:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Юнкер очаква разцепление в ЕС заради Брекзит

Председателят на ЕК няма да се кандидатира за втори мандат
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер разговаря с британския премиер Тереза Мей по време на неформалната среща на лидерите от ЕС, състояла се в Малта миналата седмица. Сред основните теми на дебатите беше излизането на Великобритания от ЕС.
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди, че е възможно разединение сред страните - членки на ЕС, в хода на преговорите за излизането на Великобритания от общността. Той споделя очакванията си пред "Дойчланд Рундфунк". Интервюто с Юнкер трябваше да бъде излъчено снощи, а информационните агенции разпространиха фрагменти от него. "Останалите в ЕС 27 държави още не знаят, но британците вече знаят много добре как да постъпят. Те биха могли да обещаят на една страна едно, на втора - друго, а на трета - нещо различно, и накрая няма да има обединен европейски фронт", смята Юнкер. "Унгарците и поляците искат ли същите неща като германците и французите? Имам сериозни съмнения", каза той. Председателят на ЕК припомни, че Великобритания не може да преговаря по търговски споразумения, докато продължава да бъде страна - член на ЕС. Очаква се британският премиер Тереза Мей да активира член 50 от Лисабонския договор за излизането на страната от общността до края на март.

В интервюто за "Дойчланд Рундфунк" Жан-Клод Юнкер сподели, че няма да се кандидатира за втори мандат начело на ЕК. 62-годишният бивш премиер на Люксембург застана начело на институцията преди две години, а мандатът му изтича през 2019 г. "Кампанията през 2014 г. беше добра, но няма да има втора, тъй като няма да бъда отново кандидат", заяви той. В публикувания фрагмент от интервюто не стават ясни причините за нежеланието на Юнкер да продължи да оглавява ЕК.

Междувременно европейският комисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, Гюнтер Йотингер заяви, че Брекзит ще струва на родната му Германия около 1 милиард евро. Увеличаването на дяла на Берлин в единния европейски бюджет е само един от вероятните сценарии, съобщи рускоезичната редакция на "Дойче веле". "От финансова гледна точка при Брекзит съществуват още два радикални варианта. Ако бюджетът на ЕС остане както преди, другите държави ще се притекат на помощ. Ако съкратим бюджета със сума, равна на британската вноска, това няма да се наложи", обяснява Йотингер.

ПРИЗНАНИЕ

Председателят на Камарата на общините в британския парламент, консерваторът Джон Бъркау, призна, че е гласувал за оставането на Великобритания в ЕС на референдума през юни м.г., съобщи електронното издание "Политико". Той направи това по време на среща със студенти. Изявлението му предизвика остри критики, тъй като според парламентарните правила председателят на институцията трябва да остане "политически безпристрастен по всяко време" и да се въздържа от участие в политически дискусии.

------

1 млрд. евро ще струва Брекзит на Германия, прогнозира еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.
3
1587
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Февруари 2017 09:52
Останалите в ЕС 27 държави още не знаят, но британците вече знаят много добре как да постъпят

Някой изненадан ?
13 Февруари 2017 09:55
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер разговаря с британския премиер Тереза Мей

- Мисиз Мей , почакайте, бих искал да ви обърна внимание на ...
- Абе я си ЕПМ бе шмульо !
13 Февруари 2017 11:48
Останалите в ЕС 27 държави още не знаят, но британците вече знаят много добре как да постъпят. Те биха могли да обещаят на една страна едно, на втора - друго, а на трета - нещо различно, и накрая няма да има обединен европейски фронт", смята Юнкер.


А стига бе! Нима има и други злодеи, освен Путин, които искат да разцепят ЕС ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД