:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президент и вицепрезидент си устроиха другарски съд на изпроводяк

Плевнелиев отчете труден, но успешен мандат. М. Попова го поля със студена вода
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Държавният глава Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова размениха остри реплики и на прощалната си пресконференция. Попова упрекна Плевнелиев, че е допуснал да му бъде отнет контролът върху службите. Президентът Плевнелиев отрече да е имало проблем със службите.
Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова устроиха истинско шоу на последната пресконференция преди напускането им на "Дондуков" 2. На нея се разбра, че двамата имат дълбоки различия във виждането им за работата на институцията. От думите на Плевнелиев се разбра, че мандатът е бил труден, но успешен. Като грешка той обяви появата на снимки на планини в САЩ при приветствието му в новогодишната нощ на 2013 г. След изтъкването на постиженията на президента думата взе Маргарита Попова и го поля със студена вода. "Не може да говорим просто така, плувайки по повърхността, за стабилност на политическата система". Без да назове нито веднъж по име Плевнелиев, тя коментира, че той оставя обществото разделено. "Имаме проблеми със стабилността на политическата система и тези проблеми са последица от разделението сред хората. Тези проблеми се дължат на ежедневно насажданата в обществото омраза и агресия".

Попова атакува президента за съавторството му на модела "Кой", защото е позволил специалните служби да бъдат иззети от правомощията на държавния глава. Вицето се възмути, че президентът с лека ръка се е съгласил шефът на ДАНС да не се назначава с президентски указ и това е помогнало да се говори за модела "Кой". "Не допринесе ли и нашата институция за това да се случи този модел "Кой"?", запита Попова и допълни, че "отказът на държавния глава от това правомощие" е довел до протестите през 2013 г. Тя се обяви за по-силен президент, с повече правомощия и изрази надежда, че някой бъдещ държавен глава ще инициира промени в конституцията. "Конституционната симетрия" е заложена в равната отдалеченост между институциите, но тя е била нарушена и това е "категоричен провал" на държавния глава, констатира тя.

Плевнелиев се похвали, че е "първият демократично избран български президент, който системно и категорично се противопоставя на руския президент", но това в никакъв случай не го прави ястреб, а "политик и гражданин с позиция". Попова заключи, че на България ще бъде трудно да намери мястото си на глобалната политическа карта, ако политиците й водят "измислени, съчинени, привнесени и родени тук войни". "Ако правим война вътре в държавата, пита ли се някой какво изнасяме навън?", реторично запита тя.

Президент и вицепрезидент влязоха в спор и за съдебната реформа. Плевнелиев посочи, че в неговия мандат е направена "важна крачка напред в процеса на реформиране на съдебната система" и че процесът трябва да продължи. Той се обяви за "спешни действия за повече справедливост в държавата". Попова репликира, че "няма как да си говорим за справедливост, която да провиждаме само и единствено през някакви структурни реформи в съдебната система". И бе категорична: "Стига толкова структурни реформи. Още структурни реформи няма да решат тежките социални проблеми и проблемите, които ражда разделението в обществото".

---------РАПОРТ ДАДЕН

Плевнелиев: "Обещах да овластя гражданите и го изпълних с инициативата "Диалог с гражданите" и като първия президент, който инициира референдум. Аз съм първият български президент, публично свалил доверието си от правителството и мандатоносителя след скандален акт на задкулисни зависимости. Първият, отказал да присъства на клетвата на конституционен съдия, със съмнения за липса на интегритет и морал. Първият, който си тръгва в добри отношения с партията, която го издигна и нейния лидер. Първият, въвел дългосрочното планиране в държавата и постигнал пълно съгласие по програмата за развитие "България 2020".

Борих се години наред с три парламента, докато накрая 43-тото НС прие пакета закони в сектор "Сигурност", по който постигнах консенсус на КСНС. Водих изключително активна външна политика, за да позиционирам страната ни като видим и незаобиколим фактор на международната сцена".

-------РЕАКЦИИ

Красимир Каракачанов, ПФ: "Росен Плевнелиев е най-слабият държавен глава, който сме имали. Едностранчивата му външна политика може би се харесва на някои политици от Брюксел или Вашингтон, но на практика не води до това България да провежда балансирана и изгодна за страната външна политика".

Желю Бойчев, БСП: "От началото на своя мандат до края президентът Росен Плевнелиев не успя да излезе от политическата зависимост от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов. Кулминация на тази зависимост бе отказът на Плевнелиев да състави трето служебно правителство, с което остави кабинета на Борисов на власт".

Цветан Цветанов, ГЕРБ: "Президентът Плевнелиев затвърди и запази единствения възможен път за България - европейския. Като председател на най-голямата парламентарна група мога да кажа, че това е мнението и позицията на всички народни представители и на партията като цяло".
34
7204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
18 Януари 2017 19:15
.
Театър на абсурда, в който ние не сме
само зрители.
.
18 Януари 2017 19:22
Репликите на Попова бяха много по-убедителна критика от маймунджулука на Беновска.
18 Януари 2017 19:55
Тая госпожа е доста елементарна
18 Януари 2017 20:17
На Дончо - "златен дъжд", на наш Плевню -от ситен маргарит! За разлика от първия (не сме били testisi) на "перления дъжд"ец всички бехме свидетели по КАНАЛ ТРИ! С очите си видях, почти ме опръска, толкоз натуралистично беше, направо ФЕЕРИЧНО! (Феерично е заемка от форумец тукашен, но името, пардон, ника му, да ма прощава, не съм запомнил!)
18 Януари 2017 20:52
След всички "успехи" на Бай Чехъл....след "успехите" на Бай уй/Буй/....взех да си мисля че всъщност живеем в Люксембург или Швейцария.
18 Януари 2017 23:13
И защо толкова късно се чува гласа на вицето?
Трябваше по-рано, много по-рано!
18 Януари 2017 23:17
Тия с тоя европейски път!
Майка му магистрална!
Опитайте се да прехвърлите Балкана пешком! Как ще се движите?
Пътеките в коя посока са?
Само наляво или само надясно!?
Само нагоре или само надолу!?

Тоя спор с тия пътища, Аман!

А Европата накъде е за_крачи_ла!

Май към дъното!
Всички от солидарност към дъното!

Писна ми!
Писна ми от елементан_овци в политиката!
Речникът им е ужасяващо елементарен, едни и същи дъвки дъвчат, плюят и пак гълтат!
Писна ми! По-добре не говорете!
Научете езика на глухонемите, така ще се разбираме по-лесно!

18 Януари 2017 23:45
Тази женица така и не разбра за каква беше избрана и какво се очакваше от нея.
18 Януари 2017 23:48
какво?
18 Януари 2017 23:48
Беновска влезе в ролята си на мюре, което да обезсмисли смислени въпроси по темите които тя уж повдигна.

Дет се вика, направи контра на разумните критични въпроси към преЦедента...

Апропо, по темата за ябълката НСО с две различни тези в рамките на три месеца.

Пазехме залата за пресконференции, проверихме журналистите, но нямаме право да конфискуваме плодове и зеленчуци, а й преценихме, че действията на Илияна Беновска не са опасни. Това съобщиха от НСО за случая, при който ген. Румен Радев бе замерян с ябълка от радиожурналистката. "Контекстът на ситуацията, на която се придава характер на непосредствено посегателство срещу г-н Румен Радев, избран за президент на Република България на приключилите избори, е съвършено ясен. Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО, като несъдържащи опасност и неизискващи намеса. В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО", би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване, обясняват от службата. Оттам ще поемат охраната на Радев в деня, в който ЦИК го обяви за победител на изборите


19 Януари 2017 02:45
Попова се оказа една изключително семпла женица.
19 Януари 2017 03:21
След като в наистина свободните медии се появиха мнения, които замесиха вицето с ДПС и няКой и същевременно твърдяха, че ген. Радев ще я назначи за министър на правосъдието, логичното продължение беше да я оттеглят или да поизлъскат зацапания имидж.
Женицата, дето тихомълком прави кариера при Гестапото в "Библиотекарския", да обвинява някого, че се подложил на модела "Кой" - идва ми в повече?!? Очевидно и бай Чехлю е знаел за активното мероприятие по изпиране образа й. Друго яче не си обяснявам, че не е отговорил нищо на обвиненията на госпожата.
19 Януари 2017 03:21
Оказва се, че дъщерята и зетя на вицето са кредитирали КТБ с 1 млн. лв. Майката на зетя още с толкова.
Хвала на такива люде!
19 Януари 2017 03:21
Повторение, съжалявам.
19 Януари 2017 03:55
Плевнелиев допусна тактическа грешка - с оглед на тогавашната политическа обстановка - като подписа закона за ДАНС, позволяващ на Народното събрание да назанчава началник на ДАНС. Принципно погледнато обаче това не трябва да е негова работа, а на НС и излъчения от мнозинството кабинет.

Проблемът "Кой" не се дължи на това че законът за ДАНС е лош, а е че тогавашното мнозинство опита да назначи Пеевски. Просто и ясно. Който иска да се обединява и "да живее в сговор" с Пеевски и с началниците му, ще трябва да носи последиците.
19 Януари 2017 07:25
Театър на абсурда, в който ние не сме
само зрители.

Тцъ, не сме зрители, потърпевши сме, както и поколенията след нас, основно те - на слугинажа на т.нар. елити, хрантутен и провъзгласен за елит от САЩ-посолството и с доларите на Сорос и АзБ; на измислените ЕТАЦи, състоящи се в слугуване на всякакви веган-, гей- и етно- "малцинства; на всевъзможни "реформи", чиято единствена цел беше разсипването на образование, наука, здравеопазване, индустрия, земеделие, енергетика; на окупацията от НАТОвски, разбирай САЩски, войски; на "толеранрност" към организираното, насочвано и платено джихадистко нашествие; на организираната престъпност, сляла се с политиката; на компрадорска шайка, затриваща България, българите, децата им и бъдещто им...
Ей ви и най-точната възможна диагноза, датирана - 1 май 1873 г.:
А-ха, има едно нещо, за кое, ако се улови българският зоолог, ще може да обори мнението ни. То не е тъй важно, та можехме да го премълчим, но "понеже обаче сърцето ми плаче за моя народ", както казва г-н Великсин в едно стихотворение, ще го кажем: юларят! Юларят и самарят! "Звънчатий Глумчо", вместо да говори глупости, добре би сторил да прикачи юларя на ефендето, а самаря на черибашият, па хайде като сюрюджия на изложбата във Виена, та да видят и европейците какви стоки има българският народ, когото едни наричат "немци на юг", други - "английци на восток", а той не е друго освен вол в хомот, роб на бръснатата глава и на калимавката, роб и сам на себе си.
19 Януари 2017 07:34
Ама много народ тия дни взе да вади стари дрехи от гардероба!
19 Януари 2017 07:51
епигон
19 Януари 2017 08:05
Този спор по новините не го чух... Чух само за успехи и еднаа ябълка.
19 Януари 2017 08:11
Заради всичките й претенции за образованост, възпитание и професионализъм за мен М. Попова беше истински голямото разочарование в президентството. Поведението й беше подобно на дребните помиярчета, които от комплекс за малоценност лаят по всочко и треперят от злоба. Така и разбра, че не трябва да с€реш там откъдето се храниш. Както не разбра и че трябва да си върши работата, а не да се държи като недолюбена стара мома.
19 Януари 2017 08:34
Заради всичките й претенции за образованост, възпитание и професионализъм за мен М. Попова беше истински голямото разочарование в президентството. Поведението й беше подобно на дребните помиярчета, които от комплекс за малоценност лаят по всочко и треперят от злоба. Така и разбра, че не трябва да с€реш там откъдето се храниш. Както не разбра и че трябва да си върши работата, а не да се държи като недолюбена стара мома.

Всичко това може би е вярно, но на края на мандата все пак трябва да видим и положителното.
Маргарита Попова вероятно ще остане известна като "контрапрезидента", но поне не се опозори като предшественика си ген. Марин, на чиято сметка гоцето успя да прехвърли отговорността за пуснатите наши хора, коалиционни партньори или обикновени бандити, изнасилвачи и убийци. Марин от своя страна се опита да прехвърли отговорността на лаптопа си...
През мандата на Плевнелиев и Попова имаше много по-малко случаи на помилване, винаги с мотиви.
19 Януари 2017 08:47
Мен пък ме отвратиха така наречените национални медии.Оказаха се гнусни парцали.Наблегна се на жълтото на ябълките на Беновска и изгонването.По никой медия обаче не се чу въпроса към стипендианта на Америка за България.А именно колко ти плащат за да плюеш Русия и защо използваш Президентската институция за лични цели?Въпросте бяха старателно заметени и беше наблегнато на сеира на маймунджилъка.На това му викат манипулация.Оказва се че на видните евроатлантици не могат да се задават неудобни въпроси.Неудобните въпроси са за Орешарски и Радев
19 Януари 2017 08:52
Досегашното президентство беше като ВМС - имаше адмирал, имаше и вице-адмирал, който беше по-скоро контра-адмирал.
Идващото ще е вероятно като ВВС - самолетите с две седалки не стават за бойни действия.
19 Януари 2017 09:10
Поведение на елементарна бабичка.
Само ръцете на кръста остана да си сложи и китка зад ухото.
19 Януари 2017 09:10
за случая, при който ген. Румен Радев бе замерян с ябълка от радиожурналистката.
Ей, това племе джурналистическо мре да изкривява нещата...

Беновска отиде до масата за пресконференции, и подхвърли ябълка за подарък на Румен Радев, която той ловко хвана във въздуха:

https://youtu.be/0wFkpenLrMg?t=12

Разликата между горното видео и "беше замерян" е от земята до небето...



ПП. Нарочно отделям "племето на джурналистите" от нормалните журналисти. Джурналистите и джурналистиката трябва да бъдат изкоренени като явление в България.
19 Януари 2017 09:21

поп Кочо
19 Януари 2017 02:45
Попова се оказа една изключително семпла женица
Попе, пък чехълът един такъв сложен. Пре цялото време имаше поведение на мижитурка, пък се натягаше да бъде ястреб, като премигваше и си кривеше устата, като шушумига. Типичен хибрид между комсомолски секретар, с комплекси заради това и евроатлантик.
19 Януари 2017 09:50
Омерзен съм от цялата порнография на настоящата президентска институция. Това ли заслужава България. В началото на мандата им Плевнелиев заяви, че ще са добър екип и ще си говорят на един език(немски), защото тя била немски възпитаник(Пазарджишката немска гимназия) и той бил немски възпитаник(работата му в Германия и тук за немски работодател). А всъщност не беше така - той беше вече купен да продава интересите на България, а на нея и се отплащаха със синекурна службица за "услугите", които беше правила като прокурор. Така ли се става президент и вицепрезидент в България - чрез продажничество и корупция в съдебната система?
19 Януари 2017 10:35
Вчера се забавлявах с поведението на БНТ, за която /май единствена/ нямаше Беновска и критични думи от страна на вицепрезидента.
Е такъви медии получиха плесник през наглите мутри през океана. Не одобрявам действията на Беновска, но в случая изцепката ѝ имаше ефекта на лакмус за обективността на "националната" медия, която всички издържаме, както и на "професионализма" на НСО/както стана дума по-горе/.
А за Главата с чемберосаното чело - заслужава Нобел за литература - обича Русия, но пет пъти на Трети март се изхитри да не спомене участието ѝ в РУСКО-турската война.
19 Януари 2017 10:41
Беновска сама се оака - ако не беше направила мизерията с ябълките, можеше да претендира за отговори. А така - въпрос, циркове, жълтини. Нищото беше ясно, че няма да отговори, но можеше да го притиска. А не да врещи, че я гонят. Ми, даже и шутове можеше да отнесе...
19 Януари 2017 10:58
Плевнелиев допусна тактическа грешка - с оглед на тогавашната политическа обстановка - като подписа закона за ДАНС, позволяващ на Народното събрание да назанчава началник на ДАНС.

Знаеш добре, че 121 депутати могат да преодолеят президентското вето и законът ще мине, през 2013 година имаше доста послушно мнозинство, разпокъсана опозиция и Златен пръст.
Естествено, че народното събрание (би трябвало да) назначава шефа на ДАНС и други такива висши ръководители, все пак по Конституция България е парламентарна република.
А иначи си прав, че проблемът беше, че това НС назначи точно тази особа за шеф на ДАНС. За това Плевналиев не може да бъте упрекван.
За Попова даже не ми се коментира - тя слезе толкова ниско, на нивото на Беновска, дори по-ниско
19 Януари 2017 13:40
Не съм фен на М. Попова, но кое от изнесеното от нея не е верно? Защо не я оборите с факти?
19 Януари 2017 16:00
Solace 19 Януари 2017 10:41
Беновска сама се оака - ако не беше направила мизерията с ябълките, можеше да претендира за отговори.

- Май в някои ситуации циркът е по-ефикасен. Роско щеше да се изхлузи като мокра връв, и услужливо всичко щеше да се замете, а така всички ще разберат какво го е питала Беновска.
21 Януари 2017 22:55
Това човече трябваше да маа с лопата покрай канавкитне на пътищата, а не да се пъчи по телевизията и да сътворява глупости на гърба ни. Него жена му не го признава за мъж - ние за Президент го избрахме! Ега ти девалвацията на тази институция! Е, не само на нея...
22 Януари 2017 18:55
През мандата на Плевнелиев и Попова имаше много по-малко случаи на помилване, винаги с мотиви.
Осъдени бяха помилвани в малък брой случаи, като пресявката идваше от цял екип професионалисти, които подробно разглеждаха всеки казус. Все пак Попова е магистрат с дългогодишен стаж като пеналист и точно в тази област е нормално да има "експертиза".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД