ни каже името си. Но не отказва да говори за имиграцията. "Трагедията на малките градове е, че възрастните хора не могат да влязат в тенденцията на глобализацията и да се възползват от новите технологии. Младите пък решават да заминат в големите градове и да работят за големите корпорации", казва тя.

В обичаен делничен ден в магазина за електроуреди не влиза почти никой. Единственият признак на живот в центъра на градчето са групичка възрастни жени, седнали на пейките - пушат и си говорят. Собственикът на магазина смята, че за всичко е виновно присъединяването на Полша към ЕС през 2004 г.: "Нещата много се промениха - тук стана като пустиня. Караш през селата и не виждаш никого. Всички отиват в чужбина да изкарват пари и оставят тези селища празни".

Въпреки тези местни неволи никой не спори, че Полша като цяло е спечелила много от членството в ЕС. То й помогна да трансформира икономиката си, и то до степен, че страната бе единствената в ЕС, която не влезе в рецесия след финансовата криза от 2008 г. Това плюс фактът, че Полша удвои брутния си вътрешен продукт само за две десетилетия, е достатъчно да сезаговори за "икономическо чудо"Близо един милион поляци живеят и работят във Великобритания и пращат в родината си над 1 млрд. евро годишно. Затова мнозина се надяваха Великобритания да остане член на ЕС. Сега обаче, когато разводът е на път, някои виждат надежда и в това.

"В момента Полша има демографски проблем", казва д-р Пжемислав Бискуп, експерт по евроинтеграция във Варшавския университет. "Няма да е толкова лошо сънародниците ни да се върнат - нашият трудов пазар изпитва все по-силен глад за работна ръка. Тези хора ще донесат нов опит, умения и квалификация в Полша".Но възможно ли е да има възвръщенци?Неотдавнашен доклад на МВФ заключава, че мащабната емиграция е забавила растежа на икономиките в Централна и Източна Европа. Но Брекзит съвсем не означава, че поляците ще се върнат по родните си места. Много от онези, заминали преди години във Великобритания, вече са постоянно пребиваващи или са на път да получат гражданство. Все повече от тях уреждат и семействата им да отидат при тях във Великобритания, вместо да планират завръщане в родината.

Има обаче и завръщащи се, дори и в район със слаби икономически възможности като Подласки. На площада в затънтения исторически град Тикочин Камил Свиетожецки държи кафене и галерия, посещавани от туристите, които разглеждат 600-годишната крепост и синагогата от XVII век.

"Отидох в Ливърпул, когато бях 21-годишен, работих в кухня, къде ли не. Целта ми бе да изкарам пари, за да отворя свой бизнес тук", започва да разказва той, докато ни прави кафе.

Но малцина са като него. Свободата на движение е жизненоважна за поляците, особено за онези, чието оцеляване зависи от парите, изпращани от роднините във Великобритания. Затова Якуб Войнаровски, зам.генерален директор на полската бизнес организация "Левиатан", смята, че Полша ще настоява движението да остане свободно при преговорите за Брекзит и при търговски преговори с Великобритания след Брекзит. "Няма да има отстъпление", казва той. И прогнозира, че полското правителство "няма да търгува свободата на движение срещу достъп до общия европейски пазар", дори ако това ще навреди на някоя от 4-те хиляди компании, които "Левиатан" представлява. Властта ще трябва да се вслуша в "гласовете на обикновените хора", чиито съпруги, синове и дъщери работят във Великобритания, добавя той. "А те ще кажат - това трябва да продължи".

Тикочин Камил, чието семейство все още е във Великобритания, се надява, че Брекзит няма да разруши моста между двете страни. Но пък и не е много разтревожен за съдбата на сънародниците си. "Ще е по-тежко за тези, които вече са там", казва той, но добавя, че за поляците, които искат да работят в чужбина, остават другите страни от ЕС.
СНИМКИ Би Би Си
Членството в ЕС като цяло се отрази добре на полската икономика, но малки градчета като Монки останаха почти безлюдни.
СНИМКА Би Би Си
Камил Свиетожецки заминава за Великобритания, когато е на 21 г., но целта му била да припечели, за да отвори свой бизнес у дома.
13
3293
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
09 Август 2016 21:50
тва па кво беше?
09 Август 2016 21:52
Позната картинка.
БВП расте, а хората бягат ли, бягат.
Глобалното преместване скоро няма да спре.
А Полша е по-добро природно място за живеене от Англия.
Както и България.

09 Август 2016 21:56
Пътепис, прослава на полския водопроводчик, есе за надеждата, че след развода ще си останат приятели. 3 в 1.
09 Август 2016 22:52
Абе живи да ги оплачеш поляците... Нямат си МП Слънце, който да на Запад, на Изток и Югоизток.
10 Август 2016 07:33
Уважаеми дами и господа, имам една особено радостна вест за вас: Брекзит няма да успее.

Дори желязната завеса не успя, а някои казват, че желязната завеса не е от Втората световна, а е от векове. Причината е в географията. Западна Европа представлява естествена крепост. Поради това, на върхушката която управлява света й е много удобно, да складира заграбените ресурси, под формата на суровини и стоки в тая част на географията, която е превърнала в свои имперски център. САЩ са неудобни за нея да бъдат имперски център продължително време.

И така, процесът на урбанизация е като колелото на историята - никой не може да го върне. Не може и да го спре. Тоя процес се дължи на процесът на производството на капитала. Т.е. имаме прехвърляне на материални блага от периферията на единната световна имперска държава към нейния център. Това води до концентрация на богатството в центъра на системата, т.е. до производство на капитал. От там е и високия жизнен стандарт в центъра за сметка на мизерния в периферията. От там произтича и емигрантския натиск, произвеждащ урбанизацията. Процесът е стигнал до степен, при която портите на крепостта са напълно отворени и варварите нахлуват. Никой не може да ги спре тъкмо сега. Особено сега. Дълга беше съпротивата, на народите от центъра, срещу тая инвазия, но още по-дълга е съпротивата на народите от периферията срещу колониалната експлоатация. Процесът ще продължи до своя край - взривяване на центъра от конкуриращите се хора за дефицитните ресурси.
10 Август 2016 11:07
Поляците, които познавам не мислят да се връщат обратно в Полша.
Около половината от студентите в колежите са поляци, учат, работят, женят се, дечица им се раждат в УК.
Много от тях вече работят и в банките, има и лекари...
Полша да си вземе бежанци ако иска да не са празни градовете и селата и.
10 Август 2016 11:24
В някои градове в района повече от една десета от населението, предимно млади хора, са напуснали, оставяйки у дома възрастните роднини.

В нашия северозапад не е останала повече от една десета, не моат ни стигнат и след 100 години.
10 Август 2016 11:56
Влезте в супермаркет и проверете колко от храните са с произход Полша - доста. За ябълките, картофите, кафето...доста над средното.
10 Август 2016 12:26
... Полша удвои брутния си вътрешен продукт само за две десетилетия...

Браво на поляците!...
А ние?...
10 Август 2016 12:57
Ние, казват, сме успяли да достигнем нивото си от 1989 година...
10 Август 2016 14:22
Ние, казват, сме успяли да достигнем нивото си от 1989 година...
Не сме. А и няма как след като от 9млн. население сега сме (официално) 7.

10 Август 2016 15:57
7 милиона с българите в чужбина!
10 Август 2016 16:12
Ние, казват, сме успяли да достигнем нивото си от 1989 година...

това ли ниво?
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД