:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,531,413
Активни 122
Страници 6,204
За един ден 1,302,066

В някои общини на всеки 50 души един е чиновник

В Трекляно, област Кюстендил, от 889 жители 35-има работят в местната администрация
В България има общини с изумителна гъстота на чиновници. Например в Ковачевци, Бойница, Макреш на 1000 души население се падат по 20 и повече общински служители, отбелязва анализ на Института за пазарна икономика. За сравнение - в общини отличници като Добрич, София, Перник, Казанлък на 1000 жители се падат само по двама бюрократи.

"Продължаващият спад на населението в редица райони на страната води до все по-фрапантни съотношения между размера на общинските администрации и броя на обслужваното от тях население", посочват от ИПИ, като се позовават на данни, предоставени им от Министерството на финансите. Оказва се, че в големите общини няма тежки диспропорции, но в някои от най-малките чиновниците са прекалено много на фона на оредяващите обитатели. В тези населени места икономиката обикновено е зле и на практика местната администрация се явява един от най-големите работодатели. Много местни хора си изкарват заплатата на общинска служба.

Данните на МФ показват, че най-скромни са администрациите в Добрич, Бургас, София и Русе - под двама служители на 1000 души население. Подобна е ситуацията и в останалите големи областни градове. А на другия полюс живеят общини като Трекляно в област Кюстендил, където при население от 889 души 35-има са общински служители. Близо до този своеобразен рекорд са Бойница, Видинско (с 1143 жители), Ковачевци, Пернишко (1760), и Макреш, Видинско (1438), където на 1000 души се падат над 20 чиновници.

Прави впечатление, че много от общините с несъразмерно голяма местна администрация са в Северозападна България. Освен Бойница и Макреш са Кула, Ново село, Грамада и други. Диспропорциите са почти задължителни там, където върви обезлюдяване и възможностите за работа са оскъдни.

Данните налагат ясен извод - макар че териториално-административната реформа в момента не е на дневен ред, тя няма как да бъде избегната в близко бъдеще, коментират авторите на анализа.

На ниво области ясно се виждат различните тенденции. За Добричка област например има впечатляващо свиване - през периода 2014-2016 г. чиновниците са намалени от седем на под петима на 1000 жители. Такова движение има още в областите Пловдив, Ямбол, Хасково и Габрово, като причините са различни. Например заради бума на индустриалните зони в района на Пловдив населението се увеличава, а това намалява "тежестта" на работещите в администрацията.

Лоши примери са областите Кърджали, Варна, Кюстендил, Враца, Перник и Силистра, където делът на чиновниците спрямо населението расте.ИЗВОДИ

При равни други условия намаляващият брой на населението следва да води до намаляване на административния апарат, особено в районите, където се наблюдава трайна тенденция на отрицателни естествен и механичен прираст. Превръщането на общинските администрации в основен работодател за района крие редица рискове. Непосредственото съседство между малки общини с раздута администрация като Трекляно и големи общини със скромен дял на обслужващ персонал като Кюстендил ясно показва, че е необходимо сливане, вливане и закриване на административни единици, смятат от ИПИ..,

22
3764
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
12 Февруари 2017 19:19
В някои общини на всеки 50 души един е чиновник

Не е проблем, стига чиновниците (както и цялата община) да се издържат от местните данъци, а не чрез преразпределение от данъците на живеещите в другите общини. Колкото искат хората, толкова чиновници да имат - и да си ги издържат.
12 Февруари 2017 19:53
Поне да въртят безработните жители на общината през няколко месеца, че всеки да се облажи от благотворителната организация.
12 Февруари 2017 20:39
Това са само "чиновниците" , ако се прибавят и другите държавни и общински служби в малките общини...
12 Февруари 2017 20:40
Не е проблем, стига чиновниците (както и цялата община) да се издържат от местните данъци,
Малките са икономически нежизноспособни. Ако ще ги третираме като анклави- за какво им е Държаава.Или да си намерят някоя съседска?
12 Февруари 2017 21:08
Е поне нямат 1500 държавни агенции и спортни федерации, нито "приоритетни професии" в частни фирми, на които бюджета плаща заплатите, като в една ултраефективна община например.
12 Февруари 2017 22:04
E, и? Какво по-нормално от това, в община с 2000 души население общинарите да са по-голям процент от населението, отколкото в такава с 2 000 000?
12 Февруари 2017 22:31
матреалчето разчита на първосигнални реакции. такива писания се появяват в газетата отколе когато наближат избори.
проблемът на администрацията не е, че е многочислена - давал съм преди примери за това каква е тя в страните, където повечето териториалци, ако не са изпратили, мечтаят да изпратят децата си. проблемът е, че е неправилно структурирана, много некомпетентна (в общия случай) и изключително зле платена, поради което зависима.
и не е популацията тази, която има нужда от такава администрация. откъдето лесно може да се стигне до причините за подобни изключително важни (няма как да е иначе, на първа страница е) антрефилета.
за така наречения инстутут, че и за пазарна, че и икономика... нищо.
12 Февруари 2017 23:23
Малките общини не разрешават да се прави бизнес. Не им пука. За тях е важно държавата да ги субсидира и толкова.
13 Февруари 2017 07:05
Малките общини.. имат малко къщи.. но много земи в землищата си - земеделски, ливади, гори - ако имаше нормално облагане.. върху тях, както е в другите страни, нямаше да са все на помощи от държавата. Щяха да имат пари за хубави улици, че и за други неща. В момента тези общини се източват. Всъщност всички общини се източват.

Не е нормално общините да си оправят инфраструктурата само със европейски или държавни средства. Едно е да ти помагат, друго е да ти вършат цялата работа.
13 Февруари 2017 08:15
Всеки гербер- чиновник. Гарантира се заплатата и допълнителни доходи от подкупи.
13 Февруари 2017 08:30
mick, Кайзер Созе, ,
Лично на мен 1:50 ми се вижда малко.
Ако се сметнат не само общински, а и областни, НАП, НЗОК, МВР и т.н. може и до 1:10(поне) да излезе.

Установено е, че бюрокрацията има удивителната способност да се възпроизвежда...
13 Февруари 2017 08:52
Матряла е много незапознат.В други държави,ако научат че в Морска Адмиснистрация има 550 души,дето получават държавна заплата,500 са в София,ще направят революция.В БГ матряла си мълчи,и нищо не знае...
13 Февруари 2017 09:12
ако имаше нормално облагане.. върху тях, както е в другите страни, нямаше да са все на помощи от държавата.


Мики
Кои са тия други държави , бе ?
Да не би да са от Западна Европа, която налива яки субсидии на обработващите тия площи ?
Пък после, според тебе , си ги прибира обратно като данъци ?!

Омръзна ми, у нас да ми излизат със стария соц- номер : "Вий знайте ли как е в Европа ?" -ДА, ЗНАЕМ !
13 Февруари 2017 10:35
Пикачу
13 Февруари 2017 09:12

Там дават субсидии, но си имат и данъци върху всички земи.

И не мислете, че това ще удари хората на село - повечето земи са на други хора.. които в момента само източват печалбата от селата. И там нищо не остава. Номалният данък би трябвало да е 10% от годишния доход от актива - или 1% от пазарната цена/за да няма балон, особено в момента заради субсидиите/. Ама това е друг въпрос
13 Февруари 2017 10:46
mick, държавата или общината какво прави за нивите, ливадите и горите, че да иска данък? Докато има и един лев социални помощи и детски надбавки не трябва да има нито увеличение на пенсионната възраст, нито увеличение на пенсионните вноски нито на останалите данъци, вкл. и имотните.

Номалният данък би трябвало да е 10% от годишния доход от актива

От дохода, не от печалбата?!!!
Може ли и за останалите производители и търговци да се приложи това?
13 Февруари 2017 10:59
проблемът на администрацията не е, че е многочислена - давал съм преди примери за това каква е тя в страните, където повечето териториалци, ако не са изпратили, мечтаят да изпратят децата си.

Ееех, славата на администрациитe в страните от Евразийския се носи по цял свят.
13 Февруари 2017 12:55
Weed - печалбата. Исках да кажа нетния пасивния доход/рента, наем - на такъв по качество и големина имот/.

А какво прави държавата.. общините.. ами поддържат пътищата, реките, напояване ако има такова.. селата които са там трябва с тези данъци да издържат.. училища и други обществени дейности.

Сега нищо не се поддържа щото няма с какво.
13 Февруари 2017 13:23

rover
12 Фев 2017 22:31
13 Февруари 2017 13:55
И? Нали теоретиците на капиталистическата организация на икономиката твърдяха, че услугите ще са около 70% от БВП-то? А, да! Може да има администрация, ама от наште! Щом е от ваште - Караул! Крадат ни!
13 Февруари 2017 17:42
Работници на бюрата...
13 Февруари 2017 18:55
Много отдавна трябваше да се осъществи териториално-административна реформа. Но нали се броят за твърд електорат...
13 Февруари 2017 19:08
Работници на бюрата...

Ъхъ, с цървули и каскети!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД