:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОК не третира като равни олимпийци и параолимпийци

Решението за по-малки премии на българските параолимпийци е на база официално писмо от МОК, в което се разяснява, че олимпийските игри имат по-висок статут от тези за хора с увреждания. Това става ясно от становище на спортното министерство (ММС) по повод възникналата полемика за премиите и последвалата жалба на някои от параолимпийците, начело с шампиона от Рио`16 в тласкането на гюле Ружди Ружди, в Комисията за защита от дискриминация.

"ММС разполага с официално писмо от президента на МОК Томас Бах до министър Мариана Георгиева (б.р. - спортен министър в периода 2013-14 г.), съдържащо разяснение от спортния директор на МОК Кристоф Дюби, в което се казва, че "Параолимпийските игри и Игрите за глухи (Дефлимпикс) нямат статут на олимпийски игри". Според текста "статутът "олимпиец" е запазен за състезателите, участващи в олимпийските игри", обясняват от ММС.

Според становището за периода 2013-16 г. ММС е осигурило средства за подготовката на спортисти с увреждания чрез параолимпийската асоциация в размер на 2 205 348 лв., "което я поставя на едно от челните места по финансиране сред българските спортни федерации". Само за седмината състезатели, които завоюваха квоти за Рио`16 и участваха там, парите в този период са 885 558 лв.

За новата Програма за развитие на спорта за хора с увреждания, която е насочена към осигуряване на достъп на повече хора с увреждания до спортни съоръжения, а не към печелене на медали, ММС е осигурило бюджет 1.42 млн. лв. А в проекта за нов закон за спорта е включено предложение за създаване на Български параолимпийски комитет.
1
960
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
04 Октомври 2016 06:24
Кога пък МОК‌ взе да решава какво и колко да се дава в БГ? На мен не ми се вярваше, ама верно думат хората - човек не може вече и да пръдне без височаишо одобрение.....А бе Г..давци ниедни!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД