:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 4600 пациенти вече има в листата на чакащите

Най-много са записаните за онкологично лечение
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Не винаги липсата на капацитет в болниците е причина за листи на чакащи.
4659 са записаните в националната листа на чакащи на здравната каса при последното й актуализиране. Откакто НЗОК пусна списъците публично на сайта си, броят на хората, които чакат за лечение, постепенно нараства. Например в началото - през август, там бяха записани само 230 пациенти на 2 болници.

Най-много записани в листата са хората, които чакат за лечение в университетската болница в Плевен - 650 души. Около 300 чакат за столичната "Св. Иван Рилски", 200 за "Сити Клиник", 250 за "Св. Георги" в Пловдив. Далеч не всички болници у нас са вписали пациентите си в листата на здравната каса, общо лечебните заведения в нея са 62. Най-честото лечение, за което се чака, е в онкологията. От здравната каса и здравното министерство обясняват това не със съществуващите лимити в болниците, над които не може да се приемат пациенти, а със спецификата за самото лечение - след операция или химиотерапия на болните предварително се записват часове за следващата процедура или изследване и реално те не чакат, а просто лечението им е разпределено във времето и планирано от болницата.

По норматив за лечение не бива да се чака повече от 2 месеца. Масово записаните в листата на НЗОК пациенти са разсрочени за следващите няколко дни или седмици. Пациент на областния онкодиспансер в София обаче ще чака до октомври 2019 г., но неясно по каква пътека. Рекордьори са в столичната "Св. Иван Рилски", които имат двама пациенти, насрочени за лечение чак през 2020 година. Единият ще чака, за да бъде приет по клинична пътека за диагностика и лечение на чернодробни заболявания. Другият пациент на същата болница пък ще чака 4 години за тридневно лъчелечение, което е доста странно.



ЛИМИТИ

Т.нар. надлимитна дейност на болниците тази година ще достигне 24 милиона лева, смятат от Българския лекарски съюз. През миналата година, когато за пръв път бяха въведени твърдите лимити, тя беше за около 60 млн. лв. От 2015 г. здравната каса спря да плаща на болниците за отчетените над определените им бюджети случаи. Въпреки постоянните настоявания от страна на болниците, лекарския съюз и дори депутати надлимитната дейност да се плаща, от НЗОК и МЗ обясняват, че това би било незаконно, тъй като нормативната база не го позволява.

Въпреки това касата и тази година ще успее да стигне до преразход в бюджета си за болнична помощ, тъй като бюджетите на някои болници се коригират.
11
2962
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
27 Ноември 2016 20:46
Най-честото лечение, за което се чака, е в онкологията.



Браво Пепи, браво Ръбове, браво ГЕРБ !!!
Видими отвсякъде резултати !
А ТОЙ като вдигне кръвното - веднага в правителствена,нали ?
27 Ноември 2016 22:38
Не може да си представите до какъв връх в идиотията са стигнали МЗ и НЗОК.
В отделението имаме по здравна карна и по договор с НЗОК 20 легла за планови болни и 10 за спешни. Ако имаме болен за планова операция, но всичките 20 планови легла са заети, той не се приема, докато се освободи място, въпреки, че може да има 5, 6 или 10 свободни спешни легла.
Дори да има свободни места за планови пациенти, то те не се приемат веднага, ами се вписват първо в листата на чакащите и след около час, като ги “превърти” системата, минават през приемен кабинет и т.н.
Във вътрешните отделения нещата са още по-налудничави. По договор с касата има например 6 пулмологични легла, 10 ендокринологични, 20 гастроентерологични, 4 нефрологични и т.н. Ако има 6 пациенти с пневмония например, то не може да се приеме 7-ми, защото са изчерпани местата за този вид заболяване. Може да има 5 или 10 свободни, но те са по договор за болни с еднокринни или бъбречни заболявания. През следващата седмица може да няма и един белодробно болен, а да има нужда от легло за пациент с диабет, но той няма как да бъде приет.
Не ми се мисли какво ще им хрумне през 2017г.
28 Ноември 2016 01:53
Не Ви ли ясна каква беше целта на Лъжеца Пепи с тези листи на чакащи?Като не Ви се чака, плащаш си лечението в частна болница.Чист рекет.Гавра със здравно осигурените боледуващи.Борба с корупцията в болниците?Таратанци.Вече лекарите няма нужда да шмекеруват с измислени операции и лечения.Плащаш под масата и веднага ставаш спешен случай.
28 Ноември 2016 08:22
И все пак си мисля, че на лекарите в болниците им е най- трудно. Ние пациентите минаваме инцидентно и заминаваме. Те са в тая идиотия непрекъснато. Не че в другите области нещата са по-читави, де.
28 Ноември 2016 10:50
Геноцид!!!
28 Ноември 2016 14:28
Браво Пепи, браво Ръбове, браво ГЕРБ !!!
Видими отвсякъде резултати !

Планът Ран-Ът успешно е изпълнен в съкратен срок - по данни на ЦРУ територията е вече на Второ място в света пред 210 други държави по обща смъртност - за повече информация виж сайта на ЦРУ.
28 Ноември 2016 14:42
Weed361
27 Ное 2016 22:38




Некъф ужас, некъв ат!
28 Ноември 2016 16:55
28 Ноември 2016 17:11
То едва ли някой болен ще прочете точно какво аз казвам, но ако имате близки болни от рак, намерете рецептата на дядо Владо


http://www.y-petrov.com/vladimir-boshnakov

Сега вече има черна ряпа по магазините. Тя е страхотен лек, даже в минимално количество.
Червеното цвекло пък изчиства кръвта. Не чакайте само на лекарите.
28 Ноември 2016 17:15
И все пак си мисля, че на лекарите в болниците им е най- трудно. Ние пациентите минаваме инцидентно и заминаваме. Те са в тая идиотия непрекъснато. Не че в другите области нещата са по-читави, де.



Така е.
Никой не смее да се противопостави на Москов, иначе следва постановка с оплакал се пациент и край.
Много е тежко, имам близки хора в сферата. На нокти са непрекъснато.
28 Ноември 2016 17:24
Въпроса е все пак, защо раковите клетки се развиват по тоя (неконтрлируем) начин. И какви други способи за лечение има, освен операция или химиотерапия..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД