:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 380
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

12 000 пъти бежанци щурмували сръбската граница от България

Цената на оградата по границата с Турция вече е почти 170 млн. лв.
Бежанският наплив през България към Западна Европа в последните три месеца рязко се е увеличил, въпреки че са готови цели 172 км от оградата по границата с Турция и остават само 55 км. Говорителят на сръбското Министерство на отбраната Йован Кривокапич вчера даде ново измерение на картината - по негови данни от 22 юли досега Сърбия е регистрирала над 12 000 опита за нелегално влизане откъм България, съобщи БГНЕС. Задържани са и 61 трафиканти на хора. На този фон кабинетът на Бойко Борисов отпусна поредните 20 млн. лв. за оградата.

Преди седмица вътрешният министър Румяна Бъчварова се опита да омаловажи случващото се, като заяви пред БНР, че има тенденция за намаляване на бежанската вълна. Статистиката на МВР обаче показва, че през последната седмица от Турция в България са влезли 734 души, което е с 50% повече от предишните 3-4 седмици и е индикация за нарастващ натиск. По данни на българската Гранична полиция от началото на годината до 13 октомври на излизане от страната са задържани 10 196 души, опитали се да я напуснат нелегално.

Числата на сръбското правителство обаче са много по-внушителни. "През последните 15 дни регистрираме рязко увеличаване на мигрантския натиск от България към Сърбия", коментира Кривокапич. Според него, когато времето се подобрява, има увеличение на броя на опитите за незаконно преминаване. Той поясни, че мигрантите се опитват да преминат границата по мирен начин, без насилие. "Когато ни видят, те се връщат обратно. Трафикантите обаче се опитват да ги прехвърлят на всяка цена срещу големи суми и това е сериозен проблем за сигурността ни", подчерта Кривокапич. Приоритет на Сърбия било да им се налагат по-тежки наказания за трафикантите. В България в почти всички случаи се налагат условни присъди.

Съвместните военнополицейски патрули ще останат по границата с България и Македония, но в същото време ще променят тактиката си на работа, поясни говорителят.

Правителството отпусна вчера без много обяснение поредните 20 млн. лв. на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас за дострояване на преградното съоръжение на браздата с Турция. Така изразходваните досега средства за ограда са общо 166 млн. лв. Ефектът й обаче е спорен, тъй като очевидно мигрантите продължават да влизат от Турция безпроблемно. Това не пречи на правителството да копира мотивите си за отпускане на парите: "Съоръжението е от изключително значение за противодействие на нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница и цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна". Парадоксалното е, че и в апликационните форми, подадени от МВР, с които се искат 160 млн. евро за финансиране на различни проекти за охрана на границата, ясно се заявява, че оградата не спира мигрантите. Там се посочва, че преминаващите я режат или преодоляват бодливата тел със стълби и одеяла. Липсата на сигнално-охранителна система и камери за наблюдение пречи на граничарите да установят кога точно е нарушена целостта на оградата.

Това показват и данните на регистрираните от началото на годината нелегални чужденци. Според данните от сайта на МВР постоянно има ръст на задържаните на входа и на изхода нелегални мигранти, като от 766 през март са достигнали над 3000 души през август. Така статистиката се приближава до тази от 2015 г., когато беше построена само малка част от оградата.

От писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутата от РБ Петър Славов става ясно, че към средата на септември са били завършени 127.3 км от оградата. Строят се още 55.7 км. Отпуснатите вчера пари са за довършването им в трите области, през които минава съоръжението - Бургас, Ямбол и Хасково. Тези милиони обаче няма да са последните. Все още на са започнати около 50 км в района на Малко Търново, които са по трудно достъпни места. За тях също ще трябва да се отпуснат допълнително пари и цената може да достигне 200 млн. лв.

За сравнение - Сърбия успя да постигне впечатляващи резултати в овладяването на мигрантския поток през страната, без да се дават стотици милиони за ограда. Вместо това бяха създадени общи патрули на армията и полицията и бе въведен "най-строг контрол по границите с България и Македония". В тези мерки няма нищо секретно и тайно, каквато е практиката в България. Основните пътища към границата се охраняват от полицейски патрули. През определено време съвместните екипи патрулират с лади "Нива" из горските пътища. Помагат им и горските стражари, към които има същият респект, както и към полицаите. Местните хора пък информират за всеки по-съмнителен. Дължината на границата на Сърбия с България е 314 км, а нашата с Турция - 259 км.

Вчера турският министър по европейските въпроси Омер Челик отново предупреди, че страната му няма да прилага споразумението с ЕС да възпира прииждащите от Азия, ако до края на годината не отпаднат визите за турските граждани. ЕС обаче настоява Турция да изпълни всички 72 условия, преди да се предприеме тази стъпка.



ТАКТИКА

17 000 мигранти, търсещи убежище в Германия, са завели дела тази година заради получен отказ да им бъде даден бежански статут, пише в. "Зюддойче цайтунг". Над 90% са спечелили делата. От началото на 2016 г. в Германия срещу центрове за настаняване на търсещи убежище са извършени близо 800 нападения. Това става ясно от доклад на Федералната криминална служба, съобщава Der Spiegel. През 2016 г. са регистрирани 797 нападения срещу домове за бежанци. Президентът на САЩ Барак Обама обеща да помогне на Европа да се справи с масовия приток на мигранти, предадоха информационните агенции. "Това е от наш стратегически интерес", заяви Обама по време на официална вечеря в Белия дом с италианския премиер Матео Ренци. Той смята, че Италия, Гърция и Германия не бива единствени да носят на плещите си мигрантския товар.
16
3571
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
19 Октомври 2016 20:09
Парадоксалното е, че и в апликационните форми, подадени от МВР, с които се искат 160 млн. евро за финансиране на различни проекти за охрана на границата, ясно се заявява, че оградата не спира мигрантите

Е да, ама тези пари трябва да се усвоят, а пък емигрантитеофициално намаляват....
19 Октомври 2016 20:22
Г-н Ангарев, тази ограда се прерязва точно за 10 секунди и през нея в рамките на минута преминават 40 човека, които след още 2 секунди са скрити из шубраците. Сама по себе си тази ограда е само едно леко възпиращо съоръжение. А цитираните пари не са само за огради, ами и за пътища. Защото преди да се построи оградата там нямаше пътища, сега им равни пътища с филцова настилка. Но за да се възпират ефективно мигрантите (бежанци на границата ни няма - ако им следва да се явяват с лични документи на КПП-тата), трябва да се прилага закона с цялата му строгост , граничната бразда да се охранява реално, а не формално, с присъствие на Фронтекс, които единствено наблюдават дали афганистанците се регистрират по надлежния ред.
19 Октомври 2016 20:28
Там се посочва, че преминаващите я режат или преодоляват бодливата тел със стълби и одеяла. Липсата на сигнално-охранителна система и камери за наблюдение пречи на граничарите да установят кога точно е нарушена целостта на оградата.


Или както казваше Йори:

- Това Обяснява Много Неща. Това Обяснява Всичко. Нищо Чудно.


Язък за парите хвърлени на вятъра. Ако можеше с тел, нямаше да има "Берлинска стена", а "Берлинска ограда"

Някой смятал ли е колко струва метъра?

19 Октомври 2016 20:48
за хиляда лева ще решат проблема с мигрантите,като за целта с тези пари купят и раздадат по 4-5 пълнителя с по 30 патрона за калашник на 3-4 роти и яко пуцане,доде ония се сетят,че в България бият Също и по 20-30 години затвор на трафикант, иначе с тия условни присъди няма да има мира.
19 Октомври 2016 20:58
Че откъде са се взели толкова "бежанци"?
19 Октомври 2016 21:02
Значи сърбите без ограда хващат и трафикатите и джапанките, а нашите освен комисионни друго не хващат!
19 Октомври 2016 21:08
Сърбите съсипват такъв добър бизнес. Жалко за организацията.
19 Октомври 2016 21:36
HangAround 19 Октомври 2016 20:28

Язък за парите хвърлени на вятъра. Ако можеше с тел, нямаше да има "Берлинска стена", а "Берлинска ограда"

Някой смятал ли е колко струва метъра?


Само докато се строеше при Орешарски. След това теренът стана труден, дивите животни опасни, пътищата непроходими, а стоманата много по-тежка и скъпа и високоморалните ревизори явно му изгубиха края, щото млъкнаха.
19 Октомври 2016 21:51
259 км.= 166 милЬона (до момента) - Golden Duvar! Честиту на адептите на Бай Х@й! Още може! Ръц!
19 Октомври 2016 23:29
Цената на оградата по границата с Турция вече е почти 170 млн. лв.


От тях поне 150 млн. право в сметките на Баци и лидерите на Паричния фронт!
Честито!
така се става милиардер.
Мачкай Баци!
19 Октомври 2016 23:56
В България в почти всички случаи се налагат условни присъди.
20 Октомври 2016 00:03
Очаква се мрежата по границата скоро да стане по-скъпа от Великата Китайска Стена.

А некадърността на Бай Хой ще може да се наблюдава от Космоса.
20 Октомври 2016 06:56
Също и по 20-30 години затвор на трафикант, иначе с тия условни присъди няма да има мира.

Зад трафика стоят структурите на ГЕРБ(СИК)....
Дуче 19 Октомври 2016 23:29

http://www.pan.bg/view_article-4-355542-Spomeni-ot-soca-Geroyat-granichar-ot-malkotyrnovskata-zastava.html
20 Октомври 2016 13:41
Над 600 лв. на метър ограда??! Браво! Още могат от ГЕРБ!
20 Октомври 2016 14:45
12.000.. щурмуваха..
Битката за Европейския континент и за бъдещето ни е вече е започнала. Oтбранителни съоръжения- няма. Защото няма и ред в медийния хаос на обстановката. А "ръководните" наемни офицери (политици) - работят за противника. Тоест - за създаване (прехвърляне) на ислямския халифат в Европа.
20 Октомври 2016 14:55
да се купят и раздадат по 4-5 пълнителя с по 30 патрона за калашник на 3-4 роти и яко пуцане

Но тогава и нашествениците ще си дойдат на думата. Малко по-рано от планираното начало. Ще тръгнат с уреди за нощно виждане, както и български автомати и РПГ-та. Или от ЕС ще сложат глоба - за връщане на получените досега пари. "Политиците" - които са ги взели - няма да искат, разбира се.

Самото присъствие на България в НАТО и ЕС означава, че държавата няма право на самостоятелни решения за пазене на собствената си граница. Там решават в ЕС. Защото се смята, че България вече не съществува. Зарова и се дават някакви (европейски) - пари. Както и народа няма право, на собствено мнение. Различно от официалното - на ЕК и Европейския Парламент. На Меркел и Оланд - въпреки че тях други са ги поставяли там, където са.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД