:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Двоен стандарт

По границата действа законът на джунглата

Прокуратурата много внимава да не засегне интересите на "ловците на хора"
СНИМКА: БГНЕС
Блокадата на границата я видяха всички. Само разследващите имаха нужда от сигнал.
Да ти се разсърдят Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров не е добре. Не само с оглед на евентуалната бъдеща кариера на ръководството на прокуратурата, а и защото са шумни и непредвидими. Ако тръгнеш да им пречиш, ще те обявят за национален предател. Затова ги оставяш да блокират границата, да попречат незаконно на хора да гласуват (нищо, че гласуването по закон е задължително), да блъскат възрастни жени, да надуят бицепси и електорална подкрепа. Когато всичко е ясно, а изборите са минали - започваш формална проверка.

Точно това направи прокуратурата с обявената проверка на блокадата на границата. Сякаш от 21 март насам



прокурорите нито са гледали телевизия, нито са чели



вестници и сайтове. Ни лук яли, ни лук мирисали. Сякаш не видяха как лидер на "патриотите" блъска и обижда баби, както целият свят го видя благодарение на международния видеообмен. Иронията е, че прокуратурата преглътна всички изстъпления и реши да се самосезира по сигнали на будни граждани и така противната й "Протестна мрежа".

Тупкането на топката много грозно контрастира с друг случай, в който държавното обвинение показа видно старание. Два дни преди изборите главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЦИК свалянето на имунитета на кандидат-депутат от "Да, България", защото карал мотоциклет без регистрационни табели. Когато обаче кандидат-депутати от Патриотичния фронт нарушават свободата на придвижване и искат да попречат на гласуването на български граждани, държавното обвинение показва няколко диоптъра късогледство.



А и образуваната проверка не означава нищо -



тя може да продължи дълго и да свърши неуспешно. Първо - ясно е, че докато текат пазарлъците за кабинет, няма да има никакво движение от страна на разследващите. След това също няма да е изгодно за главния прокурор Сотир Цацаров - той няма навика да влиза в сблъсъци с управляващите. Освен ако не се налага да им подскаже нещо. А и Симеонов си има солидна защита - че бабата на границата е била много нагла и си е знаела правата!

Ще се намерят и обективни пречки - за да се установят всички факти и да се провери имало ли е престъпление против избирателните права на гражданите, трябва да се издирят самите граждани. Например, трябва да се издири блъсканата от Валери Симеонов възрастна туркиня, за да бъде разпитана и да се разбере успяла ли е да гласува или не.

Закъснялата реакция на МВР и прокуратурата по случая с блокадата на границата не е прецедент. По абсолютно същия начин се процедираше и с други "патриоти" от калибъра на Динко и Перата. Те двамата още не са се влели в никоя партия, вероятно защото осъзнават, че това ще е смърт за героичните им образи. А и действайки солово, имат повече свобода, отколкото при съгласуване с цяла партия.



Динко може да си пуска на воля видеоклипове



със заловени на границата, когато си поиска. Както и стори преди няколко дни. Дали този запис е постановка, не се знае и няма да се узнае, тъй като прокуратурата изобщо не се интересува от действията му. Затова той вече действа по сценарий и с режисура - предполагаемите нелегални имигранти се виждат само в гръб, без никакъв багаж, не говорят нищо, но за сметка на това охотно изпълняват заповеди, изречени на българо-английски. А самият Динко като един истински вълшебник ги претърсва и им измъква ножове от крачолите с констатацията: "Не били опасни, а"? Не вдигали рейтинга подобни акции, а?

Безнаказано минаха и акциите на Перата - друг родолюбив ловец на хора по границата. Той бе оправдан, защото свидетелите се отказаха от показанията си заради амнезия и се оказа, че няма доказателства, че на записа с овързаните със "свински опашки" чужденци е той.



Никой не обръща внимание и на организираните групи по границата



с гръмки имена като воински съюз или национално движение - с униформи, строева подготовка, команден щаб, оръжие и други респектиращи подробности. За тях пък нито една институция не е обелила и дума. Сигурно не намират причина в клиповете, които организацията пуска. И те са с разнообразни сюжети - самоорганизирали се бойци строят ограда на границата, позират с оръжие, екипировка и маски, придвижват се на прибежки и изглеждат направо като професионалисти.

Фактът, че прокуратурата нехае, само помпа самочувствието на самопровъзгласилите се за спасители на България нестабилни елементи. Че те не са наясно със законите, е очевидно. Въпросът е, че бездействието на специализираните органи само въодушевява динковци, пери, симеоновци и опълченци. Безнаказаността им е най-големият стимул за своеволията, които се вършат в страната, а по границата очевидно действа законът на джунглата.
14
3096
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
03 Април 2017 20:10
Ето това е от NBC News отпреди месец.
Отдолу коментират, че накрая са се намерили хора да вземат нещата в ръцете си.
http://www.msn.com/en-us/news/world/armed-vigilantes-hunt-migrants-on-the-edge-of-europe/ar-AAo5S9n?li=BBnbcA1#image=1
03 Април 2017 20:13
Тюрлю-гювеч... От блокадата на границата, до доброволните отряди, които все пак вършат нещо. Аз не бих се притеснявал от Динковци, които спират ислямски фундаменталисти. Притеснението ми е от това какво ще стане, ако наистина се установят по нашите земи.
03 Април 2017 20:24
.
. Никой не обръща внимание и на организираните групи по границата с гръмки имена като воински съюз или национално движение - с униформи, строева подготовка, команден щаб, оръжие и други респектиращи подробности.
Ми обърнато е внимание на организираните групи - отдавна ..

Правото на свободно сдружаване е защитено във важни международни актове като Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (1950 г.).
имаме го и ние, българите , в нашия основен закон ..

Чл. 44. (1) Гражданите могат свободно да се сдружават.
Ето в САЩ, как гражданите ползват същото това право на сдружаване, за да се организират в патрули ..
Eто за движението Минетмън :

... "Minutemen militia recruiting 3,500 volunteers to patrol US border ... The co-founder of an organization composed of armed Americans adamantly opposed to illegal immigration says he plans to recruit as many as 3,500 volunteers to participate in a massive border fortification next year. ..

Ето и други организации, които Гражданското общество е създало, ползвайки Основното човешко право- залегнало и в Конституцията - правото на сдружаване!
Натисни тук ... Arizona Border Recon ... , the teams and groups that Rogers confirmed were operating along the border include Operation Secure Our Border: Texas (formerly Operation Secure Our Border: Laredo Sector), the Central Valley Citizen’s Militia, the Independent Citizen’s Militia, Bolinas Border Patrol, Alpha Team, Bravo Team, Camp Geronimo, Whiskey Bravo, and the Oathkeepers.

'If you want to come into this country, do it the right way.'


Всъщност и в българската, и в американската Конституция правата на сдружаване са едни и същи и са по подобен начин начин записани . ...
Те са ОСНОВНИ именно за това - за да могат гражданите да имат всякакви сдружения и организирани гръмки групи , без да може никой тъп идиот да пита .. "ама защо не се обръща внимание"..

Разликата , между нашите патрули и Central Valley Citizen’s Militia, the Independent Citizen’s Militia, Bolinas Border Patrol, Alpha Team, Bravo Team, Camp Geronimo, Whiskey Bravo, and the Oathkeepers е, че американците СА И ВЪОРЪЖЕНИ .. тяхната конституция им го дава това право!

"Не питай какво ще направи страната ти за тебе, питай ти, какво да направиш за страната си"
Д.Кенеди
03 Април 2017 20:29
тъй като прокуратурата изобщо не се интересува от действията му.
След като безславно изгуби, на първа инстанция, а ред коментатори - юристи , определиха действията на Прокуратурата, като "крайно малоумни" тя май наистина е спряла въобще да се интересува от Динко и лиже рани ..

Много хубаво авторово попадение .. добре написана и правдива забележка

Иначе по казуса , цитирам :
Натисни тук
.. "Тезата,че в България не съществува понятие граждански арест не е вярна,а изказана от юристи ми се струва, че директно има някаква специфична цел . Чл.12А от НК е изрично уреден институт на задържане на престъпник от лица, които нямат правомощия за това...
... от съдилищата и практиката. И казаното за да не изглежда празни приказки:

(тука следва съдебна практика по чл. 12А

... "Защитникът на подс. М.Г. възразява, че клиентът му е бил субект на незаконен арест, както той така и подс. З.П. и спрямо същия има нанесени леки телесни повреди при тези незаконни действия. Въззивният съд се съгласява с факта, че подсъдимите П. и Г. са били арестувани на местопрестъплението от свидетелите Д. и М., но не приема че това е "незаконен" арест, както това се приема от първоинстанционния съд /л.259 от с.п./ допълнено с извода, че подсъдимите са били малтретирани при задържането им от неустановени лица.
Съгласно чл. 12а ал. 1 от НК гражданите са в правото си да задържат лица извършили престъпления, за да ги предадат на властта, като при това задържане може да им причиняват вреди, които не превишават необходимите мерки за задържане на лице. Безспорно се доказа по делото, че лицата П. и Г. са извършили престъпление и пострадалите или техните служители в лицето на свидетелите Д. и М. имат право да ги задържат до идването на полицията, както те са и направили. На двете лица не са причинени телесни повреди, който явно да надхвърлят нужното за осъществяването на този граждански арест. По делото липсват каквито и да е било писмени доказателства на М.Г. да са причинени някакви телесни повреди при задържането му.."


и още

.."Тъй както при арест осъществен от органите на полицията на задържаните лица се поставят белезници , така и при граждански арест задържаните лица могат да
бъдат вързани с подръчни средства , за да не избягат. Това е така, защото обикновено гражданите не носят в себе си белезници, а и не може да се изисква от обикновените граждани да задържат лицата по начин различен от този, по-който го правят органите на реда..."


Пак повтарям това Е СЪДЕБНА практика, по чл.12А ..

И на хубаво зададения от автора въпрос "а защо Прокуратурата мълчи" комай е ясен отговора - ми за да се не излага повече като кифладжийка .. хем ни пести и на нас, данъкоплатците обезщетения след като изсмуканите и от пръстите обвинения , паднат закономерно в съда.

Друго е хубаво да се пита - ми защо ВЪОБЩЕ Прокуратурата се намеси в тази сага? Била е на няколко ракии .. не е знаела съдебната практика, не е чела Конституцията .. или е изпълнявала нечие много силно внушение- да откаже българите да си патрулират границата , поне за няколко месеца ..
... и колкото афганистанеца влезнат - все файда!
03 Април 2017 21:11
Поредната лакърдия: - "Дайте, другари, да дадем!!!"

Смайващо е как дадени хора не разбират последствията във времето, ако се извършат определени действия. И как да отделят сеното от плявата.
03 Април 2017 21:32
Тази статия някак си ми звучи против здравия разум и анти-българска.
03 Април 2017 21:45
Eisblock 03 Апр 2017 21:11 Поредната лакърдия: - "Дайте, другари, да дадем!!!"
Смайващо е как дадени хора не разбират последствията във времето, ако се извършат определени действия. И как да отделят сеното от плявата.
И подкокоросват изстрадалата Прокуратура, наново да настъпва и настъпва , сиромашката - една и съща мотика ..



04 Април 2017 01:12
Въпросът е, че бездействието на специализираните органи само въодушевява динковци, пери, симеоновци и опълченци.


Аман от избирателен либерализъм!
А специализираните органи да не би да са се задействали срещу корумпираните високопоставени лица, които координират бизнеса с мигрантите, или срещу противоконституционната регистрация на ДОСТ?
Но явно дописникът тези пропуски не ги е забелязал...
04 Април 2017 09:01
Относно Валери Симеонов няма нужда да ни се съобщава недостигът във възпитанието му.Ние си го знаем. Въпреки това сме гласували за него и пак ще го направим ако се налага.Защото не е важно една котка дали е бяла или черна.Важното е да лови мишки.Относно въпросната туркиня много добре се знаят всички факти около нея.Не само че е гласувала в България но и преди това е гласувала и в Турция.И не само тя.Ако тези факти се знаят от уважаемият автор и не се казват значи имаме съмнения за манипулация.Относно Динковците и Перите и Воинските съюзи мисля че от тях вреда няма а от друга страна погледнато винаги е по добре когато в тази мътна обстановка около границата когато не се знае кой я пази и кой каналджийства там да има повече хора и граждански организации от които да се страхуват тези чиито интереси там не са точно законни.
04 Април 2017 10:22
Хулиган 04 Апр 2017 01:12 Въпросът е, че бездействието на специализираните органи само въодушевява динковци, пери, симеоновци и опълченци.

Аман от избирателен либерализъм!
А специализираните органи да не би да са се задействали срещу.. ...
Специлилизираните органи не бездействаха, а се опитаха да повдигат налудни обвинения .. ..
Както им бе обяснявано кротичко и бавно .. на специализираните .. динковци, пери, опълченци .. не са нарушили закона , даже напротив ..

Поведението на органите в съда и изграждането на обвинителната им теза, бе определяно и като "малоумно" ... закономерно специализираните органи загубиха ..

СЕГА вече е ред на един друг специализиран орган - Държавния бюджет .. който би трябвало, след кратък процес може би , да компенсира притесненията, разкарването, клеветенето , опитите за ограничаване на гражданските права и посегателствата срещу доброто име на динковци, пери, опълченци и т.н. извършено неизвестно по чие внушение .

Майната им на парите - печелят се!
Опасното е друго - как се дава широка трибуна на хора, като по-горния селкор-дописник , НАМЕКВАЩИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ И ГРАЖДАНСКИ права на индивида..

Разбира се - пътят е постлан с уж добри намерения ... не трябвало било да се въодушевяват опълченците перите - за това, комай е ДОПУСТИМО да се ограничат основни човешки права , вписани и в конституцията .. вкл. правото на сдружаване!
И законът - чл. 12А от НК .. трябва да се вие и гъне , от органите на властта ...

Странна позиция!
Днеска апелираме към силовите органи незаконно да ограничат български граждани в техните права, да не се спазва закона , за да не се били "въодушевявали" някакви си там групи ..

А утре?
Ако някой някъде реши, че привържениците на БСП .. или на Радан Кънев са прекалено "въодушевени" и че на жълтите павета "действа закона на джунглата" .. и реши, че ще е добре специализираните органи, час по час да привикват Радан, да не му дават да създава и да участва в сдружения и организации , да го арестуват, задържат и мъкнат по съдилища..

Та дописката и съдържанието и - си имат име - обикновен тоталитаризъм !
04 Април 2017 11:40
Хе,хе! По границите действал законът на джунглата. А вътре в територията властва един ред и законност, та дрънка, така ли?
04 Април 2017 12:08
tatyana1 04 Апр 2017 11:40
Хе,хе! По границите действал законът на джунглата.
Eто мнения, вече е имало дискусия ..:
"Не е общественоопасно деянието, което, макар и формално да осъществява признаците на предвиден в закона състав на престъпление, е извършено за задържане на престъпник при условие, че не е било възможно да се задържи престъпника по друг начин.... ... ." Това пък е казано в Решение 15 от 17.III.1995 г. по н.д. 481/94 г., по което съдия докладчик е бил г-н Никола Филчев, който по-късно изкара и един седемгодишен мандат като главен прокурор.
.......
Според съда задържането на престъпник, въпреки сходството с неизбежната отбрана, съставлява самостоятелно обстоятелство, изключващо обществената опасност на деянието.
Чак през 1997 г., покрай промените в неизбежната отбрана, парламентът добави в НК и специален текст – чл.12а, с който изрично изключи наказателната отговорност за вреди, причинени при задържането на престъпник, за да бъде предаден той на органите на властта.
С този текст много се злоупотребява, тъй като се твърди, че той всъщност бил за оневиняване на полицейското насилие при арест на заподозрени за престъпления, но това далеч не е така.
Всъщност внимателният прочит на чл.12 а от НК сочи, че той изобщо не е приложим за полицейски арест, тъй като целта на задържането е посочена конкретно – нарушителят да бъде предаден на органите на властта. ...




П.П
За съжаление, освен решение 15 от 17.III.1995 г. по н.д. 481/94 г не намерих друго , за да дам линк на "специализираните органи" и да знаят те, каква е съдебната практика в България по повод "задържане и предаване на органите на реда " ... и да се не излагат, завалиите ...
Ако някой има линкове със съдебни решения - да дава ..

Все пак - да обобщя - трябва ли, на границата, в съдебните зали, из интелектуалните форуми , по страниците на изданията в статиите на селкорите-дописници и из нпо-клубовете да действа закона на джунглата .. трябва ли, да има призиви за правен нихилизъм и хаос - не, не трябва!

Трябва да действа законовата норма ..
А тя е - поне от това което съм намерил ..
- не е незаконно и обществено опасно , задържането на нарушител и предаването му на властите ..
- дори и причинявайки му, телесни повреди
- тъй както органите задържат хора с белезници , и гражданите могат да обездвижват задържаните с подръчни средства - те белезници в тях нямат !
- гражданите са свободни да правят сдружения .. това е основно човешко право..

Та така !

04 Април 2017 15:50
гьонсурат
04 Април 2017 16:34
Пореден елементарен материал, пробващ демагогски да сплете в едно престъпниците, нарушаващи границата, престъпниците, помагащи им за това и българите, опитващи се да спрат варварското нашествие...
Аудиторията не е добре избрана...
-----------------
Сайтът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД