:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как България да се качи на икономическата магистрала

Ако "произвеждаме" с 200 000 инженери или ИТ специалисти повече, износът ни може да се увеличи с най-малко 9 млрд. лева
Юлиян Савчев
Лъчезар Богданов
През следващите месеци ще разберем дали икономическият растеж е приоритет на новото управление. То трябва да започне бързо реформи, които са предпоставка за ускорено развитие и просперитет. Нека сме наясно, че дори ако запазим примерно растежа от 2016-а - вероятно най-добрата за българската икономика след кризата, доближаването до средното ниво на доход за ЕС ще отнеме 48 години, или две поколения.

В отворения световен пазар за малка икономика като българската възможностите са на практика неограничени. За да се възползваме от тях обаче,



не е достатъчно да сме в "златната среда" -



по данъчна тежест, регулаторни бариери за бизнеса, качество на инфраструктурата, бързина на съда и така нататък. Трябва да сме сред най-добрите. Какво би могло да направи новото правителство?

България е в групата страни, за които Европейската комисия отчита прекомерни макроикономически дисбаланси. Попаднахме там заради фалита на КТБ, сега обаче трябва да демонстрираме решимост за изпълнение на препоръките. 2016 г. завърши с бюджетен излишък, а държавният дълг ни е сред най-ниските в ЕС. Време е относително добрата бюджетна дисциплина през последните години да получи някаква репутационна отплата - защото сега България незаслужено е в една група с полуфалирали страни с високи данъци и още по-големи държавни разходи. Излизането от тази група ще е потенциал за увеличаване на кредитния рейтинг, а това е силен фактор за разширяване на кръга потенциални чужди инвеститори в България.

За активизиране на политиката за привличане на инвестиции



са нужни поне две бързи стъпки



Първата е политическа - досегашният модел с агенция за инвестиции към министъра на икономиката очевидно не е ефективен. От една страна, собствените ресурси на агенцията са минимални, като тя разчита почти изцяло на възлагане на услуги по европейски проекти, а не на вътрешен експертен капацитет. От друга, потенциалните инвеститори искат да разговарят с някого с реална власт, с пряк контакт до премиера - което като че ли предполага да имаме министър на инвестициите. Ефектът от привличане на повече инвестиции може да е наистина огромен, и то в рамките на месеци и години след реализирането им. Ако например и останалите сектори на преработващата промишленост се развият подобно на производството на автомобили, машини и електрически съоръжения, може да имаме (поне) 15 млрд. лева по-висок износ всяка година.

По отношение на подобряване на бизнес средата - разглеждана най-вече като предвидимост и ефективност на дейността на публичния сектор при взаимоотношенията с бизнес и граждани - може бързо да се довършат започнати и мислени от години реформи. Вече има добри примери с въвеждане на различни информационни системи и свързване на е-регистри и бази данни, които спестяват време, пари и усилия на всички засегнати. Трябва да се ускори въвеждането на електронната идентификация на българските граждани, което ще позволи масово използване на електронни услуги и ще повиши ефективността на публичните услуги.

При данъците, осигуровките и таксите също има мегдан за промени. Ако политиката е насочена към благоприятна среда за инвестиции, предприемачество и труд, преките данъци трябва да се намаляват. Още повече че вероятно в следващите години ще се наложи да повишаваме акцизите. От преките данъци



най-много тежат осигуровките



(които теоретиците още не приемат за данък). В години на растеж на икономиката и заетостта такова намаление е възможно и няма да постави в риск бюджета. Затова е възможно още през 2018 г. осигуровките да паднат. За таксите са важни две реформи - при таксата за битови отпадъци и въвеждането на тол системата за ползването на пътна инфраструктура.

Като стана дума за инфраструктура, не е зле държавата да намери кой да я управлява по-ефективно, или поне да се поучи от успешните модели на частния сектор. Концесионирането на летища и реформи в жп транспорта са като че ли видимите големи действия. По-невидими остават например индустриалните зони. За тях правителството може да приложи добри практики от съществуващи частни проекти, доказали ефективни механизми за привличане на инвеститори. В по-общ план държавата е собственик на огромно количество активи - земя, пощенски станции, релси, пристанища, университети, научни институти. Вместо да стоят като запазени територии за трудоустрояване на наши хора, отклоняване на бюджетни средства и т.н., тези активи могат да бъдат "освободени" по начин, който да добавя стойност и да насърчи нови инвестиции. Не може да се прави наука, ако над 90% от финансирането отива за заплати. Не на последно място, много бързо трябва да се извърви пътя към либерализиран регионален енергиен пазар - както на електроенергия, така и на газ. Това ще даде предвидимост на бизнес и домакинства и ще е гарант за предотвратяване на рекет от монополистите.

Наслушахме се през последната година на



заклинания от типа на "свършиха хората"



Сега стратегиите на оцеляването са или да си "крадем" служителите, или "внос" на работна ръка. Истинските решения са отново реформи - в трудовото законодателство, в социалната политика, в използването на еврофондовете. Ако имаме гъвкав пазар на труда като в Холандия или Дания, дори в рамките на нашата демография, може да разчитаме на допълнителни 500 - 600 хиляди работещи хора. Това означава създаване на условия, позволяващи и насърчаващи различни форми на заетост на ученици, студенти, хора с увреждания, майки с малки деца, хора над 60 години, хора с по-ниска грамотност. В по-смел вариант може да се прекрати финансирането от държавния бюджет на активни мерки за заетост в обществения сектор - потенциалът за растеж и производителност едва ли ще се отключи с хиляди метачи на улици или полагащи плочки по тротоарите, като че ли сме в ХIХ век.

Само по-доброто образование може да увеличи дългосрочно индивидуалната производителност на всеки бъдещ работник. А в тази сфера вече има начертана реформа - става въпрос за промените в модела за финансиране на висшето образование, които да стимулират насочване на ресурс към най-успешните университети във всяко професионално направление. Достатъчно е стъпките да се ускорят и само след няколко години ще се промени профилът на завършващите. За училищното образование също е нужна промяна - и не става дума просто да се дават повече пари. Допълнителното финансиране трябва да преследва конкретни цели, свързани с качеството. В България



900 хиляди души между 20 и 64 години са без средно образование



Над 2/3 от тях са изключени от пазара на труда и обречени на бедност. Според международното изследване PISA, практически неграмотните сред 15-годишните са над 41%. Ако системата ни дава резултати като в Сингапур, Финландия или Естония, ще има 4 пъти по-малко деца, непригодни за пазара на труда в ХХI век. Делът на децата с добри постижения по математика у нас е двойно по-нисък от средния за развитите страни. Ако догоним най-успешните държави, потенциалните инженери или ИТ специалисти ще са с 200 хиляди повече. Само за софтуерната и аутсорсинг индустрията това е потенциал за увеличение на износа на услуги четирикратно, или с над 9 милиарда лева.

Със сигурност има много реформи, които могат да се направят. Важно е обаче да да се стартира бързо и смело, без компромиси и извинения. И без търсене на някакви консенсуси сред партньори, синдикати, гилдии и прочие - много добре знаем как свършва всичко това. Без смели реформи, насочени към бърз икономически растеж, България ще остане на опашката в ЕС - и ще спорим дали изпреварваме Румъния, Сърбия или Гърция.



-----------------------------

ДА ИСКАШ И ДА МОЖЕШ

Политиците ни трябва да осмислят колко голям е светът и колко малка е България. Световната икономика през 2016 г. е създала и потребила стоки и услуги на стойност 75 трилиона долара (75 и дванадесет нули след това). Помнете това число всеки път, когато някой представител на бизнеса се оплаква, че нямало достатъчно търсене за неговата продукция. България е член на общия европейски пазар - зона за свободно движение на капитали, стоки и услуги. Това е пазар на богати (поне по-богати от нас) 510 милиона потребители. Към момента износът на стоки и услуги от България заема едва 0.5% от търговията в рамките на общия европейски пазар и едва 0.15% от световната търговия. Ако гледаме на отвореността към света като шанс, за българската икономика има практически неограничен потенциал за растеж. Обратно, ако правителствените политики разчитат на растеж през вътрешния пазар, най-вероятно ще затънат в блатото на разправиите между местни претенденти олигарси, всеки с желание да "загради" свое парче от бизнес територията.

За да се възползваш от възможностите, трябва да създаваш условия, които да привличат, задържат и развиват факторите за производство. Най-общо казано, това са инвестициите в капитал, технологии и "хора". Всяко увеличение на производството изисква нови машини, оборудване, технологии. От своя страна, за да заемаш по-голям пазарен дял, трябва да си по-добър от другите, които предлагат подобни стоки и услуги. Което изисква иновации, инвестиции в нови технологии, нови машини и т.н. В бедна страна вътрешните спестявания са малко. Затова е наивно да се разчита, че може да има високи инвестиции за дълъг период без привличане на капитал от чужбина. Няма как да има успешна стратегия за растеж, без в нея централно място да има привлекателност на бизнес средата за външен капитал.

И накрая, най-важното - качеството на човешкия капитал е най-важният фактор за устойчив дълготраен растеж. И отново връзка с реалността - в страната няма милиони безработни, които само да чакат някой да им предложи каква да е работа, нито сме с висока раждаемост и много млади хора. Очевидно в следващите десетилетия "хората" ще са "малко". Ако са малко, шансът да могат да произвеждат повече стойност е да бъдат активни, мотивирани да правят бизнес тук и да са по-добре образовани.

 Къде сме ние?
 ...
 Износът на стоки и услуги от България заема едва 0.5% от търговията в рамките на ЕС и едва 0.15% от световната търговия. Ако гледаме на отвореността към света като на шанс, за икономиката ни има практически неограничен потенциал за растеж.
46
6635
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
09 Април 2017 18:59
Един приятел казва, че всички учебници и ръководства по секс се пишат от импотенти...
------------------
Сайтът на Генек
09 Април 2017 19:05
Лесно. С нормални хора начело. С мутри няма как да стане.
09 Април 2017 19:25
ами направетр го тоз младеж министър на икономиката и да покаже възможностите на необятния световен пазар. Но най- прав в случая е Генек
09 Април 2017 19:26
Т.е. още от същото.

Защо пък не погледнем кога сме имали най-висок икономически ръст и да правим като тогава?
09 Април 2017 19:35
Лъчо Богданов
Не разбирам упорството на някои левеещи читатели да отричат очевидни истини.

Ако не ви харесва, що не посетите други медии, които сервират статии по вашия вкус?!?!
09 Април 2017 19:45
Колко дявола може да се качат на върха една игла ? Има ли живот след смъртта ? Има ли по-хубаво перпетуум мобиле от българското ? Как най-добре и сигурно да се самоубием ? ... И други животрептящи беседи. Очаквайте в следващия брой !
09 Април 2017 19:49
Кога... та кога... Когато Бочко я построи таа пуста магистрала
09 Април 2017 20:25
Ако системата ни дава резултати като в Сингапур, Финландия или Естония, ще има 4 пъти по-малко деца, непригодни за пазара на труда в ХХI век.


Тук авторът доста се е поувлякъл - абсолютно невъзможно е българската образователна система да постигне ефективността на споменатите страни.

Специално Сингапур е в челото на всички възможни положителни класации по какъвто и да показател да вземете, докато България обикновено е някъде далеч назад - между 60-120-то място.
09 Април 2017 20:46
Не разбирам упорството на някои левеещи читатели да отричат очевидни истини.

Тоя ентусиазъм го изживяхме на младини. И тогава имаше очевидни истини. Сега са други. Ностителите им са горе-долу едни и същи.
Ако не ви харесва, що не посетите други медии, които сервират статии по вашия вкус?!?!

Ако не ти харесват читателите тука, защо не посетиш други медии, които сервират на читатели по твой вкус?
09 Април 2017 20:48
Защо пък не погледнем кога сме имали най-висок икономически ръст и да правим като тогава?

Кога?
09 Април 2017 21:10
машини ще внесеме
заводи ще внесеме
ама нямаме техници и инженери
и тях ще внесеме за да ги направим няма време
09 Април 2017 21:15
не може при 40% избирателна активност парламента да се пълни 100%
с такава математика инженер не се става
09 Април 2017 21:21
То трябва да започне бързо реформи, които са предпоставка за ускорено развитие и просперитет.

Кой това? Правителство на ГЕРБ? Ами те ако го можеха да са го направили през последните 7 години откакто Тиквоний е на власт.
09 Април 2017 21:22
Иначе препоръките в статията са чудесни. Дано все пак някой от новото правителство ги прочете (и да ги разбере, де).
09 Април 2017 21:23
Ако "произвеждаме" с 200 000 инженери или ИТ специалисти повече, износът ни може да се увеличи с най-малко 9 млрд. лева


09 Април 2017 21:41
Автора не отчита ,че начело на България ще е бандюгата ББ !
09 Април 2017 22:05
Сингапур е станал Сингапур защото за едно плюене на улицата глобата е 300 долара. А тука сме сред победилата западна демокрация.
Всъщност при сегашните разлики в стандарта масовата емиграция на можещи българи не може да бъде спряна. Въпросът е може ли да приложим умна политика поне да я намалим. Иначе загиваме и ставаме територия. Според някои вече сме станали, но аз лично си мисля - още имаме шанс.
09 Април 2017 22:40
Само преди седмица до метрото автора изглеждаше като парцал, до онуй което му сервира в къщи. Едва ли и казва горните истини, когото иска ново чанта. Нещо, което обсъждаха тогава. Само неосъзнатата глупост е порок.
09 Април 2017 22:42
Кога?

'60 - '75-та. След това лекуваме с още повече от същото, а е било време за промени.
09 Април 2017 22:47
Видяхте ли колко е лесно? Достатъчно е на всички държавни постове да се назначат едни добри и честни хора, които веднага да започнат да изпълняват тази програма. Те, разбира се, ще живеят само от заплатата си и ще въвеждат електронни технологии, които постепенно ще ги правят излишни. Прокуратурата също ще стане излишна, а така ще станат излишни и разните смешни кръжоци на разните радановци и христовци.
09 Април 2017 23:04
Ако "произвеждаме" с 200 000 инженери или ИТ специалисти повече, износът ни може да се увеличи с най-малко 9 млрд. лева
Шоколадова торта с лайна няма как да стане, муци! Откъде да ти ги произведем!
10 Април 2017 00:00
Отдавна прескачах без да чета творенията на разни соросоидни фондации. Този път реших, подлъган от заглавието, да прочета статията. Естествено не я дочетох, защото е пълна с познатите глупости и клишета, не само без връзка с реалността, но и с разума.

Прочетох, обаче, че трябвало министър на инвестициите. И що ? Нали държавата е нещо лошо и не трябва да се меси на бизнеса ? Нали трябва да има свобода на частната инициатива и конкуренция ? Кво ще си говори един инвеститор с един министър ? Ще го подкупва и ще иска специални привилегии разрушаващи средата на свободна конкуренция ?

България е член на ЕС с хармонизирано законодателство. Който иска да инвестира - да инвестира и да не търси привилегии. Дори привилегиите на големите инвеститори трябва да отпаднат, като нарушаващи конкуренцията.

А относно догонването на заплатите в България, то най-много след 10 години това ще е факт. Просто щото всички работоспособни ще са се изнесли към западна Европа и ще ги получават.
10 Април 2017 00:02
А и Сорос е много хуманен и чисто социален човек. Никой бизнесмен, който очаква някаква възвращаемост не би плащал за статии, като горната.
10 Април 2017 00:38
Също така е много лесно български отбор да спечели Шампионската лига. Как ли? Ами просто трябва да бие всички. За целта трябва само да играе стегнато и подредено в защита, а напред бързо и комбинативно, за да се откриват възможности за нападателите, които пък трябва да показват висока ефективност и умение пред гола. Да се чуди човек защо не го правят.
10 Април 2017 06:14
Как да се качи на магистралата? Като първо се премахнат от играта икономисти като този. Които са научили няколко изречения от една песен и де факто не правят нищо полезно. Къде тук са макроикономиката, световните пазари, стратегията, обучението на бизнеса, финансирането????????? Да намалим данъците и таксите и административните пречки. И това е достатъчно?! За да получим какво? Или ще получим хаос, на всяка крачка дребен бизнес, който фалира, защото няма пазар и капацитет? Да си оправим трудовото законодателство? Как? Сега доста от "инвеститорите" не плащат редовно заплатите, а някои изчезват като оставят работниците и служителите си със вземания за хиляди левове и неплатени осигуровки. Може ли още? Сигурно може! За какво са й на тази държава данъци? Какви инвеститори всъщност търсим? Мошеници? Или такива, които ще създават производство и трайни, добре платени работни места и ще внасят нещо в бюджета? Реформите, които са предложени, не са ли в полза на първите? Другата идея е: Да разпродадем всичко. Идеална е. 26 години все това правим. И какви са резултатите? Хаос, злоупотреби, вдигане на цените до небесата и работещи бедни. Но има и друг резултат: приватизаторите си напълниха джобовете и си осигуриха бъдещето. А посредниците като Богданов си правят печалбите. Какво ги интересува тези какво става с разпродаденото? После образованието.... В държава, в която има бол университети и българчетата учат в чужбина? Образовани хора има, работни места няма! Едва 60% от трудоспособното население има работа и не се наемат хора над 40-50 години с образование и опит. Защо трябва да търсим работни места за тези над 60 години и за инвалидите? Ами прозрачно е: да не се плащат пенсии. Не че ще им намерим. Но пък ще спестим от бюджета, в който ще влизат по-малко данъци и осигуровки.
10 Април 2017 06:57
"Също така е много лесно български отбор да спечели Шампионската лига. Как ли? Ами просто трябва да бие всички. За целта трябва само да играе стегнато и подредено в защита, а напред бързо и комбинативно, за да се откриват възможности за нападателите, които пък трябва да показват висока ефективност и умение пред гола. "

Няма нужда от толкова сложни системи.
Просто трябва във всеки мач да вкарва поне един гол повече от противника.
10 Април 2017 07:43
Жалко, че не сме Унгария, за да бъдат забранени със закон всички "следствия" на Сорос и в България.
10 Април 2017 08:52
Отдавна прескачах без да чета творенията на разни соросоидни фондации. Този път реших, подлъган от заглавието, да прочета статията. Естествено не я дочетох, защото е пълна с познатите глупости и клишета, не само без връзка с реалността, но и с разума. Прочетох, обаче, че трябвало министър на инвестициите. И що ? Нали държавата е нещо лошо и не трябва да се меси на бизнеса ? Нали трябва да има свобода на частната инициатива и конкуренция ? Кво ще си говори един инвеститор с един министър ? Ще го подкупва и ще иска специални привилегии разрушаващи средата на свободна конкуренция ?България е член на ЕС с хармонизирано законодателство. Който иска да инвестира - да инвестира и да не търси привилегии. Дори привилегиите на големите инвеститори
Те искат май да направят по тоя начин нещо друго. Държавата, да работи (не за народа и за хората) - а за техните интереси. Каквото и да става, каквито и закони да се приемат - всичко да е така обмислено и завъртяно, че те да печелят. За сметка на държавата и на хората. Което се и прави вече 30 години.
10 Април 2017 09:48
Резюме: значи в бг има бюджетен и инвестиционен излишък, който трябва да предоставим на чуждите инвеститори чрез министъра на инвестициите. За промишлена политика стратегии и пр тезите са :. Бла бла бла.Околонаучните проппгандатори в действие.
10 Април 2017 09:52
Абе ние отдавна сме качени на магистралата...но с малко по различни функции в международното и магистрално разпределение на труда. Как да го кажа по- евфемистично...на нас ни оставиха ролята на магистрални труженички, а може и труженици, че в гейропа хора и вкусове всякакви, пък и да не бива да дискриминираме. Аз няма тук да си размахвам университетските дипломи, само поради западничеството на определени другари и фондации да кажа, че повечето - и по новите - са западни. И най отговорно и професионално си позволявам да кажа, че писаното е хм... с по - такъв термин... интелектуално неадекватно , умствено недостатъчно, икономически несъстоятелно, социално абсурдно. Мога да развия това по точки, но да критикуваш детайлно такъв текст е все едно да риташ паднал човек.

10 Април 2017 10:07
на този младeж идва ли му на акъла чe да станeш инвeнeр трябва да си 6 плюс по матeматика И физика от гимазията. ами тe стават колкото са. потeнциалът e изчeрпан напълно
10 Април 2017 10:23
Ако "произвеждаме" с 200 000 инженери или ИТ специалисти повече, износът ни може да се увеличи с най-малко 9 млрд. лева
ако баба ми бeшe мъжка щях да й викам дядо
10 Април 2017 10:35
Ако нивото на консултациите и анализите, чрез които предполагаемо се изхранва 'индъстри уоч' ООД, е като на тази статия, тия отдавна да са умрели от глад.
10 Април 2017 10:43
Винаги се чудя защо тези цял куп блестящи и компетентни икономисти, не завъртят някакъв (по възможност голям) бизнес за да покажат как се прави, ами само акъл дават? А пък за 200-та хиляди инджинери и ИТ специалисти, направо нямам думи. От всяко дърво може да става "меринджей", психолог, чалга певица или третокласен юрист, ама инжинер или ИТ специалист?
10 Април 2017 10:51
А пък за 200-та хиляди инджинери и ИТ специалисти, направо нямам думи. От всяко дърво може да става "меринджей", психолог, чалга певица или третокласен юрист, ама инжинер или ИТ специалист?


Пропуснала си цяла плеяда "лози", джурналисти и икономисти.
10 Април 2017 11:01
Преди да дойдот тук едни инвеститори, да си отговорим първо на въпроса "Какво имаме ний, в България, което другите държави по света го нямат?" или казано другояче каква нашенска стока може да произведе интерес на световния пазар. В допълнение можем ли да произведем с по-ниска себестойност, но при запазване на качеството, стока, която се търси на пазарите в момента.
10 Април 2017 11:11
"Какво имаме ний, в България, което другите държави по света го нямат?" или казано другояче каква нашенска стока може да произведе интерес на световния пазар. В допълнение можем ли да произведем с по-ниска себестойност, но при запазване на качеството, стока, която се търси на пазарите в момента.

соросоиден неолиберализъм, пуснал дълбоки корени в колония?
Изнасяме опит. Щом тук може, като пилотен проект, значи и другаде може масово.
10 Април 2017 11:44
Факт е че след 1989 г. инженерството стана зле платена и оттам - непрестижна професия (не че преди това беше добре платена).
Това вече не е така, но ще минат поне още няколко години преди България да достигне нормалния си капацитет на производство на инженери. На програмисти отдавна го е достигнала. Тия двеста хиляди обаче...
10 Април 2017 12:36
ДА ВИ НАПОМНЯ: държава, с територията на България -Южна Корея - има общ БВП по-голям от БВП на Многоресурсната Велика Путлерова Русия
10 Април 2017 14:11
Ако баба беше мъжка?!
9 млрд., разделени на 200 хил. са 45 хил. лв. експорт на зает специалист. Дори да допуснем, че разходите за труд имат дял от 50%, то не виждам кои специалисти ще дойдат да работят в България за 22 500 лв. годишно, при условие, че в една развита страна те ще реализират този доход за два до три месеца.

10 Април 2017 14:40
Преди да дойдот тук едни инвеститори, да си отговорим първо на въпроса "Какво имаме ний, в България, което другите държави по света го нямат?" или казано другояче каква нашенска стока може да произведе интерес на световния пазар. В допълнение можем ли да произведем с по-ниска себестойност, но при запазване на качеството, стока, която се търси на пазарите в момента.

Веднага отговарям:
Марихуана.
Имаме запустяли селски дворове и пенсионери с малки пенсии.
И няма да има нужда да я изнасяме, те сами ще идват да си я консумират на място.
10 Април 2017 15:06
Как България да се качи на икономическата магистрала

първа стъпка - да изгони бсп(к) завинаги от власт.
после лесно
10 Април 2017 16:54

Веднага отговарям:
Марихуана.
Имаме запустяли селски дворове и пенсионери с малки пенсии.
И няма да има нужда да я изнасяме, те сами ще идват да си я консумират на място.


Лошо няма. Само че политиците, пардон - мутрите, дето държат пазара на наркотици в БГ, няма да са много съгласни. Затова и не се прави.
10 Април 2017 17:06
Kanavaro 10 Април 2017 07:43
Жалко, че не сме Унгария, за да бъдат забранени със закон всички "следствия" на Сорос и в България.



Само дето освен блокирането на тези "следствия", да бъдеш Унгария си има и други "предимства". Едно от тях е да бъдеш най-неразвиващата се централно и източноевропейска икономика за последните 17-20 години. Благодарение на великия чичко Орбан, който управлява страната през повечето това време.... Хубаво е, като се хвали някоя страна, да се цитират и реални резултати. Или ей сега като затвори всички следствия на Сорос в Унгария, страната ще се измъкне от икономическия застой, в която се намира? Па може.
10 Април 2017 18:41
tantus 10 Апр 2017 17:06
Или ей сега като затвори всички следствия на Сорос в Унгария, страната ще се измъкне от икономическия застой, в която се намира? Па може.
.. те са отмъстителни .. !
Хвърлиш ли им ръкавицата - опиташ ли се да ги отстраниш от управлението и от паразитирането им .. те се емват да ти съсипват държавата!
Пропагандно(повечето масмедии са техни и те формират общественото мнение ) ,икономически ,дестабилизират те политически (правят ти майдан ) ... ... може и във война да те вкарат !
Да видим, какво са му намислили на Орбан ..
tantus 10 Апр 2017 17:06
10 Април 2017 23:41
ДА ВИ НАПОМНЯ: държава, с територията на България -Южна Корея - има общ БВП по-голям от БВП на Многоресурсната Велика Путлерова Русия

...освен това населението на Южна Корея мина 50 милиона души. Отделно че Южна Корея е един от световните технологични гиганти.
За нас е твърде рано да се мерим с южнокорейците. Засега е достатъчно и дори децата да виждат че инженерните специалности обещават интересна и добре платена кариера - както у нас, така и по цял свят. С времето нещата ще си дойдат на мястото.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД