:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 205
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Социалдемократът Щайнмайер стана очаквано президент на Германия

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел (с жълтото сако) бе една от първите, които поздравиха новоизбрания президент на страната Франк-Валтер Щайнмайер (в центъра) след гласуването в парламента в Берлин.
Бившият външен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер получи очаквана, но впечатляваща подкрепа на Федералното събрание в парламента и бе избран за 12-ия президент на страната, предадоха световните медии. 61-годишният социалдемократ Щайнмайер беше избран с 931 гласа от присъствали на заседанието 1239 делегати - депутати от Бундестага и представители на 16-те провинции. Кандидатурата на Щайнмайер беше подкрепена от правителствената коалиция на канцлера Ангела Меркел, както и от либералите и Зелените, които не издигнаха свои кандидати. Германският президент има ограничени правомощия, но е смятан за важен морален авторитет. Новият държавен глава ще заеме мястото на Йоахим Гаук, 77-годишния бивш пастор и продемократичен активист от Източна Германия, който не пожела да се кандидатира за втори мандат. Франк-Валтер Щайнмайер ще поеме функциите си на 19 март.

ПРЕТЕНДЕНТИ

Останалите претенденти за поста бяха четирима. Опозиционната Лява партия номинира политолога Кристоф Бутервеге. От името на популистката "Алтернатива за Германия" се състезаваше нейният зам.-председател 75-годишният Албрехт Глазер, който е за пряко избиране на президент и за разширяване на правомощията на институцията. Другите двама бяха 54-годишният юрист Александер Холд от политическото обединение в Бавария "Свободни избиратели" и 78-годишният Енгелберт Зонеборн, чиято кандидатура беше издигната от неговия син - известния сатирик Мартин Зонеборн, и Пиратската партия.

948
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД