:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,334,924
Активни 131
Страници 17,579
За един ден 1,302,066

Съмнителни обществени поръчки валят и след оставката на кабинета

МВР е сред най-активните възложители, като се готви да купува дрехи, коли, дронове
Правителството е в оставка, но очевидно няма никакво намерение да се въздържа от обществени поръчки. И след като премиерът Бойко Борисов обяви, че сдава властта, различни държавни ведомства усилено се готвят да купуват всякакви стоки и услуги - от костюми за катаджиите и гориво за хеликоптери на Гранична полиция до джипове, автобуси, софтуер, дронове, пътно строителство и проектиране, поддръжка и разширяване на бази данни и мрежи. В последните десетина дни се появиха поръчки, които впечатляват с много високи прогнозни стойности, други съдържат смущаващи особености в условията, трети изглеждат пришпорени или ненавременни.Една от най-причудливите поръчки от последната серия на кабинета в оставка е конкурсът за идеен проект на отсечка от магистрала "Струма" - между Кресна и Крупник. Първо, трасето на магистралата през Кресненското дефиле все още е предмет на спорове и не е съгласувано с ЕК, която дава пари за строителството, така че не е ясно какво точно възлага АПИ и дали не впряга каруцата пред коня. Все още има неясноти дали ще се прави изцяло нов многолентов път, или в едната посока ще се използва съществуващото шосе. Второ, вместо нормалното излъчване на проект победител в случая е обявен конкурс с награди. Наградният фонд е 2.5 млн. лева, които ще бъдат изплатени на заелите първите три места. Такива призове обикновено се раздават, когато се състезават художествени идеи, а не проекти за строителство на пътища. Най-странното е, че в самите условия на обществената поръчка пише, че резултатите от конкурса не са задължителни за възложителя. С други думи, държавата се готви да похарчи 2.5 млн. лева за проекти, които може никога да не бъдат използвани.

Много странни неща се случват с конкурса за изграждане на тол система за електронно събиране на пътните такси в България. Това е най-голямата обществена поръчка за изтичащата 2016 г. - прогнозната стойност е 200 млн. лева. Правителството се мъчи да избере изпълнител от април, но вече на три пъти жалби на фирми блокират процедурата, а Агенция "Пътна инфраструктура" ту спира, ту подновява конкурса, като периодично удължава и срока за подаване на оферти. Поредното решение за удължаване бе взето на 9 ноември, след като премиерът Борисов вече бе подал оставка. Многото жалби хвърлят дебела сянка на съмнения за условията на обществената поръчка. Интересът към едрата хапка е голям, има кандидати от чужбина, а упорито се коментира, че конкурсът е предрешен в полза на местни компании. При това положение по-логичното беше отиващото си правителство да остави на следващото да подготви напълно нова процедура. Още повече че визията на кабинета "Борисов 2" предвижда 60% от шосетата в България да станат платени - непознат в Европа обхват на тол системата. Случайно или не, преди дни шефът на пътната агенция Лазар Лазаров поиска да напусне поста.

Определено най-активен възложител в дните след оставката на правителството е МВР - централата и отделните му дирекции, а повечето обществени поръчки са за милиони.

МВР обяви поръчка за изработване на лични карти, паспорти, шофьорски книжки. Прогнозната стойност на услугата е 19.9 млн. лева. Състезание обаче няма да има, защото се предлага задачата да бъде възложена на "Веридос ГМБХ" - фирмата, на която вече бе поверена следгаранционната поддръжка на оборудването за производство на български лични документи. Това се случи през пролетта след изтичането на договора със "Сименс", а сега се предлага "Веридос" да поеме и самото издаване на документите. "Предвид изключителните права върху защитния елемент STEP® и операционната система STARCOS от страна на Веридос ГМБХ следва да се изпрати покана до дружеството за провеждане на преговори за доставката на материалите и полиграфическата изработка на бланките на българските лични документи", пише в поръчката.

Самото МВР се готви да купува нови зимни дрехи за служителите си. Поръчката е за солидна сума - 3.74 млн. лева. Тя включва 5909 специални сини костюма, 2115 зелени и 1092 черни плюс още 914 бройки зимно облекло в синьо за пътните полицаи.

И Главна дирекция "Гранична полиция" в МВР се готви за голямо пазаруване. Една от големите поръчки, обявени напоследък, е за доставка на "нови патрулни и специализирани автомобили с нормална и повишена проходимост". Тя е за близо 9.2 млн. лева. Става дума за 21 спецколи за превоз на служебни кучета, 110 патрулни автомобила, 15 автобуса с 16 места и още два 50-местни.

Още една главна дирекция на МВР - "Пожарна безопасност и защита на населението", ще се обзаведе с нови коли и автобуси с прогнозна стойност 1.725 млн. лева (без ДДС). Сумата е за шест автобуса с до 60 седалки и за 7 леки автомобила с 5+1 места. Те са за нуждите на центровете за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения, пише в текста на поръчката. Странно е, че срокът за изпълнението е доста разтегнат - 150 дни от сключването на договора, но не по-късно от 20 февруари 2018 година. Парите са по новата ОПОС.

Друга едра поръчка на "Гранична полиция" от 23 ноември е за доставка на дизелово гориво за гранично-полицейски кораби и на авиогориво за хеликоптерите на ГДГП - МВР. Прогнозната стойност е 2.819 млн. лева без ДДС.

Дирекцията ще купува и нови дронове за около 390 000 лв. без ДДС - за по-добър контрол на границата с Турция. До 20 декември ще се събират оферти за доставка на дистанционно управляема летателна система (ДУЛС) заедно с транспортен модул (автомобил с висока проходимост). ДУЛС трябва да включва летателен модул - два или повече дрона, оптика за наблюдение и наземна контролна станция.

И Агенция "Митници" се разписва като един от големите възложители в последните дни с крупна поръчка по линия на електронното правителство - за развитие на софтуера на системата БИМИС. Срещу 1.9 млн. лева бъдещият изпълнител трябва да надгради важната митническа информационна мрежа. Тази поръчка обаче бледнее пред другата, пак за надграждане на БИМИС. По нея Агенция "Митници" е обявила прогнозна стойност 5 млн. лева.

Патентното ведомство, което наскоро бе оглавено от бившия шеф на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, също ще надгражда информационните си системи. То е обявило обществена поръчка за "развитие на ИТ средата" за близо 200 000 лева.

Много или малко са всички тези суми, може да кажат само софтуерни специалисти, запознати със специфичната работа на съответните държавни администрации. А тези специалисти са малко и обикновено са кандидати за подобни поръчки, така че не биха възразили срещу щедро заплащане.

В обявите от последните дни се откроява и поръчка гигант, пусната от Министерския съвет на 11 ноември. Тя е за разширяване на ИСУН - системата, която дава представа как върви усвояването на всички еврофондове в България. Поръчката предвижда анализ на "функционалностите" на мрежата ИСУН, откриване на грешките и пропуските, разработване, внедряване и поддръжка на нови функционалности. Веднага боде очите прекалено напрегнатият срок за подготовка за офертите за такава сложна работа - кандидатите трябва да бързат да внесат предложенията си до 19 декември. И предвидената сума за услугите е впечатляваща - 4.2 млн. лева.
16
11025
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
27 Ноември 2016 19:08
Гейберастите играят за последно 10.
27 Ноември 2016 19:13
Има едни пари за взимане.
Борисовщината в пълния й блясък.
27 Ноември 2016 20:27

Заглавието не е коректно, правителството работи като Правителство в оставка.
Борисов е министър-председател.

Кланът на Борисов краде като за последно.
Дано е последно наистина, макар че толкова са изнесли навън, че после ще ни тормозят да ги узаконяват обратно.
Май няма отърване от тия мутри!
27 Ноември 2016 20:36
Съмнителни обществени поръчки валят и след оставката на кабинета

Кабинетът на БайХо някога имал ли е други, освен съмнителни обществени поръчки? А?
27 Ноември 2016 20:42
Още повече че визията на кабинета "Борисов 2" предвижда 60% от шосетата в България да станат платени - непознат в Европа обхват на тол системата.


Така се прави
27 Ноември 2016 20:49
https://www.youtube.com/watch?v=giyDpm4Xfxg


Кой е властелина на държавата - Примитивните мутри и политици
27 Ноември 2016 21:41
"Ден година храни" - както е казал коравия български селянин.
27 Ноември 2016 22:12
А заложени ли са в бюджета???
27 Ноември 2016 22:20
Бюджета?
Абе на кой му пука бе - важното е да се крадне до последно!
.
P.S. Но... има Господ.
Той забавя, но не забравя!
Ще ви се стъжни дами и г-да Неуправляващи..
И кръв ще пикате, и хемороиди ще лекувате!
27 Ноември 2016 22:29
Сещам се как ревеше Бай Мек, когато дойде на власт, че Станишев бил опукал резерва.
28 Ноември 2016 00:28
Правилно!
Сега му е времето. В мътилката. създадена от БХ.
Кой превари, той товари!
Което отново дефинитивно ни определя, като държава без всякакъв ред и законност!
Не, че нещо... просто поредна констатация.
28 Ноември 2016 10:42
Кога, ако не сега! Нали така, другари гробари?
28 Ноември 2016 10:47
28 Ноември 2016 10:50
нямам никакви съмнения за тез поръчки.В ден последен само не мога да си представя кво ще разпише тоз път.
28 Ноември 2016 12:28
ДВЕПМ-----
28 Ноември 2016 21:48
В оставка или не, правителството трябва да работи. Животът продължава и след оставката, нали? Нормално е да вървят обществени поръчки.

Но, да, съгласен съм, че някои "прогнозни стойности" са безобразно високи, някои срокове - странни, някои поръчки - измислени или ненавременни. Где ги обаче контролните институции да пресекат порочните търгове и конкурси?!

И какъв е наистина този цирк с безкрайното обжалване на поръчката за тол системата?! Няма ли срокове за обжалване!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД