:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 370
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Децата от Пушкинския площад - новите лица на протеста в Русия

Най-голямата вълна на недоволство през последните години изненада и обърка властта, защото младите хора показаха, че не искат да се примирят с корупцията
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Руски полицаи изнасят Олга Лозина, която беше задържана при протестите в Москва. Оказа се, че тя не е участвала в протеста, а е минавала през центъра . Тази снимка се превърна в един от символите на най-новите протести в Русия.
След протестите миналата неделя в Русия се очерта нов феномен - все пак има протестиращи, предимно млади хора, които не искат да се примирят с положението в страната. Интересното е, че повечето от тях са израснали именно в ерата на Владимир Путин. Доскоро се смяташе, че по-голямата част от младите го подкрепят безрезервно и държавните телевизии обичат да показват изразите на тези симпатия по време на значими събития за страната, като празненствата преди няколко седмици по случай присъединяването на Крим през 2014 г. Но в неделя от Москва до Владивосток десетки хиляди излязоха на улицата, за да протестират срещу ширещата се масова корупция сред държавната върхушка. Подобно нещо не се беше случвало през последните пет години. Най-вече млади хора последваха призива на най-активния опозиционен лидер в момента Алексей Навални, който във видео, качено в Ютюб и гледано вече от над 15 милиона души, направи разкрития за корупция срещу самия премиер Дмитрий Медведев. В редица градове, включително и в Москва, протестите бяха забранени. Но това не попречи на демонстрантите, които излязоха по улиците на столицата, в Далечния изток, в Сибир, Урал, Черноморието и в крайните северни райони. Във Владивосток на Тихия океан полицията извърши десетки арести. Над 5000 души не се подчиниха на полицейските предупреждения да не участват и в демонстрацията в центъра на Санкт Петербург.

Арестувани бяха над 1000 демонстранти, включително 50 деца, както и организаторът на акцията Навални. В понеделник московски съд го осъди на 15 дни лишаване от свобода и глоба в размер на около 300 евро. Според правозащитници в момента все още стотици са намират в различни следствени изолатори(СИЗО) и най-вероятно ще бъдат осъдени на високи глоби или обществено-полезен труд. На тях им помагат десетки доброволци адвокати и оцелели от репресиите неправителствени организации. За разлика от председателя на Съвета по развитие на гражданското общество и правата човека към президента Михаил Федотов, който разкритикува организаторите на забранените акции и защити действията на полицията, ЕС и САЩ веднага поискаха всички задържани да бъдат освободени и властта да започне диалог с протестиращите. Това допълнително подразни Кремъл, чийто говорител Дмитрий Песков заяви, че става дума за "платени протести".

В Москва протестиращите се бяха събрали на площад "Пушкин", намиращ се съвсем близо до Кремъл и бяха облепили известния паметник на поета с антиправителствени стикери и надписи "Медведев на съд". Именно за това някои медии и анализаторите определиха демонстрантите като "Пушкинските деца". "Във всяка нормална европейска страна твърдения, че премиерът е замесен в огромна по размерите си корупция, биха довели до разследване", смята Павел Трошин, 20-годишен студент, малко преди няколко десетки полицаи с бронежилетки да предприемат първия от няколко опита за разчистване на площада. Но в



Русия няма абсолютно никаква реакция от властите,



допълни той. Трудно е да се прецени колко хора са взели участие в митинга в Москва, но полицията, която обикновено значително занижава броя на участниците в опозиционни протести, заяви, че те са били 8000. Реалното число най-вероятно е двойно или тройно по-голямо. За първи път в действие активно влезе Националната гвардия на Русия - ново подразделение на силите за сигурност, сформирано, за да потушава именно масови безредици. Протестиращите след това се отправиха с шествие към Червения площад, където скандираха "Русия без Путин" и "Медведев е крадец". "Младите хора са повече в час с положението в страната ни", каза 17-годишната Екатерина пред Би Би Си. "Получаваме информацията си от интернет, докато повечето от възрастните гледат само държавната телевизия", допълни тя.

След една година в Русия отново ще има президентски избори. И Путин отново ще има право да се кандидатира. Алексей Навални иска да бъде негов опонент и още през миналия декември оповести кандидатурата си. Но през февруари руски съд го обяви за виновен за икономическо престъпление, а това ще попречи на плановете му да се кандидатира. В момента върви обжалването на тази присъда. Самият Навални не вярва в обективността на руското правосъдие и разчита единствено на Европейския съд по човешките права в Страсбург.

40-годишният мъж стана известен като блогър и борец срещу корупцията, който особено залага на социалните мрежи. В началото на политическата си кариера той клонеше към национализъм и получаваше доста упреци заради това. Най-големият му успех досега бяха кметските избори в Москва през 2013 г., когато получи повече от една четвърт от гласовете и остана втори. Наскоро той отново привлече вниманието с разкритията си за предполагаема корупция сред държавното ръководство. Алексей Навални вложи много усилия в поредица документални филми, които разпространи чрез социалните мрежи.



Почти 15 милиона души са изгледали



последния филм на Навални за премиера Медведев с името "Он вам не Димон" (Той не ви е Димон, закачливо обръщение в руския интернет към Дима Медведев ). Авторът му твърди, че с помощта на мрежа от фондации, финансирани от бюджета, премиерът е натрупал несметни богатства - "тайни дворци, лозя и яхти". Досега министър-председателят не е отговорил на тези обвинения, а само публикува снимка в Инстаграм, че е карал ски по време на протестите. Неговата говорителка заяви обаче, че филмът на Навални е част от предизборната борба.

Размахът на неделните протести и фактът, че привържениците на опозицията не се подчиниха на забраната на властите за демонстрации, предизвика безпокойство в Кремъл. Депутати от комунистическата партия, втората най-голяма фракция в парламента, дори поискаха парламентарно разследване на разкритията за Медведев, което предизвика учудване във внимателно направляваната руска политическа система. В парламента обаче на практика няма истинска опозиция, а държавните медии дори упорито мълчаха няколко дни за новите протести . Но в ерата на интернет подобна цензура винаги се пропуква. Това показаха и руските филмови награди "Ника", които бяха раздадени във вторник и на които редица



режисьори и актьори разкритикуваха действията



на властите и подкрепиха арестуваните. Награденият режисьор Александър Сокуров в речта си на церемонията каза: "Аз, както и много други хора, видяхме в неделя какво става из цялата страна. Струва ми се, че държавата прави голяма грешка, като се отнася по този начин с младите хора, със студенти и ученици". Той призова политиците да чуят младите и поиска от депутатите да приемат закони, които да забранят арестите на жени и момичета, участващи в обществени акции. Предложението му бе предизвикано от придобила популярност снимка как няколко тежко екипирани полицаи изнасят млада жена от протеста, която на всичкото отгоре не е участвала в него, а само е минавала през центъра на Москва. Дни по-късно руски политици, сенатори, депутати и общественици започнаха дискусии за случилото се, като повечето медии вече се занимават с въпроса, но водещите в контролираните телевизии настояват, че става дума за объркани младежи, "подведени от провокатори и манипулатори".

Въпреки че популярността на Путин остава висока, почти три години на икономически спад хвърлиха милиони хора в бедност, а Кремъл е чувствителен към твърдения за корупция по високите етажи. "Навални притиска и ще продължава да притиска Кремъл, той е непредвидим и участието му в изборите ще направи кампанията доста трудна за Путин", каза пред "Политико" Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл, който сега е възприел критично отношение към Путин. "Кремъл ще иска да го държи извън изборите", прогнозира той. Днес мнозина се чудят как Навални изобщо е успял да предизвика тези необичайно многочислени за Русия протести и най-вече да мотивира толкова много млади хора. Факт е обаче, че критичните възгледи срещу властта и симпатиите към Навални се развиват и в редица училища в провинцията. Наскоро се вдигна голям шум около ареста на ученик в Брянск. След инцидента директорката се срещна с класа на момчето, а после в социалните мрежи изтече таен видеозапис от срещата. В това видео един от учениците се обявява против партията на Кремъл "Единна Русия". "Значи вие мислите, че под управлението на Путин и Медведев животът в страната се е влошил?", пита с изненадана директорката. Ученикът отговаря: "Не. Просто са прекалено дълго горе".

 Руски полицай се опитва да свали двама протестиращи младежи от фенер в центъра на Москва.
 Хиляди, предимно млади хора, подкрепиха протестите срещу корупцията при голяма демонстрация в Санкт Петербург.
115
4879
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
115
 Видими 
30 Март 2017 19:37
"Аз, както и много други хора, видяхме в неделя какво става из цялата страна.


Кво става? Нищо не става. Пореден нефелен опит на тиК таКчета с добре известния им соросоид начело, чието влияние се вижда само от силно и страстно желаещите да видят такова. Определено в Русия не съществува такъв "обществен дебат" и такива вълнения като в нашата преса, например
30 Март 2017 19:55
Нефелен опит на соросоидите за провокация...

Но това не означава, че Путин трябва да е спокоен !

Неговия "потаен чекистки стил" на управление има въпиюща нужда от "пасионарност" !

Путин трябва да придвижи "Единна Русия" към великоруски националистически позиции.

Разбира се има остра нужда от повторение на "случая Крим".

И трябва работа с децата още от детските градини и училищата....

30 Март 2017 19:57
Младите хора - най-вече децата, бяха подмамени от Навални с обещания за парични печалби, защото в Страсбург щели да осъдят Русия. Най-малкото е политическа педофилия да манипулираш хлапаци, а обещаното им забавление да представяш като протест срещу корупцията /в случая/...
Самияъ Навални е осъден за корупция /а не, че "му е попречено да се кандидатира"/. Либерастите преди седмица-две боядисаха част от паметника на Майката-РТодина във Волгоград и после Навални беше заливан със зелена боя на няколко места.
Има много какво да се каже, но и проблемът е ясен /опитите на соросоидите да сътворят московски майдан/, и средствата са изтъркани, а и тук ги има. Сетете се как ГриГан изведе децата от школата на "Литекс", за да провали търга днес...
------------------
Сайтът на Генек
30 Март 2017 20:11
Арестувани бяха над 1000 демонстранти, включително 50 деца,


Винаги е добре, когато деца протестират срещу корупцията. Децата ги разбират тези работи. Ние в детската градина също протестирахме веднъж против корупцията на готвачката. Крадеше кисела и не го слагаше на малебито. Тогава не ни арестуваха, но ни лишиха от десерт.
30 Март 2017 20:15
Ама афторът сериозно ли смята, че децата се борят с корупцията, или само иска ние да си мислим така?
30 Март 2017 20:18
И тук му е мястото!
------------
Имам и един Философски въпрос...

Ся колегата Сорос, като е активира всичките си подопечни, дали им плаща троен надник сребърници, щото в доброто старо време борбата му бе с едно чудовище (Русия/Путин), докато днес борбата е срещу 3 чудовища:
1) Тръмп
2) Путин/Русия
3) оня референдум.
30 Март 2017 20:23
израснали именно в ерата на Владимир Путин

Абе, г-н Абросимов, защо тия твои думи удивително приличат на коментара по-долу, който видях преди час?
Тия деца, откак са родени, все Путин
30 Март 2017 20:23
И тук му е мястото!
--------
Кат отново сме на тема "Ненавист и омраза срещу Русия" - да попитам само - кво стана с Пуситата!?

Вървят ли концертите им на пълни стадиони, продължават ли да си стоят непоклатимо на 1-во място по всички класации!?
30 Март 2017 20:25
Те децата ще се излъжат, я. Или по лесно ще се купят с пари и обещания. Хора с опит и интелект няма да се излъжат да се водят по ума на доказаният корупционер Навални.
30 Март 2017 20:27
Гроза семнадцатого года. За что борются новые революционеры



http://carnegie.ru/commentary/?fa=68397
30 Март 2017 20:27
https://youtu.be/mqZTFNGqMq0
10 тысяч евро для каждого
30 Март 2017 20:30
Про уродов и детей (ВИДЕО)
http://rusvesna.su/news/1490743758
Относно "арестуваните" деца:
Кстати, спасибо нашим полицейской и судебной системе, которые проявили в этот раз какие-то чудеса гуманизма, поскольку 46 задержанных школьников уже отпущены без каких-либо последствий.
Источник: http://rusvesna.su/news/1490743758
30 Март 2017 20:31
Какво е това корупция..?! Авторът да вземе обясни , как там прибират всеки ден някой по "любимите места на Ленин" , та да ни стане и на нас ясно, и да ходим да протестираме от Силистра до Петрич , обратно и наново.....
30 Март 2017 20:31
обичаме бинарните схеми у нас.
30 Март 2017 20:32
Има доста бисери, достойни за "Дневник" прокопиевски.

Най ме кефят:
След протестите миналата неделя в Русия се очерта нов феномен - все пак има протестиращи, предимно млади хора, които не искат да се примирят с положението в страната. Интересното е, че повечето от тях са израснали именно в ерата на Владимир Путин. Доскоро се смяташе, че по-голямата част от младите го подкрепят безрезервно и държавните телевизии обичат да показват изразите на тези симпатия по време на значими събития за страната, като празненствата преди няколко седмици по случай присъединяването на Крим през 2014 г.

Е, какво му е феноменалното. Дори самият автор не твърди, че се е смятало, че всички подкрепят Путин. Повечето, но не всички подкрепят Путин (по автора, нямам идея тъй ли е). Обаче е феноменално, че не всички го подкрепят, че и протестират даже (пак по автора).
Трудно е да се прецени колко хора са взели участие в митинга в Москва, но полицията, която обикновено значително занижава броя на участниците в опозиционни протести, заяви, че те са били 8000. Реалното число най-вероятно е двойно или тройно по-голямо.

Що пък само двойно-тройно. Защо не десеторно?

Редакцията, абе не ви критикувам, ама ако ми се чете продукция като горната, ще си чета Робовладелско дело.
30 Март 2017 20:35
Мда...........
Скрита камера на комитетското събрание!

https://www.youtube.com/watch?v=YmrKb8WRriw
30 Март 2017 20:36
"Младите хора са повече в час с положението в страната ни", каза 17-годишната Екатерина пред Би Би Си.

Естествено Би Би Си! Пази боже 17 годишните да управляват страната!
30 Март 2017 20:36
Навални

https://www.youtube.com/watch?v=nMVJxTcU8Kg

само че е вярно. Юнака знае къде да рови- нали има опит, просто при Медведев размаха е друг.
30 Март 2017 21:00
Филма "Они же дети", вече го гледахме в Киев и Одеса.
30 Март 2017 21:06
Доскоро се смяташе, че по-голямата част от младите го подкрепят безрезервно
И сега огромната част го подкрепят. С подобни пасквили трудно ще промените този, очевидно неприятен за вас, факт.
30 Март 2017 21:40
Готов је!
30 Март 2017 21:41
Партнерите навлякоха демократическите козини
30 Март 2017 21:45
Децата от Пушкинския площад- спасението и бъдещето на модерна Русия!

Олга Лозина, ,

поклон пред смелостта на това младо момиче! Русия има бъдеще докато има такива млади граждани като Олга
30 Март 2017 21:48
Русия има бъдеще, когато има момичета и момчета като З. Космодемянская, младогвардейците и милионите дечица, които опъваха на струговете по време на Великата война.
30 Март 2017 21:52
милионите дечица, които опъваха на струговете по време на Великата война.


Годината е 2017, векът- 21. Стругове, трактори, Велики Войни, гръмове от Аврора- неща от миналия век, нищо че може още да дрънчат на някои в главите.
30 Март 2017 21:59
Русия има бъдеще, когато има момичета и момчета като З. Космодемянская, младогвардейците и милионите дечица, които опъваха на струговете по време на Великата война.




С добавка: като Зоя и Шура Космодемьянские. Александр после гибели Зои отправился на фронт в возрасте всего 17 лет, желая отомстить за её смерть. Поскольку подвиг Зои был широко известен, то юноше-мстителю доверили тяжелый танк КВ, на котором он сделал надпись «За Зою». Известен подвигами во время штурма Кёнигсберга. 6 апреля 1945 года Александр в Кёнигсберге на САУ СУ-152 самостоятельно форсировал канал Ландграбен, уничтожил там батарею противника и удерживал плацдарм до создания переправы советских войск. 8 апреля батарея САУ СУ-152 под его командованием захватила ключевой пункт обороны Кёнигсберга форт «Королева Луиза». 13 апреля 1945 года в бою с противотанковой батареей противника на северо-западе Кёнингсберга, после того как его САУ была подбита, при поддержке других САУ под его командованием, вступил в стрелковый бой с немецкой пехотой и захватил ключевой опорный пункт в городке Фирбруденкруг, но был смертельно ранен в этом бою.
30 Март 2017 21:59
z-men 30 Мар 2017 21:45
Децата от Пушкинския площад- спасението и бъдещето на модерна Русия!Олга Лозина, ,поклон пред смелостта на това младо момиче! Русия има бъдеще докато има такива млади граждани като Олга

САЩ са загубени след като тамошните деца не протестират срещу Чудовище № 1 - Тръмп...
30 Март 2017 22:02
https://project1917.ru/
30 Март 2017 22:03
Но през февруари руски съд го обяви за виновен за икономическо престъпление, а това ще попречи на плановете му да се кандидатира. В момента върви обжалването на тази присъда.


Брей... автора на този статиок да беше внесъл малко подробности по темата... все пак, това е важно обстоятелство, което пречи на героя на статията евентуално да се кандидатира...

Що тъй се самоцензурираме, Абросимов...?

Иначе, такива ДЕЦА сме виждали... в Украйна три години им берат плодовете на тия ДЕЦА... и в Грузия също. Ма кофти паралели за автора... що да ги спомене, ще му бутнат кулата от идеализъм която строи...
30 Март 2017 22:06
САЩ са загубени след като тамошните деца не протестират срещу Чудовище № 1 - Тръмп...


Всъщност, протестират. Ей през уикенда, в Калифорнийския универстите е имало голям протест, след две седмици се готви нов голям във Вашингтон.

САЩ са загубени ако расистите от ККК и малограмотните продължат да са на власт.
30 Март 2017 22:06
Стругове, трактори, Велики Войни, гръмове от Аврора- неща от миналия век, нищо че може още да дрънчат на някои в главите.
Всичко предстои
30 Март 2017 22:07
Мдааааааааа.......

150 Years After Sale of Alaska, Some Russians Have Second Thoughts

So the 150th anniversary on Thursday of Russia’s sale of Alaska to the United States — an event that few Americans may notice
...
The treaty — setting the price at $7.2 million, or about $125 million today — was negotiated and signed by Eduard de Stoeckl, Russia’s minister to the United States, and William H. Seward, the American secretary of state.
...

http://www.msn.com/en-us/news/world/150-years-after-sale-of-alaska-some-russians-have-second-thoughts/ar-BBz3zuA?ocid=spartanntp
The New York Times

---------
https://www.youtube.com/watch?v=9vjnyrWOUEI

30 Март 2017 22:10
Майцепродавци /или отце-/ там и тук - бол.
30 Март 2017 22:17
какво очаквате

https://www.youtube.com/watch?v=WSq7oxM_fyo

и след това се оказва че господина е на издръжка на олигарсите... Нормална реакция, а Навални използва спада на популярността на Медведев.
30 Март 2017 22:39
Такива "деца" психопати пълнеха със запалителна течност бутилки и палеха хора в Одеса.
30 Март 2017 22:44
познахте ги?Същите?
30 Март 2017 22:48
познахте ги?Същите?
Трябва ли да са физически същите? Ментални аналози. Въпроси?
30 Март 2017 22:52
Механизмът и повода са съвсем различни.Но тъй като едните сънуват КБЖ, а за другите Путин е непогрешим, никой май дори не се опитва да разбере какво става.Русия , като символ за агитките е едно, в действителност е нещо съвсем различно.

Но май никой не се интересува какво всъщност става там. Дори не се опитва да разбере.
А, като изключим мащабите, някои процеси и у нас следват руската схема.
30 Март 2017 22:54
Може и да греша- наистина всичко да е Майдан и Путин редящ избори.Курабийки и КГБ. Колко просто , подредено и ясно.
30 Март 2017 22:56
като изключим мащабите, някои процеси и у нас следват руската схема.


И как изключваме мащаба? Това да не е лампа
Знаеш, че размерът има значение
30 Март 2017 22:58
интерполацията помага, стига да приемеш че математиката не е да си го мериш с линийка.
30 Март 2017 23:20
Кайзер Созе 30 Март 2017 22:52
Механизмът и повода са съвсем различни.Но тъй като едните сънуват КБЖ, а за другите Путин е непогрешим, никой май дори не се опитва да разбере какво става.Русия , като символ за агитките е едно, в действителност е нещо съвсем различно.

Русия има проблеми, огромни проблеми. Но за тях рядко се пише. Вместо това ни се разказват приказки.
30 Март 2017 23:23
Но май никой не се интересува какво всъщност става там. Дори не се опитва да разбере.

Важното е руснаците да разберат. Щото на сегашната клика проблема не и е само корупцията. 24% или една четвърт от бюджета на РФ отива за военни джелеза и фуражки. Че да може Путин да си се радва на рейтинга ката ден и да голослови как всички са се надървили да излющят матушката и да праща крокозебри като Кузя да опушват Ламанша. Колко отиват за силовите структури и пропагандни медии като националните телевизии и RT не е ясно.
30 Март 2017 23:26

Кайзер Созе
30 Мар 2017 22:58




Аз ти намигам и предлагам да се чукнем поне с бира, ти пак си на кафе, май
30 Март 2017 23:29
чай.
30 Март 2017 23:39
Майцепродавци /или отце-/ там и тук - бол.

Ето един от тях - с принос за ликвидацията на армията:
Чем закончился Сердюковгейт (18+) 22.03.2017
Враги народа Обыкновенный капитализм Паразиты
Ровно 5 лет назад началась коррупционная мыльная опера «Министр обороны и его любовница». И вот спектакль правосудия закончился. Все свободны Экс-министр обороны РФ Анатолий Сердюков © РИА Новости, Алексей Филиппов Из аппарата Правительства РФ поступило конфиденциальное сообщение о том, что готовится новое назначение опального экс-министра обороны Анатолия Сердюкова, с перспективой резкого карьерного рывка. Для него […]

http://gruppa-z.ru/2017/03/22/%D1%87%D0%B5%D0%BC-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B8%D0%BB%D1%81%D1%8F-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B4%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D1%82-18/
30 Март 2017 23:39
ххх
31 Март 2017 00:17
политическа педофилия


#онижедети

Зад тези изцепки се провижда долната, човеконенавистническа същност на отвъдокеанските на Навални ментори - първо, тикаш на площада непълнолетни, т.е. законът е по-мек спрямо тях и едва ли ще бъдат съдени и второ, да се представи, как беше... "режимът на Путин" по подобие на раннозападномедийното демонизиране на Асад в качеството му на закусващ с дечица.
Гнус!

А накрая и Навални неговите си кукловоди ще го пречукат като Немцов, за да обвинят след това кого? ... Точно така, вечния заподозрян за всичко на планетата - от студената зима до горещата пролет.
31 Март 2017 00:18
Реалното число


Брой, брой.
31 Март 2017 00:20
оцелели от репресиите неправителствени организации.


От чии репресии - финансовите на Тръмп ли, дето им резна сороския бюджет?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД