:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бюджетът пое плащанията по научната програма

Борисов: "Голяма грешка беше, че дадохме образованието на Кунева"
СНИМКА: БГНЕС
Денков и Кунева очевидно имат сложни отношения. Борисов хвърли светлина по случая: Когато дал МОН на Кунева и по нейно искане махнал зам.-министъра Денков, в ГЕРБ с месеци не му говорили.
Замразените междинни плащания по европейската програма "Наука и образование" са поети от българските данъкоплатци, както се случва всеки път, когато Европейската комисия открие нередности. С пари на просветното министерство ще се изплатят европейските стипендии на студентите, съобщи пред "Дарик" служебният министър проф. Николай Денков.

На прицел са управлението и изпълнението на програмата, за което отговорност носи доскорошният министър Меглена Кунева, обясни Денков, който известно време бе неин заместник. Проблемът бил, че не са разграничени функциите между звеното, което дава парите, изпълнителя и звеното, което проверява изпълнението. "ЕК иска получателите на средства да не могат да влияят на онези, които ги предоставят, и да има независима проверка", каза Денков. Той припомни, че от 5 юли до 24 октомври м. г. Кунева е била едновременно ръководител на управляващия орган, който отпуска парите, и на дирекциите, които изпълняват повечето проекти, което е неприемливо.

Бившият премиер Бойко Борисов също сипа масло в огъня, като се разкая за назначението на Кунева. "Голяма грешка беше. Когато при изключително сложни условия правехме коалиция, ние дадохме на нашите коалиционни партньори образованието. И тогава Фандъкова, Милена Дамянова и други учители не ми говореха с месеци. А когато по изричното настояване на Кунева махнахме сегашния министър Николай Денков, тогава зам.-министър, още три месеца не ми говореха", заяви той на кръгла маса за образованието във Велико Търново в събота.

Кунева, която наскоро декларира, че иска да е партньор на ГЕРБ, отвърна на удара в неделя. Тя попита защо през 2009 г. Борисов е заварил бюджета на образованието в размер на 4.1% от БВП, а после го е свалил до 3.5%. "Това беше неговият самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромното 10% увеличение на заплатите на учителите, защо се сети сега да говори за образование?", каза тя по БНР. Според нея европрограмата за наука не е спряна, а ставало дума за стандартна предварителна проверка с цел установяване на потенциалните рискове и слабост.

Директорката на програмата Цветана Герджикова, която досега не е подала оставка, както поиска Денков, също реагира остро. "Не приемам да нося вината за грешки, допуснати от други ръководители", заяви тя в писмо, цитирано от OFFNews. Герджикова посочи, че в проблемния за ЕК период главен директор е бил Иван Модев - днес началник на кабинета на министъра, и самият министър. "Всъщност на поста главен директор реално съм била само два месеца - от 1 декември 2016 г. до 1 февруари 2017 г.", защити се тя.



СПЕШНО

Очаква се днес екипът на МОН да предложи план за разрешаване на проблемите, произтичащи от временно спрените плащания. Денков загатна, че се обмислят 4 варианта за спешни мерки - например да се променят длъжностните характеристики на служители в МОН, за да се гарантира независимост на управляващия орган на програмата. Ясно разписана система за управление и контрол би помогнала да се гарантират перфектни процедури за провеждане на следващи конкурси за проектни предложения и за тяхното оценяване. "Заради голямото натрупване на проблеми обаче това може да не е достатъчно за ЕК", опасява се министърът. Представители на ЕК са лансирали идеята управлението на програмата да се поеме от независима агенция извън министерството. Според министъра обаче това би означавало сериозно забавяне на много проекти и трябва да се избегне.
32
4762
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
12 Февруари 2017 19:21
Или Кунева (Пеевски) става шеф на образованието (ДАНС) или правителството пада.
Да си ходи в европейския парламент при Станишев и Бареков.
12 Февруари 2017 19:31
Герджиков ще я прави еврокомисар да не губи стаж за пенсия.
12 Февруари 2017 19:38
КазАх му аз на Бойко да не я взема, ма го мързеше да кара до следващия разклон
12 Февруари 2017 19:41
*
12 Февруари 2017 20:23
Милият.
Той е договорил и направил всичко, а те го лъжат и му пречат.
12 Февруари 2017 20:24
НДСВ се спихна, пък Герджиков, премиерът на Радев, от кои е?
12 Февруари 2017 20:24
"Дорде се спихне до ниво НДСВ..."

Така са се спихнали НДСВ, че не само премиер , ами и хора в МС имат. А чрез Гергана Грънчарова и Пасито редяха около Радев екип.
12 Февруари 2017 20:29
И тогава Фандъкова, Милена Дамянова и други учители не ми говореха с месеци.


Дамянова никога не е била учител!
12 Февруари 2017 20:46
Браво на Баце, удари го на самокритика и си признава грешките. Сега МеКуна, скоро и Москов, и Перуци.
12 Февруари 2017 20:47
Вие , нашите елити, въобще сте грешка на историята, девиация някаква, раково образувание, несъвместимо с живота на нацията. Или ще ви преболедуваме, или ще умрем.
12 Февруари 2017 23:36
Айдее.... Почнаха да се ръфат. До изборите ще се изядат. И колко ли още дивотии ще научим, дето да са ги правили... Сега ще почнат да се замерват с мръсотиите си.
13 Февруари 2017 05:57
От господина Игнатова, през госпойца Дамянова, през диагнозата Танев и екипа му, от който е сегашното министЕр впрочем, и лицето Кунева, Сичкото - грешка Му. Кой трябва да разрива авгиевите законодателни и постановленски обори на министерите Му? Щото предизвикаха тежки деформации в системата от детската градина до произвеждането на наши хора за доктори, доценти и професори, от които звани нАучни "лица" и МОН/стер/ски училищни програми не можем се отървем, дорде нещо научно и преподавателско Се още мърда из територията. #КОЙ,КОЙ,КОЙ, дами и господа, другарки и другари, доразсипа Сичкото, що бе останало от образованието и науката на България, за да прави запалки, тениски и флаери срещу млн ойро? А?
13 Февруари 2017 05:59
Че сега и от джобите си ще плащаме заради лицата /това е евфемизъм на телесната долница/ Му.
13 Февруари 2017 06:32
Да, но пък Кунева не въведе изучаването на комунизма в училище, сега партията и е за машинното гласуване, може би вече тя
си е заслужила отново да стане еврокомисар!
13 Февруари 2017 08:18
Както винаги виновни няма...
13 Февруари 2017 08:24
Ей това са така наречените рИформатори. Амбициозни некъдърници. Цялата каша я забъркаха и Денков и Кунева и другите в състава на МОН. Там един гербаджия Красимир Вълчев беше секретар, точно по теи епохални времена. Той е спирал проектите през 2015г. Къде затриха 18 милиона тези синковци не ми е ясно. Също не ми е ясно защо сложиха Денков за министър, като той си беше кадър на изгонения Танев.Мултиплициране на посредствеността (имам предвид, като управление, инак Денков е добър учен, за разлика на досегашните министри).
13 Февруари 2017 08:32
Тук почива човек, който знаеше как да привлече на работа по-добри от себе си хора (надпис върху надгробната плоча на Андрю Карнеги, президент на „Карнеги Стийл Кампъни”.
13 Февруари 2017 09:33
Батак, резил и кокалиционни вълнения... "Да превърнем страховете на хората в мечти!"
13 Февруари 2017 09:38
Споменатите дами какво са Му правили, че не са могли да Му говорят някое време?
13 Февруари 2017 10:07
Герджиков ще я прави еврокомисар да не губи стаж за пенсия.

13 Февруари 2017 11:17
А парите, с които частна структура направи т.н. Университет за пенсионери от програмата ли са или от бюджета?
13 Февруари 2017 11:22
АБЕ КАДЕ И ПЕНЧУ
13 Февруари 2017 11:34
Кунева е била едновременно ръководител на управляващия орган, който отпуска парите, и на дирекциите, които изпълняват повечето проекти,


Така се прави!
Тази правилно е "санирала" усвояването!
И няма "течове".......
13 Февруари 2017 11:46
Той припомни, че от 5 юли до 24 октомври м. г. Кунева е била едновременно ръководител на управляващия орган, който отпуска парите, и на дирекциите, които изпълняват повечето проекти, което е неприемливо.


Това няма начин да е точно така, най-малкото защото не можеш да сключиш договор със себе си. Твърде вероятно е от страна на МОН договорите да е сключвал лицето Красимир Вълчев, това при вариант министър ръководител на управляващия орган. Поне така трябва да е било направено, щото такива случаи отдавна са изяснявани и не е било необходимо да се открива топлата вода. Така като гледам текста на дописката, най-вероятно драмата е в критериите за подбор и оценка на проектите. Нещо много сериозно и криещо едни от най-големите рискове, включително и корупционни

Пък ако предложението на ЕК да възложат навън управлението е вярно, това означава, че в пряка реч им е казано, че нямат капацитет да управляват програмата
13 Февруари 2017 11:50
"Голяма грешка беше, че дадохме образованието на Кунева"

Бат Бойко бил учител на Кунева и я образовал!!! Пък сега не му харесва такава образована, понеже станала по-умна от него?
13 Февруари 2017 11:59
Борисов: "Голяма грешка беше, че дадохме образованието на Кунева"
Голяма грешка е, че българския народ доста време даваше властта на човека "с анцуга".

Оказва се, че "Бате" бил само фасада, зад гърба на която са управлявали съвсем други - "неправителствени" фондации начело с любител на виното и ВЕИ-тата, посланици на "съюзнически" държави, сенатори и всеки друг, който си плати.

Но не и суверена според конституцията ни - българския народ.

Как се нарича министър-председател, който позволява съзнателно или поради незнание някой да изземе от народа суверенните му права върху управлението на страната, така че да я управлява в свой интерес, а не в интерес на народа?

13 Февруари 2017 14:20
Проблемът не е и не бе единствено в Кунева.

Защото не тя, а Горанов не пожела да отпусне на БАН необходимите им средства...

Сега учителите са с по-високи заплати от учените в БАН, а според предизборните обещания на партиите скоро ще бъдат и с двойно по-високи заплати от тези на учените...


13 Февруари 2017 14:43
Нищо, че Дамянова не е била учител. За нея и за Фандъкова . Не политизират, организатори са. Обаче Кунева -
13 Февруари 2017 19:48
батака е отгоре до долу, какви подобия на хора и специалисти са назначени и вече години се мотаят като управленци - не ви е работа. но вероятно знаете. това не е от оня ден, така че... ще продължи.
13 Февруари 2017 20:08
taidzi
13 Фев 2017 19:48

И хората казват че трябва да е външна организация , тоя новия , пак си я кара така.
Добре , Професор , е . Ама що не се разбира от дума.Щяло да е бавно.
И що да е бавно.
А може ли изобщо да не се плати? Тогава?

Тоя казал това , оня онова .
Никой не казва колко с парите , а?
13 Февруари 2017 20:47
Сега учителите са с по-високи заплати от учените в БАН



13 Февруари 2017 21:54
Сега учителите са с по-високи заплати от учените в БАН

Те и полицаите са с едни от най-високите заплати в държавния сектор. Но резултати...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД