:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 170
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Образът на селския идиот се върна в Европа

Правителствените трепети как да посрещаме мигранти трябва да излязат на светло
Светослав Терзиев
Силно доказателство за общите корени на европейската култура е образът на селския идиот, който присъства във фолклора на всички държави от ЕС. Има го в приказки, народни песни, пословици и поговорки. Във всеки европейски език може да се открие негово превъплъщение. Френското издание на интернет речника Wiktionnaire посочва няколко вариации: village idiot (английски), landsbytosse (датски), tonto del pueblo (испански), scemo del villaggio (италиански), селска будала (македонски), dorftrottel (немски), falu bolondja (унгарски), kylahullu (финландски), idiot du village (френски), dorpsgek (холандски), byfane (шведски). Липсва български, ако не се брои македонският диалект, но списъкът не е изчерпателен, защото официалните езици в ЕС са повече, а изключения не са забелязани.

Персонажът е популярен, тъй като е многопластов, смешен и донякъде безобиден. Той е неделим от социалната тъкан и затова в "Уикипедия" се изтъква, че "отдавна има приемлива обществена роля като уникален индивид, който е зависим, но и допринася за социалната тъкан на своята общност". Класическа художествена илюстрация на неговия образ намираме в картината на фламандския художник Питер Брьогел Стария (известен и като Селския), наречена "Селска сватба". В нея селският идиот заема централно място и няма как да бъде сбъркан - той е обгрижван и лаком. Докато на другите още разнасят яденето, той си е опразнил паничката и чака още.



На него дават два пъти второ,



за да кротува и да не изтърси нещо излишно. Подобни сценки могат да се видят и днес на разни софри, включително и на официалните вечери на Европейския съвет.

Превъплъщения на селския идиот могат да се открият не само в конкретни лица, но и в политиките на цели държави. Те са комплексирани, наивни, плахи, стараят се да се впишат в общите норми, но все не им се получава. Стресирани са и се свиват, когато всеки присмехулник ги изкомандори.

Откакто влезе компромисно в Евросъюза и с поправителен механизъм на шията, България участва не като равноправна, а като непълноценна държава, за което много допринасят ръководителите й, обременени от съмнително минало. Техният защитен рефлекс е "Така казаха началниците в Брюксел". Това е и тяхното оръжие, когато срещнат отпор. Щом бъдат притиснати, викат Брюксел на помощ в лицето на който и да е тамошен функционер.

Служебното правителство отмени на извънредно заседание миналия петък Постановление 208 от 12 август 2016 година, прието също на извънредно заседание (четвъртък). С него се пускаше в действие "Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила". Пускаше се, но тя не действаше и за осем месеца не интегрира нито един чужденец, защото нямаше кмет, който да посмее да я приложи. Иначе зад нея стояха обещани европейски пари (по 6000 евро годишно на интегриран), заради които се понесоха вайкания:



"А-у-у, Европа ще ни накаже! Ще ни спре парите"



Ще спре нищото, защото никакви пари няма да вземем, след като гражданите не допускат изпълнението на такава наредба. Видя се в няколко населени места, където бяха направени плахи опити. Друг е въпросът, че много малко мигранти желаят да се интегрират в България, след като я прекосяват транзит, устремени към Западна Европа.

Като разбра какво се случва с хилавата му рожба, бившият премиер Бойко Борисов, който се готви да ни потрети, веднага се оплака където трябва. Нямаше време за повече и се възползва от срещата в Малта на Европейската народна партия (ЕНП), чийто председател Жозеф Дол пусна страховит "Туитър": "Правителството на България отмени постановление за интеграция на бежанците: много лоша новина срещу практиките на ЕС. Очаквам незабавна реакция на президента на България". Борисов имаше навика като премиер да дава разпореждания чрез SMS-и. Но с напредването на информационните технологии, изглежда, е започнал да канализира чужди инструкции към държавния глава през социалните мрежи. Нищо че Жозеф Дол няма такива пълномощия. Той е десният еквивалент на Сергей Станишев, който също е председател на европейско политическо семейство, но в левия сектор. Колкото Станишев може да издава разпореждания какво да прави президентът на България, толкова и Дол може да нарежда на българския или френския президент. Не се е чувало също така Станишев да търси сметка за нещо за решенията на френската държава.

Който се държи като селски идиот, сам си проси да го третират по такъв начин.



Жозеф Дол не е нито "Брюксел", нито "Европа"



На последните европейски избори отпадна от Европарламента. Но по селските въпроси безспорно е компетентен, защото е бил от 1989 до 2001 г. кмет на малкото елзаско село с 800 жители Пфетизем (Пфетисхайм). Дори след издигането си в европейската йерархия не е късал корените си със селото, защото продължава да притежава ферма. Така че няма как да не е разбрал през 2011 г. за инструкцията на френската жандармерия до кметовете в Елзас да проявяват бдителност и да сигнализират за подозрително поведение на "пришълци от източни страни и от Балканите (румънци, хървати, сърби, българи и др.)". По това време той бе председател на групата на ЕНП в Европарламента и не посмя да отправи забележка на френските власти, че излъчват "много лоша новина срещу практиките в ЕС". Сега дори не се е чувало някой да е разпореждал на българските кметове да преследват каквито и да е "пришълци", при това идващи извън ЕС. Но стъпил на съмнителна морална висота, Жозеф Дол заплашва да държи отговорен направо президента на България.



Как да постъпи правителството на Герджиков?



Да не се увлича в ролята на европейски Мунчо. Едно постановление, прието на тъмно, е отменено на тъмно. Тук трябва да се сложи точка, а не да се размазва сътвореното чрез спешни опити за поправки. Уплашено от сянката си, служебното правителство си даде срок до 7 април да преработи яловата наредба и да я приеме пак на извънредно заседание. Което означава, че ще трупа грешка върху грешка.

Дебатите във властовите структури, които предизвикват силен обществен отзвук, трябва да се водят на светло, а не да се сервират като свършен факт на обществото. Въпросът трябва да се остави на третото правителство на Борисов, което да продължи вече поетата отговорност, но пред очите на всички. То се готви да управлява в коалиция с "Обединените патриоти" и е редно да се види как заедно с тях ще убеди българските граждани да приемат нежелани от тях съжителства. Лесно е предизборно да гониш турски бабички по границата (български граждани все пак), но да видим как въпросните патриоти ще заставят кметовете да приемат мюсюлмани откъде ли не.

Междувременно общото българско законодателство функционира много добре за интеграция на чужденци, защото и досега са приемани сирийци и други граждани, които са си намерили у нас и работа, и жилища, и бъдеще за децата си. Всяко специално постановление само настройва обществото, че се гласи нещо нередно. Служебното правителство е на привършване на мисията си и няма защо да се товари със задължението да заплаква следващото, освен ако не е започнало да получава есемеси от бъдещи началници. Както е известно от европейската литература, решиш ли да бъдеш слуга на двама господари, изпадаш в комична ситуация. Като селски идиот.

















 Детайл от "Селска сватба" на Питер Брьогел Стари. Селският идиот пръв си е опразнил паничката и чака още. В Европа също понякога дават два пъти второ, осведоми ни един бивш премиер.
Снимка: архив
Идилия в политическото семейство на ЕНП. Вдясно Жозеф Дол.
36
8463
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
03 Април 2017 19:51
03 Април 2017 19:52
Така де.
03 Април 2017 20:05
Ж.Дол --------------->дрт прч.
03 Април 2017 20:30
Образът на селския идиот се върна в Европа

Да не сте посмял повече да обиждате така г-н Борисов!
03 Април 2017 20:38
Реки, «Prd prč skrz drn, zprv zhlt hrst zrn». /Чеш./
03 Април 2017 20:54
Петър_Иванов98 03 Април 2017 20:30


03 Април 2017 21:21
Да не сте посмял повече да обиждате така г-н Борисов!

В страната на обратния изказ ли заживяхме?
03 Април 2017 21:32
Дебатите във властовите структури, които предизвикват силен обществен отзвук, трябва да се водят на светло, а не да се сервират като свършен факт на обществото.

Така де.
Вместо от един, проблемите да се решават целокупно от всички селски идиоти .
03 Април 2017 21:38
добре за идиота и ?

винаги ми е било чудно що наричат банкянския тиквар "баце"
все пак съм го чувал в булгаристан като уважително почтителна форма и никога като подигравателно саркастична.
виж : бай струй е описателно превъзходна форма.
03 Април 2017 21:47
За статията
Хубави съвети дава Терзиев, но надали ще бъдат чути!
03 Април 2017 23:07
А Вие, защо обиждате така селския идиот?
03 Април 2017 23:08
Да не сте посмял повече да обиждате така г-н Борисов!

Ми кажете му да не изглежда на такъв:
(снимка: натиснете тук)
04 Април 2017 01:52
Бойко Борисов, който се готви да ни потрети,
04 Април 2017 06:49
Подобни сценки могат да се видят и днес на разни софри, включително и на официалните вечери на Европейския съвет.

Кой ли се има предвид ? Вероятно Радев, щото той ходи на Европейския съвет в днешно време пък и е новак незапознат с порядките.
04 Април 2017 07:41
04 Април 2017 07:59
Е! Моите уважения към г-н Терзиев, но образът на селския идиот никога не е напускал Европа! Тук просто се прави някакъв опит за претълкуване на понятието! В Европейската политика "селски идиот" са наричали, наричат и ще наричат винаги, само и единствено Русия. Нещо като кодов израз - хем всички разбират, за кого става дума, хем никой не го е казал официално, та не може и да се оплаче! Другото название беше "Горна Волта с ракети", ама тя Горна Волта вече не съществува... Няма защо да свързваме образа с България; нас никога не са ни смятали за идиоти, и няма защо сами да си създаваме национални комплекси...
04 Април 2017 08:04

vortep
03 Апр 2017 23:07
Мнения: 381
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
А Вие, защо обиждате така селския идиот?
Алюзията е некоректна Той не е чесал ушите на краля и не е биел съселяните си с бухалка.
04 Април 2017 08:18
На Него дават два пъти второ,

Това Той сам си го разказваше.
04 Април 2017 09:28
Едно постановление, прието на тъмно, е отменено на тъмно.
Не само е отменено на тъмно, но авторът е пропуснал да напише - по разпореждане на Радев / Нинова.
04 Април 2017 09:50
Подобни сценки могат да се видят и днес на разни софри, включително и на официалните вечери на Европейския съвет.

Кой ли се има предвид ? Вероятно Радев, щото той ходи на Европейския съвет в днешно време пък и е новак незапознат с порядките.

Абе, доколкото си спомням, един нашенец, който доскоро ходеше, а и пак се кани да ходи, по разни европейски софри, сам се хвалеше за повторване и описваше срещата (софрата) класически – по Чудомир
04 Април 2017 10:08
Оня дърт пръч, който най-нахално и безочливо си е турнал ръката връз г-жа Фандъкова си е баш селския идиот - безпардонен, агресивен простак, с нахилена мусура. В сравнение с него на снимката Борисов се държи много по-сдържано и учтиво.
А като гледам картината на Брьогел - баща другите физиономии по нищо не се различават от тоя с паничката.
04 Април 2017 10:11
Абе доколкото си спомням , селския идиот не казваше ли истините които всички знаят , но не казват?
А са го нарекли идиот защото с казване не се решават проблемите .
Това не е ли повече на Изток , а на Запад кралете нямаха ли си шут.
Пак приказва и е шут, без рога , та не може пак да убоде.
Та не зная кой оприличавате на селски идиот и кой на шут?
04 Април 2017 10:26
"Той беше Мунчо.
Като позна главата на любимия си Русияна, той вторачи яростни, безумни очи в нея и изригна, в един дъжд от плюнки, една колосална попръжня против Мохамеда и султана.
Обесиха го на касапницата.

Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира."
04 Април 2017 10:43
Светослав Терзиев
04 Април 2017 11:15
Не сме селския идиот, не сме! Той е все пак неразделна част от общността, обичана по свой начин. Държанието на българските управляващи в ЕС е по- скоро като на ратай(слуга) в богата къща- съгласно българските традиции нает на Гергьовден и готов на всичко за да не го изхвърлят на Дмитровден, пак съгласно традицията. Може би дори незнаещ, че в други държави датите и традициите може да са други.
04 Април 2017 11:34
О, неееее!!! Втората снимка!
04 Април 2017 11:57
Слабо, много слабо!Отново нескопосан опит за манипулация с преекспониране на нещо, което се забрави още на другия ден.Авторе, може да сме българи, ама не сме идиоти, още повече селски.Защо го правиш?Ти си знаеш.
04 Април 2017 12:24
Идилия в политическото семейство на ЕНП. Вдясно Жозеф Дол.
Абе този Жосеф Дол(ен) къде си слага ръцете на краката на нашата учителница-кмет. Още малко и ще и бръкне в гащите. Я тя се хили доволна. аз ако съм на мястото на Боцю ще го плесна през ръцете. Ама налинаш Боцю вика "Каквото началниците кажат".
04 Април 2017 12:27
В сравнение с него на снимката Борисов се държи много по-сдържано и учтиво.
Той наш Бацю отдавана се набъркал там неучтиво. Той като види началник и по пожарникарски гледа да се държи най-учтиво.
04 Април 2017 14:06
нас никога не са ни смятали за идиоти


Нима.....
04 Април 2017 14:12
Имало и други снимки накрая!?
04 Април 2017 14:51
Преди да стане фермер, обаче, Жозеф Дол е завършил Висшия институт за изследвания в областта на националната отбрана (Institut des hautes études de Défense nationale).
Целта на въпросния институт е да подготвя висши служители, генерали или висши ръководители и лица с много висока квалификация в икономическата и социалната сфера с оглед заемане на най-високи постове в институциите, натоварени с подготовката и воденето на война...
Намира се директно под шапката на Премиера на Френската република.


Понастоящем подкрепя Франсоа Фийон за президент на Френската република.
04 Април 2017 15:18
Страхотна статия както винаги, г-н Терзиев!

Особено ме радва припомнянето на някои не толкова ласкателни моменти от кариерата на Жозеф Дол, който, уви, продължава да дава инструкции на "селския идиот". Сега една френска снаха, влязла в Европейския парламент като стажант през 2008 г. и станала евродепутат от 2009 г. (дали поради стартираната любоФФ със съветника на Дол?), явно я бутат да става кандидат за комисар. А от "селския идиот" се иска само да я номинира...
04 Април 2017 16:28
SvSophia харесва това
Господин Терзиев,
04 Април 2017 17:59
Изгълта къртиче зрънцата, разпърдя къртиче тревата
04 Април 2017 18:31
My Češi! https://www.youtube.com/watch?v=uI8iTETiSqU

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД