:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Органи

По-добре да закрием агенцията за бежанците

Отказът на държавните институции и местната власт да й сътрудничат е абсурден
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
ДАБ е поставена пред единствения избор - да държи в центровете си бежанците, тъй като те няма къде да отидат заради блокирането на интеграцията им.
Наближат ли избори, дъвката с нелегалните мигранти става любима на всички кандидати - идеите, независимо колко са безумни, се сипят на кило. Важното е избирателите да кълват. Само че политическата говорилня води до поразии, и то сериозни, които поставят под въпрос смисъла от редица държавни органи.

В нелепа ситуация се намират дирекция "Миграция" към МВР и Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Това са структурите, които би трябвало да осигурят процеса на задържане на нелегално влезлите мигранти, проверката им, разглеждане на документите на кандидатите за международна закрила. ДАБ има грижата за чужденците, докато молбите им не получат положителен отговор. Тя осигурява условия и на тези, които получат отказ, докато не бъдат изведени, а често и на бежанците със статут, които не могат да се установят никъде



заради "традиционното българско гостоприемство"



Многократно от агенцията за бежанците са обяснявали, че те не отговарят за интеграцията, а само за даването на статут. Затова, след като такъв бъде даден на един чужденец, той трябва да започне да интегрира. Приетата за това специална наредба обаче беше отменена от служебното правителство, защото президентът Румен Радев имаше спешно да изпълнява предизборно обещание. Не че дотогава някой се интегрираше. Точно обратното - нито един бежанец със статут, проверен от ДАНС, "прономерован и прошнурован", не успя да сключи споразумение с някоя община, независимо че издръжката му щеше да се осигурява с европейски пари - говореше се за 3 хил. евро на човек за 9 месеца. Според наредбата с договора бежанците щяха да поемат ясни ангажименти за поведението си - да се регистрират по местоживеене и в бюрата по труда, да си намерят личен лекар и децата им да бъдат записани в училище или детска градина. И съответно



щяха да бъдат контролирани дали ги спазват.



При неспазване се предвиждаше прекъсване на финансовата помощ.

Служебното правителство обаче се поддаде на натиска и без да се интересува как ще работи ресорната агенция от следващия ден, за нула време отмени наредбата. Така тя остана без правила за хората, на които дава статут - по 100-200 души на месец.

Останалите държавни органи, ангажирани с интеграцията, също не могат да работя без отменената наредба. След получаване на статут с интеграцията досега се заемаха министерствата на труда, на образованието, на здравеопазването и Агенцията по заетостта. Те трябва да осигурят достъп по борсите по труда, обучение, получаване на месечни помощи и здравеопазване. Това обаче е невъзможно, ако не се знае къде пребивава бежанецът, тъй като нито една община не иска да го приеме.

До тази абсурдна ситуация се стигна уж в името на националната сигурност. Единственото сигурно в момента обаче е, че



никой не знае къде отиват чужденците, получили статут.



Никой не се интересува от тях и те вероятно поемат към границата по добре разработените канали и оттам към Западна Европа.

"След като им дадем статут, чуждите граждани трябва до 14 дни да напуснат поделенията на ДАБ и тук би трябвало да започне интеграцията им, но това не се случва", оплакват се от агенцията. От началото на годината е бил даден бежански статут на 349 души, а хуманитарен на - 384. Изходът им е или през границата, или да останат у нас, където никой не ги ще. Тези близо 800 души очевидно трябва да се хранят всеки ден. Тоест могат или да си потърсят работа у нас, или да крадат. Кое предпочитаме?

Лъжите, изговорени около президентските и парламентарните избори от "патриотични" радикали, внушаваха, че бежанците ще тежат на българската икономика, ще харчат парите, които се полагат на българските деца, майки и пенсионери и т.н. неверни популизми.



Цялото подпомагане всъщност е за сметка на Европейския съюз,



но никой политик не се осмелява да го каже публично, за да не обере негативите на избирателите.

Пълно мълчание цари и по задължението, поето от българската държава, да приеме мигранти от Гърция и Италия. Българската квота за прием е 1302 души, но досега страната ни е приела едва 29 бежанци от Гърция и нито един от Италия. Оправданието е, че нямало желаещи. Само че и за тях трябват действащи интеграционни правила, каквито в момента не съществуват. Да не говорим за релокацията на мигранти от Турция, която също беше приета, а след два дни отменена от най-нелогичното служебно правителство, което сме имали досега.

Под диктовката на президента служебното правителството изработи нов вариант, в който с усилие могат да бъдат открити разлики със стария. Проблемът е, че всичко пак зависи от местната власт, което означава отново нулев ефект. И като ще е така - за какво плащаме на тази безбройна администрация, която уж трябва да интегрира?
20
2576
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
01 Май 2017 19:14
Бежанец следва да е лице, което идва от съседна държава, обхваната от военни действия. Лично аз не мога да приема афганистански бежанци, сомалийски бежанци и др. подобни. сирийците да си стоят в Турция или да се връщат по домовете си - младите и в разцвета на силите си млади мъже да воюват за свободата си, а жените да започнат ад работят нещо, а не само да раждат всяка година. Агенцията за бежанците или там каквито и да е други държавни органи, да вземат и да прецизират къде и на кого какви статути раздават на килограм.
01 Май 2017 19:27
Добър материал.
01 Май 2017 19:34
И какво? Нарочваме някой за бежанец и вкарваме цялата му рода (да, това е разписано в правилата). При раждаемост по едно чаве ежегодно, си вкарваме етническа бомба със закъснител. С много къс закъснител.
01 Май 2017 19:39
Аман от евтина демагогия и некадърни манипулации...
---------------------------------
Сайтът на Генек

01 Май 2017 19:57
Хубаво е така ясно да бъде описана същината на въпроса, защото всичко реве "против", а никой не може да посочи реален изход от ситуацията.
01 Май 2017 19:58
Естествено, че е нонсенс да има агенция за бежанци, след като в съседна държава не се водят военни действия.
Нека да е - за имиграция или нещо подобно.
01 Май 2017 20:05
А с агентите на бежанците какво правим?
01 Май 2017 20:07
Хем нямало наредба, ама хем имало нова... А с такава, или без - резултат нула. И? А и какво като плащали били от Брасълс? Това ли е "мехлемът"? А след 9-те месеца и след изхарчването на трите хилки ойро, к'во праим? Таман за 9 месеца мигрантът може да ни е уредил и с чедо...
01 Май 2017 20:49
Така е-у нас няма бежанци!
Нелегалното преминаване на границата е престъпление...Ама полиция и прокуратура извършват престъпление,като не преследват извършилите престъпление.
И за интеграцията:Преди време канцлерът Меркел се ожали,че и трудовата интеграция я няма-от 1,2 млн. пристигнали миналата година мигранти,само 106 са почнали работа...А както и от десетилетия,иноверците си живеят по техни правила и в техни общности.Те са си интегрирани.Следва по правилата на ХИДЖРА нас да асимилира...И тогава интеграцията ще е пълна в Европейския халифат.
01 Май 2017 21:02
Не знам, не знам. Що пари потрошиха ЕС и "Америка срещу България" за да ни научат да спазваме върховенството на закона (Rule of law). И сега идват едни пришълци, нарушават държавнита ни граница. Не ги убиват - добре. Но не им търсят наказателна отговорност. Зле. И това не е толкова зле. Оказва се, че европейските данъкоплатци трябва да ги обгрижват. Е, дедо Шорош - нали на въховенство на закона ни учи толкоз време. Що сега ни учиш да не го спазваме?
01 Май 2017 21:14
Европейските 'елити' вкарват всякакви елементи в Европа, защото те няма да гласуват за хора като Льо Пен и това ще ги задържи на власт.
01 Май 2017 21:52
може и да се повтарям, ама преди Буш да обяви войната с тероризЪма нямаше никакви бежанци или ако е имало са били единици, а сега са стотици хиляди годишно. и повечето са от демократизирани от УСА страни като Афганистан, Ирак, Сирия...а в самото УСА бежанци от тия страни няма. правете си сами изводите.
01 Май 2017 23:09
сирийците да си стоят в Турция или да се връщат по домовете си - младите и в разцвета на силите си млади мъже да воюват за свободата

Те си воюват за свободата, ама руснаците постоянно ги бомбят.
01 Май 2017 23:15
Те си воюват за свободата, ама руснаците постоянно ги бомбят.


ми щот ядат сърца, затова ги бомбят.
01 Май 2017 23:26
Защо постоянно ни се навира в очите това "интегриране"? Та тези мюсулмани които идват не искат интегриране. Те искат помощите на танте.
Закривай! Наричайте нещата с истинските им имена - "нежелана имиграция". Няма бежанци в БГ. Е, имаше няколко, но БХ ги върна в чувал на Ердоган.
01 Май 2017 23:40
Те си воюват за свободата, ама руснаците постоянно ги бомбят.
Ако Соломон Паси беше признал ИДИЛ за независима държава като Косово, сигурно никой нямаше да ги бомби, ни руснаци, ни американци.
02 Май 2017 00:15
никой не може да посочи реален изход от ситуацията.
Кой да предложи ембарго на оръжия за Близкия изток, когато "арабската пролет" имаше за цел вдигане на продажбите на оръжие. Ако старото не се употребява, няма как науката да се развива от Пентагона.
02 Май 2017 11:15
Имаше едно време лаф "Присъствието на всички желаещи задължително" И сега с общините по въпросите на интеграцията така ли ще бъде? Мноого демократско, бравос!
02 Май 2017 11:21
Защо постоянно ни се навира в очите това "интегриране".

Защото това е по-доброто решение. При положение, че тези хора вече са тук, това е по-изгодното за нас - да ги интегрираме, да ги претопим, а не да ги остракираме и да си отглеждаме малка враждебна група асоциални типове.
02 Май 2017 12:35
Ишаков
02 Май 2017 11:21
Мнения: 577
От: Moldova, Republic of
Скрий: Име,IP

Защо постоянно ни се навира в очите това "интегриране".

Защото това е по-доброто решение. При положение, че тези хора вече са тук, това е по-изгодното за нас - да ги интегрираме, да ги претопим, а не да ги остракираме и да си отглеждаме малка враждебна група асоциални типове.


Колкото сме интегрирали и претопили за 140 години турците в България !

С тази нечифтокопитна фамилия....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД