:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 210
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Колин Пауъл придумва Анкара да не праща части в Кюрдистан

САЩ получиха от Турция логистична подкрепа за силите в Северен Ирак

Вашингтон няма да позволи "нежелано" развитие в кюрдските райони
Посрещане с яйца
Американският държавен секретар Колин Пауъл получи обещание от Турция за логистична подкрепа - доставка на гориво и прехвърляне на ранени от Северен Ирак, съобщи Ройтерс.

Исканията бяха отправени по време на вчерашните разговори в Анкара с турския му колега Абдула Гюл, на които Пауъл се опита да откаже Анкара да изпраща свои войски в контролирания от кюрди Северен Ирак. САЩ се безпокоят, че това би навредило на съюзническата операция срещу режима на Саддам Хюсеин. Ситуацията в Северен Ирак е напълно стабилна, така че не виждаме никаква необходимост от подобно навлизане, заяви Пауъл.

Вашингтон е поискал от Анкара да разреши транзитното преминаване на хуманитарна помощ към Северен Ирак и да улесни трансграничната търговия между Северен Ирак и Турция. Пауъл е получил още обещание от Турция да доставя гориво за американските войници в Северен Ирак и да разреши евакуиране на ранени към военната база Инджирлик в Южна Турция, която разполага с болница и е способна да поеме десетки ранени.

Абдула Гюл пътува днес за Брюксел, където ще участва в разговорите на Пауъл с отговорни представители на НАТО за ситуацията в Ирак, съобщи дипломатически източник, цитиран от АФП. На път за Брюксел Пауъл ще посети и Белград.

На срещата Пауъл-Гюл присъства и представителят на Джордж Буш пред иракската опозиция Залмай Халилзад. По-късно американският държавен секретар се срещна с президента Ахмет Сезер, с премиера Реджеп Ердоган и с началника на турския генерален щаб Хилми Йозкьок.

Колин Пауъл е потвърдил икономическата помощ от 1 милиард долара за Турция или 8,5 милиарда долара като гаранции за заеми, които бяха предложени за одобрение от Конгреса.

Анкара обеща на държавния секретар да засили сътрудничеството си с Вашингтон, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на турския президент Ахмет Сезер след вчерашната среща между двамата.

Миналия месец Турция отказа да разреши дислоцирането на американски военни на територията на САЩ, с което провали плановете на силите от антииракската коалиция за откриване на северен фронт за масирана атака срещу Ирак. Според анализатори откриването на фронт от Турция значително би ускорило военните действия срещу режима в Багдад.

Пауъл от своя страна обещал на Анкара, че Вашингтон няма да разреши "нежелателно за Турция развитие на ситуацията" в Северен Ирак. Анкара се опасява, че иракските кюрди могат да се възползват от ситуацията, за да се опитат да получат контрол над богатите на петрол градове Мосул и Киркук или да получат независимост.
590
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД