:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Буш нарече "велико" измъкването на 19-годишната пленничка

Спасяването на редник Джесика

Американски спецчасти щурмуват иракска болница, за да отърват девойката
Американският президент Джордж Буш нарече "велико" спасяването на 19-годишната Джесика Линч, редник от американската армия, попаднала в плен в Ирак на 23 март, съобщи Ройтерс. Девойката бе измъкната от иракска болница при акция на американски спецчасти в нощта срещу сряда.

"Това е велико", казал Буш на военния си министър Доналд Ръмсфелд, който го информирал за операцията. "Нацията се гордее с Линч, със страната си, със силите, осъществили спасяването", бе обявено от Белия дом.

Не се съобщават подробности за самата операция, нито как точно са получени сведенията, че Линч е именно в атакуваната болница, но според Ройтерс източници от местното население помогнали за решаване на задачата.

Джесика е родом от градчето Палестина, Западна Вирджиния. Тя постъпила в американската армия, защото не успяла да си намери друга работа, сочи сайтът "Лента".

Пленена е от иракчаните на 23 март, когато нейното отделение от 507-а ремонтно-техническа рота изостава от основната колона на американските войски и попада в засада край Насирия. В сблъсъка при пленяването Джесика получава няколко огнестрелни рани. Двата й крака и едната й ръка са счупени.

Заедно с нея в иракски плен попадат още 15 американски войници. Армията на САЩ обявява всички за изчезнали. Петима от тези 15, но без Джесика бяха показани по иракската телевизия и предизвикаха гнева на Ръмсфелд, който обяви, че така Ирак нарушава Женевската конвенция. Въпросните петима продължават да са в неизвестност.

В болницата, от която била освободена Джесика, били открити още 11 трупа, сочи АП. Според Ройтерс само два от тях са на американци.

След операцията Джесика получи първа медицинска помощ в американска полева болница. Девойката ще бъде изпратена за лечение в американската военна болника в Ландщул, Германия, където се транспортират повечето ранени в Ирак американски войници.

Бащата на Джесика - Грег Линч, благодари на командосите за спасяването на дъщеря си в интервю за програмата "Добро утро, Америка" на Ей Би Си. "Ние сме истински горди с онези, които рискуваха живота си, за да спасят дъщеря ни, и се надяваме, че всички останали от групата ще се върнат също благополучно у дома", каза бащата. Той направи подобни изявления и за Ен Би Си, Фокс нюз и т.н.

Коментар

Спасяването на редник Джесика няма как да не надскочи по холивудска покъртителност "Спасяването на редник Райън". В кадъра е нежна девойка - млада и руса, но много героична. Готов символ на патриотична Америка. И редом до нея - "великите" й спасители от спецчастите. Нищо, че самата операция тъне в сюжетна мъгла, а фактът, че са измъкнали героинята от иракска болница, навява вредни мисли за не толкова кръвожадното отношение на иракчаните към пленниците - все пак май ги лекуват. Да е живо и здраво момичето, че тепърва трябва да свиква с лика си по патриотични тениски и бирени кутии...
 
Джесика Линч се усмихва пред обектива, докато я товареха на хеликоптер след освобождаването й от иракски плен.
2695
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД