:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Минало непредсказуемо

Тази страшна дума „бежанец“

Проф. Иван Илчев
Големият английски историк А. Дж. П. Тейлър някъде бе казал: "Няма нищо по-лошо от това да си малцинство". Както изглежда, напоследък бежанците започнаха да играят тази роля. Гледайки коментарите в медиите, излиза, че едва ли не за първи път в историята си българинът се сблъсква с този проблем. Страхува се от бежанците. Ще накърнят расовата ни чистота. А де я тази чистота? Навремето Станислав Стратиев бе казал: "На кръстопът даже не се пикае, а ние правим държава". Кой не е минал оттук и кой не е търсил тук приют. Десетки са народите, които са се заселвали сред нас - едни дошли като завоеватели, други като отломки на народи, които бягат от гнета на по-силните. В по-далечното минало адиабени, алани, армениаки, бастарни, вандали, вестготи, гали, гепиди, гети, готи, евреи, карпи, парти, певтинги, перси, сарацини, сармати, скити, хуни. След идването на славяните и българите - пак евреи, печенеги, узи, кумани, арменци, грузинци, татари, саси, цигани, наречени по-късно в грамотата на цар Иван Шишман "агупти клети". Хан Крум преселваше гърци. После пристигат турците. И заселват плътно обезлюдени от войни, суша и чума земи.

Само през последните два века убежище при нас търсят власи отвъд Дунав, които, колкото и странно да звучи, бягат от гнета на своите християнски господари към мюсюлманските земи, наново цигани, черкези, руснаци староверци. Илюзорно е да се тешим, че българите са народ чист и в народностно, и в религиозно отношение. Мешавина е. Както повечето народи в Европа. И това беше ясно за чуждите наблюдатели. Дори в "Енциклопедия Британика", изданието й от 1906 г., шопите бяха определени като "странно племе, живеещо в полите на планината Витоша".

След това дойдоха двете големи бежански вълни - на арменците в края на XIX и началото на XX век и белогвардейци - най-вече руснаци и украинци - след Първата световна война (за бежанците българи тук не говорим). Повечето от тях се приобщават към българите - и власите, и руснаците, и арменците. Кое бе общото между тях - рожба бяха на общото юдео-християнско наследство. Кои не се приобщаваха - черкезите, да речем, мюсюлмани бяха.

Белогвардейците загърбиха останалото в родината им минало и потърсиха ново начало. Повечето го намериха - интелигенцията в университета, в болниците, в училищата. Някои, разбира се, трябваше да поемат по съвсем ново поприще - князе станаха дърводелци, офицери от Генералния щаб - механици. По-слабо грамотните за съжаление бяха безжалостно експлоатирани от чорбаджии, щото нито занаят някакъв владееха, нито езика говореха сносно. Понякога десетилетия прекарваха у нас и не постигаха повече от аз буки-то на българския. Но пак се чувстваха добре сред народ, който беше благодарен на бащите им за освобождението си. Поне така им бе втълпявано.

Гордост и за нашата, и за руската култура са хора като професорите в Софийския университет Сергей Абрамов, Пьотр Бицили, Николай Глубоковски, Иван Кинкел, Венедикт Мякотин; дейците на културата Ирина Акташева, балерината Валя Вербева, скулпторът Михаил Кац, диригентът Николай Николаев, режисьорът Николай Масалитинов, художникът Николай Ростовцев; спортисти като един от основателите на фехтовката у нас Владимир Андреев, началникът на Софийската пожарна Юрий Захарчук и много други.

Арменците бяха сръчни занаятчии, които бързо намериха своя ниша, но някои станаха интелигенти, оставили следа в българската култура. Сред тях бе прочутият професор Александър Балабанов, роден като Балабанян. Своя диря в икономиката оставиха основателят на първата фабрика за персийски килими в Панагюрище Х. Бохосян. М. Куруян сложи основите на бубарството като съвременен дял на текстилната промишленост. Десетки участваха като доброволци в Балканската война, където имаше специална арменска рота.

Отношението към тях съвсем не бе враждебно. Ако изключим повлияното от идеологеми отношение на тесняците, после комунисти, към руските бежанци.

Говорейки за заселилите се, нека споменем и за тези, които се изселиха - стотици хиляди турци, десетки хиляди татари и българи мюсюлмани. За всички тях религията се оказа по-силна от любовта към родината.

В началото на бежанската криза по телевизиите се въртеше един сълзлив клип - едно след друго показваха малки дечица и след това се оказваше, че това били Айнщайн, Маделин Олбрайт, Томас Ман, Бертолд Брехт, Фреди Мъркюри. Какво бе общото за тях според авторите на клипа? Били бежанци. Вярно, но по-важното бе, че почти всички с малки изключения принадлежаха към едно и също юдео-християнско наследство. Изключения бяха хора като родения в мюсюлмански Занзибар Фреди Мъркюри, който обаче бе не мюсюлманин, а парс, а парсите са по традиция космополити.

Предполагам, че сполучливо наречените в медиите грантоеди с възторг ще се насочат към усвояване на средства за приобщаване на бежанците. Само че основното в този процес е желанието да приемеш като свои ценностите на земята, в която се заселваш. Преди трийсeтина години след падането на Южен Виетнам стотици хиляди виетнамци се преселиха в САЩ (сега са към 2 млн). Бежанци с една дума. Свидетел бях - като ги питаха месец след пристигането им какви са, гордо отговаряха "американци" - без да забравят и за минута корена си.

Да сте виждали подобно желание у стотиците хиляди турци в Нидерландия и Германия, които протестираха против решението да не се допусне политическа агитация на друга държава сред тях. И да го има, то е сред единици. А те са вече второ и трето поколение емигранти, които са се ограничили в своето собствено обкръжение и повечето не желаят да бъдат асоциирани с държавата, която им е дала подслон. Виждаме го и в държава като Русия, в която и северокавказките земи и днешните републики като Киргизстан вече век и половина са част от нея, но емигрантите от тези страни не я признават за своя родина. Това личи и от случилото се само преди няколко дни в Швеция - една от най-толерантните и най-гостоприемни държави, която никога не е отказвала съчувствие на бежанците. Да добавим, че докато в края на XIX и началото на XX век много от бежанците избор нямаха, съвременните комуникации сега не предполагат условия за приобщаване. Като врътнеш копчетата на телевизора във всеки германски или холандски хотел, веднага попадаш на турски или арабски канали.

В последните месеци много вопли се чуха за това, че българите не приемали бежанците, не приемали другия. Но те и дума напреки не са изрекли срещу заселването на англичани у нас. Та въпреки политическите врътки дори и срещу хилядите руснаци, които закупуват имоти по Черноморието. В романа "Петър I" на Алексей Толстой един от героите му - освободеният вече крепостен селянин Иван Бровкин, виждайки бившия си господар, се плаши, макар вече да можеше да го купи с парцалите, уплашил се, както казва авторът, "с бития си задник". Та дайте да не виним толкова строго българите. Дълго минало имат зад себе си и понякога не особено приятно минало.

Не трябва да правим генерализации, но повечето мюсюлмани - най-вече араби, които отдавна живеят у нас, са станали част от нашето общество, са получили образование у нас, сключвали са бракове с българки - обърнете внимание - бракове с българки, не бракове с българи. Доста от тях, особено тези с християнски произход, са намерили своето място в обществото - да споменем само Алгафари.

През последните месеци турският президент Ердоган изригва едно след друго исторически сравнения. Та дори нарече европейците нови християнски кръстоносци. Та нима турците с мир и добра дума са заели и Мала Азия и Балканите, и то далеч след кръстоносците. По-внимателно трябва да се отнасяме с миналото, защото то е двуостър нож и попаднало в неумели ръце, може да направи големи поразии.

Това, което написах дотук, не звучи особено приятно, но историята невинаги е приятна. Видният теоретик на национализма Ърнест Гелнер беше дал простичко определение кога двама души принадлежат към една и съща нация. Според него, когато и двамата поотделно знаят, че са членове на тази нация, и всеки признава на другия правото да бъде неин член. Въпросът е дали ние чувстваме бежанците като част от нашата общност и дали те имат желание да се почувстват част от нея.

 Учредяване на "Бургаска казашка станица" през 30-те г.
 И казаците староверци, наричани липовани, пристигнаха в българските земи под турска власт, за да се спасят от религиозни преследвания в Русия.
70
4313
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
09 Април 2017 19:04
Първо - когато "бежанците" /а истината е - пришълците!/ станат мнозинство, медиите няма да са на български...
Второ - българите сме имали много случаи, когато сме подкрепяли и помагали на бежанци /истински!/. Но - на българи, на арменци, на евреи, на гърци... Все близки цивилизационно хора...
А сега тук идват не търсещи помощ бежанци, а опитващи се да завоюват в името на една убийствена идея земите ни хора - искащи, а не молещи...
Това ме накара да спра малко след началото. После се насилих и се оказа, че статията е добра, близка до възгледите ми...
Тогава - защо е нужно това нелепо и отблъскващо начало, в стил "Дете на капитан Грант"?
----------------------------
Сайтът на Генек
09 Април 2017 19:07
генек
09 Април 2017 19:08
В последните месеци много вопли се чуха за това, че българите не приемали бежанците, не приемали другия. Но те и дума напреки не са изрекли срещу заселването на англичани у нас. Та въпреки политическите врътки дори и срещу хилядите руснаци, които закупуват имоти по Черноморието.


Ами, не ги приемат! И никога не са ги приемали безпристрастно. Вие, историците, никога не споменавате колко лошо е било отношението към бегълците от Македония и Тракия в провинцията, та дори и в София. Не казвате и колко десетки хиляди от тях са предпочели да се върнат обратно там, откъдето са бягали. А англичаните са "западняци". Българинът умирга да се отърква о "западняк". Счита го за горня ръка човек. Руснаците пък харчат пари. Това също се приема охотно.
09 Април 2017 19:09
За приковаване на вниманието, но така или иначе ми развали настроението
09 Април 2017 19:11
otvrat в семейната история не са споменавали за лошо отношение...

Нито дума също за посрещане с изхранване и интеграции.
09 Април 2017 19:21
в семейната история не са споменавали за лошо отношение...


Абе, не навсякъде е било така, но е имало негативно отношение на много места. А тези 13 - 14 000 защо са се върнали обратно в турско? Както и да го въртим и сучем, българинът не обича другоселци. И ги е приемал само колкото да не се изроди селото от кръвосмешения. И пак са оставали "другоселци". Западняците са друга манджа. Ние за тях, ехей...
09 Април 2017 19:34
Тогава - защо е нужно това нелепо и отблъскващо начало, в стил "Дете на капитан Грант"?
Защото, когато си преял с грантове, не можеш по друг начин. Дори да искаш.
09 Април 2017 20:19
Статия идваща многословно да покаже заблудите на официалната "историческа наука", която раздува единичното, гради и повтаря митологичното, а накрая на тази фалшива основа си прави и фалшиви изводи. Че и политически препоръки.

Има една точна наука, която казва доколко е чист един съвременен народ. Нарича се генетика. Та тази наука генетика говори за съвсем други работи, точно обратните на "пъстротата на кръстопътя".

Днешните българи са един от най-генетично чистите народи, съчетаваш, както и съседите му на Балканите (с които генетично е едно цяло, а и културно) основно три местни хаплогрупи на хилядолетия, които изчерпват 99% от генофонда.
09 Април 2017 21:09
Преди трийсeтина години след падането на Южен Виетнам стотици хиляди виетнамци се преселиха в САЩ (сега са към 2 млн). Бежанци с една дума. Свидетел бях - като ги питаха месец след пристигането им какви са, гордо отговаряха "американци" - без да забравят и за минута корена си.

Защото наистина искат да станат Американци!
А кой иска да стане Българин?
09 Април 2017 21:12
Вече съм сигурен, че професора няма да даде и чаша вода на умиращ бежанец. Откак пише тук, му беше на езика, ето вече го каза на глас.
09 Април 2017 21:16
абе айде стига вече с тия бежанци!
Хайде да поговорим за мизерията на българите, за това, че са изгонени от родината си и са станали роби в чужбина, за да припечелят по нещо, защо никой не засяга унизителното положение на пенсионери и работещи, на българи и цигани, защо никой не говори за мизерията?
Защо непрекъснато се говори и пише за глупости и се мълчи като комунист на разпит за топящата се нация и причините за това?!
09 Април 2017 21:24
Това повече ми прилича на кандидатстудентско есе на приемен по журналистика
...и без плюсове по проблематиката !
09 Април 2017 21:39
...че едва ли не за първи път в историята си българинът се сблъсква с този проблем. Страхува се от бежанците.

Не от бежанците се страхуват българите, "професоре", а от мигрантите, ислямистите и всякаква друга паплач, представяща се за "бежанци".



09 Април 2017 21:50
КОГА бихме имали в България бежанци ??

Ами ако в региони, на Бившата югославска република Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Сърбия, Турция .. не дай Бог станат природни бедствия, наводнения, военни действия, размирици, епидемии, земетресения .. и хора от там тръгнат за първото сигурно място - нейде в България ...

А тарикатите - младите мъже от Сомалия, Афганистан,. Пакистан .. които са успели да се свържат със също така нагли типове като тях .. имали са пари да платят на трафикантите и са се намъкнали у нас, без да им пука , че нарушават НК чл. 279 - бежанци ли са ?
Ми не са ! .. то за това, кой е бежанец има написано в Конвенцията от 1951 г.!

И по какво се съди, че ако някой не желае да дондурка и да даде консумативи на престъпниците , е зъл и коравосърдечен човек?
Ми подобен човек, може би , не би искал да се познава и с двамината убили шофьора на такси в Две могили .. или не би се ръкувал с изверга размазал главата на Виктория във Велико Търново с тесла , не би прегърнал и даже не би пуснал в дома си идиотът влачил кучето с автомобил ..

И??

По това ли съдите, че ако - един ден в България евентуално се появят бежанци (да не дава Господ ) ..те не биха им дали вода? Щото някой не изпаднал в умилен сиромахомилен трепет при вида на свободно разхождащите се, подслонени у нас , нарушили закона афганистанци и пакистанци ?

Ми който така мисли - е тъп .. и аз не бих се ръкувал с манипулиращ, лицемерен и лъжещ соросоид - толераст .. бих го наплюл публично ..
Но на достойни и страдащи хора съм помагал и ще помагам!
09 Април 2017 22:21
Агупци клети
?
Грамотата на цар Иван Шишман? Коя, Рилската или Витошката?

При цялото ми уважение, проф. Илчев, моля, не излизайте от новата история, където сте всепризнат специалист.

Изразът Агоуповы клѣти в Рилската грамота на Иван Шишман в превод от старобългарски означава име на селище - Агупови колиби, включително и в превода на Иван Дуйчев. На старобългарски клѣть е къща, жилище в първо значение, а клѣтька е умалителното - къщурка, колибка. А и прилагателното агупови едва ли се отнася до циганите.
10 Април 2017 01:48
българинът не обича другоселци. И ги е приемал само колкото да не се изроди селото от кръвосмешения. И пак са оставали "другоселци". Западняците са друга манджа...


Според мен, това е абсолютно невярно. Българите са от малкото нации, които по принцип имат много добро отношение към чужденците на тяхна територия. Наблюдавал съм отношението в България към руснаци, евреи, гърци, англичани, сърби, италианци, французи, виетнамци, арменци, немци, поляци, японци и други, и то никога не е било предубедено или лошо. (Не говоря за случаите, когато се е очаквала финансова полза.) И не защото са "западняци", в повечето случаи хората изпитват искрен интерес към чуждата култура, както и желание да се покажем от добрата си страна.

Към помаците и турците отношението едно време не беше по-различно от това към българите, сега хората са по-скоро със смесени чувства, но за това има причина. Пренебрежение съм виждал към румънци. Истинско недоверие и предубеждение съм наблюдавал единствено към цигани и (не винаги) към араби. И в двата случая то е било резултат не от ксенофобия или предразсъдъци, а от горчив опит.

Може да се каже, че българинът е изключително гостоприемен и толерантен към чужденците, освен ако те не си заслужат друго с поведението си. Това съвсем не е така в други страни. На доста места може да се усети какво значи истинска ксенофобия. Хората, които така леко използват тази дума към българите, явно не знаят за какво става въпрос!

Въпросните "бежанци" са точно араби, които имат лоша слава сред българите, и то не просто араби, а нелегални мигранти, нашественици. В този случай, нежеланието на хората да ги приемат е напълно разбираемо и оправдано.
10 Април 2017 08:47
Не от бежанците се страхуват българите, "професоре", а от мигрантите, ислямистите и всякаква друга паплач, представяща се за "бежанци"
Към туй трябва да добавим и "политиците", които работейки за незнайно чии интереси - промениха понятията. Както и съответните западни медии, работещи за същите тия политици - които подкрепят и подкрепиха тая смяна на понятията и значенията - с картинки и медни приказки, както и непоказване на положението и истината.
Целта на тия политици е може би, да се промени (етническия) състав на ЕС - нещо като нов СССР. Както е имало "съветски" човек - сега тия искат да има и "европейски" човек. Но понеже отделните нации вътре все още съществуват (французи, италянци, българи, унгарци, чехи, немци) - то те явно искат да ги размият тия понятия. Вкарвайки за целта малко или много - "боя".
10 Април 2017 09:57
Мика 09 Апр 2017 22:21
Агупци клети?

Грамотата на цар Иван Шишман? Коя, Рилската или Витошката?

При цялото ми уважение, проф. Илчев, моля, не излизайте от новата история, където сте всепризнат специалист.

Изразът Агоуповы клѣти в Рилската грамота на Иван Шишман в превод от старобългарски означава име на селище - Агупови колиби, включително и в превода на Иван Дуйчев. На старобългарски клѣть е къща, жилище в първо значение, а клѣтька е умалителното - къщурка, колибка. А и прилагателното агупови едва ли се отнася до циганите.
Мика
10 Април 2017 10:06
>>><<<
Хубава статия, интересни мнения форумни.

Под чертата:
______________________
Българите приемат всякакви чужденци, по-добре или по-лошо,
но не приемат агресивни верски изпълнения, не приемат чужденци
с религиозни униформи и все си спомнят за "три синджира роби"

10 Април 2017 11:16
sluncho6
10 Апр 2017 10:06
Хубава статия, интересни мнения форумни.

Под чертата:
______________________
Българите приемат всякакви чужденци, по-добре или по-лошо,
но не приемат агресивни верски изпълнения, не приемат чужденци
с религиозни униформи и все си спомнят за "три синджира роби"
И на мене ми се ще да се обобщи ..

Дали ще приемат българите в съвременните условия , бежанци от близо и далече - ще видим, когато и ако такива бежанци от Гърция, Бившата югославска република Македония , Румъния, Турция, Сърбия .. се появят, не дай Боже, по българските земи ..


Лично аз си мисля, че не само ще бъдат спазени условията на Конвенцията от 1951 г. а и ще има всенародна съпричастност и милосърдие .. но - да повторя - дано няма никога бежанци .. ако има някой ден - ще видим КАК ще реагира българинът .. всякакви останали обобщения без примери за приемане на бежанци - са отвлечено , налудно преливане от пусто - в празно . ..

Нещо което не се приема обаче (и което аз лично ненавиждам) са тъпоумните опити за манипулиране, подмяната на понятия, лицемерието, лъжите, гнусното показване на елементарна злоба и омраза към опонентите , нечистоплътното лепене на етикети на съвсем обикновени хора .. усилията, да се ползват благородни и похвални човешки качества за нечисти цели, за оправдаване на неспазването на закона, за налагането на дискриминационни двойни стандарти в обществото!


10 Април 2017 11:23
Защо непрекъснато се говори и пише за глупости и се мълчи като комунист на разпит за топящата се нация и причините за това?!

Това е любимото сравнение на тез, които неистово искат да се разграничат от комунистите, най-често поради собственото си комунистическо потекло.
И не си дават сметка, най-често от глупост, че това да мълчи човек на разпит е геройство и е по-скоро комплимент, а не повод за присмех.



10 Април 2017 11:56
*** Като, че ли историята нни топли. Тогава е било едно сега е друго. Сега сме в дълбока криза, между другото докарана от умниции, като този. Не може нашите пенсионери да живеят с 160 лева, а тези да ни струват многократно повече. Скоро гледах едно предаване на Българо-американската телевизия BiIT. В него се говореше как добре били посрещани мигрантите в Италия. Само, че обикновенните италианци се оплакават, докато италианци спят в кашони ппо улиците, тези са ги настанили в добри хотели.
10 Април 2017 12:15
Петрински II. Разместен словоред, имитиращ старовремски разказвач на лъженди.
10 Април 2017 14:26
А идеята (правилна!) на статията е че не трябва да се обобщава - бежанциТЕ, мигрантитиТЕ. Става дума за различни ХОРА. Не може да третираме като "навлеци" майка с две или дванайсет деца, която е приела риска да ги удави в Средиземно море или да загинат при нелегално минаване на няколко граници. Ако сме хора трябва да й кажем "Ела, колкото можем ще ти помогнем". Не може по същия начин да третираме "мъже в добра спортна форма" които открито казват че за тях България е просто транзитна зона в пътя им към Германия.
Нужен е скрининг на мигрантиТЕ.
10 Април 2017 14:31
Много добър анализ на този проблем, с който се злоупотребява много.
Та дайте да не виним толкова строго българите.

И след като тръгнахме да мислим какво правим или не правим за "другите",
... кога ще се сетим да се замислим какво правим за себе си.
Имаме ли план за бъдещето на българите, какво да бъде то?
Нямаме.
Направо сме жалко безпомощни в организацията на обществото си.
10 Април 2017 14:31
Mrx++

И този суек се е изходил надлежно в защита на мигрантите.

Една и съща статия ли сме чели?

Щото в тази, която аз прочетох, няма нищо "надлежно", даже напротив - доволно балансирана е и търси смислени обяснения далеч от едните и другите обичайни крайности.

За което заслужава
10 Април 2017 14:42
Малко по-сериозно за расовата чистота.
https://www.24chasa.bg/Article/1119034
10 Април 2017 14:44
Forza NATO
10 Апр 2017 14:31
търсеща смислени обяснения далеч от едните и другите крайности.
Нещо на мене цялата т.нар. "тема за бежанците" не ми е ясна ... Не са ми ясни и "едните и другите крайности"?
Какви крайности, какви пет лева?
Имаме международна Конвенция за бежанците, в сила от 28 юли 1951 година .. тя казва кой е, и кой не е бежанец и и какво да се прави ..
Имаме чл. 279 от НК, дето казва който мине незаконно границата какъв е , и имаме 12 А , пак от НК, дето казва, че граждани могат да задържат лица - нарушители , за да ги предадат на властите, вкл. и завързвайки ги с подръчни средства ..

И имаме една група хора - крайности , дето кой знае защо, изпитват интелектуално усилие да разберат Конвенцията и да се ориентират в нормативните разпоредби .. Вместо да замълчи , и да се опита да потърси съсредоточаването и концентрацията.. ей тая аджеба крайност, бръщолеви, къса рубашки, въпие за благоволение между човеците ..

Ми да !
Нека е човещина и благоволение, ама да се спазва и закона .. а и да се не делим от здравия си разум!

Та нещо са ми неясни "двете крайности"? ..а средата каква е .. хора, дето твърдят, че пакистанците някои закони имат право да ги нарушават .. ама други - не ??!
10 Април 2017 14:44
По-скоро е есе.
10 Април 2017 15:06
Много разумен текст (при все отбелязания от Мика маловажен кусур), който третира не само мигрантите, но и "другите" в самата България и проблема за същността на интеграцията.
10 Април 2017 15:42
Вражалците?
10 Април 2017 15:49
Само от приличие и от уважение към автора и към баща му най-вече се спрях единствено на един "маловажен" кусур. СЕГА вече мога да отбележа, че позицията на автора е изявено антибългарска по своята същност, но това е отбелязано от някои колеги по-горе. Бих могла да бъда по-обстоятелствена, но няма да го направя, че имам доста работа.
10 Април 2017 15:50
в защита на мигрантите.

За вътрешно нашенска употреба политкоректността (това, което е прилично да изтърсиш в общество, за да ти се радват) всъщност е да няма много-много "защита на мигранти" и такива лигавщини. Трябва да го включат към съветите в модните списания: "Момичета, как да сме популярни".
10 Април 2017 15:50
И автора ли изключихме от Нацията?
10 Април 2017 16:04
Ще накърнят расовата ни чистота. А де я тази чистота?


Не става въпрос за расова чистота, брат...

https://www.youtube.com/watch?v=WCGYKSEsYFM
10 Април 2017 16:34
Така се прави пропаганда и се промиват мозъци...

Докато ние тук се кахърим за граждански и човешки права.
10 Април 2017 18:30
Българинът има опит с мигранти. Печален. С черкезите, които ги заселват в България след средата на 19 век.

Вероятно това, както и лъсването с обгрижването на всеки мигрант на факта, че масовият българин живее далеч под чертата на елементарното за живот, което няма как да не се даде на мигрант, поражда и тази масова отрицателна реакция към мигрантите.
10 Април 2017 18:34
Banshee 10 Апр 2017 15:50
в защита на мигрантите.
За вътрешно нашенска употреба политкоректността (това, което е прилично да изтърсиш в общество, за да ти се радват) всъщност е да няма много-много "защита на мигранти" и такива лигавщини.
Уви и "защита на мигрантите" и "дайте да дадем" и "ама защо така говорите - вие сте фашисти" и гръмко обявявано незнание на конвенцията от 28 юли 1951 г . с нейната терминология , и двоен стандарт , и лицемерие, и лъжи, и двойно и различно отношение към закона - към престъплението и наказанието по хипотезите да речем- на чл. 279 от НК или 12А от НК, ако човек е с един или с друг цвят на кожата ...
ВСИЧКО това, все още го има в българското общество .. и то в много големи дози.

"Защита на мигрантите" ли е, да питам .. да се приема спокойно съдебна практика по 12а НК (или чл. 129 ) .. ако иде реч за етнически българи .. и да се вопие в пустинята към небесата - ако деятелят е афганистанец ..

Или е тъпоумно лицемерие?
Не знам просто .. та не е зле, да ми се обясни за "защита на мигрантите" ..

.. или става дума за адвокатска защита?? .. в процесите за нарушаване на границата (предвидени в НК ..) ..?
10 Април 2017 18:45
Neopol
10 Апр 2017 18:30

Има смисъл в това което пишеш, но спред мен ударението при повечето хора пада на това че "бежанците" са мюсюлмани. Демек "неинтегрируеми", "подтисници", "гаджали" и т.н. набити в съзнанието клишета. А и 500 години османско иго, не е направило българите по толерантни към хората на изток от нас, нито към религията им, нито към обичаите. Че дори и антропологичният образ на "църен арабин" е запазен за антагониста в народните приказки.

Виж че никой не се оплаква от китайците, които тихо си се интегрират в София и карат децата си да учат в български училища. Както и никой освен най-крайните русофоби не се страхува от заселването на руснаци в източна България. Нито някой вижда нещо нередно в зачестилите смесени бракове между българи и румънци.
А само изредените заедно са на порядък повече от всички мигранти в България.
10 Април 2017 18:58
Аmazon 10 Апр 2017 18:45 Има смисъл в това което пишеш, но спред мен ударението при повечето хора пада на това че "бежанците" са мюсюлмани.
Едно кратко списъче КОЛКО са БЕЖАНЦИТЕ в България - хората дето са с бежански статут защото отговарят на конвенцията от 28 юли 1951 г. би ни показало мюсулмани ли да или не са ..

Няма ЛОГИКА , теоретично, каквито и да е бежанци в България - да са мюсюлмани .. даже напротив .. ако, не дай Боже , хора тръгнат да бягат към първо сигурно място от война или бедствия .. и това сигурно място е България - то това биха били граждани на нашите съседки - Сърбия, Румъния , Гърция, Македония , Турция ..
Що непременно , биха били мюсюлмани ??? .. - ми напротив - вероятността е най-голяма , да са православни християни ..

А незаконно влезналите, престъпили закона в момента наистина са мюсюлмани . ... според хипотезите на в момента действащия НК, такива "бежанци " трябва да бъдат изправени пред съд, а наказанието е до 5 години затвор ..

Не знам при повечето хора какво е ударението - ама при мене ударението е следното - ако АЗ наруша НК, ще бъда наказан (глобен или затворен) .. и НЕ бих ползвал облаги .. ако хора от други етноси обаче, нарушат реда и обществените норми - то се апелира, да получат облага??

Защо?

Не са ли такова говорене и такива практики опит, за насаждане на дискриминация по цвят на кожата и по религия ??


10 Април 2017 19:04
sim4o, нали няма да го приемеш като нелюбезност, ако не ти отговоря? Ти сам се питаш и си отговаряш и се забавляваш чудесно.
10 Април 2017 19:06
Виж че никой не се оплаква от китайците, които тихо си се интегрират в София и карат децата си да учат в български училища. Както и никой освен най-крайните русофоби не се страхува от заселването на руснаци в източна България. Нито някой вижда нещо нередно в зачестилите смесени бракове между българи и румънци.
А само изредените заедно са на порядък повече от всички мигранти в България.

И да спомена още нещо - ВСИЧКИ гореизброени са ЗАКОННО влезнали, на територията на РБ .. имат в тях документи, знае се - издирва ли ги Интерпол .. не ли .. превели са си дипломите , самостоятелни са - не са в тежест на българските социални служби , осигуряват си прехрана и жилище ..

Та си мисля - май разликата не е само - мюсюлмани .. немюсулмани .. а и нарушили закона наглеци - законопослушни нормални граждани влезнали открито в страната ..

Така !
10 Април 2017 19:08
Banshee
10 Апр 2017 19:04

sim4o, нали няма да го приемеш като нелюбезност, ако не ти отговоря? Ти сам се питаш и си отговаряш и се забавляваш чудесно.
Благодарен съм ти даже за признанието ..
Като не знаеш какво да ми отговориш - ми не се и опитвай .. по-добре е , отколкото да джумолиш от пусто - в празно !

Banshee
10 Април 2017 19:18
sim4o
Аз и миналия път знаех, къде свършва всеки диалог с тебе - в "5-ти райсъвет", но беше изкусителен, като сирена - наяда за тракски аргонавт.
https://youtu.be/UwCMLgSsIT0
10 Април 2017 19:25
Banshee 10 Апр 2017 19:18 sim4o
Аз и миналия път знаех, къде свършва всеки диалог с тебе - в "5-ти райсъвет", но беше изкусителен, като сирена - наяда за тракски аргонавт.

Да! .. радвам се на оценките ..

Пък едно и също пишем, нали .. лумкаме тъпите толераст - соросоиди с факти и данни по кухите чутури !

Те не бяха чували, сиромашките , ни за конвенцията от юли 1951 г, ни за хипотезите от НК ..
10 Април 2017 20:08
не е направило българите по толерантни към хората на изток от нас
Да не би да сме били толерантни по времето на Сръбско-българската война, Балканската, Съюзническата, Първата световна, Втората световна към "хората извън изтока от нас"?
Някак си е много сбъркано - хем да отстояваш националните си интереси, хем да си "толерантен" към нещо (политика), което ги подкопава.
Не мисля, че сме били толерантни ни към арменци, ни към руснаците. Дори не сме били толератни и към нашите си сънородници-бежанци от Тракия и Македония. Дори не сме направили опит да обещаем, че ще им "върнем държавата, свободата и собствеността", а сме ги впримчили в нашата си национална политика. Тия, които не са били съгласни, са си тръгнали, арменци, руснаци, евреи ... и българи дори.
Друг е въпроса за съчуствието - проявява се към всеки, който е пострадал, който е преследван. И ставаме подозрителни и връждебно настръхнали в случаите, когато има двуличие, измама , лицемерие - "сомалийските пирати" от себе си ли бягат или от Големия ни брат; иракчаните от западната демокрацията (стоварена им от САЩ) ли бягат или от "борците за свобода и независимост" (ИДИЛ), "авганските талибани" и те ли бягат от "цивилизованото мироопазване" или не щат да са вече "студенти". Либийците от какво бягат? Нали го няма Кадафи. Същото важи и за сирийците - бягат от умерената опозиция или от редовната армия, след като са били "уцелена опозиция". А пък кюрдите що не бягат?
Ясно е, че бягат от мизерията, ама тогава ще са икономически мигранти, а не бежанци, бягащи от зъл и жесток агресор. Или да прием, че "евро-атлантическите ценности" са "злия и жесток агресор" в Либия, Ирак, Афганистан, Сомалия, Нигерия, Мали, Сирия!? Защото преди не са бягали от там въпреки уж диктаторите.
10 Април 2017 21:24
А бе как не ви омръзна да си чешете езиците, вкл. автора? А през това време... Банално и глупаво.
10 Април 2017 21:53
Има нещо сбъркано в твърдението че трябва да приемаме само "законни бегълци". Това значи че примерно бегълците от (безспорния) терор на Ердоган трябва да минат през Капъкуле. Егати бегълците!
10 Април 2017 23:09
И да спомена още нещо - ВСИЧКИ гореизброени са ЗАКОННО влезнали, на територията на РБ .. имат в тях документи, знае се - издирва ли ги Интерпол .. не ли .. превели са си дипломите , самостоятелни са - не са в тежест на българските социални служби , осигуряват си прехрана и жилище ..

Че аз къде съм казал че са незаконни? Давам ги като положителен пример и като нещо от ккоето България ще спечели в дългосрочен план. Просто го има момента, че на подсъзнателно ниво аз, а предполагам и ти, ще предпочетем да живеем сред изброените, отколкото сред пясъчните хора. Нали не ми казваш, че много ще им се радваш дори да бяха легални? И да те буди сутрин виенето на мюезина? И законно влезналият баща да те заколи, щот си целунал дъщеря му? Хайде стига лицемерие.
11 Април 2017 01:05
Не знам кои са законни - прелитащите граничната бразда ли или ония дето плашат на водачи? България няма никакви задължения към Сирия или към когото и да било. По-скоро обратното. Сирийците мои състуденти се славеха най-вече като доносници в сирийското посолство спрямо ливанските и палестински студенти. България обучаваше и плащаше стипендии равни или по-големи от средната заплата на всички докато се дипломират. Докато ония открито ни се смееха на глупостта и се държаха като западняци. За алъш-вериша с долари няма да отварям дума. Помощи на братския сирийски народ се предоставяха периодично. Не бих се учудил ако и днес разрушена Сирия е по-добре икономически от предоставяща прием България, достатъчно е да си спомня за паралела с Югославия след бомбардировките. Пък вие ми пишете за хуманност, състрадание и т.н. За мен 99% от тия "бежанци" са далавераджии. Иначе защо не си стоят в туркие? Добре поне че България е само тяхна междинна спирка.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД