:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 572
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Нагоре от върха. Удари ли часът?

Калин Донков
Не мислех, че празникът Трети март ще отеква толкова време - от петък до петък. Нямаше и причина, особено пък сега, пред избори. Ярмомелката на надприказването премила всичко, а подвигът и саможертвата са сантименти, бъдещето - демагогия и пропаганда. Но ето че денят се оказа слънчев, ведър и вдъхновяващ, както бе свободно и заредено със свобода морето от българи,разпростряно под шипченския паметник. Сто хиляди души - писаха вестниците. Млади хора дошли за първи път да видят земята си от Горе. Деца, замаяни от високия въздух на отечеството. Старци, учудени, че тъй добре ги държат краката и горди от това. Един стохиляден град, изправен навръх Балкана, един всенароден парламент, събран да извика своето "да!" на българската история.

Да не избиваме в патос обаче. Петък не е подходящ ден за това. Нито пък "Нерви и утехи" е място за екзалтации. И миналата година на върха са се качили сто хиляди. И тогава не се питахме защо. Може би единственият въпрос, който трябва да ни вълнува е - а утре?

Нещо става в българския обществен климат. Изглежда тежкият смог на глобализацията за малко се е разредил и народната душа се устремява нагоре, към свободното небе, от което я гледат нейните герои и нейните учители. Едно е сигурно - когато изкачи връх, независимо дали в природата или в съзнанието, човек завинаги добива нова височина. Но в нашия живот има една особеност, която опитните добре познават - високото и дълбокото са равноправни. Изкачването към върха нерядко отговоря на дълбаенето към недрата, към сърцевината на нещата. Дори по-често и тайните, и главните отговори на съществуванието са долу, под пластовете, отколкото в облаците. Но нека днес да не смесваме символиката. По-важно е какво да се прави...

Защото посланието на стоте хиляди българи, българки и българчета от билото на Балкана може би е точно това:



какво да се направи?



Или дори - нещо непременно трябва да се направи! Докато прозорецът към небето е отворен...

Племенницата на читателката ми Р. Пр. сътрудничи на организация, която извършва проучвания сред българските общности по света. Според техни анкети, децата на новата ни емиграция в западния свят имат по-верни и по-стройни знания за българската история от своите връстници в България. Повечето от тях, особено родените в чужбина, са ги получили в семействата си, от своите родители и от малкото книги, донесени от родината. Разликата идвала от това, че тези знания са им заредени с "лично отношение", осмислени и дори изстрадани, с гордост и плам, докато в тукашното училище историята се преподава объркано, противоречиво, смотолевено и на места откровено фалшифицирана. Очевидно родителите и учителите зад граница имат по-точно съзнание какво е нужно на българина, където и да се намира той в съвременния свят. Внасяли сме си министри на просвещението от чужбина, защо да не си внесем и сега - само че някой българин, непоразен от местния образователен нихилизъм, несъблазнен от грантове, нито размазан от големство и снобизъм.

Не можем изцяло да заобиколим трагичното участие на българската педагогическа система в отглеждането на здрави, осъзнато-патриотични, с ясни ценности и заредени с родолюбив устрем утрешни поколения. По ред основни, а в надвисналия световен катарзис и съдбовни за нацията въпроси,това участие си е направо с отрицателен знак. И докато усилията, броженията и борбите за отговорно, приземено и морално реформиране на системата си остават проблематични, дълбоко в недрата, в масите зрее някакво ново качество на участие в националните дела.

(Може би защото вече сме видели как с поправки, преправки и със зрелищно историческо салтомортале един народ край нас бе превърнат в друг народ и вече дори няма памет за това.)

Един баща отворил учебника на детето си на урока за Цар Симеон Велики. Цитира какво е прочел в него: "Цар Симеон е водил много войни с византийците, обаче от тях не е останала особена следа в историята". Такова изречение може да разяри и да амбицира и по-хладнокръвни граждани. Прелиства таткото учебника, запретва ръкави и съставя едно отделно, различно "Родинознание", което въпреки неглижирането му от официалното ни днешно просвещение отеква в националното съзнание със своята неподправена, жадувана днес историческа правда. Стъкмил е книжица за семейни нужди, а тя тръгва от ръка на ръка, влиза в безброй домове по всички континенти.

Това е млад човек, по-малък е от синовете ми,



а вече има завършено едно значително житейско дело



Има път в политиката, в обществените каузи (предизборно не искам да ви го представям повече), но извършеното е вече факт, който може да се коментира, но не и да се отмени. Печатните тиражи се изчерпват светкавично, данните за изтеглянето на книжката от световната мрежа се движат между 400 и 500 хиляди. Всичко това се случва извън вниманието на медиите, без никаква реклама.

Разгледах това "Родинознание". Има нещо много родно в него. Не глобално, не. И разбира се, нещо напомня. А това е твърде важно - когато нещо ни напомня, то значи, че и нещо продължава. Имаме какво да продължим,значи, главното е да го помним. Разлистете го и вие.

И още нещо, проверете, ако не вярвате: със същите подбуди, със същата амбиция е написана и безсмъртната "История славянобългарска". От един подтик да се разкаже истината за народа започва оная велика книга. Създадена е без помощ от държава, даже зад гърба на държавата - каквато е била тя тогава. (А каква е била? Турска е била.) Мисля си, дали няма да се наложи така да започне и новото българско Възраждане - не от държавата, а от сърцето? Вече сме го правили и още как...

Защото все пак сто хиляди имаше на върха! И не е задължително всичките те да слязат. От върховете има и друг път - нагоре...
34
5816
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
09 Март 2017 19:34
09 Март 2017 19:52
Много добре! Развълнува ме. Малко съм обнадежден. Мислех че България загива почти няма спиране, но сега се надявам. Надеждата последна умира!
09 Март 2017 20:03
09 Март 2017 20:05
много хубаво този път
09 Март 2017 20:26
Слаба ракийка. Евтинка. Марка "Родинознание". Точно такава се харчи, обаче, най-много в Българско и особено сред онези, които вече не са тук.

От друга страна пък е поучително как интелигентни хора изведнъж могат да оглупеят, колчем стане дума за проблеми с идентичността (им)...
09 Март 2017 20:39
И още нещо, проверете, ако не вярвате: със същите подбуди, със същата амбиция е написана и безсмъртната "История славянобългарска". От един подтик да се разкаже истината за народа започва оная велика книга. Създадена е без помощ от държава, даже зад гърба на държавата - каквато е била тя тогава.


Кой да провери? Та тя е толкова неудобна тая книга, че сигурно само споменаването ѝ предизвиква гърчове у някои индивиди.

Афет имал един син, наричали го Мосхос. На неговото племе и род се паднал и от него се отделил нашият славянски език и се наричал Мосхосов род и език. Тоя род и език отишъл на север, гдето е сега Московската земя, и по онзи свой прадед Мосхос нарекли Москва реката, гдето най-напред се заселили, а по нея и селището. После постепенно го превърнали в град, там поставили царския престол и поради това всички се нарекли московци — и до днес. В Московската земя има една страна, нарича се Скандавия. Както се разпръснали най-напред, ония, които били в тая страна, нарекли ги скандавлани. Тия скандавлани след много години и време, като се умножили в оная земя, дигнали се от нея, отишли на запад и намерили там земя покрай Окиан-море. Това море се нарича Балтско и Помариско. И се заселили тия скандавлани там покрай Брандибур, а по това име сандавлани после нарекли тоя род славяни — и до днес. Ония, които останали там, се зоват славяни. Кръстили ги свети Кирил и Методий и заради тях нарекли нашите книги и целия род и език славянски род. Те говорят славянски език най-правилно и най-чисто и говорят много думи, подобни на българските, но сега държат римска вяра и воюват на страната на немския цар. Римляните ги подчинили под властта и вярата на папата. Тия славяни са от един род и език с българите. Когато се населили в оная земя край немците и брандебурите, по едно време се подигнал много народ от тях и отишли пак в Московската земя, но москалите и русите не ги пуснали в своята земя и станала голяма война и бран. Тук във войната славяните победили, отново влезли в оная земя и се заселили край голямата река Болга, която тече от юг към север през Московската държава и се влива в Окиан-море. Поради тая река Болга, славяните се нарекли болгари — и до днес, и били в оная земя много години и времена до 328 г. от рождество Христово.


09 Март 2017 22:14
"Цар Симеон е водил много войни с византийците, обаче от тях не е останала особена следа в историята".

Верно е. От византийците нема и следа.
В историята пише за ромеи...
09 Март 2017 22:29
...Прелиства таткото учебника, запретва ръкави и съставя едно отделно, различно "Родинознание", което въпреки неглижирането му от официалното ни днешно просвещение отеква в националното съзнание със своята неподправена, жадувана днес историческа правда. Стъкмил е книжица за семейни нужди, а тя тръгва от ръка на ръка, влиза в безброй домове по всички континенти...

... ето линк към сайта с книжицата: Натисни тук
09 Март 2017 22:40
https://drive.google.com/file/d/0B8HRuANaqIKFS3hKQWRpaTR1VlU/view
09 Март 2017 23:44
Да, Костадин Костадинов. Костадин Войводата, както се пее в една македонска песен.
10 Март 2017 06:32
Браво на К. Донков!
Браво и на Костадинов!
Изтеглих си преди месеци учебника, както и някои други негови книги, и, както казва г-н Донков, на него ще опра неформалното обучение по история, пък в училище да приказват как нямало следи от победите на Симеон Велики!
10 Март 2017 07:40
добро начало, лош край

а някой направи ли си труда да прочете въпросното родинознание?

явно от Паисий трябва да се започне. пак.
10 Март 2017 10:02
други времена живеем, на интернационализма или глобализацията както се нарича днес. границите между държавите изчезват, враждите се забравят и всички са радостни всички се смеят. патриотизмът просто се оказва закъснял и ретрограден а национализмът е направо вражески.
10 Март 2017 10:12
По-късно, когато Швейк описваше живота си в лудницата, думите му звучаха като необикновено хвалебствие:
„Не мога да разбера наистина защо се сърдят лудите, като ги държат там. Там човек може да си лази гол по пода, да вие като чакал, да беснее и хапе. Ако човек направеше нещо такова на стъргалото, хората биха се учудили, но там това е най-обикновено нещо! Там има такава свобода, каквато не са сънували дори и социалистите. Там човек може да се представя и за дядо господ, и за Дева Мария, и за папата, и за английския крал, и за негово величество императора или за свети Вацлав, въпреки че последният постоянно беше вързан, гол и в изолация. Там имаше и един, който крещеше, че е архиепископ, но той нищо друго не вършеше, само ядеше и още нещо правеше, с извинение, нали знаете кое се римува с «ядеше», но там никой не се срамува от това. Един дори се представяше за свети Кирил и Методи, за да получава две дажби. А друг господин беше бременен и канеше всекиго на кръщене. Там бяха затворени много шахматисти, политици, рибари и скаути, маркосъбирачи и фотографи-любители. Един беше попаднал там заради някакви стари грънци, които наричал пепелници. Друг пък непрекъснато беше стегнат в усмирителна риза, за да не може да пресметне кога ще настане краят на света. Там се срещнах и с няколко професори. Един от тях ходеше все след мене и разправяше, че люлката на циганите била в Кърконошите[1], друг пък ми обясняваше, че вътре в земното кълбо имало още едно, много по-голямо от външното.
10 Март 2017 10:50
Намирането на индентичност често и най-вече минава чрез обособяване-било то на расов,на кръвен, верски или етнически признак...Така е и така ще остане дори когато човечеството ще се разсели из звездите. Та днес всичкото атлант, седерунгел и глобалист за третипът ме раздмиват. Мерзостта им е жалка, коментарите също...бих възкликнал като поета..."Има такива хора, има..." Макар че за мен не са хомо сапиенс сапиенс, а по-скоро са хомо сапиенс глобаликус...Но вярвам че този клон на човечеството ще отмре в някои области на земята ни....Хубаво би било.
10 Март 2017 13:29
america1332002 10 Мар 2017 10:02 други времена живеем, на интернационализма или глобализацията както се нарича днес. границите между държавите изчезват, враждите се забравят и всички са радостни всички се смеят. патриотизмът просто се оказва закъснял и ретрограден а национализмът е направо вражески.
И християнството ще отпадне, и семейството!
Жените ще са общи, а децата ще се отглеждат в интернати, ще се радват на труда си хората - така, както бе описано от Утопистите!

Пролетариата ще се съедини от всички страни и буржоазният национализъм и всички останали остатъци от миналото, ще бъдат преодоляни ...

П.П
Вече сме писали , дискутирали сме и сме цитирали най-големите радетели за Глобализация и Интернационализъм :

rki r16 Дек 2016 13:24 всъщност цялата човешка история може да се опише като стремеж към глобализация.
sim4o
16 Дек 2016 18:32 Някои хора вярно , от маса време си искат Световно Правителство!
Ето и данни:
... интернационализмът постепенно се превръща в основен принцип на организираното движение . .. ... Лозунгът от последния ред на Манифеста на комунистическата партия, публикуван през 1848 г.: „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“ среща осезателна подкрепа .. . .. Идеята за .. интернационализъм е най-добре застъпена по времето на Втория интернационал, както и в резолюцията на Ленин и Роза Люксембург по време на Седмия конгрес на Втория интернационал в Щутгарт през 1907 г. ...
СЕГА разбира се, на интернационализма му викат глобализация, и не ядат чорби, а повечето супи - чорбата била турско ядене!
Но зад маската на уж модерното тунинговане на понятия - виждаме, как се е пременил Алия, ама е облечен пак в тия .. и соросоидите - леви или десни са си все соросоиди .. основното - те се борят с нациите, държавите, християнството, семейството .. а от ляво ли го правят .. или от дясно - няма принципно значение!
Ей и подкрепената от Ленин и Роза Люксембург резолюция, според която:
„ ... националните предразсъдъци, които са системно култивирани сред цивилизованите народи в интерес на управляващите класи, с цел отвличане на вниманието на пролетарските маси от собствените им класови задължения за международна солидарност.... ”

Даеш Световная Oсвободителная Революция и Глобалное правителство, а !??


И сме задължени, от класовата си принадлежност, да сме солидарни - ей така някак - международно , нали ?


10 Март 2017 14:29
И християнството ще отпадне, и семейството!
Жените ще са общи, а децата ще се отглеждат в интернати, ще се радват на труда си хората - така, както бе описано от Утопистите!

ами те вече са отпаднали, не виждаш ли?
а онова за жените и децата не е от утопистите а от карл маркс и фридрих енгелс-комунистическият манифест
10 Март 2017 15:06
america1332002
10 Мар 2017 14:29

Май нещо американският президент затягаше границите, ама му се противопоставят... Да не говорим, че канадските гранични полицаи денонощно тичат да спасяват бежанци от САЩ - хората са готови да замръзнат по пътищата, само и само да не останат в рая.
10 Март 2017 15:06
„Не мога да разбера наистина защо се сърдят лудите, като ги държат там. Там човек може да си лази гол по пода, да вие като чакал, да беснее и хапе. Ако човек направеше нещо такова на стъргалото, хората биха се учудили, но там това е най-обикновено нещо! Там има такава свобода, каквато не са сънували дори и социалистите."
10 Март 2017 16:36
america1332002
10 Мар 2017 14:29

И християнството ще отпадне, и семейството!
Жените ще са общи, а децата ще се отглеждат в интернати, ще се радват на труда си хората - така, както бе описано от Утопистите!


ами те вече са отпаднали, не виждаш ли?
а онова за жените и децата не е от утопистите а от карл маркс и фридрих енгелс-комунистическият манифест
Някои - са приели , че са отпаднали - други - не мислят така, а си правят ръцете на чукове, кожата на тъпан и главата си на бомба и излизат на борба с глобалистите, като вземат карабина Ruger Mini-14 и полуавтоматичен пистолет Glock 17 и отиват на остров Ютьоя (Utøya) ...

Що се отнася до "Манифеста .." не съм такъв познавач на интернационалистичните писания , като тебе america1332002 , но си мисля, че плановете на интернационалистите за общите жени и т.н. са описани примерно още от Томазо Кампанела ... :

.."Достичь этого Кампанелла хочет с помощью государства, которое карает и пресекает неправильное поведение. Также Кампанелла предлагает ликвидировать институт семьи как источник стремления к частной собственности, которое является причиной социального неравенства.
Кампанелла предлагает селекционный подход к деторождению: мужчины и женщины в Городе Солнца являются общими, исключительное право определять, кому от кого зачинать детей, принадлежит «начальникам»

.."Светската и духовната власт са поверени на един върховен водач (италиански: Principe Sacerdote), изпълняващ ролята на висш арбитър. Той е наричан Слънце или Метафизик. ... .. ... Задължително условие е всички да работят, за да не бива обезценен трудът на другите. ..."

Според друг виден мечтател - Лев Бронщайн (Троцки) след победата на Глобализма, хората ще полагат труд, в т. нар "Трудови армии.."
10 Март 2017 17:09
Ярмомелката
Знам тази дума! И ярмомелка съм виждал, бях преди първи клас - някаква детска градина - но помня - плющеше един ремък, плосък, дълъг; от едната страна в четвъртита метална фуния изсипваха зърното (вече не помня царевица ли, просо ли - кой каквото носеше), от другата се сипеше ярмата.... Шум, глъч, мръсотия - като на казан за ракия, но без веселбата на дегустацията... на английски е grinding mill, и изглежда също като тази от детството ми - видях една in the middle of a nowhere land в Африка, и спомените нахлуха...
10 Март 2017 17:29
Според техни анкети, децата на новата ни емиграция в западния свят имат по-верни и по-стройни знания за българската история от своите връстници в България.

Родителите на децата в чужбина са учили по старите учебници. Децата в България се учат по нови.
10 Март 2017 17:36
Моето учи по Уикипедия.
10 Март 2017 17:39
Някои - са приели , че са отпаднали - други - не мислят така, а си правят ръцете на чукове, кожата на тъпан и главата си на бомба и излизат на борба с глобалистите,
огледай се около себе си. колко хора ходят на църква? колко двойки живеят без да имат регистриран брак. ? колко извънбра1ни деца се раждат. може да не ти харесва дане одобряваш но си е факт. как можеш да се пребориш? в условията на демокрация никак
10 Март 2017 17:53
Комунистическата доктрина бе измислена за да даде възможност на една прослойка да владствува в Света.
Обикновените хора й се противопоставиха и тази доктрина претърпя неуспех.
Същите идеолози на комунистическата доктрина сега измислиха доктрината за глобализация. Крайните цели на двете доктрини напълно съвпадат. Сега обикновените хора отново се надигат за да се борят с тази нова доктрина. Дали ще успеят ще има да се види. Новата доктрина е по-примамлива и моркова с който примамват е много по-голям. А магаретата лесно се лъжат и безмълвно следват моркова.
10 Март 2017 18:04
никой не е измислял глобализацията. просто животът я създаде. свободен поток на идеи хора стоки и т.н. нищо политическо няма в нея.
комунизмът е измишлъотина създадена от перото на няколко души. капитализмът не е. сам се развива, еволщира, стимулиран от индустриални научни технологични революции.
10 Март 2017 18:12
Сигурно никой не я е измислил , но по съвпадение знае се кой се старае да се задълбочава и когато Тръмп се опитва да й се противопоставя кой иска да го очерни.
10 Март 2017 20:03
dissidentbg
10 Март 2017 17:53

Глупости.
10 Март 2017 20:12
Колкото и да няма човек настроение ще го придобие като чете невероятните глупости на нашите форумци! Дерзайте! Благодаря ви....
10 Март 2017 20:50
america1332002 10 Мар 2017 18:04 никой не е измислял глобализацията. просто животът я създаде.

Класовата борба .. това май някъде го бях чел .. та тая борба баш е създала Интернационализма!

Пролетариите от всички страни, дето се съединяват!
Животът е бил поискал , да я има тази теория .. и е била тя създадена от Живота ! Нали това ти е мнението??!

america1332002

П.П
Я дай още нещо за "Манифеста .." и за пролетариите, дето са от всичките страни и как няма да има семейства и църкви , щото са буржоазен предразсъдък .. гледам те - си подкован!

america1332002
11 Март 2017 09:16
ами намери го комунистическия манифест и го прочети. това за отпадане на семейството го прави и фридрих енгелс в произход на семейството частната собственост и държавата но вече по предпазливо.
а пролетариите от всички страни не се обединиха както ти е известно. въпреки борческия призив.
11 Март 2017 09:39
Млади хора дошли за първи път да видят земята си от Горе. Деца, замаяни от високия въздух на отечеството. Старци, учудени, че тъй добре ги държат краката и горди от това. Един стохиляден град, изправен навръх Балкана, един всенароден парламент, събран да извика своето "да!" на българската история.

Калин Донков!
Поклон!
08 Май 2017 22:17
Нагоре от върха. Удари ли часът?

Калин Донков - РЕСПЕКТ!
29 Септември 2017 16:26
Excelsior!

ИВАН ВАЗОВ по Хенри Лонгфелоу
с мото от Байрон

В пустинните усои на Стара планина

се урва възвишава чудовищно висока,

във нейното подножье провала зей дълбока,

а върха й се губи в незнайна висина.



Но случва се смел пътник, та тоя страшен връх

наима се да гони, до него да възлезне,

да се крепи на косъм над пропасти и бездни –

и ето го, че тръгва по лъскавия мъх.



Той тича нанагоре, безстрашливо, напреко,

целта му го повдига и волята крепи.

Той бърза: той борбата приима и кипи,

но урвата е права и върхът е далеко.



Той крачи, а ходът му зафаща да криви,

напъва се, стреми се, поима, дъха често,

извръща се, поглежда изминатото место

и с нова сила взима нагоре да върви...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД