:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пробитата лейка "Топлофикация" се управлява от куха лейка

Аварията разкри колко арогантно и нагло общинското дружество гледа на клиентите си
Снимка: БГНЕС
Миналата година през март клиенти на столичната "Топлофикация" протестираха. Очевидно назряват нови протести


Цяла седмица след като половин София продължава да е без парно и топла вода посред зима изпълнителният директор на столичната "Топлофикация" Георги Беловски разкри, че системата му от тръбопроводи се е превърнала в "пробита лейка". Остава да се добави, че управлението на това дружество е "куха лейка".

Дни наред няма смислено обяснение за следващите една след друга аварии. Няма и срок, в който отоплението навсякъде ще бъде възстановено. Има само невнятни обяснения за евентуални причини. Колкото повече стават тези разнопосочни обяснения, толкова повече лъсва иначе знайният факт за безхаберието на общината, която е собственик на дружеството. Един след друг се наслагват и факти за нахално, нагло, арогантно отношение от страна на топлофикацията, но и на общинарите към гражданите.

Вчера



кметицата Йорданка Фандъкова достигна своеобразен връх.



Тя заяви, че ще сезира прокуратурата за изясняване на причините за аварията, които все още не били напълно ясни. Дори възложила на независими експерти от Техническия университет да ги изследват. Напомням за по-късопаметните. Йорданка Фандъкова бе заместник-кмет на столичната община от 2005 до 2009 г. След броени месеци като министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов, от 23 ноември 2009 г. е кмет на София. Години, в които около парното винаги е имало скандали, които вървяха под рубриката "порното с парното". В този период се развихри историята около Вальо Топлото, в която лъснаха скандални факти за източване на дружеството. Преди 2 години лъсна още нещо - че софийската топлофикация е изгоряла при фалита на КТБ с близо 90 милиона лева - предназначени, забележете - за инвестиционната програма. Тогава бе сменен изпълнителният директор, а служителите спретнаха контрапротест срещу уволнението му. Защо общината си има Общинска банка и що щат парите в проблемната КТБ - отговор нямаше. Ами заради комисионните, които са плащани на ключови общинари и шефовете на топлофикация да държат парите там.

Това е просто припомняне. Но какво точно ще проверява прокуратурата по искането на кметицата. Саботаж? Престъпна небрежност? Доставка на некачествени тръби? Неизпълнена инвестиционна програма? Поредно източване на дружеството? Или всичко накуп. За тази авария, впрочем, прокуратурата би могла да започне проверката от самата община. "Топлофикация-София", когато закъса, с разни счетоводни хватки биваше прехвърляна на държавата, после пак на общината. Но от много години си е чисто общинско дружество и е



задължение на общината да го надзирава и контролира, да определя ръководството му.



В общината се одобрява и бизнес планът на дружеството, който след това минава и през КЕВР.

Пак само напомняне, но прокуратурата от миналата седмица вече е в софийската топлофикация. Поводът за нея е информацията на омбудсмана Мая Манолова за огромни разходи за правни услуги заради делата срещу длъжници. Затова главният прокурор Цацаров се е самосезирал и е разпоредил на специализираното звено "Антикорупция" да направи проверка за безстопанственост.

Както в. "Сега" писа съвсем наскоро, "Топлофикация-София" влиза в групата на енергийните фирми, чиито разходи за т.нар. външни услуги растат главоломно. За тази година компанията предвижда плащанията по това перо да нараснат с почти 4 млн. лв. и да достигнат 22.6 млн. лв. спрямо 19 млн. лв. през 2016 година. Данните са от бизнес плана на компанията. За тази година "Топлофикация-София" планира да увеличи и разходите за заплати въпреки планираните загуби за 2016 г. и за настоящата 2017 г. Дружеството очаква отрицателен финансов резултат за 2017 г. в размер на 35 млн. лева. А разходите за външни юристи станаха особено актуална тема на фона на информациите, че за неплатена сметка от 30 лева крайната "присъда" може да надхвърли 1000 лева. Да не говорим за заведено дело за дълг от 21 ст.



А за компенсациите - забравете!



Вчера, когато стана ясно, че положението е неудържимо, изведнъж всички заговориха за компенсации. Пак само напомняне - още преди 3 дни във в. "Сега" написахме, че парното дължи компенсация и това е записано в общите условия. Но, както е винаги при взаимоотношенията на обикновен човек с монополист, това е колкото условно, толкова и почти невъзможно.

Съгласно общите условия "Топлофикация-София" дължи неустойки, ако сграда е останала без парно повече от 48 часа. В общите условия не е посочена точна сума за неустойка за всеки час над това време и до този момент не е изплащана такава, казва на заседанието на СОС вчера Георги Беловски. Трябва да се направи преглед на всяка една сграда, за да се види колко часа след двете денонощия не е имала парно и топла вода.

От два дни насам и юристи предупреждават, че компенсацията не е автоматична, а трябва да се подаде индивидуална жалба. И то - до края на този месец, щото после мандалото хлопва. Както и да го гледаме - това се нарича гавра с потребителя. Само че - законна гавра, резултат на и без това безкрайно усложнените и напълно неразбираеми за обикновения човек правила за отчитане на потреблението на топлоенергия. В СОС съветници настоявали компенсациите да се отразят още във февруарските сметки. Опасявам се, че не са чували за понятието



"изравнителна сметка", която за повечето потребители идва в средата на лятото



и в която няколкото дни на студено и без топла вода няма как да бъдат видяни, а най-вероятно няма и да бъдат отразени. Тези сметки се правят от други търговски дружества - посредници, топлинните счетоводители.

Но това е нормативен проблем. Иначе за столичното парно, не искам да съм лош пророк, сериозните проблеми едва сега започват. Казват, това била най-тежката авария от 26 години насам. Това значи, че в тези 26 години нормалната поддръжка на системата е била занемарена. Сега аварийните екипи се ориентират само по това къде тръбите пушат, за да знаят къде има проблем. Няма съвременни системи за контрол. Няма авариен план. Няма засилен контрол и обновяване, поне в критичните участъци. Смело може да се прогнозира, че сега някак си нещата ще бъдат закърпени, но ще видим не една и две "профилактики" през лятото, след които ще дойдат нови и нови аварии.

Впрочем аварии в топлофикациите в студовете имаше и в още много други градове на страната, не само в София. Така че не е въпрос чия е собствеността. Общият проблем е, че тези дружества се управляват като касички за източване - отчасти и заради така нареченото високоефективно производство на ток. Топлинната енергия някак си се оказва страничен продукт от дейността им. Колкото до потребителите, да бъдат доволни, ако не им спре и токът.

23
4660
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
09 Февруари 2017 19:36
Йорданка Фандъкова бе заместник-кмет на столичната община от 2005 до 2009 г. След броени месеци като министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов, от 23 ноември 2009 г. е кмет на София. Години, в които около парното винаги е имало скандали, които вървяха под рубриката "порното с парното".


Орешарски е виновен
09 Февруари 2017 23:56
Атанас Димитров 09 Февруари 2017 19:36
Орешарски е виновен

Ами Станишев, бе?
09 Февруари 2017 23:58
Индженеро
09 Фев 2017 23:56
Ами Станишев, бе?

Ами Путин?
10 Февруари 2017 00:11
Кметицата е интелигентна жена. Знае си работата.
10 Февруари 2017 01:16
Знае, ами! Супер е Фънди. Отлично чепка вълна и върти тиквеници. А как шие гОблени...красота!
10 Февруари 2017 07:32
Ако някой форумец си позволи да назове публична фигура "куха лейка", едва ли ще му се размине.
Свършиха ли се синонимните гнезда в небедния в лексикално отношение български език, господин авторе, та в заглавие на статия в сериозен всекидневник сте опрели до улично клише от най-ниските пластове на речта, достойно за пуберски чат?
10 Февруари 2017 07:57
Да си собственик на нещо е отговорност.
Да си собственик на инфраструктурно ютилити е отговорност, която софийска община няма сили да носи.
Във Варна и Пловдив върви тиха и методична подмяна на магистралните топлопроводни тръби и авариите, които неизбежно се случват, не са природно бедствие.
Лежейки на кълката "завода за боклук ще ни оправи проблемите с Топлофикацията", Софийска община лежи върху бомба, която дори и сега не е избухнала.
Години наред ДКЕР/ДКЕВР безогледно я толерираше, давайки и без основание висока цена на преференциалната електрическа енергия, като за целта специално и само за нея промени нормативната уредба. А Булгаргаз само нея не спираше за задължения, разигравайки всеки път сценката с последното предупреждение.
Софийска топлофикация всеки път разчита, че няма да я спрат, за да не предизвикат социални вълнения.
Но това, което сам си направиш.... Тази седмица тя сама се спря и сме живи. Макар и в Младост 4.
Прочее, стартирайте приватизационна процедура, отървете се от този непосилен товар, продайте я, вземете някой лев, контролирайте чрез регулатора цените и когато стане авария кметът/кметицата да се наредят в първите редици на възмутените и искащите обяснение.
Защото сега общинари и Борд са обречени да са в първите редици на потенциалните обвинени.
10 Февруари 2017 08:58
Саботаж?

Йя, йя, ама кой е саботьорът и вадила ли е като дете картофи на нивата
10 Февруари 2017 09:07
Преди 3 години гледах как Топлофикация прави планиран ремонт за подмяна на тръби: направиха изкопа, стигнаха до прекрасно съхранен бетонов колектор,който предпазва тръбите,веднага го разрушиха,смениха тръбата и после небрежно нахвърляха кал и камъни директно върху тръбата. Сега на това място се паркират ежедневно тежки автомобили и натискат силно овлажнената от снеготопенето почва. Така заровиха моите пари, а сега съм без парно.
После не искам да си спомням какви усилия ни костваше цяла година да се борим с Общината да докара фирмата-подизпълнител на Топлофикация,която направи"ремонта",за да рекултивира оставените след ремонта огромни насипи от пръст и камъни. А там по-рано имаше градинка с храсти и дървета!
Фирмата беше на ДПС. Некадърни крадци и лъжци са Топлото!
10 Февруари 2017 09:14
rorik

Кметицата е интелигентна жена. Знае си работата.

Прочела си е длъжностната характеристика?

Радвам се, че си знае работата, но тук се коментира дали и как я върши.
10 Февруари 2017 09:26
Йори
10 Февруари 2017 07:57

Не мисля, че приватизацията ще реши проблема. Кой ще бъде този който да купи толкова задлъжняла фирма, с толкова много остаряла инфраструктура, работеща по измислен закон, т.е. ценообразуването е оставено на депутатите, а не на фирмата.

Ако някой я купи.. още повече ще я източи и ще избяга. Или другият вариант е да изнудва общината и държавата.. -
10 Февруари 2017 09:28
Топлофикацията са имали 97 млн.лв. в КТБ и за туй нямат пари за инвестиции и ремонти! Отделно дето й дължат маса пари неплатени , отделно, че май работи на загуба. Какво очаквате?
10 Февруари 2017 10:19
Преди да избухне революцията всяко лято за профилактични ремонти по квартали Топлофикация спираше топлата вода за по 20-30 дни. Много неприятно! Хората дори си планираха отпуските съобразно това. Сега е готино, профилактиката се извършва за по 2-3 дни годишно и нямаме онези соц. неудобства през лятото. Единственото ненеприятно е, че неудобствата започнаха да се появяват най-неочаквано и в най-неподходящо време - аварийно и през зимата, и през лятото.
10 Февруари 2017 10:45
Не давайте за пример Варна. Варна не е масово топлофицирана. Абонатите са около 10хиляди и не нарастват. Топлофикацията е частна е и е на печалба, защото цената е по- висока- доколкото си спомням-около 59/м3 лв в София срещу 73 във Варна. Просто абонатите са пренебрежимо малко и никой не се интересува има ли ги или не- това не влияе съществено на електропотреблението в града. Докато ако в София минете на ток, ел. мрежата ви ще гръмне и не говоря за сградните инсталации.
10 Февруари 2017 12:19
Прочее, стартирайте приватизационна процедура

Прочее за 27 години се разпродаде всичко и сега услугите са по-лоши от преди и по-скъпи.
Тая топлофикация преди 10-15 години съм чувала, че беше готвена за приватизация и затова вървеше още по-зле, тогава се позволи на огромно количество апартаменти да си спрат парното, щото трябваше да се направи толкова задлъжняла и безпомощна, че да се купи за жълти стотинки.
Слава боге, в последния момент на някой му дойде акъла в главата, та спря процеса.
А че газта е хубаво нещо, никой не спори. Просто няма как да се извадят толкова пари от всеки, че да се мине на газ, така че и да се унищожи топлофикация, газофициращите дружества няма да спечелят, нема сми от напразни надежди.
10 Февруари 2017 12:19
Кметицата е интелигентна жена. Знае си работата.


Виц на деня!
10 Февруари 2017 12:20
Много хубава статия за крадците от Топлофикация
10 Февруари 2017 12:24
направиха изкопа, стигнаха до прекрасно съхранен бетонов колектор,който предпазва тръбите,веднага го разрушиха,смениха тръбата и после небрежно нахвърляха кал и камъни директно върху тръбата.


Точно така направиха и зад нашата кооперация.Така и не разбрах защо трябваше да сменят тръби, които изглеждаха (вярно, не съм специалист) безупречно.
10 Февруари 2017 12:25
Краси,
10 Февруари 2017 12:30
гледах как Топлофикация прави планиран ремонт за подмяна на тръби


Аз гледах това лято при нас как сменяха - вместо 2 седмици го правиха 1.5 месеца щото имаше 20-25 човека, но 2-3 работят, а другите стоя около тях и дават съвети.
Три пъти удължаваха срока, докато свършат.
10 Февруари 2017 14:06
***
10 Февруари 2017 20:07
Причина за такива проблеми са кадрите. Легендарния кадър Вальо Топлото явно си има достоен заместник. Кой е корумпирания некадърник, който ръководи Топлофикация тука не ни се казва.

Един кадър може да възроди една сиситема, макар и трудно, но една изградена десетилетия сиситема може да се разбие за 1-2 години от безнравствен, некадърен кадър

"Държава, която създаде система за подбор на кадри ще дръпне рязко напред в развитието си" Гладиатор
12 Февруари 2017 14:30
Пробитата лейка "Топлофикация" се управлява от куха лейка


Лейката, ако трябва да изпълнява предназначението си да бъде лейка, трябва да е куха. Аз поне не мога да си представя лейката да бъде плътна като кирпич и без кухина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД