:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Матурите все пак ще са по-рано

Пролетната и великденската ваканция догодина се сливат
Просветното министерство се отказа от идеите си догодина да изтегли за по-късни дати матурите и изпитите след 7-и клас. Новото предложение на МОН е държавният зрелостен изпит по български език и националното външно оценяване по български за седмокласниците да са на 19 май 2017 г., а не на 26 май, както се предлагаше първоначално. Тази година тези изпити бяха на 18 май. Матурата по предмет по избор и изпитът по математика в 7-ми клас пък са насрочени за 22 май - досега те се провеждаха на 20 май, а първоначалната идея на министерството бе да се изместят на 29 май догодина, когато повече абитуриенски балове са приключили.

Новият график за учебното време, който ведомството на Меглена Кунева предлага, е променен след проведеното обществено обсъждане, съобщиха от МОН. Оттам посочиха, че по този начин отговарят на желанието на ученици и родители изпитите да бъдат след абитуриентските балове. Отчетени са били притесненията на учители и директори за предварително запазени дати за балове и планирани по-дълги празнувания.

Другата новина от графика е сливането на пролетната и великденската ваканция - от 8 до 17 април 2017 г. за учениците от първи до единадесети клас и между 13 и 17 април за дванадесетокласниците. Заради изборите за президент на 6 ноември т.г. есенната ваканция се намалява с 1 ден - от 29 октомври до 1 ноември 2016 г. включително. Коледната ваканция ще е от 24 декември до 4 януари, а зимната - от 4 до 8 февруари 2017 г. за учениците до ХI клас и от 4 до 6 февруари 2017 г. за зрелостниците.



Неучебни

Денят след провеждането на избори за президент - 7 ноември т.г., ще бъде неучебен, предвижда новият график. Неучебни ще са още дните, в които има матури - 19 и 22 май, както и 25 май, който ще е неучебен, но присъствен ден по повод Деня на славянската писменост.
794
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД