:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Олимпийският скейтборд има сериозен проблем - марихуаната

Лекият наркотик е силно разпространен сред състезателите, които трябва да дебютират на игрите в Токио 2020
СНИМКА: АРХИВ
Канадският сноубордист Рос Ребалиати позира със златния си медал на почетната стълбичка в Нагано `98.
Дебютът на скейтборда като олимпийска дисциплина в Токио 2020 може да доведе до лавина от положителни допинг проби. Или до разочароващо представяне на най-големите звезди в този спорт. Причината е, че повечето от най-добрите състезатели редовно употребяват марихуана и евентуално временно спиране на лекия наркотик би довело до рязък спад във формата им.

За това предупреди австралиецът Тас Папас, бивше величие в скейтборда, считан за един от най-добрите състезатели на 90-те години заедно с легендата Тони Хоук. "Честно казано, чудя се как точно скейтбордът ще се впише в олимпиадата. Там има допинг тестове, а много от момчетата карат изключително добре само когато са напушени. Ако спрат марихуаната, това неизбежно ще се отрази на представянето им", заяви 41-годишният ветеран, цитиран от телевизия Ей Би Си.

Неговият сънародник Хавиер Кока, който е сред съвременните звезди на скейтборда, споделя същото мнение: "Повечето момчета са луди. Пушат трева, пият, взимат наркотици. Ако има тестове, 95% от тях няма да могат да се състезават. Много ще е трудно да излязат чисти на олимпийските игри. Монетата има две страни. Добре е да се популяризира спортът по този начин. Това ще запали нови хора. Но репутацията на скейтърите е много лоша и това ще е проблем."

Това лято скейтбордът бе приет като допълнителна дисциплина в програмата на летните игри в Токио заедно с бейзбол/софтбол, карате, катерене и сърф. От МОК смятат, че представянето на нови, по-младежки спортове ще засили интереса към олимпиадата, както е направил например сноубордът със зимните игри.

Впрочем именно олимпийският дебют на сноуборда в Нагано `98 стана причина марихуаната да бъде включена в забранителния списък на световната антидопингова агенция (WADA). В организма на първия олимпийски шампион по сноуборд - канадеца Рос Ребалиати, бе открито активното вещество на канабиса - тетрахидроканабинол (ТНС), и първоначално той бе дисквалифициран. Още на следващия ден обаче златният медал му бе върнат, тъй като по онова време тревата не бе считана за допинг.

WADA вкара марихуаната в своя списък едва през 1999 г. През 2013-а обаче по настояване на различни австралийски организации агенцията завиши десетократно прага на допустимо количество в организма - от 15 нанограма на милилитър на 150 нг/мл.

Самият Ребалиати не крие, че е употребявал редовно марихуана по време на активната си кариера, и е убеден, че лекият наркотик има ефекта на допинг, особено в екстремните спортове. "Тревата може да бъде полезна при някои дейности, тъй като спомага за отпускане на мускулатурата, редуцира до минимум чувството на страх и безпокойство, а това несъмнено е добре дошло в състезания с екстремно натоварване", твърди 45-годишният Ребалиати, който от 2013 г. управлява собствен бизнес за търговия с марихуана за медицински цели.

Публична тайна е, че конкретно в скейт културата марихуаната е неделима част от живота на състезателите. Но въпреки че нагласата към канабиса по света постепенно се променя, настоящите правила на WADA биха означавали, че ако олимпийски скейтбордисти бъдат уличени с THC, медалите им ще бъдат отнети, а състезателните им права - спрени.

При това положение състезателите, които все пак искат да карат на олимпиадата в Токио 2020, ще трябва да спрат да пушат поне няколко седмици преди игрите. Което се различава напълно от настоящата реалност в този спорт. Например на надпреварата X Games - един от най-големите форуми за съвременните топ скейтбордисти, няма тестове за забранени вещества сякаш напук на политиката на WADA.

Затова има голяма опасност най-добрите скейтъри в света изобщо да не участват в олимпийските игри. "Нещата няма да изглеждат никак добре. Тези правила неизбежно ще доведат до разделение в скейт общността, а това просто не е нашият дух", заключи Папас.
701
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД