:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 246
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Капитал за посев

През Страстната седмица на тази година ще се пише, казват, програмата за управление на новия български кабинет. В нея идеите за разходване на пари от държавната хазна са обилни, доста конкретни и далеч по-амбициозни, отколкото страната може да си позволи. А плановете и мерките за подхранване на дойната крава на бюджета - българския бизнес, са постни, не блести оригиналност. Акцентът пак е върху европейските пари, а в собствената си насърчителна политика нашата държава се отсрамва за Бог да прости, с обещания за повече кредити за "малкия и средния бизнес" от Банката за развитие. У нас от години е болезнено осезаема



липсата на рисков капитал,



който да подпомага на старта новосъздаващи се обещаващи фирми и разширяването на въпросния малък бизнес. Тъкмо сега е моментът да се предвидят поне първи стъпки на една нова система за подпомагане на бъдещи бизнес начинания. Без рисков капитал повечето от тях ще останат несбъднати мечти и неизпълними проекти. Нашата финансова система има тежка неприязън към риска. За да вземеш кредит, първо трябва да докажеш, че кредит изобщо не ти е нужен, така си цъфнал и вързал печалби и приходи. После трябва да (пре)обезпечиш взетите назаем пари. Единственото изключение са т.нар. бързи кредити, но въпреки взривното им разпространение през последните пет години там иде реч за свръхмалки суми, отпуснати при много високи лихви - колкото да се плати извънреден разход или да се скърпят семейните сметки от заплата до заплата. Няма как с такива заеми да почнеш нещо ново и несигурно. С всички закони и наредби на регулаторите БНБ и КФН държавата преследва рисковите заеми, даже за известно време необезпеченият кредит бе инкриминиран като престъпна дейност. От 1997 г. не дават да се продума, че рисковото финансиране (risk financing, venture financing) е много важна част от легитимния финансов бизнес по света. Прочути и прехвалени, дори



европейските програми са враждебни



към стартиращия бизнес. Принципът на еврофинансиране е "рамбурсен", възстановяващ. Сиреч, за да получиш пари от която и да е европрограма (финансирана с наши собствени пари, минали през бюджета на Европа и върнати обратно у дома), трябва да завършиш одобрения проект със собствени сили, да проверят чиновниците, да те поорежат, чак след това и несигурно точно кога ще ти върнат част от вложените пари. Всичките тези програми, впрочем безспорно нужни и с голям принос към първоначалното натрупване на капитал в България, дават подарък за вече натрупан капитал - чужд и местен, който се влага в подкрепяните проекти. Нищожни суми от евросредствата, колкото да има да се спомене, бяха отделени уж за стартиращия бизнес (пр. т.нар. инкубатори), а всъщност си бяха част от прочутите "грантове" (подаръци) за правилните консултанти, избрани да "инкубират" правилни бизнес проекти. Погледнете какво е останало от изкуствено заченатите фирми хомункулуси; ако намерите някоя, ще е случайно оживяла, колкото да потвърди правилото. Самата държава като ужилена бяга от риска,



еврокредитите се отдават на концесия,



като се захранват с ресурс партниращите банки. Няма лошо, напротив - много по-добре е държавата да ползва търговски банки и специализирани финансови институции да дистрибутират и обслужват парите от бюджетни източници, отколкото да гради тромава и скъпа администрация за същата работа. Проблемът е, че държавата прехвърля върху банките не само работата, но и риска - иска банките партньори да гарантират връщането на еврокредитите, т.е. налага им и при финансирането с публични средства да прилагат собствените си, тежи правила за свръхобезпечено кредитиране. С други думи налага фактическа забрана да финансират хомункулуси и незаченати фирми. Същата е работата с всички гаранционни фондове и фондове на фондовете, с които държавата отбива номера и имитира насърчаване на бизнеса в България. Принципът е гаранции и застраховки да се издават само така, че държавата риск да не носи. Затова със съвсем малки и пренебрежими като сума изключения



източник на стартов капитал са спестяванията



от пословично ниските ни семейни доходи. Ако "Епъл" или "Гугъл" бяха измислени у нас, нямаше да имат никакъв шанс. Тук капитал за посев липсва. Бог само знае колко гениални идеи са посърнали, зарязани или избягали в чужбина, като не са намерили минимално (но много рисково) стартово финансиране, докато покълнат и станат годни да привлекат капитал от финансовите пазари и банките. Тъкмо това трябва да се промени. От хазната трябва



да отделяме поне стотина милиона годишно



за класически посевен капитал (не е метафора, seed capital е термин) за помощ на стартиращи фирми и проекти и за подкрепа на български фирми, които излизат зад граница, за да разширяват бизнеса си в чужбина (там никой няма да им даде кредит години наред, докато не заработят и преминат над предела на стабилна рентабилност - дори и да имат обезпечения). И сега се дават бюджетни средства за финансиране на проекти с неясна, съмнителна или нулева възвръщаемост. Това е единственият начин за финансиране на науката. И в бизнеса има рискове, които само обществото чрез държавата може да поеме. Да допуснем, че половината от парите, похарчени за посевен капитал, ще бъдат загубени или дори откраднати. (И при посевите на нивата не от всяко зрънце никне клас, част от хвърления посев кълват гаргите.) Но от останалата половина от посетия капитал, че и повече, ако сетбата е разумна, ще израстат здрави и читави фирми, които ще дават доходи, далеч надхвърлящи поетите загуби, ще плащат данъци години наред. А как се сее капитал, може лесно да се научи и да се ползват чужди модели с доказана отдавна ефективност. Сега е моментът да се мисли и сее.

11
5020
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Април 2017 21:58
А как се сее капитал, може лесно да се научи и да се ползват чужди модели с доказана отдавна ефективност. Сега е моментът да се мисли и сее.

Toва го могат само нормалните бизнесмени.
За булгаристанските е съмнително.
10 Април 2017 08:05
Емил Хърсев

Дали има кой да ви чуе?
10 Април 2017 08:55
И къде са точно тия български "рискови" проекти, които търсят капитал, за да стартират?
Нещо линк към сайтче където да прочетем и ако ни хареса да сложим някой лев.
Има много лаладжийство и фантасмагории. Идеи родени на маса (няма лошо) за откриване на велосипеда, без грам сметка. Нито са наясно колко точно пари им трябват, кой ще им купува продукта и как мислят да си избият инвестицията.
И при Епъл и при Гугъл от момента НУЛА в екипа е имало счетоводител, човек който да мисли и действа отговорно с капитала.
У нас мераклиите за стартъпи под капитал разбират - кинти да ходим на Банско и да се напушим, да приличаме на Стив Джобс.
10 Април 2017 09:53
Абе точно държавата да сее рисков капитал изобщо не ми се струва добра идея. Той "нерисковият" (уж) потъва като вода в пустинен пясък, т.е. без да остави следа, пък какво остава ако "по проект" е предвиден да изчезва.

А и на търговските банки май не им е много-много работа да се занимават с "бизнес ангелствуване". Дори и в щатите си имат отделни фондове за рисков капитал ("venture capital funds", както би казал автора). Лошо няма такъв фонд да е собственост на банка, ама да не го захранва със спестяванията без съгласието на спестителите, че като се обърне колата пак ще викат държавата да помага.

Така че в тази връзка може би трябва да се иска от държавата да изгради зоконова рамка за фондове за рисков капитал, ако все още няма такава, и след това "Сей, инвеститоро, сей!".
10 Април 2017 12:18
Рисковото финансиране у нас никога няма да се случи, докато съществува напълно безрисково финансиране на тъпи, прости и печеливши дейности като строителство да речем. А тия дейности са печеливши с такива големи маржове заради особеностите на националната корупция.

Няма капитали които да скокнат в рисковото при положение че има не-рисково с големи печалби.

Наливането на държавни и ЕС пари в и около технологичните фирми ги прави зависими от тези пари.
10 Април 2017 14:19
авторът на това материалче Греши (и май това не му е за пръв път...) в Бг поне от няколко години има формално такива фондове - но г-н Хърсев, изглежда прекалено фокусиран върху собствената си камбанарийка , е пропуснал този влак и сега с последни усилия се опитва да му се метне отгоре. в бг има поне 3 такива фонда, те работят, рискуват. Сега колко са успешни тези инвестиции е друг въпрос, но както казват съвсем правилно горните 2 коментатора, не е за държавата да рикува парите на данъкоплатеца (особено ако Хърсев се оптва и там да се намъкне)
10 Април 2017 17:04
Шако 10 Април 2017 08:55
И къде са точно тия български "рискови" проекти, които търсят капитал, за да стартират?
Нещо линк към сайтче където да прочетем и ако ни хареса да сложим някой лев.

Шако, нима очаквате някъде да бъдат публикувани проектите за които се търси такова финансиране?
Това по правило е елемент от кореспонденцията между финансиращата фирма и тази, търсеща финансиране.

Иначе има достатъчно информация за фирмите, уж финансиращи рискови начинания, даже си имат и национална асоциация, там търсете контакт за да си вложите лефчетата.
За съжаление (частично поради причините, описани от Хърси) техните условия се разминават с рисковото финансиране.
10 Април 2017 18:49
Държавни или европейски - все тая. Кинтите минават през мазните политически кунки. Дори и да сложат едни 100млн настрана от общите, изберат борд (политически, няма как да се пръкне друг) и се разинвестират - изхода от цялата галимация е предопределен.
Значи остават частни "ангелски" инвестиции.
И сега, айде се опитаме да си представим как на Балканите, в София, България миноритарен "ангел" захвърлял на пет места по 100К, на 4 е тотална щета, на едното му се отваря парашута с 10х ще успее да си кешира печалбата, за да продължи да си играе на "ангел"?
Прецакването на миноритарни акционери, кражба от собственика(собстевниците) си е национален спорт по тези земи от както се е появил капитал и съответно капитализъм.
"Консултантите" по напълно законните измами са на една ръка разстояние в София и всички ще те считат за абсолютен балък, ако тръгнеш да се правиш на интересен и не прецакаш партньорите си и като резултат загубиш една добра сума.
Много ни е рано дори да си говорим за тия неща.
След 50-100г може би.
10 Април 2017 22:32
Преди да се сее, се оре, а земята е спечена от много жега и без напояване.
11 Април 2017 15:11
Още в първи курс в УНСС ни учеха, че икономическите теории не са добри или лоши - има само такива, който са или не са приложими в конкретните условия.
Та и с идеята на Хърсев е така - не, че е лошо това което предлага (напротив - много красиво звучи), но в условията на крадливата българска политико-икономическа среда 100 мл. пари за "посев" лесно (разбирай задължително) ще се превърнат в 100 мл. откраднати пари.
20 Април 2017 16:40
Та и с идеята на Хърсев е така - не, че е лошо това което предлага (напротив - много красиво звучи), но в условията на крадливата българска политико-икономическа среда 100 мл. пари за "посев" лесно (разбирай задължително) ще се превърнат в 100 мл. откраднати пари.


Така си е - ще потънат парите.

Вижте само сайта на т.нар. Тех Парк - изглежда ужасно остарял и никак ....Тех.
http://sofiatech.bg/

Но не се съмнявам, че е струвал един куп пари.

Но Хърсев е прав, че в БГ не са прави нищо да се стимулират по-рисковите начинания, а начини има. Само не и чрез директно наливане на пари от държавата.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД