:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът прие сурови глоби за шофьорите заради лошото време

Наказанието за влизане в затворен път е 1000 лева и отнемане на книжката за 3 месеца
1000 лева глоба и отнемане на книжката за 3 месеца заплашват шофьори, които навлязат в затворен път. Това решиха окончателно депутатите със спешни промени в Закона за движение по пътищата. Те бяха одобрени дни след като МВР поиска сурови санкции за водачи, които не спазват разпорежданията на пътните полицаи при лоши метеорологични условия. Законовите промени бяха предложени от ГЕРБ, а парламентът ги гласува единодушно вчера.

Без книжка за 1 месец ще остава и всеки, който не се съобрази с пътен знак, указващ, че има временна забрана за движение извън населено място. По-тежко наказание очаква и собственика на колата нарушител, ако е предоставена на друг шофьор - МПС-то ще се спира от движение за 3 месеца. Шефът на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев аргументира бързането с факта, че през последните няколко седмици е имало редица случаи, при които водачите не се съобразяват с указанията на полицията, нито с пътните знаци и навлизат в заснежени участъци. Промените ще влязат в сила с публикуването им в "Държавен вестник", което се очаква да стане в края на тази седмица или в началото на следващата.

Суровите санкции са последната част от поредния ремонт на най-променяния закон в България - този за движението по пътищата. Миналата седмица депутатите решиха, че пешеходецът няма да бъде смятан за съпричинител на пътно произшествие, което се е случило, докато е пресичал на обозначена с маркировка пътека. Депутатите одобриха и предизвикалото остри спорове предложение на Настимир Ананиев да се забрани потъмняването на задното панорамно стъкло и задните странични стъкла. Изключение ще се допуска само ако автомобилът разполага с огледала за обратно виждане и от двете си страни. Новият текст предизвика противоречиви реакции, тъй като често колите са с фабрично потъмнени стъкла, а на практика от десетилетия не се произвеждат автомобили без странични огледала.

С приетите вчера промени в закона депутатите "уредиха" въпроса и с т.нар. исторически превозни средства (ретро автомобили). Според приетата от тях дефиниция това са МПС-та на възраст минимум 30 години, които не се използват за ежедневен пътен транспорт и разполагат с идентификационна карта от Международната федерация за старинни автомобили или упълномощена от нея организация в ЕС.

През 2016 г. две трети от всички леки коли в страната ни са били над 15 години. Около 40% са колите на възраст над 20 години, сочи статистиката. Няма данни колко от тези 40% са над 30-годишни. Точно затова Настимир Ананиев побърза да се застрахова - "Москвичите и жигулите не попадат в тази категория, освен ако не бъдат признати от федерацията", каза той. Определянето на реда и условията за регистрация на антиките депутатите оставиха на транспортното министерство.

По досегашните правила колата трябва да е обявена официално за ретро. Това става с пращане на молба за разглеждане към международната (френска) организация FIVA чрез българския ретро клуб. Струва около 300 евро само да кандидатстваш и ако те одобрят, те освобождават от данъци. В Германия, когато една кола навърши 30 години, се подава молба, автомобилът получава червени номера и процедурата приключва.
19
2925
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
18 Януари 2017 19:28
Те бяха одобрени дни след като МВР поиска сурови санкции за водачи, които не спазват разпорежданията на пътните полицаи при лоши метеорологични условия.

Аман!
Докога ще се гласува каквото поиска МВР?!... Защо не гласуваха искането на обикновените хора да има дневни винетки?...
Що за безсмислени глоби – достатъчно е да се запише, че който влезе в затворен път, влиза на своя отговорност, губи правата си от застраховки и заплаща помощта по спасяването му...
18 Януари 2017 19:59
Това е някакво безумие... герберско-милиционерско...
18 Януари 2017 20:00
Настимир Ананиев, заради тъпите наказания и увеличените глоби, ще гледа следващия парламент през незатъмненото задно стъкло на автомобила си. Ако някоя партия се осмели да го сложи в листата си, също.
18 Януари 2017 20:22
Че то тия наказания са по строги отколкото да убиеш човек на пешеходна пътека.
18 Януари 2017 20:46
Що да се трепеш и да харчиш пари да чистиш, като можеш просто да затвориш пътя и да чакаш слънцето да разчисти. Па макар и да си прибрал пари от хората за разчистване.
18 Януари 2017 21:17
Stern,
Така е!
Ако при затворен път се връща част от винетката, нямаше така лесно да се гласуват такива безсмислени глоби...
18 Януари 2017 21:33
А има ли сурови глоби ако няма знак забранено,а пътят е непроходим или е разчистена само една лента?

БГ чиновникът продължава да гази безмилостно гражданите.
19 Януари 2017 00:09
Изненади липсват.
Преоткриване на известната схема "ние ви охраняваме - вие ни плащате".
Чиста математика. Тук изземването на средства за поддръжка на пътищата при зимни условия се описва с вектора "ми даде", а новоприетите глоби за навлизане в непочистените такива - с "му взех".

Перфектно. Посоката на паричния поток не се променя.
Win-win.
19 Януари 2017 07:29
Че то 3/4 от града непроходим от 30.12.2016. Такситата даже отказват да дойдат, за да те отведат до работното ти място. Глоби за ходене на работа в непроходими градски условия що не сте предвидили, бря!
19 Януари 2017 07:34
Миналата седмица депутатите решиха, че пешеходецът няма да бъде смятан за съпричинител на пътно произшествие, което се е случило, докато е пресичал на обозначена с маркировка пътека.

Адмирирам, макар и водач на МПС знам много добре, че както слезна от автомобила и аз ставам пешеходец.
Но имам един въпрос към колегите, които също кормуват автомобили.
Забелязали ли сте на пешеходна пътека без светофар, как даден пешеходец, както си върви по тротоара, за части от секундата се извърта на 90 градуса и директно стъпва на пътеката без да се огледа?
А аз вече с автомобила съм на 3-4 метра от пътеката.
При мен, поне на 90% от случаите са такива и затова наближа ли пътека, намалям скоростта, защото не зная този дето яде пуканки или зяпа в телефона си на тротоара, какво ще предприеме.
Което само по себе си ме кара да си мисля, че културата за предвижване у пешеходците е твърде занижена.
19 Януари 2017 08:02
Да слезнеш па да му шибнеш два шамара...
19 Януари 2017 08:36
NVSt
19 Януари 2017 08:02
Да слезнеш па да му шибнеш два шамара...


19 Януари 2017 11:24
Па той да ти отвърти един у главата селска
}
19 Януари 2017 12:14
Много по-ефикасно би било : сурови глоби за тези, които затворят пътищата.
19 Януари 2017 14:55
Трябва да има и глоба за притесняване на другите участници в движението. Например, отиваш в друг град, където обстановката е непозната и щеш- нещеш, караш мудно. Започват свируканията и нервниченето на тамошните шофьори. Глоба за нетолерантност !
19 Януари 2017 15:02
Ей, NEMAM NERVI,
не се нЕрви толко, де. Карай по-спокойно, виж, че се майтапя. Разбира се, че не го мисля.
19 Януари 2017 18:22
Но имам един въпрос към колегите, които също кормуват автомобили. Забелязали ли сте на пешеходна пътека без светофар, как даден пешеходец, както си върви по тротоара, за части от секундата се извърта на 90 градуса и директно стъпва на пътеката без да се огледа?
А какво значение има, накъде си върти главата пешеходецът, който се намира на сантиметра от пешеходната пътека - но още не е започнал да преминава? Щом ома там пешеходец - а ти седиш в колата и го виждаш това - то ти си длъжен да спреш - и да го изчакаш да мине. На мен ми се е случвало.. и аз в случая - дадох газ. И минах. Но, след което се и позамислих.. и вече - спирам. Без значение, дали пешеходецът гледа наляво, накриво, яде сладолед - или нещо друго. Той щом е там - значи е дошъл да пресича улицата. А не да играе карти.
19 Януари 2017 19:09
Той щом е там - значи е дошъл да пресича улицата. А не да играе карти.

Абсолютно невярно.
Говоря за движещ се човек по тротоар, който рязко завива и стъпва на пътеката.
Да не говорим, че има пешеходни пътеки, които се намират непосредствено до автобусни спирки и практически не можеш да разбереш, чакащите хора, чакат автобус или чакат да спреш, че да пресекат по пътеката пътното платно.
20 Януари 2017 00:25
Той щом е там - значи е дошъл да пресича улицата. А не да играе карти.


Често ми се случва да спирам на пешеходна пътека.....и човеко да си остане на тротоара човъркайки си в телефона...или в носа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД