:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 605
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Управляващата коалиция ще е крехка

Преговорите може да се превърнат в поредица от компромиси, за да се крепи мнозинството
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Социологът Геновева Петрова e изпълнителен директор на агенция "Алфа рисърч". Ръководи и координира работата на изследователския екип, отговаря за международните проекти на агенцията в областта на маркетинговите проучвания. Магистър по политически науки от СУ "Св. Климент Охридски", с множество публикации по въпросите на местното самоуправление, европейската интеграция и политическите нагласи.
- Госпожо Петрова, имаше ли изненади на този вот?

- Изненади в класическия смисъл на думата нямаше, но имаше резултати, които се разминаваха с предварителните очаквания. Една от тях е представянето на "Воля". В предварителните очаквания тя изглеждаше като партия, която ще получи по-висок резултат. Поради характера на избирателите и поради типа, към който принадлежи тази партия, бяха възможни по-високи амплитуди във вота за нея. В крайна сметка тя приключи изборите малко над границата на 4-процентовата бариера. Друга тенденция, която се разви в края на предизборната кампания, е вотът за "Обединените патриоти". Според последните резултати на ЦИК те са изравнени с ДПС, делят третото място с тях. Факт е, че в началото на кампанията "Обединените патриоти" събираха повече подкрепа, но загубиха част от нея в самия й край. И третата, не толкова изненада, а по-скоро тенденция, която си струва да се отбележи, е дясното извън ГЕРБ, което остана непредставено в парламента. Нито една от ситуираните в това пространство партии не прескочи изборната бариера.

- Имате ли усещането за дежавю - резултатите повтарят до известна степен класацията преди 4 г.?

- Тогава Борисов не стана премиер, не направи правителство и беше съставен кабинетът на Пламен Орешарски. Дежавю от гледна точка на резултатите, които се получиха в изборния ден, донякъде има, защото ГЕРБ отново е първа политическа сила. Имаме близки чисто идеологически партии, с които тя трябва да прави коалиция. Дотук приключва усещането за нещо вече преживяно. Този път ГЕРБ ще се опитат да съставят правителство и най-вероятно според резултатите е да съставят двупартийно правителство в коалиция с "Обединените патриоти", разбира се, в случай че успеят да постигнат съгласие, и с подкрепата на "Воля". Предстоят преговори, ще видим.

- Ще рискува ли Бойко Борисов да направи правителство само с "Обединените патриоти"?

- Подобна коалицията наистина ще бъде крехка. Това е предположение, което правим, преди да са ясни окончателните резултати за ГЕРБ и патриотите. Те все още изчакват, за да видят какви възможности ще има пред тях. Аз лично прогнозирам, че те ще влязат в преговори. Не бих се ангажирала категорично да кажа дали в крайна сметка ще стигнат до сформиране на правителство. Много е възможно да успеят да се договорят, но нека изчакаме, защото патриотите, въпреки че повече или по-малко са познати, са непрогнозируеми като поведение, както и тези от "Воля". Знаем, че "Воля" е способна на рязка промяна в позициите. Нищо чудно да влязат в преговори, но един въпрос може да се окаже препъникамъкът, който не биха могли да прескочат.

- Доколко стабилен ще е този кабинет дори ако в него влязат три партии? Какъв хоризонт му давате?

- Едно коалиционно управление освен чисто математическо има и политическо измерение. Ако приемем, че могат математически да съберат достатъчно мнозинство, от гледна точка на смисленото политическо мнозинство има поводи за известни резерви. В крайна сметка ГЕРБ и "Обединените патриоти" са доста различни помежду си партии въпреки някои общи позиции по отношение на сигурността например. В много други секторни политики, които евентуално ще трябва да реализира правителството, те се различават много сериозно. По отношение на социалната политика патриотите се доближават по-скоро до левицата, отколкото до ГЕРБ. Партия "Воля" е на практика съвсем нова и не може да се прогнозира поведението й. Така че това би било сериозно предизвикателство пред следващото управление. Преговорите може да се превърнат в поредица от договорени компромиси в името на стабилността на мнозинството.

- Каква ще е ролята на ДПС, след като Бойко Борисов се зарече, че няма да се коалира с партията на Доган? Онзи ден движението остави открехната вратата за преговори.

- Мисля, че за момента това е неясна ситуация, защото, ако ГЕРБ и "Обединените патриоти" направят правителство и получат подкрепата на партия "Воля", тогава ДПС ще остане изолирано и ще се обезсмисли ролята му на незаобиколим фактор. Но нека видим какви евентуално коалиционни формули биха се случили, за да можем активно да оценим ролята на ДПС. Очевидно тази роля не е на коалиционен партньор. Но при плаващи, нестабилни мнозинства движението би могло да играе ролята в определени ситуации на подкрепяща партия, да бъде т.нар. златен пръст, известен от по-предишния парламент.

- Разклатени ли са позициите на ДПС след появата на ДОСТ?

- Със сигурност те са сериозно ощетени. Дали са разклатени позициите на движението до степен това да е началото на края на ДПС, може да се каже поне след още едни избори. Факт е, че щетите, които бяха нанесени на ДПС от участието на ДОСТ на тези парламентарни избори, са безспорни. ДОСТ успя да откъсне много съществена част от електората на движението. Пред този електорат винаги стои въпросът не толкова на автономен вот, колкото на много силно стимулиран вот.

- Каква е причината БСП да изпусне набраната инерция от президентския вот и да загуби парламентарните избори?

- Това, накратко казано, е тенденция, която много ясно се очерта в хода на кампанията. Кампанията тръгна много добре за БСП - партията проведе своя конгрес, представи водачите си на листи, обяви програмата си. Т.е. тя стартира кампанията си със самочувствието на победител. Това изигра лоша шега, защото в хода на кампанията Нинова си позволи да артикулира някои тези и позиции, които дотогава беше маркирала най-общо, но не беше заявявала категорично. Говоря най-вече за позициите по външнополитическите приоритети на страната. И тук имам предвид не само актуалните събития около Турция в последните дни, но и споразумението с Канада - СЕТА, санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, и пр. Позволи си също така да заяви по-открити намерения за промяна в данъчната политика, които също са проблематични за една съществена част от икономически активното население. И не на последно място, поставянето под съмнение на демокрацията и с какво тя е "ощетила" българските граждани. Това беше капката, която преля чашата, най-вече на тези по-скоро центристки ориентирани избиратели, които имаха колебание дали да подкрепят левицата. В тази поредица от, меко казано, странни изявления на нейния лидер, те просто решиха да се отдръпнат. Според мен БСП сама си вкара автогол.

- Смятате ли, че резултатите ще подкопаят доверието в Корнелия Нинова?

- Ако имате предвид общественото мнение, да, възможно е да намалее доверието към Нинова. Всеки загубил изборите, а БСП ги загуби, макар че регистрира подобрение на резултатите си в сравнение с 2014 г., понася щети в това отношение. Ако това се превърне в тенденция, ще повлияе и в доверието към лидера. Всичко зависи от поведението на БСП в парламента.
7
2599
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
27 Март 2017 21:25
Това изигра лоша шега, защото в хода на кампанията Нинова си позволи да артикулира някои тези и позиции, които дотогава беше маркирала най-общо, но не беше заявявала категорично.

Aбе социоложке,кога да ги маркира тези позиции, ако не преди избори? За такова понятие като "информиран вот" чувала ли си? Пфу!
28 Март 2017 09:13
Нищо не свързва потенциалната тройка, освен стремежа за власт. То и не е малко! Такива извивки ще паднат, не ти е работа!
28 Март 2017 09:27
На Борисов ще му се наложи да направи (и обясни на своите избиратели) един-единствен по мащабен компромис при разговорите за коалиция - този с въвеждането на мажоритарните промени в ИК. И тъй като няма да намери никой в Парламента, който да го подкрепи в това намерение, ако започнат да му извиват ръцете за повече, винаги има вариант да се отиде към правителство на малцинството.
Аз на негово място не бих отишъл на по-големи компромиси в преговорите си с т.нар. "патриоти".
Във всеки случай следващият политически субект, който се осмели да предизвика нови избори, ще последва съдбата на Раданча...Независимо от каква изходна позиция тръгва.
28 Март 2017 09:27
Искам коалиция ГЕРБ-БСП
Да им лъснат в пълен блясък мутрите и з@дницитe.
Лъжливите мутри и лакомите з@дници.
Е,скъпо ще ни излезе, ама това е "акъл парасъ́".
Тука е така: и солта, и тоягите, а накрая сепак -- и жълтиците
28 Март 2017 12:08
Мдаа, една магистратурка от СУ по политология не стига .......
28 Март 2017 20:57
Рано е да се каже как ГЕРБ ще се възползват от първото място. Ако са мъже, но май не са, ще направят Правителство на малцинство с договорена подкрепа. Това никак няма да е лесно, но е най-честно спрямо избирателите им. Коалиционно правителство ще е като предишното - все ще Му извиват ръцете, а "чуждите" министри ще си джиткат по перваза.
28 Март 2017 21:35
Simplicissima
28 Мар 2017 09:27

Искам коалиция ГЕРБ-БСП

Сини мечти.

Погрешно се надявате, че БСП ще постъпи както направиха РБ/останките от СДС/ при формирането на Борисов 2 .Тогава десните продадоха за пореден път принципите си, за да се докопат до черпака. Така позволиха на Борисов да ги ликвидира.

БСП с 80 депутати няма да повтори тази грешка.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД