:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН ще трябва да оценява поне по един учебник на ден

28 издателства се борят за одобрение на 143 проекта за първи и пети клас
28 издателства влязоха в надпревара за одобряване на внесените от тях 143 учебника за 1-ви и 5-и клас. Това стана ясно вчера при стартирането на процедурата за оценка на проектите на нови учебници за тези два класа. Сред кандидатите са както по-големи и познати издателства като "Просвета", "Анубис", "Булвест", "Колибри" , "Питагор" и др., така и по-малки и не толкова известни издателски къщи - "Джоджо ООД", "С.А.Н - ПРО ООД", "ВИОН ООД", "Скорпио Ви ЕООД" и др. Сред кандидатите има такива, които са представители на чужди издателства, а някои например нямат и сайт.

Както вече е известно, първолаците и петокласниците ще започнат новата учебна 2016/17 г. с нови учебни програми, но ще учат по старите учебници, тъй като не стигна времето за издаването им. Единственият нов учебник е този по история за 5-и клас, като в момента тече оценяване на 6-те одобрени от МОН проекта от учителите.

Внесените вчера проекти на учебници на практика ще се използват от следващата учебна година - 2017/18 г. За шестте предмета на първи клас подадените книги са 58. Досега по един учебен предмет можеше да има до 3 учебника, но от тази есен това ограничение отпада. За пети клас пък са подадени 85 проекта на учебници по всички 16 учебни предмета, които се преподават на петокласниците (вкл. за различните видове езици - немски, френски, испански и т.н., но без спорт).

Министерството на образованието има 6 месеца, за да прегледа и оцени всички подадени проекти - дали отговарят на новите учебни програми, добри ли са полиграфическото изпълнение и графичният им дизайн. В оценителните комисии ще влизат учители, преподаватели, научни работници от БАН, както и експерти от МОН и регионалните управления по образованието. Сметките показват, че на месец следва да се разглеждат по около 22-23 проекта, което означава, че всеки ден комисиите ще трябва да оценяват поне по един учебник, ако искат да успеят до крайния срок към средата на февруари.



ГРАФИК

От учебната 2017/18 г. по нови учебници трябва да започнат да учат и учениците от 2-ри, 6-и и 8-и клас. Новите учебни програми за тях вече бяха одобрени, а едногодишният срок за подготовка на проектите на нови книги вече тече. През април 2017 г. изтича крайният срок, в който желаещите издателства трябва да внесат в МОН проектите си на учебници за тези три класа. От ведомството на Меглена Кунева ще трябва да ги оценят за по-малко от 6 месеца, за да има след това време учебниците да минат и през проверка от учителите и да бъдат реално в класните стаи за 15 септември 2017 г.
3
1154
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
11 Август 2016 07:43

МОН ще трябва да оценява поне по един учебник на ден
28 издателства се борят за одобрение на 143 проекта за първи и пети клас

Е на тва му се вика качество и експертиза.
Особено умиляващо е обстоятелството, че на българския ученик ще му се предложат учебници от издателство на име "ДЖОДЖО".
11 Август 2016 11:52
РЕФОРМАТА КУНЕВА

От първа страница на фирма за БЕЛ и МАТЕМАТИКА 7 КЛАС:

За да положиш успешно изпита за външно оценяване и кандидатстване след 7-ми клас, приеми предизвикателството да учиш в събота и неделя.
...
Цена на обучението:
– Цената за комбиниран курс по БЕЛ и математика е 1050 лв. за 240 учебни часа, платими на две равни вноски – при записването и в началото на втория учебен срок, но не по- късно от 01.02.2017 г.

11 Август 2016 11:54
" всеки ден комисиите ще трябва да оценяват поне по един учебник,"

Без коментар.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД