:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Кога възниква идеята за християнизация на България?

Настървението, с което Борис-Михаил налага новата религия, е акт на отчаяние
Карта на автора
Значителна част от Европа е вече християнизирана през втората половина на IХ в. и особено в края на това време, но именно християнизирането на България през 865 г., когато княз Борис-Михаил налага християнството и в последната, трета имперска държава на бляскавия IХ в., преобръща съотношението между християнизираната, от една страна, и езическата и ислямска Европа, от друга. Няколко месеца по-късно князът смазва масовото Антихристиянско въстание от началото на 866 г. (вж. Свързани текстове), с което окончателно накланя везните в посока на пълната християнизация на континента. На картата - Европа през втората половина и до края на IХ в. С червено са надписани и очертани християнските държави, или тези, в които преобладава християнизирано население, а със синьо - езическите и мюсюлманските държави и племена.
Времето на Българската империя - от 796 до 1018 г. - е разделено на две неравни части; между великите господари (кханасюбиги), верни на вярата на дедите си, и християнските царе има едно мътно и опасно време - времето на последния кханасюбиги и пръв християнски княз, времето на Борис-Михаил (852-993). Несъмнено именно при неговото крайно противоречиво управление, заемащо почти изцяло втората половина на IХ в., Българската империя и българската имперска идея са в най-голямата си криза - криза на имперската идентичност, криза на имперската сила, криза на вярата.

Внимателното вглеждане във времето на Борис-Михаил ще ни убеди недвусмислено, че неговото решение за приемането на християнството като държавна религия е акт на отчаяние, предприет поради отсъствието на какъвто и да е друг полезен ход за действие.

Вече е ставало дума тук, но ще повторим, а и ще потретим, ако е нужно; никой от старобългарските владетели преди Борис-Михаил не е и не може да е бил християнин. Всички български владетели, набеждавани за християни преди средата на IХ в., са били наясно с опасностите от една такава стъпка, та нито на господаря Кубрат, въпреки спорното му мимолетно младежко покръстване в Цариград, нито на великия господар Тервел, нито на който и да е друг след тях му е идвало наум да променя религията си.

Кханасюбиги Борис също не се решава доброволно на приемането на християнството, а в безизходност, унижение, страх и срам. Той със сигурност е знаел каква жестока участ застига хунския (възможно е да е кутригурски) вожд Грод, който през 528 г. приема християнството в Цариград, а след завръщането му, според Йоан Малала, е убит заради това и защото разорил езическите светилища и идоли. Впрочем, единствено провидението спасява Борис-Михаил от същата сигурна смърт по време на Антихристиянското въстание от началото на 866 г.

Никой от старобългарските владетели не е бил християнин и защото няма следи - материални и каквито други се сетите - от подходящо за един християнски владетел управление. Впрочем, църковните историци разсеяно започват разглеждането на християнството сред българите още от I в. н. е., като си мислят, че и ние ще забравим, че всичко, или почти всичко, което се отнася до християнската история преди средата на VII в. няма никакво отношение към нашия народ. И исторически, и археологически в големи части от земите отсам Дунав е налице плътен хиатус - прекъсване във времето, приблизително, от втората половина-края на VI в. до средата на VII в. поне; археологически този хиатус е най-ясно изразен и е доста по-дълъг - някъде до средата на IХ в., примерно, за средното течение на Струма и Места с незначителни изключения.

Често кресливите християнстващи историци ни убеждават, че към средата на IХ в. на практика цялата българска земя била вече християнизирана, та на горкия Борис-Михаил не оставало нищо друго освен да се подчини на волята на народа си. Не е вярно, разбира се; защото къде са им църквите и некрополите на тия християни не ни казват, "пазят" за себе си тия безценни данни. Всъщност няма нито църкви, нито некрополи. Откриваното нарядко по Места (Абланица, Туховище, Банско), в Повардарието, тук-там в Тракия или отвъд Дунав са все изключения, които потвърждават правилото - в средата на 60-те години на IХ в. под една десета от българите са покръстени вече, предимно пребивавали във византийските предели по-рано. А и това е пресилено; ако се опрем само на археологическите данни - доста по-малко.

Да, вярно е, че значителна част от славяните, които рано се заселват на Старопланинския полуостров, са покръстени; но също така е вярно, че много от тях остават с вярата на дедите си (няма никакво "пълно охристиянизиране"; въпреки {2, с. 152-153}) и през IХ в. дори (вж. Свързани текстове). Тези славяни, които са покръстени бързо губят етническото си самосъзнание и се претопяват - и поради това вече няма да ни занимават; а много от тях са и преселени оттатък Босфора. Въпреки усилията за доказване на ранна масова християнизация, историческите свидетелства са категорични, че такава няма; на Седмия вселенски събор в Цариград през 787 г., например, не се споменава за нито един епископ от околните Славинии {1}.

Нека припомним накуп няколко примера, които ще ни напомнят по-скоро за масова дехристиянизация. През 668 г. 5000 балкански славяни са изселени в Сирия, където, впрочем, преминали на страната на арабите. През 692 г. император Юстиниан разселва в Мала Азия огромни славянски маси от близките и по-далечните околности на Солун; при това тези славяни били толкова много, че от тях е съставена една 30-хилядна войска, която е изпратена да се бие с арабите; ако се съди по големината на тази войска, съставена само от боеспособни мъже, то целият брой на тези славяни би трябвало да е надвишавал 150 хиляди - 30 хиляди бойци, техните жени, деца и възрастни родители.

Разбира се, трябва да предполагаме, че преселените в Сирия и в Мала Азия славяни, произхождащи предимно от околностите на големите византийски балкански градове, са били вече християнизирани. Същото, но в значително по-малка степен, може да се предположи за изселилите се при господаря Телец "около 208 хиляди" славяни, но и прабългари (вж. Свързани текстове).

Наистина, значителен брой византийци по една или друга причина се заселват в България; а тези люде несъмнено са били вече християни {3}, но, първо, една голяма част от тях успява по-сетне да се завърне по родните си места, както това е известно за заселените в Отвъддунавска България, а друга част приема религията на местните; останалите християни едва ли са значителен брой.



* * *



Нека за миг се поставим на мястото на кханасюбиги Борис в началото на 60-те години на IХ в. Към това време той вече трябва да е бил наясно с отчайващата си неспособност като пълководец - войните с немския крал Людовик (840-876), със сърбите, и с хърватския княз Търпимир (845-864) трябва да са го убедили в това; Българската империя, създадена от предците му на основата на нечувана военна мощ и на смазващо културно превъзходство, е заплашена от сгромолясване. Въпреки това все по същото време българският владетел се стреми да поправи състоянието на военните дела, опитвайки отново и отново да възроди миналата военна мощ и имперско влияние на България. Следващите няколко години ще го убедят, че под неговото управление това никога няма да бъде възможно.

През 862 г. - преди точно 1155 години, крал Людовик бързо сключва военен съюз с кханасюбиги Борис срещу великоморавския княз Ростислав, Людовиковия син Карломан, управител на Каринтия, и Византия.

Сега ще предположим, че именно по време на българо-немския военен съюз на Борис ще да е дошла на ум идеята за приемане на християнството; при цялото противоборство от 862-864 г., предшестващо злощастната за Борис българо-византийска война от 863 г., и завършила с прочутия "дълбок" мир, България е единствената нехристиянска държава. Последвалата поредица от исторически събития окончателно убеждава Борис да се обърне към християнството като единствена възможност, която може да помогне на България да избегне катастрофата.

Звучи пресилено, но не е. Повече от половин век преди Борис е видно, че прабългарската народностна съставляваща губи почва под краката си, славяните настъпват неудържимо с подавляващото си числено превъзходство. Това ще да е била основната причина кханасюбиги Крум да се реши да започне, а Омуртаг окончателно да премахне федеративната структура на старобългарската държава.

От друга страна, Българската империя изпитва остър недостиг на религиозна обосновка на имперската си идея, което е задължителна съставляваща на тази идея по това време. Така се оказва, че носителите на по-стройната религия - прабългарската, се стопяват бързо, а славянските религиозни вярвания са твърде неразвити и крайно неподходящи за общо ползване. Едва след век и половина-два - в края на Х в. и след това, славянските религиозни вярвания ще се опитат да наваксат изоставането, но вече ще е твърде късно (вж. Свързани текстове).

Така Борис се решава на християнизацията; осъзнал невъзможността да управлява както предците си, подтикнат от унижението на загубените битки, принуден да преглътне дори загубата на императорската си титла (несъмнено старобългарското "кханасюбиги" е създадено от Крум именно за да бъде равно на византийското "василевс"), той излага себе си на смъртна опасност - покръства се скришом.

Налагането на християнството сред българите преобръща процеса на християнизация в Европа (вж. Картата); в следващите два века този процес ще върви на зиг-заг, на приливи и отливи, но неизменно в една и съща посока - към пълната християнизация на континента през ХIII-ХIV в.





Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?sid=2009121000040001301

(Масова политическа емиграция обезкръвява България през VIII в.)

http://www.segabg.com/article.php?id=659469

(С огън и меч са покръствани славяните)

http://www.segabg.com/article.php?id=660384

("И беше възстановено почитането на идолите")

http://www.segabg.com/article.php?id=785489

(Краят на Мръсните дни)

http://www.segabg.com/article.php?id=786578

("Единодушно въстанали с голяма свирепост")

http://www.segabg.com/article.php?id=787555

(Голямата тайна на Антихристиянското въстание от 866 г.)

http://www.segabg.com/article.php?id=824255

(Кой е Кетрадес?)





Кратък книгопис:

{1} Георги Бакалов, Християнството в религиозния социум на древните българи. В: "Теология и социум. Съвременни перспективи", София, 2013

{2} Димитър Цухлев, История на българската църква, I, София, 1911

{3} Робърт Браунинг, Византийците в България, Studia Slavico-Byzantina et Mediaevalia Europensia, I, Sofia, 1988, pp. 32-36
41
15267
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
18 Януари 2017 19:17

Нов сърпичуконосен поход на великия господар на истинската история срещу християнството по тия земи!



Прочие... Kotka
18 Януари 2017 19:23
Винаги по нашите земи е имало християни. Някои от тях заемат видни места в Българската държавна йерархия. Доказан християнин е Тервел. Борис, всъщност узаконява хриситянството у нас
18 Януари 2017 19:43
Налагането на християнството сред българите преобръща процеса на християнизация в Европа


18 Януари 2017 19:48
Доказан християнин е Тервел. Борис, всъщност узаконява хриситянството у нас


А доказаният християнин Тервел защо не го е узаконил?
18 Януари 2017 19:52
Всички български владетели, набеждавани за християни преди средата на IХ в., са били наясно с опасностите от една такава стъпка, та нито на господаря Кубрат, въпреки спорното му мимолетно младежко покръстване в Цариград, нито на великия господар Тервел, нито на който и да е друг след тях му е идвало наум да променя религията си.

Ммм, предполага се, че господарят Кубрат и великио господар Тервел са биле с камунистическо-камсамолска религия. И не сакали да си я променят. Вервали са у Партията, Сталин, Димитров. Прочее, петрински трижедин...
18 Януари 2017 19:55
Ммм, предполага се, че господарят Кубрат и великио господар Тервел са биле с камунистическо-камсамолска религия.


Баси "великите господари"! Ревностни христиени, пък ги било срам да да покръстят народа. Интересно как са се комкали без никой да забележи.
18 Януари 2017 19:56
мачка -
кучка -
18 Януари 2017 19:59
Начи, въпросните господари на чий Бог са се кланяли. Се пак.
Не стана мноо ясно...
18 Януари 2017 20:16
Котка -
Компанията -
Форца - специално -
------------------------
Сайтът на Генек
18 Януари 2017 20:48
Пусесита
18 Януари 2017 20:57
Ха-ха, Петрински верва ли си, или е само пропаганда от тезисите на X -тия конгрес на БКП!
18 Януари 2017 23:49
Котка !
19 Януари 2017 00:17
Иван Петрински
19 Януари 2017 00:18
Генек
Сиров
Рогатия
Кандилото
Forza
Компанията


19 Януари 2017 00:26
Всичко е много просто.
Сегашните български земи са в северните покрайнини на Византийската империя.
Първоначално Българската Империя е много етническа и много езична.
Явно болшинството от населението е говорило славянски език, защото този език, митология, обичаи и култура се налагат.
Прабългарите не са били славяно говорящи.
На Хана/Царя Борис Михаил се налага да наложи един език и една религия в империята по всеизвестни на всички причини.
Геополитически и за да се гарантира хомогенизирането и обединението на нацията.
Мултикултурализма не е успешен и до ден днешен, камо ли през средновековието.
19 Януари 2017 00:48
Прабългарите не са били славяно говорящи.

Какво епохално откритие...
19 Януари 2017 01:46
Канада ?
19 Януари 2017 02:25
Често кресливите християнстващи историци ни убеждават, че към средата на IХ в. на практика цялата българска земя била вече християнизирана, та на горкия Борис-Михаил не оставало нищо друго освен да се подчини на волята на народа си. Не е вярно, разбира се; защото къде са им църквите и некрополите на тия християни не ни казват, "пазят" за себе си тия безценни данни.
......
Наистина, значителен брой византийци по една или друга причина се заселват в България; а тези люде несъмнено са били вече християни {3}, но, първо, една голяма част от тях успява по-сетне да се завърне по родните си места, както това е известно за заселените в Отвъддунавска България, а друга част приема религията на местните; останалите християни едва ли са значителен брой.


И кресливият анти-християнстващ велик господар на "истинската история" "пази" за себе си данните на многото ромеи, които приели езичеството в България.
----
В едно, обаче, Петрински е прав, въпреки низа от глупоси, които е написал - вкл. тази, че Борис-Михаил "със сигурност е знаел за историята на Грод", макар и покръстени, българските владетели, не може да са били християни, доколкото да бъдеш християнин включва и повелята "да нямаш други богове, освен мене". Най-вероятно, българската религия, подобно на множество други шамански култове е имала опцията на акомодация с други култове,т.е да признава боговете на другите, което е направило възможно съжителството със славяните например,а и посредством разширението на България, ромеи. Фактът, че Персиян помества надпис, в който пише, че един бог следи и съди за делата на християни и българи и е намерил за необхдимо да помести този надпис в християнска черква, като че ли потвърждава това.
Така че християнизацията на България започва още от съприкосновението на българите с християнската ромейска цивилизация. Разбира се, имаме и случая със Св. мчк Боян-Енравота, който показва, че процесът достигнал и висшия ешалон на властта, т.е. семейството на владетелите. Това се потвърждава и от известията, че сестрата на Св. Борис-Михаил била християнка.
(следва).
19 Януари 2017 06:32
И все пак отчаянието не е било толкова голямо, че да приеме католицизма.
19 Януари 2017 08:40
Борис не налага християнството в България, а въвежда фанариотския обряд, с което създава условия за ликвидирането на автентичното християнство по нашите земи. Части от българите са били християнизирани още в първи век от Андрей Първозванни и от апостол Павел. Поставяйки се в услуга на Константинопол, Борис ликвидира реално независимата българска държава. Затова и синът му Симеон (римски възпитаник -Магнаурската школа) създава и просветителска школа, основната задача на която е издирване и ликвидиране на всички стари ръкописи и създаването на нова история. Затова е и войната срещу т.нар. "богомилство"...
19 Януари 2017 10:16
Отврат, Тервел не налага християнството като официална религия по нашите земи, защото процесът на изграждането на средновековната българска народност, все още не е бил започнал. Прабългарите са живеели все още в Саракта, Седемте славянски племена на север, Северите - в Стара планина. Иначе се знае за религиозната толерантност в канството. Християни са видни помощници на кана - византийски ренегати или местни. Християнин става дори Енравота - брат на кан Маламир, приема името Войн....
19 Януари 2017 10:44
Забелязвам напоследък как с охота и несъмнена гордост се въведе термина "Българската империя", нещо повече, споменава се уж мимоходом, като че е нещо безспорно и неподлежащо на дискусия, империя, та империя, как тя била с нечувана военна мощ и смазващо културно превъзходство??? Ето нещо, в което Иван Петрински и Божидар Димитров си приличат - имперофили са и двамата.
(Но що е империя, дали да владееш в продължение на много столетия целия цивилизован свят и да му наложиш завинаги своя културен отпечатък, или да оплячкосаш околностите на Солун, налагайки смазващо културно превъзходство? Сигурно това имат предвид "изворите", които разправят как Крум пил вино от черепа на победения си враг, сигурен белег за културно превъзходство, говори се също, че Аспарух се изкъпал за първи път като преминал Дунава.)
Империалисти - какво да ги правиш.
Същите шамани-историчери, които днес говорят за "Българската империя" между 796 и 1018, преди 20-30 години бяха убедени, че империализмът е мръсна дума, американско изобретение. Те никога не наричаха Русия "Руска Империя", сакън!, империалисти бяха само американците. За тях просто империализмът разпалваше завоеватели войни във Виетнам (но не и в Афганистан!), а Рейгън беше враг номер 1 на Тутраканската селищна система.
А сега - хоп! - и ние сме били империалисти!

19 Януари 2017 13:11
"Вече е ставало дума тук, но ще повторим, а и ще потретим, ако е нужно; никой от старобългарските владетели преди Борис-Михаил не е и не може да е бил християнин. "Петрински не Бива повече да пише тук.ТЕРВЕЛ е бил християнин, прием е християнството, както и дядо му Кубрат.
19 Януари 2017 13:18
Думата ИМПЕРИЯ си има свой правен корен в Lex Regia de imperia Vespasiani - първия закон за империята въобще. Ала не може да се говори, че сме били империя и държава. Нека Петрински каже кога за първи път се споменава понятието БЪЛГАРИЯ, в кой юридически акт, на кого и прочее. Не каже ли, повече да не му се разрешава да пише , щото ползата е само за него, тъй като получава хонорар.нека припомня-преди 852 година, в никой речник на никоя страна не е съществувала думата ДЪРЖАВА. Никой не познавал тази дума, така че не може да твърдим, че начиная с 681 година сме били първа българска държава.
19 Януари 2017 13:30
Та викаш, Kotka, тъй важният наш цивилизационен избор - православие и славянска култура - е направен посред суетнята в безпътицата на поредната българска криза? Вай! Ами ти така и ... НАТО и ЕС ще оспориш, за ужас на ...

Аз пък упорито ще продължа да вярвам, че най-великият българин на всички времена е княз Борис I Михаил, когото православните почитат и като Свети равноапостолен цар Борис-Михаил покръстител на българския народ. Нищо след него не е без него.
19 Януари 2017 13:39
Забелязвам напоследък как с охота и несъмнена гордост се въведе термина "Българската империя"

Така е в западната историография - на малко по-големи царства им викат империи. Нашите вероятно им подражават.
19 Януари 2017 15:00
Вай! Ами ти така и ... НАТО и ЕС ще оспориш, за ужас на ...
Нищо общо. Липсват главите на първите 52 боляри и целият им род.
19 Януари 2017 21:55
Тов.Петрински
тов.Кошка
КомПартията
19 Януари 2017 22:59
Забелязвам напоследък как с охота и несъмнена гордост се въведе термина "Българската империя"

Така е в западната историография - на малко по-големи царства им викат империи. Нашите вероятно им подражават.


Сега, както в западната, така и в източната историография, а също и в северната и южната, империи викат на царства, в които царят царува над повече от един етнос. Както и в западната, и в източната физика викат скорост на разстоянието, изминато за единица време, независимо от хигиенните навици на шефиора.
19 Януари 2017 23:55
Сега, както в западната, така и в източната историография,

Нито сега, нито преди. В българските учебници по история не се среща названието "Българска империя" за държавата на Симеон, но в западните - да.
20 Януари 2017 00:04
империи викат на царства, в които царят царува над повече от един етнос.


В уикипедия можеш лесно да прочетеш за https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_Empire
20 Януари 2017 01:01
"The History of the First Bulgarian Empire', 1930 от сър Стивън Рънсиман.Терминът не е махмурджийска хрумка на Божо Вампа между две чевермета.
21 Януари 2017 01:05

Сега, както в западната, така и в източната историография, а също и в северната и южната, империи викат на царства, в които царят царува над повече от един етнос.


И особено за Втората българска държава, често в латинските изводи владетелят е наречен "император". Така се нарича сам себе си и Калоян в кореспонденцията с папа Инокентий.
21 Януари 2017 09:59
Доказан християнин е Тервел

Тервел е доказан християнин и светец само в интернет форуми и в главата ма Божков.....
22 Януари 2017 17:39
Сега ще предположим, че именно по време на българо-немския военен съюз на Борис ще да е дошла на ум идеята за приемане на християнството; при цялото противоборство от 862-864 г., предшестващо злощастната за Борис българо-византийска война от 863 г., и завършила с прочутия "дълбок" мир, България е единствената нехристиянска държава. Последвалата поредица от исторически събития окончателно убеждава Борис да се обърне към християнството като единствена възможност, която може да помогне на България да избегне катастрофата.

Звучи пресилено, но не е. Повече от половин век преди Борис е видно, че прабългарската народностна съставляваща губи почва под краката си, славяните настъпват неудържимо с подавляващото си числено превъзходство. Това ще да е била основната причина кханасюбиги Крум да се реши да започне, а Омуртаг окончателно да премахне федеративната структура на старобългарската държава.


Не само звучи пресилено, но и е пресилено. През средата на 9 в., България вече активно участва в европейската дипломация. Дотогава , макар страната да сключва мирни договори с отделни християнски държави, тя не може пълноценно да участва в коалиции с тях, особено срещу друга християнска държава, защото тогава е загуба на престижа християнски владетел да се съюзи с езичници срещу християни, да не говорим, че лесно могат да се намерят богословски основания за отмятане на клетва, дадена на езичници.
А "премахването на федеративната структура" и замяната и с военно-административна е просто неизбежен процес на еволщция на държавата. "Федеративната" си уредба България наследява от Великата Стара България, тя е обща за всички степни империи. Но с настаняването на Балканите , процесите на централизация на властта по ромейски образец, (зер тези "комитати" не са някаква оригинална българска - по Петрински "славянска" измислица). Ако е свързана по някакъв начин с увеличаването на славянското население , то този начин е фискалния. За българските владетели е по-изгодно да благат с поголовен данък едно увеличаващо се население, отколкото да вземат данък от отделни племена.
22 Януари 2017 18:48
Аз пък упорито ще продължа да вярвам, че най-великият българин на всички времена е княз Борис I Михаил, когото православните почитат и като Свети равноапостолен цар Борис-Михаил покръстител на българския народ. Нищо след него не е без него.


Още носим следи от това насилствено дело. Във вид на лоша национална карма. Но вие, вероятно в карма не вярвате.

Никой не знае какво щеше да е, ако не беше това. Трябвало е - станало е. После си носим последствията от действията, във вид на карма.
22 Януари 2017 20:52
rokosovski: Борис ликвидира реално независимата българска държава. Затова и синът му Симеон (римски възпитаник -Магнаурската школа) създава и просветителска школа, основната задача на която е издирване и ликвидиране на всички стари ръкописи и създаването на нова история. Затова е и войната срещу т.нар. "богомилство"...
А има ли някъде съхранени - такива ръкописи? Както и каква е била ролята на кръстоносните походи - от Западна Европа към Палестина, и въобще смисълът на "римо-католическата" църква?
22 Януари 2017 20:56
На картата по-горе, няма Румъния. Какви хора са живеели на тая територия - тогава? Защото циганите на Балканския полуостров, май са дошли покрай османските табуни..
23 Януари 2017 14:35
Няма Румъния на картата защото допреди 150-200 години я е нямало. До турско там са живяли българи. После след като идват турците от планините слизат племена от небългарски произход. И досега румънския го дават с 60% българска лексика.
24 Януари 2017 12:54
Няма Румъния на картата защото допреди 150-200 години я е нямало. До турско там са живяли българи. После след като идват турците от планините слизат племена от небългарски произход. И досега румънския го дават с 60% българска лексика.

Бьлгари или македонци. Посмали малко. Истината е че румьнците за 150 -200 години от по малко и милион стават да речем 15. Бьлгарите от 6 стигат до 8. А гьрците даже и намаляват. История кво да правиш.
25 Януари 2017 01:32
Първото покръстване е от ФОРМОЗА. Патриарх Фотий ,обаче, решава да привлече Богорис на своя страна в момент, когато на армията не е можело да се разчита-от три страни е имало готови армии да ни нападнат. Като жест за новото покръстване се предоставя безвъзмездно местност ЗАГОРЕ.Това е все пак единствената част от територията от България която не може да бъде дискутирана.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД