:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фарс с бенгалски тигър и парите на данъкоплатците

Обществените поръчки за мегаломанския проект на пловдивския зоопарк събориха кмета
СНИМКА: Община Пловдив
Зоопаркът в строителни условия - правят се 23 хабитата с 26 езера и 6 рекички с мостчета. Бюджетът непрекъснато набъбва.
Бенгалски тигър, камили с климатик, розово фламинго в къща с огледала и още куп чудати екстри в бленувания зоопарк по западноевропейски образец в Пловдив може би ще струват поста и комфорта на кмета Иван Тотев. В понеделник той беше отстранен от съда, за да не влияе на подчинените си, докато тече разследването за подписаните от него обществени поръчки за претенциозния проект.

По ирония на съдбата 4 дни преди прокуратурата да му образува дело за престъпление по служба, премиерът Бойко Борисов, с чиято благословия от държавния бюджет бяха отпуснати 4 млн. лв. за новите хабитати на животните, лично ги обходи и засвидетелства видимо одобрение. Plovdiv24.bg го цитира: "Прекрасна придобивка за Пловдив, в ранна пролет вече хората ще могат да се разхождат тук. Младият бенгалски тигър в момента е в софийския зоопарк. Той е предназначен за Пловдив." На въпрос на журналисти как ще се казва, Борисов се шегува:



"Защо тигърът да не се нарича Тотев?"



След тази комедия за тигъра Тотев започва трагедия в стил "Марко Тотев". На следващия ден "Господари на ефира" излъчва скандален репортаж за изрязани органи на здрави жени, на които в пловдивския онкодиспансер погрешно била поставена диагноза рак. Тотев отчаяно и със сълзи на очи защитава шефа на здравното заведение, Борисов се изказва да бъде махнат.

Три дни по-късно е образувано досъдебно производство за зоопарка, въпреки че преди месеци две инстанции на Пловдивската прокуратура са отказали намеса заради липса на престъпление. Сега се намесва тежката артилерия - лично главният прокурор Сотир Цацаров, който е бил дълго време пловдивски съдия. Той разрешава разследването да се проведе извън района и разпорежда на Софийската градска прокуратура да се заеме със случая.

На 10 януари тя привлече Тотев като обвиняем за престъпление по служба, с което е нанесъл щети на общината в размер на 1 млн. лв. и е заплашен от 3 до 10 г. затвор, както и от отнемане на правото да заема държавна и обществена длъжност. Според обвинението договорът с изпълнителя "Запрянови 03" ООД е сключен в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) - без одобрен идеен инвестиционен проект, без одобрена количествено-стойностна сметка и без издадено разрешение за строеж. Според прокурорите Тотев е имал за цел да набави облага за фирмата в размер на 1 млн. лв. и така ощетил общината.

Сагата се точи с години. Старият пловдивски зоопарк е закрит, тъй като животните се отглеждат в отвратителни условия. Мястото му обаче е идеално - на брега на гребния канал.



Младият партиец Иван Тотев вижда перспектива в това



Той е сред учредителите на партията в Пловдив и благодарение на това на 30 години прави шеметна кариера като кмет и областен управител. Казва, че първоначално е обмислял да осъществи грандиозния си проект с общински пари - в бюджета за 2014 г. са заложени 1 млн. лв. Само че успява да получи рамо от правителството на Борисов - 4 млн. лв. са отпуснати целево на 1 април 2015 г. за зоологическа градина.

Поръчката за обновяванe е обявявана два пъти, се вижда на сайта на Агенцията за обществените поръчки. Първият търг е пуснат през април 2014 г. с цена 3.258 млн. лв. без ДДС. Явяват се три участника: "Запрянови-03" ООД, "Протектор БГ" ЕООД и "Интегрирани пътни системи" АД. Комисията открива нередности в документите на трите фирми и дава срок за отстраняването им. До крайния срок документи дава само "Запрянови 03". На останалите участници са дадени още 5 дни, но те не подават нужните документи и са отстранени. Фирмата "Запрянови-03" е допусната, но офертата й е много висока - 4.099 млн. лв. без ДДС. Затова търгът е прекратен в края на юли 2014 г. с аргумента, че никой не отговаря на изискванията.

След лятната ваканция - на 30 септември, поръчката отново е обявена. Този път



община Пловдив вече дава 4.599 млн. лв.,



почти колкото е първоначалната оферта на "Запрянови 03". В общинския съвет са гласувани още близо половин милион лева допълнително с мотив, че проектантите са забравили да включат в количествено-стойностната сметка външното захранване на зоопарка, пишат пловдивските медии. Като се позовава на разпоредба в стария ЗОП, която позволява директно договаряне с фирмите, "които са представили оферти и отговарят на изискванията, посочени в обявлението", когато предишна поръчка е прекратена, защото никой не е отговарял на условията, и когато тези условия не са съществено променени в новата поръчка. Така общината кани "Запрянови 03" за пряко договаряне с идеята, че единственото им несъответствие е по-високата цена при първия търг. Компанията има богат опит в строителството в Германия.

Със строежа, който предвижда разширяване на зоопарка от 9 дка на 40 дка, се бърза изключително много и според местни еколози работата започва, без да има разрешително за строеж. Екипът на Славчо Атанасов от ВМРО, сега депутат, внася сигнал до РДНСК за незаконно строителство. Стига се до съд, но строежът не е спрян.

Бившият кмет на район "Западен", където се намира зоопаркът - Десислава Желязкова, не одобрява действията на кмета и подава сигнал до прокуратурата. Това й струва поста и кариерата в ГЕРБ. Пред "Сега" тя посочи аргументите си - и двете обществени поръчки са били обявени и проведени, без да са налице необходимите според Закона за устройство на територията (ЗУТ) документи и условия, преди да е влязло в сила изменението на Общия устройствен план на терена. Прогнозната цена и бюджетът на общината за изпълнението на проекта са били определени без необходимата количествено-стойностна сметка като част от съгласуван инвестиционен проект.

Желязкова цитира постановлението на Върховната касационна прокуратура, че първата процедура е била прекратена неправомерно, което е направило възможно неправомерното провеждане на втората процедура, при която е бил избран за изпълнител единственият поканен участник, а впоследствие въпреки липсата на надлежни строителни книжа и разрешение за строителство на него му е било възложено строителството. Проблемът е, че първата поръчка е прекратена по член от ЗОП, според който никой не отговаря на изискванията, а за втората излиза, че все пак един отговаря и са извикали директно него. Очаква се да има още обвиняеми, тъй като длъжностни лица от община Пловдив са допуснали множество нарушения на правилата на ЗОП и ЗУТ.

През последния месец, преди да бъде обвинен,



Тотев води задочни словесни престрелки с финансовия министър



Владислав Горанов покрай парите за друг ключов проект - "Пловдив - европейска столица на културата 2019". Спорът е за милиони от 2015 г. досега. Затова е трудно да се проследи дали отпуснатите на 1 април 4 млн. лв. са били преведени на града през 2015 г. На сайта на кметството има информация за две фактури на името на строителя на зоопарка, но те са за доста по-ниски суми - 1234 лв. на 24 юни 2015 г. и 329 хил. лв. на 15 февруари 2016 г.

Според Желязкова парите за новите хабитати са платени, но има допълнителни средства, които се изплащат и предвиждат в новия бюджет на общината за 2017 г. На обществено обсъждане се говорело за още 1 млн. лв. Това не е за първи път. На 14 октомври миналата година общинските съветници отпускат пари за препроектиране именно за да бъде изградена модерна площ за тигри.

Тигърът е друга сюжетна линия. На 7 октомври в общинския съвет се провежда гласуване, в което участват 60-ина граждани, включително деца. Те решават в зоопарка да се отглежда тигър, а не лъв. Има и предложение за леопард, но то отпада предварително. Тигърът е предпочетен, тъй като спял по-малко от лъва и посетителите щели да имат по-голям шанс да го виждат. Модерните животински клетки в Германия вече са направени така, че да наподобяват естествени условия - пещери, хралупи, храсталаци, дървета, езера. Това затруднява визията на посетителите към обитателите.

Гражданите на Пловдив очевидно не осъзнават



каква финансова яма се крие зад такъв мегаломански проект -



модерните хабитати изискват подземни канали, дренажи и имат изключително скъпа поддръжка. Но нали насреща са парите на данъкоплатците? Освен това кметът няколко пъти заявява, че билетите за зоопарка ще бъдат евтини само в началото, след това ще поскъпнат драстично. Той обаче пропагандира пред съгражданите си, че гости от цяла България и от други държави ще се струпат да гледат модерния парк.

Съдбата на зоологическата градина сега е на карта, а Тотев е пред окончателно отстраняване на 24 януари. Чака го и разследване за строителството на зала "Колодрума". Според общински съветници от Патриотичния фронт държавната финансова инспекция е открила 22 нарушения и щети за 7.7 млн. лв. при изграждането й. Според колегите им от ГЕРБ това не било вярно и нямало акт за нарушения. Новината всъщност ще дойде скоро от Цацаров.
СНИМКА: Община Пловдив
3D визуализация на клетка от бъдещия зоопарк.
СНИМКА: Фейсбук на Бойко Борисов
Откриването на спортната зала "Колодрума" през ноември 2015 г. - ще гръмне ли и тази обществена поръчка на ГЕРБ?
3
3714
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
19 Януари 2017 00:14
Това управление е абсолютно безотговорно! От много години нямаме пистово колоездене, сега откриваме моден колодрум! Как ги хвърлят тия милиони за излишни строежи! Поддръжката на тия съоръжения е толкова скъпа, че никой не може да тренира. Пак за концерти ще ги използват. Подиграват социализма,че имал разходна икономика, а сега щяла да бъде търговска, икономически обоснована. Пълна лъжа! По-голямо прахосване на средства не е имало!
20 Януари 2017 07:00
Явно само в София трябва да има европейски зали и зоопаркове и други подобни неща! Не знам, но защо някои хора си мислят, че като отидат да живеят в София и света започва да се върти около тях и града? Колкото и да се напъват, София е един посредствен, опростачен и селски град, в който е съсредоточено една трета от населението на страната. Кое му е хубавото на това? Много злоба в автора, не знам защо?
22 Януари 2017 09:29
Няма по-потискащо и тъжно от диви животни в зоопарк или цирк, ненавиждам от дете циркове и зоологически градини, мястото на дивите животни е в техния естествен хабитат, да ги разглеждаш затворени е извратено.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД