:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,445,186
Активни 488
Страници 5,026
За един ден 1,302,066

Доживяхме 9 септември и в ООН

Страстите около кандидатурата на Ирина Бокова издават колко далеч е България от Европа
Карикатура: Христо Комарницки
<Неозаглавен>
"Аз питая в себе си вяра, че ще дойде един ден, когато ти (Бай Ганьо - б. р.), след като прочетеш тази книжка, ще се позамислиш, ще въздъхнеш и ще речеш: Европейци сме ний, ама все не сме дотам!"..., пише на 17 март 1895 г. Алеко Константинов. Какъв мечтател! 121 години по-късно ганьовците ни най-малко не се замислят колко им личи дори в Евросъюза, че не са европейци. Дерат си очите като по Алеково време, за да види целият свят на какво приличат.

Дай им на такива юнаци висока трибуна, па им гледай сеира! А каква по-висока трибуна от ООН? Добре че българка се кандидатира за генерален секретар на световната организация, та да послужи като шерп на хора с несбъднати амбиции да се почувстват важни. Покачени на гърба й, те придобиват самочувствието на говорители на своя народ и събеседници на света. Едва ли щеше да им хрумне, че някой се интересува от тях в Ню Йорк, ако не им се бе отворил шанс покрай Ирина Бокова да излеят чувствата си. От година и половина скришом, а от три месеца явно на терена на ООН се разиграва кална борба, която кара дипломатите да се дивятщо за хора са българите и какво искат от другите държавиКуриозното е, че в нея участват българските власти, които се изхитриха едновременно да са от двете страни на спора "за" и "против" Бокова. Най-напред те допуснаха техни официални представители в лицето на няколко дипломати на възлови постове повече от година, смятано от януари 2015 г., да работят за прокарване на друга кандидатура, вместо вече номинираната. Когато планът се оказа прекалено рискован, защото започна да става публичен, се върнаха в началото на февруари 2016 г. към официалната номинация, но без да влагат старание за нейния успех. Посолствата останаха подозрително пасивни въпреки наличието на скромен ресурс за някаква българска кампания в подкрепа на Бокова. Самата тя предпочете да не прави кампания и остави собствената си професионална биография да работи в нейна подкрепа. Бившият ирландски министър по европейските въпроси Дик Рош изрази в средата на март 2016 г. изненада пред агенция Стратфор от нейното "самоналожено ограничение да не води собствена кампания за поста в ООН". Той си послужи с ирландската пословица, че "тихото кюре никога не става енорийски свещеник." Сигурно е така в Ирландия, но в Българиятихата кампания на Бокова предизвика голям шумКогато първото гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 21 юли я класира на трето място между десет кандидати, се видя, че нейната професионална биография работи наистина добре за кампанията й. Стаените опоненти се почувстваха предизвикани да излязат на светло, като допишат биографията й. Рискът да бъдат определени като доносници, клеветници и пр. изглеждаше по-малък от каузата да спънат българската кандидатура, щом не е от тяхната кръвна група. Писмото на режисьора Евгений Михайлов от 25 юли до всички страни в Съвета за сигурност на ООН и до 58-те членки на Изпълнителното бюро на ЮНЕСКО имаше за цел да разобличи "комунистическото минало на госпожа Бокова, нейната липса на личен интегритет (морал - б. р.), нейното унищожително управление на ЮНЕСКО и съмнителни практики на всички нива". С други думи той заявяваше, че професионално и морално тя е провалена кандидатура въпреки широко разпространеното обратно мнение сред 193 държави, извело я два пъти начело на ЮНЕСКО - една от най-големите и авторитетни организации на ООН.

Нe e сигурно кой колко е обърнал внимание на това писмо в Ню Йорк, но то постигна целта си в България, катопредизвика закъснял дебатза качествата на българската кандидатура за висшия пост в ООН. Предизвикателството на Евгений Михайлов породи гневни реакции в средите, симпатизиращи на Бокова, а премиерът Бойко Борисов се почувства длъжен да излезе от продължителното си загадъчно мълчание за състезанието в ООН. Той изпрати на 29 юли писма с молба за подкрепа на Бокова до петима премиери на държави, които са постоянни или непостоянни членове на Съвета за сигурност.

На 5 август второто гласуване смъкна българската кандидатка на пето място и БНТ съобщи, че писмото на Евгений Михайлов е имало негативен ефект за нея. Тъй като гласуването е тайно, няма как да се провери дали това твърдение е вярно, но послужи като сигнал за мобилизация на по-активните симпатизанти на Бокова, които показаха, че също могат да пишат писма. На 23 август 57 именити писатели, художници, учени, журналисти и други изпратиха Открито писмо до постоянните представители на 15-те държави членки в Съвета за сигурност на ООН и заявиха, че "в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Ирина Бокова, която с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата".

Третото гласуване в Съвета за сигурност на 29 август върна Бокова на третото място и я нареди отново първа сред жените кандидатки. Затвърди се впечатлението, че тия писма "за" и "против" имат съществена роля.Какво друго можеше да се очаква освен контраудар?Сигнал за сбор даде на 31 август мистериозен инструктаж, приписан на екипа на еврокомисарката Кристалина Георгиева, който "спусна" 36 опорни точки до тролове как да злепоставят Ирина Бокова в социалните мрежи, за да подготвят евентуално включване в надпреварата за ООН на самата Георгиева. Еврокомисарката гневно се разграничи от "компромата", защото нямаше какво да спечели от подобна кампания, освен да се злепостави.

Изненадващо обаче "опорните точки" попаднаха на благодатна почва и на 6 септември от тях поникна ново писмо до Съвета за сигурност на ООН с отровни квалификации вече не само за Бокова, а за подписалите писмото в нейна подкрепа. То бе изпратено от депутата от ГЕРБ Методи Андреев и още няколко души, определили се като бивши политически затворници. Получи се куриоз, защото, докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов агитираше официално за Бокова, негов депутат го бламираше пламенно. При това квалификациите бяха точно по шаблона в "компромата". Ето за сравнение:

Опорна точка №23. "Кратка статистика за интелектуалния отбор, подкрепящ другарката Ирина Бокова: от първите 12 имена 6 са на агенти на ДС; от 9 академици 5-има агенти на ДС; от 2-ма член-кор. на БАН 2-ма агенти на ДС; от 5 дипломати 3-ма агенти на ДС; от 6 журналисти 3-ма агенти на ДС; 95% са членове на БКП..."

Извадка от писмото на Методи Андреев, както бе цитирано в сайта "Гласове" на 7 септември: "95 процента от подписалите писмото са били предани членове на бившата Българска комунистическа партия, които са участвали активно във всички действия на репресивния комунистически режим... Смайващ брой от подписалите са бивши агенти и кадрови сътрудници на платежната ведомост на комунистическата Държавна сигурност и разузнавателните служби - репресивните органи на БКП, които бяха тясно свързани с радващия се на позорна слава съветски КГБ. Шестима от първите дванайсет, подписали писмото, са бивши агенти на Държавна сигурност. Девет академици от БАН са подписали писмото - петима са бивши агенти на ДС. Осем дипломати са подписали - петима са бивши агенти на ДС, сред тях международни шпиони и вербовчици на западни граждани и политици. Шестима журналисти са подписали - трима са бивши агенти на ДС." Ако не е клъвнал на "компромата", депутатът от ГЕРБ би могъл да се представи и като автор на опорните точки.

Днес, на емблематичната дата 9 септември, е четвърто гласуване в Съвета за сигурност. Страстите в България са достатъчно разпаленисякаш се води борба кой-кого,без да се държи сметка, че международното задкулисие не се влияе от вуду магии на политически запалянковци. Движението на кандидатите в класацията показва, че участниците в гласуването взаимно си правят отстъпки или втвърдяват позициите си, когато пазарлъкът не върви. Той може да се отнася не само до същинския въпрос кой да оглави ООН, но и до много други политически аспекти в двустранните и многостранни отношения. Понякога най-изявените кандидати се блокират взаимно до такава степен, че по-незабележимите на старта накрая печелят състезанието. Точно това стана при първото избиране на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 г., когато кандидатите също бяха девет. Изборът за ООН навлезе в етап, който няма как да се влияе от България. Най-разумно е да се укротят страстите, за да не се излага държавата ни допълнително - независимо дали Бокова ще спечели, или не. Защото байганьовщината за кой ли път остава да тържествува над всичко друго.

Снимка: МС
Бойко Борисов не е фен на Ирина Бокова, но предвидливо се застрахова, за да не му излезе име на интригант срещу България.
 Светослав Терзиев
75
14020
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
08 Септември 2016 20:09
Статията има попадения, но е "манджа с грозде".
08 Септември 2016 20:11
То по тази тематика, каква ли манджа да се сготви, я ?!
Юджийн Майкъл !
08 Септември 2016 20:12
Авторът е плюл, та се е забравил.
08 Септември 2016 20:15
Кво общо има 9 септември, освен съвпадението на датите? При комунизма на държавата не ѝ се случваше да бъде едновременно за и против по един и същи въпрос.
08 Септември 2016 20:27
Карикатуристите в ООН-то да внимават, че в дните след 9-ти септември настават тежки дни.
08 Септември 2016 20:42
Дерат си очите

Ко значи "Дерат си очите" бе, гусин Терзиев?
Обясни ни го като европеец на нас балканците кой туй "дерат си очите".
Абе ти либерал ли си или консерва бе, гусин Терзиев?
08 Септември 2016 20:45
Много антибългарско! Така отръки да пишеш против българите може да ти се отдава само ако самият ти не си българин. Не, че няма попадения, но е манджа с грозде, както се изразява тук друг коментатор.
08 Септември 2016 20:55
Авторът е плюл, та се е забравил.


Ха! Плюл? Че то връз споменатите халеджийската гальота да изсипеш, по-мръсни от това, дето са, не могат стана
08 Септември 2016 20:59
Форумът - представителна извадка на обществото
08 Септември 2016 21:44
Смайващ брой от подписалите са бивши агенти и кадрови сътрудници на платежната ведомост на комунистическата Държавна сигурност и разузнавателните служби
подчинени на КГБ,
и 95 % членове на БКП - обявена от българският парламент за престъпна организация.
КАква легитимност има тази личност?
С това пред вид - какво право авторът нарича всички българи бай-ганьовци?
Прсото защото не приклякват на болшевишкия агент?
А смешното в целия цирк е, че тези, които управляват ООН управляват и Савецкия саюз, пардон ... Русия...
Те качват цената на бензина, те я свалят... т.е те дават пари на Русия, или я оставят да проси...
И те ще си сложат когото искат за Главна марионетка.
И в цялата тази ситуация ние само можем да запазим достойнството си или да го загубим.
НАм си колко именити подлоги били подкрепили...
Много моля!


08 Септември 2016 21:50
за Автора:

Най-смешното е, че обичайните мили на сърцата ни сътрапезници тъдява, организирано заемат целокупно работните си позиции в борбата за светлото демонократско бъдеще.

И разбира се г-жа Бокова е виновна, заклеймявана с плама на стари, точно в стила, комунистическите нагаждачи от "тогава". Клеймят Автора, щото им изял закуските... Пардон: - не плюе по българската Кандидатка за ген. секретар на ООН.

И по повод датата в заглавието, бързам да не забравя:

- Честит боен Празник на всички, без да изключвам милите ни партнери. Все пак сите, от двете страни на Барикадата, са припкали примерно, добре изкъпани и с новите си дрешки на "тоталитарните" манифестации. Нещо което ми пречи да си позволя да забравя днес когото и да е било.

Честит ви 9-ти септември!!
08 Септември 2016 22:03
Че кое не е вярно в статията?

Чиста снимка на събитията и мненията и нещата, които се пишат и тук още преди статията.
Едно огледало да се видим кои сме ние и защо сме такива


Не ви харесва? Ми то не е за харесване
08 Септември 2016 22:10
Опорна точка №23. "Кратка статистика за интелектуалния отбор, подкрепящ другарката Ирина Бокова: от първите 12 имена 6 са на агенти на ДС; от 9 академици 5-има агенти на ДС; от 2-ма член-кор. на БАН 2-ма агенти на ДС; от 5 дипломати 3-ма агенти на ДС; от 6 журналисти 3-ма агенти на ДС; 95% са членове на БКП..."

Само не разбрах - това цитираното горе, ВЯРНО ЛИ Е или да?
08 Септември 2016 22:11
Юджийн Майкъл


Майкълсън!
08 Септември 2016 22:13
Дорис,
08 Септември 2016 22:28
Авторът е плюл, та се е забравил.

Ей, ами най-сетне да си дойдем на думата, а! Автора в случая (статията) цитира плювачите Евгени Михайлов и Методи Андреев. Радвам се, че си прозрял, че това е оплювка. На някои манджа с грозде им се е привидяло, а всъщност е един голям плювалник, изхрачен ни (дано някой не похапва в този момент) от горе-цитираните двама плювачи и ко. А пък за Светослав Терзиев, поздравления
08 Септември 2016 22:42
Много съжалявам, но досегашните гласувания не ни дават много надежди за Ирина Бокова. Изглежда няма да стане работата с нашето момиче вероятно и заради боклуците, които писаха срещу нея. Няма друг такъв народ като нашият
08 Септември 2016 22:56

Верно, това не е народ.
Но Терзиев заслужава
08 Септември 2016 23:03
Ко значи "Дерат си очите" бе, гусин Терзиев?


Ти не си ли виждал котараци напролет да си дерат очите заради секси котана?

08 Септември 2016 23:09
Славчо, като дойда другата седмица, ще ти дам да ми напиеш водата и да ми грабнеш китката. Юнак!
08 Септември 2016 23:28
Забравих (защото и готвя между другото)...
Светослав Терзиев
08 Септември 2016 23:35
и аз ще ти дам
08 Септември 2016 23:45
НАм си колко именити подлоги били подкрепили...
Много моля!


Или нам си колко лайномета били хвърляли по Бокова. Мнооого моля.

Дърт си, ама не си реалист. Писах вече по тоя повод - Бокова няма да я избира Митоди или халтураджията - спец по канарчета и танкове или други подобни питекантропи. Бокова ще я избира международната общност, а на нея, на международната, и е през..... за екскрементите, излизащи от устата на Митоди и оня другия.

Бокова има международен авторитет.
Митоди има развалени зъби, небръснати бузи и провинциален акцент.
08 Септември 2016 23:53
Добре, де. Да се отрече публично от баща си и да става шефка на ООН-то. За една истинска комунистка това не би трябвало да е проблем. Както учи др. Ленин - за комуниста морално е това от което има файда.
08 Септември 2016 23:57
Само не разбрах - това цитираното горе, ВЯРНО ЛИ Е или да?

Мурано пак не е разбрал.
Всяка държава си има разузнавачи, които вербоват агенти за да бъде ръководството на съответната държава информирано. Не е на магарето работа да определя разузнавачите и агентите на кои държави са добри и на кои - лоши. Тоя аргумент така се изтърка, че само най упоритите измежду новите "демократи", чиито мозъци са с големината и релефа на билярдна топка, продължават да го използват.
ООН принадлежи на всички около 200 държави на света. Не само на тия или на ония.
09 Септември 2016 00:02
Митодиту без опорни точни сигурно не може и да се изкъпе. Ограничен, злобен и безполезен. За Южени няма смисъл да се говори изобщо. И двамата не защитават някакви убеждения и каузи. Те нямат такива. Бесният им антикомунизъм, преминаващ в умопомрачено бръщолевене, е единственото, с което могат да бъдат забелязани. Той показва и страховете им, че без него ще лъсне неспособността им да създадат нещо смислено и полезно. Антикомунизмът е техния "номер в живота". Колкото по-несъстоятелни са декларациите им, толково повече и по-нагло ги навират навсякъде и във всичко. Жалки нещастници, които Терзиев дори много меко описва. Обратното. обаче, би го приближило до тях. Би се изцапал.
Терзиев
09 Септември 2016 00:30
Добре, де. Да се отрече публично от баща

Ти така би направил, да?
09 Септември 2016 00:34
Много долнопробна и нечистоплътна статия, изпълнена със спекулации и преиначавания

Най-долната инсинуация е тази

Какво друго можеше да се очаква освен контраудар?

Сигнал за сбор даде на 31 август мистериозен инструктаж, приписан на екипа на еврокомисарката Кристалина Георгиева, който "спусна" 36 опорни точки до тролове как да злепоставят Ирина Бокова в социалните мрежи, за да подготвят евентуално включване в надпреварата за ООН на самата Георгиева. Еврокомисарката гневно се разграничи от "компромата", защото нямаше какво да спечели от подобна кампания, освен да се злепостави.


Няма как журналист като Терзиев, който е от малцината журналисти у нас с познания за европейските институции, да не разпознае мигновено фалшификата. Мигновено, защото това е видно още в реквизита на имейла, уж изпратен от кабинета на Кр. Георгиева. Компроматът е съвсем аматьорска работа, нямам и капка съмнение, че д-р Терзиев е наясно с това. И въпреки това го е използвал като аргумент в сия отвратителна дезинформацийка. Прекрасен образец за студентите, на които преподава, няма що
09 Септември 2016 00:58
Сега Владимир Живков може да се кандидатира за ЮНЕСКО.
09 Септември 2016 01:08
Е.М. и М.А. - злобни и долни - като българи в казана с катрана в Ада, като Нане Стоичков, като ...нямам думи.
09 Септември 2016 03:07
Ти така би направил, да?
Аз, не съм комунист. И баща ми не е давал Павлик Морозов за пример за подражание. Но ако не ти е интересно да обсъждаме семейните морални ценности на висшата комунистическа аристокрация, може да обсъдим безпристрастността на кандидатката за поста шеф на ООН. В светлината на снимката и с Путин, закичена с Георгиевска лентичка.
09 Септември 2016 06:40

Да носиш георгиевска лентичка е жизнеутвърждаваща позиция. Което съвсем не може да се каже за тези, които славословеха убийците от майдана.
09 Септември 2016 07:22
Терзиев
Не сме народ, а мърша!
09 Септември 2016 08:48
Честит празник мили хора!
http://gindev.blog.bg/drugi/2016/08/22/bylgarskiiat-monarho-fashizym-i-narodnoto-vyzmezdie-nashiiat.1471996
09 Септември 2016 09:53
Понякога най-изявените кандидати се блокират взаимно до такава степен, че по-незабележимите на старта накрая печелят състезанието. Точно това стана при първото избиране на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 г., когато кандидатите също бяха девет.

Ха дано този път да изберат най-изявения кандидат, а не по-незабележима и компромисна фигура или такава, определена на квотен принцип.
Битката за генерален секретар започва да прилича на състезание по гимнастика, в което съдиите дават златен медал и титла не на този, който се е представил най-добре, а определят шампиона по техни си съображения.
09 Септември 2016 09:56
байганьовщината за кой ли път остава да тържествува над всичко друго.

Как да не се сети човек за вица за казана с българите в ада, дето дяволите не го пазели ?!?
09 Септември 2016 09:58
За Южени няма смисъл да се говори изобщо.


Ти вече и жена го изкара .
09 Септември 2016 09:58
Честит празник мили хора!

Мдааа, за кой празник, за кой - дръвник ... Според това, от коя страна на барикадата е (бил ). И за наследниците му важи.
09 Септември 2016 10:03
Сега Владимир Живков може да се кандидатира за ЮНЕСКО.


Много вдигаш летвата. Защо не Юджийн Гивтейк, син на висш комуняга и бивш зет на кагебист? Той също боготвори водката.
09 Септември 2016 10:05
Славчо, като дойда другата седмица, ще ти дам да ми напиеш водата и да ми грабнеш китката. Юнак!

Просълзихте ли се от умиление, "Дорис" ? ... дори подмокрихте клавиатурата, предполагам. Фнимавайте да не я повредите, моля ! Че кой ще цензурира сий форум ?
09 Септември 2016 10:37
Сега Владимир Живков може да се кандидатира за ЮНЕСКО.

И Тодор Славков става.
09 Септември 2016 10:54
И Тодор Славков става.


Не, той е за МОК. Династичност трябва да има.
09 Септември 2016 11:02
Изборът за ООН навлезе в етап, който няма как да се влияе от България. Най-разумно е да се укротят страстите, за да не се излага държавата ни допълнително - независимо дали Бокова ще спечели, или не.
09 Септември 2016 11:14
Терзиев набързо нахвърляно но вярно.
Успех на Бокова.
09 Септември 2016 11:41
Уникални сме. Някакви плюнки Евгени и Методи си врат гагата де не им е работа. При всичките ми резерви към Бокова, работата е на такъв етап, че всички ще ни се смеят ако не я подкрепяме. А на патката Кристалина и лъсна задника. Пардон! Исках да съм пределно ясен. И двете са кариеристки, но едната е умна.
09 Септември 2016 11:42
Терзиев,

Много ми е интересно какви са ги вършили г-дата Методи и Евгени преди 10 ноември 1989 г.

Обаче, аферим на колегата по форум nikolay rs - нарежда, заповядва, громи "врага" по всички фронтове.
09 Септември 2016 11:54
......издават колко далеч е България от Европа


Е то това не е ли добре? Нали ние уж не искаме да сме европейци - там не е ли пълно с гейове, разврат, малоумна хуманност, мекушавост, промити мозъци, липса на духовност? Или искаме само европейски доходи и продължителност на живота, без да се замислим това как е свързано с гореизброените "отличителни белези" на Европа?
09 Септември 2016 12:15
Абе Владимировците са отрочета на заблудени комунисти. Не са кръстени на Висоцки (лека му пръст!). Бай Тодор поне си призна, че е бил заблуден. Не ни трябват такива изхвърляния. Че и Людмила, че и Евгения. Дълго го е държало. Ами Евгени какво е? Онегин ли е, Евтушенко ли е, върви разбери. Е, сигурно и Айсидори има.
09 Септември 2016 12:55
Добре, де. Да се отрече публично от баща си и да става шефка на ООН-то. За една истинска комунистка това не би трябвало да е проблем. Както учи др. Ленин - за комуниста морално е това от което има файда.
гнъсна партньорщина. що не ходиш да го обясниш това на ицо стоичков? ама после трубва да бегаш бърже.

пфу

а бе, що не земеш да дадеш малко структурирана информация откога отричането от баща си е условие да станеш шеф или шефка на оон? колко пъти се е случвало досега?

пък, ако ти се кандидатираш, отричай се от когото си щеш.
09 Септември 2016 13:52
Светослав Терзиев
Тези, информиращите международната общественост са доста противни. Както казва колегата Jolly по-горе, измислили са си номера в живота и се прехранват с него.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД