:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,349,704
Активни 79
Страници 32,359
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Импромптю *

Димитри Иванов
Народните ни песни, от които и краища на България да са, прекрасни са. Например шопската "Има, нема, кога има, има, кога нема, нема ... " Харесвам и шопските лакърдии. Нане казал: "Че си запалим къщата, да му изгори на Вуте плевнико." Заканата "Че те тепам от тука до утре" е уникална в света релация между място и време. Пространство-време е физически и математически модел, който съчетава пространството и времето в единен пространствено-времеви континуум. Очарователно е шопското неверие: "Е па такова животно нема", рекъл шопът, като видял жирафа.

Шопска салата също нема. Измисли я през соца един незнаен готвач в "Балкантурист" и генерал Иван Врачев я хареса.

Генералът командваше Комитета по отдих и туризъм и го преименува "Балкантурист". В Копривщица има негов паметник, защото той бил партизанин и най-младият комунист; не е вярно, че пожарникарят генерал Бойко Борисов е бил най-младият комунист. Врачев беше голям партиец, не като парламентарната шефеса Цецка Цачева - нищо и никаква партийна секретарка. Нито като сегашния президент Росен Плевнелиев - нищо и никакъв комсомолски деятел и амбулантен продавач на хороскопи.

Когато в Батулия направиха паметник на партизаните, убити в Батулийската битка, и го обсъждаха, преди да го открият, и някой възрази, че скулптурната композиция започва с паднал партизанин, Врачев му обясни: "Вярно е, убиваха ни". Само една забележка той направи на скулптора: "Виж сега, момче, пистолетите ни не бяха такива, а ей такива"... и - майтап! - извади си пистолета.

Той командваше "Балкантурист" така, както бе командвал Трета българска армия : "Навсякъде да има шопска салата! Безплатни паркинги! На плажовете безплатни чадъри и "шезлонгове"! Безплатни "къмпинги"! (на английски има звук "ъ", но "а", в camping е нещо средно между "а" и "е", не е "ъ", значи не е къмпинг). На плажовете да има табели! Охраняем плаж, неохраняем плаж! Изникнаха табели "the beach is saved", "the beach not-saved". Бил съм lifegard, воден спасител в България, не съм бил в Baywatch в US; вие, които сте в US, кажете ми какви са табелите на плажовете и паркингите в САЩ. Аз, доколкото зная български език, паркингът е охраняван или неохраняван, не е охраняем или неохраняем. Но българският език е необятен. "Не можеш да обхванеш необятното" казал Козма Прутков.

Сега тийнейджърите ловят покемони, правят си селфита, за да се изфукат. Даже опасни, като една тийнейджърка, която се качила на покрива на вагон да си направи селфи и я треснал токът от жицата, по която се плъзга лирата на електровоза. Възмущавам се от днешната младеж. Ние едно време, ехей! Какви умници бяхме!

Като се замисля, същите келеши бяхме. Не влизахме в трамвая, возехме се на буфера на опашката на задния вагон, после скачахме в движение и се улавяхме за задния капак на движещ се камион. Жорката го сгази трамваят, понеже на завоя след "Граф Игнатиев" се метна между мотрисата и втория вагон и се подхлъзна.

Аз имах своите десет минути изфукване пред нашите и гостите. Слушах по голeмия "Телефункен" с разлети къси вълни BBC news и The Voice of America, после превеждах какво са казали. Копчето за настройка беше запечатано с червен восък, застопорено на Радио София на средни вълни от "органите" в Царство България, но аз отвинтвах задния капак и въртях шайбата на кордата. Красноармейците напредваха като лавина, а българското радио папагалски повтаряше "комюнике от главната квартира на фюрера" - "стратегическо скъсяване на източния фронт". Чърчил и Рузвелт протакаха откриването на втория фронт, само ни бомбардираха, изчаквайки обезкървяването на СССР.

След моите 10 минути слава вкъщи отивах при трима батковци в разсадника в Борисовата, където сега има тенискортове. Там ми беше още по-лесно да се фукам, понеже не превеждах, само повтарях каквото съм чул в ефира. Слушаха ме внимателно Каюга, Текс и Мейн. Те бяха родени в малки (според американските представи) ферми в Мейн, Тексас и на брега на езерото Каюга край Великите езера. Аз им бях източникът на информация, а Втората световна война продължаваше, те мечтаеха да се върнат вкъщи; тримата оцелели от US бомбардировъчен полет над Плоещ, където ги ударили и бомбардировачът им паднал в България. Зад телевизионната кула има вдлъбнатини - загладени от времето бомбени кратери. Те успели да пуснат бомбите в гората, за да не убият хора. Те бяха PAWs (prisoners of war), военнопленници, но незаключени, къде ще ходят; тогава нямаше канали за трафик на хора. Дори хляб не им даваха, то и за софиянци нямаше в бомбардирана София, но те, US селянчета, си бяха засадили картофи, моркови и зеле в пепиниерата, разсадника в Борисовата, където сега има тенискортове.

- Ще дойдеш ли утре пак да ни кажеш новините Джими? (те ми казваха Джими) - Да. И телефункена ще го открадна и ще избягам от къщи и ще дойда при вас. - Няма да правиш това, Джими. Ти знаеш ли заповедта "Не кради". - Йес. Аз и другите ги знам. - Ти спазвай само две - не убивай и не кради, forget about the rest, останалите ги забрави. - Сега, Джими, ще занесеш от нас на майка си зеле, картофи и моркови и ще я питаш може ли да ни даде някоя стара тенджера.

Като се върнах вкъщи, нашите и гостите се смееха; не мислете, че през бомбардировките хората не се смееха. Художникът писател Петър Дачев разказваше, че Иван Иванов, един много добър столичен кмет, не градоначалник**, сигурно при бомбардировките някоя тухла му паднала на главата, та написал стихотворение: "Да ни бият с огън, бомби, ще се крием в катакомби" .

Майка ми даде две тенджери и един примус, спирт, газ и сол. Продължих да ходя в пепиниерата и да казвам какво казали BBC news и The Voice of America. После плувахме в студената вода на басейна в лятната къпалня "Мария Луиза". После, за да се сгреем, танцувахме по налъми tap dance (степ) като Фред Астер. После пак плувахме кроул като Джони Вайсмюлер. Не ходех на училище, нашето първоначално училище "Свети Седмочисленици" хвръкна във въздуха, уцелено от blockbuster (двутонна бомба), там сега е Спортната палата. Хубаво беше през бомбардировките, само дето на Славчо пуснатата от небето гърмяща писалка му откъсна пръстите. Нашите ми купиха мечтаното германско фенерче без батерии, а с ръчка, която колкото по-бързо я помпаш, толкова по-силно то свети, защото толкова по-бързо се върти миниатюрното динамо в него; като завият сирените за тревога и спре токът, аз по тъмните стълби да сляза пръв в бомбоубежището в мазето. Но там беше скучно, а навън беше феерия, лъчите на прожекторите опипваха облаците, отгоре падаха flares и бум-бум от ПВО-то и бомбите. По-хубаво, отколкото на кино, понеже след филма не можеш да събираш шрапнели. Когато се евакуирахме в Катуница, целеха жп моста над Чая на стотина крачки от нас и бомбените взривове бяха като оранжеви букети в нощта и също беше красиво, но не уцелиха моста.

Мейн, Текс и Каюга засадиха три фиданки в редичка, други три - в триъгълник, да се знае, че са били тук. - Кой ще знае, попитах аз. - Ти - казаха те, и Каюга ми даде мъничък елключ от техния свален бомбардировач. Монтирах го на една настолна лампа вкъщи, но понеже тя сега е енергоспестяваща, не я изключвам и той виси на шнура безполезен. Плуването ми беше от полза, когато кандидатствах за воден спасител. Степът също, когато през 1950 г. в Народния театър, понеже можех да танцувам tap dance, ми ушиха US военна униформа, облякоха ме като Джи-ай (US GI) и от театралния реквизит ми дадоха не налъми, а накованите с десет налчета, за да тракат, обувки на принц Кирил.* impromptu - хрумване: музикално, словесно, балетно, всякакво

** Сегашните журналисти не знаят, че кмет и градоначалник са различни работи. Не съм съгласен и с радиожурналистката, която миналата събота каза по БНР, че Ламанш е 250 км, нито с другата, която каза, че в похода "По стъпките на Левски" участвал "потомък"(?) на дякон Левски.DI copyright

 Сцената на "Народният театър" в София. Постановка на режисьора Филип Филипов на пиесата "The Voice of America - Гласът на Америка". Действието се развива след D-day, десанта в Нормандия. От дясно на ляво: изтегналият се на стола е актьорът Георги Георгиев-Гец на младини, танцуващите са Васил Андреев, текстописецът на певеца Емил Димитров, балерината Вера Минчева, Димитри Иванов-Джимо, студенти от театралната академия, сред които може да разпознаете някои, които станаха забележителни български актьори. На снимката не се виждат музикантите от "Джаза на оптимистите", които свиреха и пееха "Ние от четирсет-пети все момчета сме напети ... "
 Фиданките, които Текс, Мейн и Каюга засадиха в редичка и триъгълниче, сега са дървета.
163
49296
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
163
 Видими 
09 Август 2016 19:29
09 Август 2016 19:43
09 Август 2016 19:57
09 Август 2016 20:14
Майсторе . Имаш невероятната способност да потопиш в носталгия хора които нямат нищо общо със света който описваш.
09 Август 2016 20:15
ДИ,


П. П.
"the beach is saved"

Това нищо не е. Някои сигурно още си спомнят лепенките от кампанията за безопасност на движението по софийските автобуси "Keep the child", демек "Пази детето".

Казвам наздраве с биричка и за мезе "constipated old man from Bansko". T. е. "запечен"..
09 Август 2016 20:21
"Не можеш да обхванеш необятното"

***
... освен ако станеш съавтор на всяка публикация. Тук мераклии много. С риск да се присъединя към тях - prisoner of war e POW, не PAW.
09 Август 2016 20:39
Ахааа...значи да слухтиш забранени станции и да информираш врагът е куул...яяя какви малки предатели сме имали в миналото...как се върти историята...гледай ти..интересно четиво....а и актуално.??
09 Август 2016 20:44
Добро
Шопска салата също нема. Измисли я през соца един незнаен готвач в "Балкантурист" и генерал Иван Врачев я хареса.

Така е, шопската салата е от домати, печени чушки, кромид и много оливия, за да има утопия с мек ръчен леп.
09 Август 2016 20:45
Вампири-таласъми , танцуват по налъми!
09 Август 2016 20:51
Една от любимите ми "чуждоезични" табели в България беше (и е, още си е там) указва пътя от село Червен, Русенско, към старините наблизо.
На табелата пише следното:
Средновековен град
Srednovekoven grad


Наскоро край Кранево мернах кафява табела, съдържаща подобно послание
Двореца Балчик
Dvoretsa Balchik


На околовръстното в Чирпан има кръчма, предлагаща на премалелия чужденец
SKARA BIRA


а на автогарата в Шумен се мъдри
TOALETNA
09 Август 2016 20:51
Ловкия, Генек и др. Форумът е за мнения, не е за клакьори. Ако ви се ръкопляска, отивайте на опера и театър.
09 Август 2016 20:57
Сухар, скивай Команчи кво ти е писал за оливията в Шпоската салата.
Земи се топни, хубаво да ти стане...
09 Август 2016 21:01
"чуждоезични" табели

Покрай шосето при Ропотамо циганчетата беха инсталирали едни бели стиропорени кутии с контрастни надписи "RIBA" отстрани.
09 Август 2016 21:08


Г-н Иванов
09 Август 2016 21:09
и - майтап! - извади си пистолета.


Абе майтап, майтап, ама...
09 Август 2016 21:22
На кръговото при изхода на магистралата (новата) за Благоевград има "Industrialna Zona". Има и "Izhod"..

А от ресторантския български се възхищавам и на "cheese under cover". "Cover" си е "капак", кво.
09 Август 2016 21:31
На кръговото при изхода на магистралата (новата) за Благоевград има "Industrialna Zona". Има и "Izhod".

На околовръстното между Люлин 5 и Филиповци има табела, на която се чете
Lylin housing estate

Ноо е куул ...
09 Август 2016 21:41
"Keep the child"
Не е необходимо да ги помним. Може да се види и днес. От 5-те кьошета- по "Скобелев" в посока НДК. Отляво Точно пред 20-то училище "Тодор Минков". Много English звучи. "Keep the child".
09 Август 2016 21:57
Врачев беше голям партиец, не като парламентарната шефеса Цецка Цачева - нищо и никаква партийна секретарка. Нито като сегашния президент Росен Плевнелиев - нищо и никакъв комсомолски деятел и амбулантен продавач на хороскопи.


Той в България кой ли не е бил партиец, така някои правеха кариера. Аз даже знам един дето е бил агент на ДС, за над 40 години стаж е написал повече страници от тия на Вавилонския талмуд, ама все се прави на мореален стожер. Агент Стефан се именуваше преди 1989.

Копчето за настройка беше запечатано с червен восък, застопорено на Радио София на средни вълни от "органите" в Царство България, но аз отвинтвах задния капак и въртях шайбата на кордата.


Не приписвайте соц. приомите на други. Тия дето заглушаваха западните станции и следяха кой слуша вражески предавания са другарите социалисти. Те не бяха така технически напреднали и не слагаха восък а караха в районното. Там бихеа, а после пращаха на Персин или в Ловеч. На Персин пък имаха друг технически дефект. Зареждаха шашки с къс фитил. Един комшия е гледал какво става, когато гърмят шашките а работниците са още по кариерата. Там се ходеше и ако някой скрит кадър на ДС ти напише характеристика “

Иначе, гледам отидохме и във пространстовото на Минковски. Аз предлагам преди да отидем на тази тема да коригираме нещата за Фокас от преди време.


Манасиевата хроника на Константин Манасий. Воините на Крум Страшни сгащили ромеите на Никофор Фокас във Върбишкия проход. Оригиналът е в мерена реч, преводът в немерена.


След Цар Калоян, автора не си взе бележка и пак ни зарадва с бисери
Никифор Фокас няма на Български език, казва се Никифор II Фока, другото е преписване на Википедия без мислене, защото на английски е Nikephoros II Phokas.

По-лошо е другото
Никофор Фока е живял 912 – 969, демек роден е 101 години след битката при Върбишкия проход.
Ето и един малък урок, без пари на полза автору:

Хан Крум разбива, пленява и обезглавява Никифор I Геник, анадъмо, Геник а не Фока и I a не II
Историята не за всеки, няма Нерде Ямбол нерде Стамбул


Ваш Херман Минковкси,
под редакцията на :
Марсел Гросманн,
09 Август 2016 21:59
Макар и да се повтарям - не съм виждал в други европейски страни да използват в указателни надписи по пътища, улици и сгради езици, различни от официалните за страната. Затова питам по-образованите: какъв език се явява за България английският?
09 Август 2016 22:02
Интересно, сега като се замисля - шопската салата със зехтин изобщо не върви, просто "си сака" оливията.
09 Август 2016 22:02
"Keep the child"

на 'автора' на тази табела бих му казал I will f*uck and your numbers
09 Август 2016 22:03
Макар и да се повтарям - не съм виждал в други европейски страни да използват в указателни надписи по пътища, улици и сгради езици, различни от официалните за страната. Затова питам по-образованите: какъв език се явява за България английският?


Може би защото там използват латиницата и едно име написано на латиница се чете по един начин и в Германия и в Испания, или си очаквал да видиш надпис на кирилица? Ще ме уморите от смях другари.
09 Август 2016 22:09
Patriot1965 09 Август 2016 21:59
Макар и да се повтарям - не съм виждал в други европейски страни да използват в указателни надписи по пътища, улици и сгради езици, различни от официалните за страната. Затова питам по-образованите: какъв език се явява за България английският?

другите държави ползват латиница, която е разбираема за повечето (всички) хора. Кирилицата изглежда почти толкова кофти, колкото йероглифи. Така или иначе - неразбираема. Та затова, ако искаш туристите да могат поне да прочетат табелата, редно е да я напишеш на азбука, която да може да се чете
И не ... да учат български, ако искат да идват в България не е верния отговор в задачата
09 Август 2016 22:11
Макар и да се повтарям - не съм виждал в други европейски страни да използват в указателни надписи по пътища, улици и сгради езици, различни от официалните за страната.

Бих се радвал това да не е така в една Унгария, например. Там дори не те спира полиция, а Rendőrség.
09 Август 2016 22:13
И табелите не са решение обаче. Ето днешната новина за китаеца в бежанския център направо ме потресе..
09 Август 2016 22:15
другите държави ползват латиница, която е разбираема за повечето (всички) хора

Е, та що? Като прочетеш Komunak в Билбао, това ще ти помогне ли да не оцапаш гащите?
09 Август 2016 22:20
Интересно, сега като се замисля - шопската салата със зехтин изобщо не върви, просто "си сака" оливията.

Не знам, аз сякак съм пробвал, със зехтин по ми се ловка.
09 Август 2016 22:21
Генералът командваше Комитета по отдих и туризъм и го преименува "Балкантурист"

По принцип от години не коментирам ДИ, но като човек започнал трудовата си кариера още като невръстен в туризма, където научих добре английски, не мога да отмина с мълчание тази груба неточност, пък и не само нея.
Главното управление по туризъм е създадено през 1963 година, по-късно през 1966 година преобразувано в Комитет по Туризма. "Балкантурист" е ДСО (Държавно Стопанско Обединение) за туристическо обслужване – туроператорска и агентска дейност, което работеше съвместно с ДСО „Турист“, което изграждаше и експлоатираше хотелите и ресторантите и ДСО „Родина турист“, което предоставяше транспортни услуги. Всичките обслужваха предимно чуждестранни туристи. Външно търговската част (представителствата в чужбина) на "Балкантурист" сключваше договори с чуждестранните туроператори. Вътрешно търговската му част пък на договорна основа се разплащаше с „Турист“ за акомодейшъна и „Родина турист“ за транспорта. Така че генералът НИЩО НЕ Е ПРЕИМЕНУВАЛ!
Шопската салата съществуваше много преди генералът да се пенсионира от армията и да стане първи заместник на председателя арх. Петко Тодоров, а по късно и председател на комитета. ДСО „Турист“ имаше съответните рецептурници за всички ястия.
По времето на генерала особено се засили кадровия състав на комитета и обединенията с бивши военни. По принцип ръководителите на екскурзоводските бюра бяха щатни служители на ВГУ ДС на прикритие, а западните щатни екскурзоводи - агенти. В представителствата на комитета в чужбина преобладаваха предимно служители на РУМНО (военното разузнаване).
Естествено генералът не е командвал туризма като втора или трета българска армия, още по-малко като генералния щаб, чийто началник беше. Освен това къмпингите бяха платени 0.80 лв на човек, а шопска салата имаше, за който си я поръча. "the beach is saved", "the beach not-saved" ги нямаше по негово време, те се появиха най-вече по демокрацията – продукция на калинките преводачи. Все пак комитетът имаше специален отдел Туристическа Пропаганда и Реклама (в сградата на ресторант „Крим“, че даже и диплянките бяха дийп офсет печат в Италия. Всичко се правеше ГРАМОТНО!
Няма да коментирам баснята с "Телефункен"-а. Освен това „Радио Лондон“ ,както му викаха тогава, предаваше в сектора на късите вълни, а комутаторът на вълните беше запечатан, а и нямаше корда. „Гласът на Америка“ му се викаше вече по време на студената война, по време на ВСВ нямаше покритие за България. Даже за Западна Европа започна да излъчва едва след Д дей.
Стига толкова, че стана много …
P. S. Павел_Маринов as usual списва глупости. По време на соца имаше грамотни радиоинженери и не се налагаше да се запечатват радиоприемниците, просто беше изградена ефективна система за радио заглушаване.
09 Август 2016 22:23
Е, та що? Като прочетеш Komunak в Билбао, това ще ти помогне ли да не оцапаш гащите?

至少我可以明白,这是一个标志,它是一个城市名
ще ти спестя транслейта - Най-малко мога да разбера, че това е знак, че е име на град
09 Август 2016 22:25
Бих се радвал това да не е така в една Унгария, например. Там дори не те спира полиция, а Rendőrség.

А като те пуснат, не ти викат гудбай, а viszontlátásra.
09 Август 2016 22:26
Начи тия джвъчки ги ползват къде два милиарда човека, та не бих бил толкова пренебрежителен.
09 Август 2016 22:26
Пробвала съм и с някакво "масло от грозде" . ми не ми харесва.. Сигурно е от значение и какво сирене използваш..


09 Август 2016 22:29
Зехтинът е империалистическо гръко-римо-византийско изобретение, което е в тежка конфронтация с трако-българския ми натюрел.
09 Август 2016 22:29

Чудо, сътворено от стари парчета!
09 Август 2016 22:35
Зехтинът е империалистическо гръко-римо-византийско изобретение, което е в тежка конфронтация с трако-българския ми натюрел.

Щурчо би оценил тези ти думи, несъмнено.
09 Август 2016 22:36
Начи тия джвъчки ги ползват къде два милиарда човека, та не бих бил толкова пренебрежителен.

хе хе така си е, ама и останалите 4 милиарда са ора на тоа свет, па и нали за Европа си говориме.
Виде го оня мандаринин де кара 2 седмици като бежанец що не знае латиница, за същото говоря
09 Август 2016 22:38
Преди 35-40 години в Созопол пред морската градина седеше един старец с кантарче. Беше сложил два надписа. "Точно тегло 10 ст." и "Tochno teglo 10 st." Питал съм го това второто на какъв език е и огтоворът бе, че било за чужденците. Явно го разбираха защото немалко чехкини, полякини и германки проверяваха как им се отразява почивката в България на теглото, че знаели една жена от какво може да напълнее.
09 Август 2016 22:38
Въпросът ми бе за английския език, а не за транслитерацията с латински букви.
09 Август 2016 22:40
Виде го оня мандаринин де кара 2 седмици като бежанец що не знае латиница

За това не е виновен той, а щото германецът, дето прави дясна полуоска, не може да прави лява.

Патриоте, знаем, но някои отродители решиха да си го изкарват на кирилицата.
09 Август 2016 22:42
Английския е новото есперанто.
Затова и аз казвам, че всички знаем английски, а г-н Иванов - почти никой
09 Август 2016 22:48
09 Август 2016 22:52
Като видя табели на институции в България дублирани на английски почвам да си мисля, че са ни колонизирали.
09 Август 2016 22:55
До Козница срещу Съдебната палата съм виждал на будката за сандвичи да грее надпис "хемендегс с яйца"....
09 Август 2016 22:56
Да му отговоря на въпроса за Америка.

Табелите които най-често могат да се видят са:

"No lifeguard on duty"
09 Август 2016 22:58
Patriot1965
09 Авг 2016 22:52
Като видя табели на институции в България дублирани на английски почвам да си мисля, че са ни колонизирали.


Не се съмнявай, колонизираха ни. К'во правим сега?
09 Август 2016 23:02
Павел_Маринов as usual списва глупости. По време на соца имаше грамотни радиоинженери и не се налагаше да се запечатват радиоприемниците, просто беше изградена ефективна система за радио заглушаване.


Ти даже не си разбрал какво съм написал, но въпреки това си споделил мнението си с нас. Няма радио лондон, казва се BBC World Service, и няма нищо общо с Voice of America, което апропо се излъчва също от времето на войната, не само в Европа но и в Северна Африка. Явно тогава още не си бил задобрял със западните езици и сигурно и DLS е било радио Лондон. You simply don't get it, as all other folks yearning for the commie times. Nevertheless, decided to jump on the band wagon and pore some "wisdom"all over the place.
09 Август 2016 23:04
Hook
09 Август 2016 22:55

На ъгъла на "Пиротска" и "Вашингтон" продаваха "Болярски хемендекс". Не съм си купувал, та не знам дали е бил с яйца.
09 Август 2016 23:05
Шопска салата; Балкантурист.Да салатата е балканска.Или Балканите са салата. С комюникетата и сега е така. И за фронта също. Принц Кирил...-Народен съд... За господина с манията за Манасиевата хроника- защо на рисунките -69 на брой- няма и нищожно изображение на Света София. За тогавашните мащаби тя трябва да е заемала половината Константинопол. Ако Манасиевата роника е досговерен исторически документ, кога е построен Храмът на Божията Мъдрост всъщност?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД