:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 304
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Задават се шокови фактури за ток и парно

Само за декември увеличението е било с около 20%
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
16 дни от декември са били с отрицателни температури на фона на едва шест дни година по-рано, отчете "Топлофикация София". Това довело и до по-голяма консумация на топлинна енергия - от 456 827 МВтч през декември 2015 г. до 541 333 МВтч преди месец.
По-високи сметки за ток и парно ще получат гражданите в началото на февруари. Тогава ще излязат фактурите за ледения януари, който постави рекорд по потребление на ток. Значително по-високи в сравнение със същия месец година по-рано бяха и сметките за отминалия декември - с близо 20%. Заради прогнозираните шокови стойности на фактурите Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започват проверки на електроразпределителните дружества (ЕРП). Енергийният министър настоява още на гражданите да се даде възможност за разсрочено плащане на тока.

Такава възможност има и в момента и тя е предвидена в общите условия на всяко едно от трите ЕРП-та. Тоест всеки клиент може да заяви пред снабдителя си плащане в по-дълъг период от време и да договори как да става това. Подобни проверки имаше и миналата година, но тогава те бяха в резултат на оплаквания заради по-дългия срок на отчитане, който по наредба е до 31 дни. След обстоен анализ обаче се оказа, че минимална част от фактурите са били за по-дълъг от допустимия срок.

И трите ЕРП-та отчитат сериозно повишение на средната сметка за декември. През миналия месец в сравнение с година по-рано фактурите на "Енерго -Про" са били по-високи с около 10%. Средно с около 15% повече е трябвало да платят клиентите на ЧЕЗ. Абонатите от Западна България са получили средни сметки от 58 лв. на фона на 50 лв. през 2015 г. Ръст от 19% пък е отбелязан в декемврийските сметки за ток на ЕВН.

По-високи ще са и сметките за парно. За декември средната фактура в Пловдив например е 75.61 лв. с ДДС. Това е увеличение със 17.95% спрямо година по-рано, когато са плащани средно 64.10 лв. отчетоха от "ЕВН Топлофикация". По данни на "Топлофикация София" потреблението се е повишило от 456 827 мегаватчаса през декември 2015 г. до 541 333 мегаватчаса година по-късно. Увеличението е с около 18%.

Фактурите на столичните клиенти на парно вече са готови и всеки потребител сам може да провери колко дължи. От столичната топлофикация обясниха, че в резултат на новата наредба за топлоснабдяване се избягват пиковите сметки през декември, януари и февруари. За сметка на това обаче голямото потребление ще влезе в предстоящата изравнителна сметка.



БЕЗЛИХВЕНО

От ЕВН съобщиха, че няма да начисляват лихви при просрочие преди изключване за фактурите, издадени през януари. За да не се стига до изключване на тока заради пропускане на краен срок за плащане, ЕВН препоръчва на клиентите си да заявят получаване на безплатни SMS или имейл за уведомяване 3 дни преди евентуално прекъсване. От дружеството уточниха, че в началото на януари 0.1% от клиентите не са били отчетени в график заради лошото време и снеговете. Основно става дума за клиенти в малки селища с традиционно ниско или нулево потребление и фактури, както и със сезонно ползване на еленергията.
19
2635
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
18 Януари 2017 19:25
"Шокови" могат да бъдат само за глупаците, които не правят връзка между температурата в жилището си и тази на улицата.
18 Януари 2017 20:11
Вярно, глупаци са такива, които не правят връзка между температурата вътре в жилището и температурата "на улицата"! (Под "улицата" тук би трябвало, предполагам, да се разбира пространството ИЗВЪН стените на жилището, наричани външни, а по ЗУЕС -общи части... )

Аз не съм от тях, но ВСИЧКИ ние, членовете на отделните домакинствата-потребители на това, което трите ЕРП-та ни доставят като ел.енергия, след август 2016, сме НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЛУПАЦИ в Европата - тогава ЕК ни била върнала писмо-отговор, че откликва на МОЛБАТА на българското Правителство,да се разреши на държавата-членка България, за период от 10 години да РАЗДАДЕ на 2-та "американски" ТЕЦ-а, на ВЕИ-тата (ф.в.-латифундии и ветро-"ферми" ДЪРЖАВНА ПОМОЩ под формата на т.нар. ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ за произведената от ел.енергия, в размер на 13 /тринадесет/ милиарда и 680 милиона лева! (За писмото-отговор от ЕК научих от предаването по ЕВРОКОМ, "ПРЕМЪЛЧАНИ ИСТИНИ" на Минчо Христов, екс-депутат от състави на НС отпреди 44-тото му "издание"... За Христов най-скандалното в целия този случай, е че България всъщност НЕ била поискала от ЕК да ОБЯВИ споменатите преф.цени за НЕПРАВОМЕРНА помощ, както бе обявено от ДКЕВР, в лицето на краткия му шеф БОЕВ, предходник на Иван ИВАНОВ, а коленопреклонно ПОМОЛИЛА Комисията да й РАЗРЕШИ, щото в изпълнение на таргет на ЕС за 2020 било, ДА РАЗДАДЕ близо 14 млрд. левета! ДКЕВР не знаел, че министърът на енергетиката, е променил техния проект на писмо ( "ЕК да обяви за неправомерна помощ" в крайна редакция, подписана от въпросния министър "...ЕК да РАЗРЕШИ държавна помощ" в цитирания14 милиарден размер!

"Хвала" на такЪви министри, и още по-голяма, хептен "ХВАЛА" на НАС - БУНАЦИТЕ, ДЕТО БЕЗРОПОТНО ПЛАЩАМЕ ФАКТУРИТЕ на ЕРП-тата! за микс ел.енергия, в която евтината, сиреч АЕЦовата, компонента в микса е само 6 % (за 2015, за ЧЕЗ, за 2016 още не са обявили /имат такова задължение по Закона за енергетиката/)!
18 Януари 2017 20:46
Заради прогнозираните шокови стойности на фактурите

Да ги хване човек, па да ги шока, шока... шоковите ви фактури.
При сметка 50 лева, сега щяла да е 58. Те това е шок. А яз получИх цели 48 лв и 56 ст за декември. УжасТ некакъффф...

на НАС - БУНАЦИТЕ, ДЕТО БЕЗРОПОТНО ПЛАЩАМЕ ФАКТУРИТЕ на ЕРП-тата! за микс ел.енергия, в която евтината, сиреч АЕЦовата

АЕЦовата енергия отива за износ. Пак добре, че не построиха Белене, щото тогава и енергията от ТЕЦ2 щеше да отива за износ. А вие, там, каквото си го споменал, щяхте да плащате още повече.
18 Януари 2017 23:53
От 12.12.2016 до 12.01. 2017 г. сметката ни е с 50 лв. повече от предходната. За студа, който преживяхме, очаквах разликата да е доста по - голяма. Онази януарска сметка, след която Борисов подаде оставката на първото си правителство, никога повече не се повтори.
19 Януари 2017 07:35

"Шокови" могат да бъдат само за глупаците, които не правят връзка между температурата в жилището си и тази на улицата

Лично ще Ви докладвам фактурата за м. януари за апартамент, в който не е живял никой и работи единствено едно малко хладилниче без фризер. Ако сметката надвишава 15 лв. (миналата година при същите условия беше 59 и проверката констатира, че отчитането било точно и никой не краде ток), ще ми се извините ли публично, задето публично ме наричате "глупак"?
19 Януари 2017 07:57
Мойта сметка е със 100 лв. по-висока за за периода 08.12-08.01. Туй не са двайсет %. Ама карай... Нали сме с нови невероятни дистанционни електромери. Всъщност, не цената на тока е проблем, а ниските доходи. При роднини в гърция се оказа, че сметкитв им са с десетина % по-високи от моите, но те имат ДДС 13% за тока за разлика от нашите 20% + разни общински такси вътре в сметката.
19 Януари 2017 08:17
Сметката за декември ми 300 лв. Ако 360 лв., ще направим банкет. Но не вярвам да е под 500 лв. И това при условие, че ходим увити в одяла, защото температурата в стаите не се вдига над 18 градуса. По ми е интересно каква, ще е следващата сметка за тока, защото в микса за сметките няма как да влиза т.н. "зелена енергия", защото при натрупания сняг и много ниски температури, тя на практика не съществува. Фотоволтаиците са покрити със сняг, а преките на ветрогенераторите са замръзнали, водата към малките частни ВЕЦ-ве, които са нацвъкани на разстояние по на 500 метра по барите също е замръзнала. От друга страна тока, който купуваме от чужбина хич не е евтин. Но иначе правят проверка за изправност на ЕРП-тата дали поддържат съоръженията си и дали има разлика между закупения ток от тях и продадения на потребителите. Ми няма да има. Достатъчно е да включат в цената "зелената енергия".
19 Януари 2017 09:16
От столичната топлофикация обясниха, че в резултат на новата наредба за топлоснабдяване се избягват пиковите сметки през декември, януари и февруари.


я, верно бе

Топлинна енергия за период 01.11.2016-30.11.2016 Дължима сума лв. 139.07

Топлинна енергия за период 01.12.2016-31.12.2016 Дължима сума лв. 123.85
19 Януари 2017 09:24
Пак ли някакви малоумнници са решили да истеризират хората?
Проверих си и аз сметката. За (не изцяло пълен) декември 2016 сметката ми за ток (от ЧЕЗ) е с около 3 (три) лева по-малка спрямо същия декември 2015 година.
Ако става въпрос само за "журналисти" и "медии" вече сме претръпнали на простотии. Виждам обаче и държавни деятели да участват в това, а такава нагла некомпетентност не трябва да се оставя да продължава.
19 Януари 2017 09:29
Нашата ел. инсталация няма да издържи, ако я натоварим повече от обичайното. Студено не студено, потреблението ни е едно и също всяка година. Обличаме се повечко и спим заедно с животните. А приятелите ни с парно до един деянят с изключени радиатори. Здравословно.
19 Януари 2017 09:34
Контрола си го правете сами, като се научите да си отчитате показанията на електромера.
Не е сложно.
19 Януари 2017 10:03
Контрола си го правете сами, като се научите да си отчитате показанията на електромера.
Не е сложно.

Недозаинтересували се кво всъщност им влиза във фактурата наивници на средна възраст ли се призовават?
19 Януари 2017 10:04
И кво и как отчитат умните електромери на монополиста - съответното ерепе? Аууу, кви апели - все още - доживяваме да прочетем.
19 Януари 2017 11:03
ПлесNick 18 Януари 2017 20:11

Обикновен капитализън, сър!
19 Януари 2017 11:26
Уилт е прав ! Новата ми сметка е точно с 50% по-висока от декемврийската. И нищо неочаквано - просто екстраполацията на първата десетдневка ми сочеше същото. Грешката ми беше в рамките на 4 лева, които допуснах в повече. Затова и адски тъпо ми звучи "шокови сметки" ! Виж за за един етност, това си е нормално, но те и без това не плашат. За пишещи по форумите - никакво оправдание !
19 Януари 2017 12:07
Накратко, и не ново- евтината енергия-за износ- максимална печалба за най-нашите хора.
Скъпата енергия за потребителя- шок, не шок- той така и така ще я плати.
Обикновен капитализъм.
Българският му вариант.
Много изгоден за неколцина, смъртоносен за останалите българи.
19 Януари 2017 13:27
.. Колай има за плащането на шокова сметка.
Научих го едни чичовци в Свилянград.
Единът викаше на другия - Върь ва, върь да платами тока ва.
Вторът - Ъмбаа. Страх мъ я. Ки съ върнъ у нас, ки пийна две паници вино, ки имам смелос, отювам и платам.

Пийнах на обяд паница вино,видя ми се хубав животът, отидях си платих фактурата - 163 лева.
Ко да чакам 14 фефруари за нова заплата, тогава друг шок ки дойде.
19 Януари 2017 14:44
SvSophia
19 Яну 2017 10:04
Мнения: 27,025
И кво и как отчитат умните електромери на монополиста - съответното ерепе? Аууу, кви апели - все още - доживяваме да прочетем


Ние всички трябва да сме благодарни на светая Светица ,че след "онази зима чрез личен пример ни даде акъл да си смениме новите електронни дигитални електромери , с които ни лъжат дистанционно с със старите механични /електро-индукционни соц.електромери на Елия Никопол щото са най точни и най-верни и фактурите от тях са истински/
Само това ме смущава,че тази зима Светицата пак треска я тресе,че не вярва на показанията на сменения й честен електромер. Пак някави божествени сили свише от горе манипулират честния електромер на Нейно Светейшество.
19 Януари 2017 15:15
тази зима Светицата пак треска я тресе,че не вярва на показанията на сменения й честен електромер. Пак някави божествени сили свише от горе манипулират честния електромер на Нейно Светейшество.


Светицата, както я наричаш, е от групичката на "всичкознаещите", които се чувстват длъжни да дадат мнение и по теми, от които хабер си нямат.
Тя май се хвалеше, че мазилката в къщата и била дебела една педя.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД