:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,175,045
Активни 178
Страници 19,857
За един ден 1,302,066

Смут в Брюксел: Иде България с разбойниците

Неудобно е, но през 2018 г. начело на ЕС ще бъде държава, която се хвали, че е заприличала на другите в бандитизма
Карикатура: Христо Комарницки
ТУШ
Еврокомисията призна, че за 10 години не е превъзпитала България достатъчно, за да спре да я наблюдава и критикува в ежегодни доклади. И за първи път усети, че се задава голям срам в съюза. Доказано непоправима държава, която досега не е изпълнила нито един от посочените й шест критерия за правова държава, ще бъде председател на ЕС през първата половина на 2018 г. и ще определя дневния му ред. Вчера Брюксел за първи път каза завоалирано, че ще трябва да се орежат председателските функции на България, след като членството й в ЕС продължава да бъде непълноправно заради специалния механизъм за мониторинг, който мери доколко е заприличала на действаща европейска демокрация.

Орязването ще става само в случаите, когато Съветът на ЕС за правосъдие и вътрешен ред или друг орган постави на обсъждане Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). В такъв момент България би била в конфликт на интереси и няма да е способна да ръководи заседанието. Неудобството би могло да се преодолее с помощта на календара, защото до края на юни 2018 г., когато ще свърши българското председателство, вероятно няма да се засяга деликатната тема. Междинното устно докладване обикновено става през юли, а писменият годишен доклад излиза в края на годината или началото на следващата, т.е. щафетата ще бъде предадена на Австрия, без да се налагаБългария да си прави брюкселско сепукоНо това не е голяма утеха, защото когато определена държава си е лепнала етикета като най-корумпирана в ЕС, другите ще си имат едно наум по каквато и тема тя да им дава акъл. За 10 години ЕК доведе до съвършенство уреда си за измерване на корупцията в България (и Румъния), но лазерната му точност е безполезна, след като продължава да отчита по-скоро намерения и подготовка, а не свършена работа. Приемат се закони, правят се структурни промени, отправят се люти закани и какво от това? Няма осъдени за корупция на високо равнище, а организираната престъпност дори се обявява за изчезнала от само себе си. "Необходимо е постигането на трайни резултати, изразяващи се в успешно приключване в съда на делата за корупция по високите етажи на властта, за да се приеме, че действието на реформата е наистина устойчиво", пише за кой ли път Еврокомисията и сякаш не вярва, че ще доживее да види такова чудо.Особено трагикомичное положението в сферата на организираната престъпност. И по отношение на нея докладът отбелязва, че "България напредва бавно в постигането на трайни резултати, изразяващи се във влезли в сила осъдителни присъди по дела за тежка организирана престъпност". Но много интересно е да се види начинът, по който авторите изследват явлението, признато за българска запазена марка в ЕС, защото само България е наблюдавана за организирана престъпност в съчетание с висша корупция, докато Румъния е под наблюдение за корупция без такава гарнитура. "Установяването на този показател, пише ЕК, се дължеше отчасти на широко разпространените в периода след прехода в България големи и силни организирани престъпни групи, чиято дейност бе свързана със значителни равнища на насилие". Не бива да забравяме, че страната бе приета в ЕС, след като обеща през септември 2006 г., че ще разгроми три големи престъпни групировки (вероятно трибуквени). И трите си смениха табелите, клонираха се в разнообразни фирми и се изявяват като големи работодатели. Косъм не падна от главите на който и да е от техните главатари. Властта ги покровителстваше независимо от сменящите се политически цветове и накрая ги обяви за порядъчни.

Ето как стана това според постъпилата в Брюксел информация: "Българските органи считат, че след присъединяването на страната към ЕС в тази област постепенно е постигнат напредък, характеризиращ се с по-голяма разпокъсаност на схемите на организираната престъпност, и че проблемът е в по-голяма степен съпоставим с положението в някои други държави членки", пише в доклада. С други думи, повече не бива да ги определяме като диви балкански разбойници, а като порядъчни европейски престъпници. Това означава наблюдението над България за организирана престъпност да отпадне по естествени причини -престъпниците са се поевропейчилиТакава наглост не бе констатирана в досега огласените 15 доклада, но видимо премиерът Бойко Борисов, който последен е давал сведения в ЕК, е набрал достатъчно дързост, виждайки колко жалки са усилията на еврократите да го накарат да се разграничи от старите си познайници. И го е казал в упор - нашите разбойници вече са култивирани като вашите. Престанете да ни светите в очите!

Можем да си представим какво стъписване е настанало в средите на брюкселските контрольори, щом напълно нелогично, въпреки собствените си констатации, са написали следното: "България показа, че е започнала да постига трайни резултати по делата за организирана престъпност. Тази положителна тенденция трябва да бъде продължена и допълнително засилена". Осъдени все така няма, но резултати има. Забавно, нали?При такава безпомощност какво остава на Еврокомисията?Да се примоли на българското общество само да си свърши работата, за да освети престъпниците и техните висши закрилници. И в предишни доклади са правени препратки към общественото мнение в България, но 16-ят доклад въвежда новост: започва да наблюдава страната по критерий, който не фигурира сред шестте в МСП. "Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите. Въпреки че тези въпроси са извън обхвата на МСП, те оказват пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи и затрудняват повече постигането на напредък от страна на България", пишат авторите.

След това в почти всичките си препоръки по шестте критерия те настояват да се дава редовна публичност на усилията на държавата да се пребори с проблемите си. Например: "Да се публикува за обществена консултация доклад, в който подробно се отчита напредъкът по изпълнението на националната стратегия за съдебна реформа"; "Да се изготви пътна карта за изпълнението на препоръките, съдържащи се в изследването (как България изпълнява решенията на Европейския съд за правата на човека - бел. ред.), включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост"; "Да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство". Добавени са още такива призиви, които водят до извода, че се възлагат големи надежди на българските медии, защото няма как да се постигне публичност без тяхно участие.

Но ако се вгледа по-внимателно в медийния монопол в България, Брюксел ще разберев какъв евронаивизъм изпадаПо-скоро престъпниците доброволно ще се отправят към затвора, отколкото хранените и контролирани от тях медии да ги посочат като престъпници. Тогава на какво да се надяваме? На неумолимия ход на времето. През десетте години наблюдение България се държеше като пехливан в мазни борби. Целта й бе да се изплъзва и да се придвижва към края на тепиха, защото вижда, че той не е безкраен. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща, че до края на мандата си, който ще свърши през 2019 г., ще спре механизма за наблюдение. Българските власти периодично му напомнят да не забравя обещанието си и му предлагат елегантни формули как да го изпълни: може да отмята като "изпълнени" един по един шестте критерия (например за промяна на конституцията, за приемане на нови закони, за борба с организираната престъпност и пр.) или да обяви, че вече има обща рамка за наблюдение на демокрацията във всички държави от ЕС, което прави излишен специалния механизъм за България и Румъния.

Изглежда, че спасителните идеи будят интерес, защото Брюксел обяви за първи път, че "временно" ще спира наблюдението по критерии, за които съзира признаци за напредък, докато накрая обяви, че целият механизъм е изпълнил предназначението си. 2019 година наближава, избавлението от брюкселския тормоз - също. Във връзка с това става все по-актуална брюкселската пословица: Miji da te lajem.
Снимка: Светослав Терзиев
Еврокомисията още се колебае дали да направи крачка към приключване на мониторинга над България и Румъния.
 Светослав Терзиев
13
15833
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
25 Януари 2017 21:20
диви балкански разбойници, а като порядъчни европейски престъпници

25 Януари 2017 21:23
България с разбойниците и работниците е отдавна в Брюксел и всички земни кълбета.
Малка държава и народ сме, но сме навсякъде.

Интересни новини от Полша.

Ярослав Качиньский: США оказывали на меня сильное давление
http://www.russiapost.su/archives/102880
25 Януари 2017 22:21
Bulgaria ad portas ... - Cя си @@@а майката...
25 Януари 2017 23:18
Ааааа, не така. Нашите разбойници да не са по-лоши тяхните?
Нашите са кокошкари пред тях. Западенците тероризират и крадат от цял свят, ама големи усти са отворили срещу дребните разбойници.
25 Януари 2017 23:43
26 Януари 2017 06:57
Светльо, не се притеснявай, нали вашите са на власт, те ще измият срама на герберасите! Ага стария президент ви говорешеза този проблем, вие къде бяхте?
26 Януари 2017 10:51
Аз съм спокоен сега че бекапе като дойде на власт всичко ще се оправи и вече престъпност нма да има, и всичко ще стане като по байтошово време.
26 Януари 2017 11:44
Светослав Терзиев

И го е казал в упор - нашите разбойници вече са култивирани като вашите. Престанете да ни светите в очите!
И ги е убедил, з'бийш!
26 Януари 2017 13:15
"Политическият елит" на Територията я закотви с "усилията" си последния четвърт век на последното, лузърско и срамно, място във всички възможни европейски класации. Факт. След тази безспорна констатация, не е ли време гражданското общество да подеме инициативата всички управлявали до момента партии, правителства и министри да бъдат поименно обявени за национални идиоти и срам за предците си. Редно е за поколенията имената им да бъдат изписани с кафяви букви на една срамна стена на историческия позор, та някога, дай Боже, когато по тези ширини се появят нормални индивиди с нормална ценностна система, чест и достойнство, да може тази срамна историческа стена на тъмното лузърско минало на Територията да им напомня за националните й предатели, за жалките й политически мошеници и отблъскващи крадци
26 Януари 2017 13:19
Престъпниците смениха шушляците с костюми - това е постижението ни за 10 години в ЕС.
26 Януари 2017 14:00
България председателства Европейския съвет

https://www.youtube.com/watch?v=6jpwqWPKAUc

26 Януари 2017 16:55
<след като обеща през септември 2006 г., че ще разгроми три големи престъпни групировки (вероятно трибуквени)>
И ги разгроми! А шефът на една от тях, след като се разправи с конкурентите си, стана и Министър председател (2 мандата).
28 Януари 2017 01:28
Бил обещал да разгроми... Кому е обещал? На Шрьодер, малко преди да отиде в Газпром? Или на Юнкер между две договаряния на данъчни предимства в качеството му на Люксембургски президент? Или на лорд някой си докато в съседната стая го чака невръстният му "приятел". А, на гърците е обещал, докато си превъртаха дълга през щатски банки, за да си напудрят бюджета за еврозоната. Може би на шведите е обещавал, докато обсъждаха в парламента си дали да отменят окончателно насилствената кастрация на цигани, сираци и инвалиди.
И докато обещавал, наш свети Терзиев му светил, светиня му и сега свидетелства за договорките.
Светослав Терзиев, за такива, като вас ай сиктир е меко да се каже. Радко Димитриев няма да е самотен в пантеона на родоотсъпниците...
Как пък не ви писна от това скодоумие и корупция у нас и от срам да си хванете дърмите за Москва окончателно! Пардон, за Брюксел. Пишете в Брюкселската преса колко сме прости, бедни и корумпирани, а нас ни оставете да си живеем в кочинката. Ето, сега нова власт се задава, не дай боже пак ще си имаме жена премиер. Не като люлката на републиката, любимата ви Франция, дето и една Турция е с по-еманципирано женско население.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД