:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,787,871
Активни 123
Страници 717
За един ден 1,302,066

Не калинки, пиявици вече се разпореждат с живота ни!

Важната новина от новото правителство е, че хора без ден реален трудов стаж, абсолютни анонимници в професионалния живот, ръководят България. И че това стана норма
Снимка: Юлиян Савчев
Лиляна Павлова, която 20-годишна (!) става мениджър по програма "Фар" и оттогава все по министерства пребивава.
Един съвет към амбициозните младежи в България. Ако искате да направите кариера, да натрупате влияние и пари, да ръководите хора и цяла държава, не е нужно нито да се посвещавате на професия, нито да отделяте залък, нито да усъвършенствате умения и знания, нито да правите бизнес, поемайки съпътстващите житейски рискове; достатъчно е просто от студентската скамейка да се завъртите край партия, да сте трудово мобилен спрямо нея (да не се притеснявате да я смените), или пък да се включите в някоя уж обществена сфера от обръчите на държавната администрация. Един ден вие със сигурност ще управлявате тази държава. Най-добре е, разбира се, ако имате вуйчо, татко или дядо владика.

За новото българско правителство, оповестено в сряда и гласувано вчера, за кратко време се каза доста - постове и ресори се "разджуркаха" с цел трудоустрояване на хора, прозира задкулисие, ГЕРБ концесионираха министерства, дадени формално на националистите и т.н. Но най-важното остана в сянка. То е, че стана норма хора без никакъв реален трудов стаж да бъдат произвеждани в държавни ръководители. Момчета и момичета, които пирон не са забили в живота си и не са познати в нито една професионална област,



се оказват "експерти" и непрежалим "управленски потенциал".



Никнат от студентската скамейка, растат из коридорите на властта, оформят се житейски и "професионално" изцяло в досег с бюрокрация и партии и...в един момент поемат ръководни постове и се разпореждат с България. Някои наистина имат владика в рода си, други просперират благодарение на партиите. Заедно образуват каста от партийци и "държавници", която без никакъв досег с професионален, съсловен, въобще реален живот (камо ли да се докажат, да са най-добрите!), определят на всички нас кое е добро, зло, правилно, неправилно, създават правилата, средата...Допирът им с живия живот е бил винаги един - от позицията на администратори и началници.

Новият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е вече "улегнал политик". Кой не го знае, кой не е слушал за него - от Македония през България до Бесарабия. Депутат вече в 4 парламента, почти четвърт век лидер на ВМРО. Сеща ли се някой, въобще хрумвало ли е на гражданите на България, че този човек няма и ден реален трудов стаж? Веднага след студентската скамейка е назначен за секретар на ВМРО. Нищо не е произвел в живота си, нищо не е създал, в никаква среда не се е доказал, освен политическата. Партиец и депутат - това му е професионалната биография. Днес този човек ще отговаря и наставлява отбраната, вътрешния ред, националната сигурност. А и знаем от дългогодишното му законотворчество, че разбира от бежанци, роми, семейно планиране, образование, енергетика, стимулиране на дребен бизнес...Къде ли е придобил всички тези знания? Естествено, Каракачанов нямаше да е това, което е, без баща си (Дончо Каракачанов, комунистическа номенклатура) и кариерата си в ДС.

Новият министър на регионалното развитие Николай Нанков е на 34 години. За краткия си живот на зрял човек е бил един път депутат, два пъти зам.-министър и един път областен управител. Ръководи Ловешка област на 26 години!? Кога този човек е работил друго, освен началник? А, да,



като юноша е специализирал "Споделяне на ценностите и идеите на ГЕРБ".



Министърът на образованието Красимир Вълчев (роден 1975 г.) на 27 години влиза като чиновник в Министерството на финансите и пише държавния бюджет. На 34 години е главен секретар на МОН, почти винаги е бил такъв до днес. Известен е като порядъчен човек, но нямаше да просперира без набъркване в политиката (стартът е от СДС - Варна). Николина Ангелкова, която, знае се, много разбира от туризъм, 25-годишна е била съветник на парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство (консултира съгражданина Ремзи Осман, ДПС). 31-годишна тя дефилира из агенции и министерства и така до днес. Първият й досег с туризма е назначаването й за министър през 2014 г. Министърът на икономиката Емил Караниколов на 24 години е юрисконсулт на Столична община, от тогава не излиза от ръководните постове на администрацията. Новото е, че незаменимият специалист на ГЕРБ вече е припознат и от "Атака".

Списъкът може да бъде продължен. С Лиляна Павлова, която 20-годишна (!) става мениджър по програма "Фар" (чиста административна длъжност). С Владислав Горанов, който на 21 години е на работа в министерството на земеделието, а на 24 е началник отдел във финансовото. Може да припомним Кристиян Вигенин, който пое външните работи на България след изцяло партийна кариера (БСП), както и съратникът му Сергей Станишев, който стигна по-далеч - премиер. За агенциите и ведомствата надолу по вертикала даже няма да споменаваме. "Българският Бил Гейтс от "Напоителни системи"" (Георги Харизанов) не е емблема, той е състояние.

Свикнахме с всички тези хора. Трябва да ги слушаме, да им се подчиняваме, те се разпореждат с нас, с децата ни. Днес те и такива като тях стават министри, приемаме го за нормално. Тази "нормалност", това обичайно състояние е важната новина от новото българско правителство. Даже не прави впечатление, че до момента на влизането във властта всички тези хора са абсолютни анонимници не само в обществения живот въобще, а и конкретно в поверения им ресор.



Какви ли щяха да бъдат без партии и вуйчовци?



До вчера ги наричахме калинки, но предвид пораженията, не са ли пиявици?

Другото с новото правителство е проза. Имаме един сигурен министър на Делян Пеевски (герберът-атакист Караниколов), друг почти такъв (Румен Порожанов), имаме име, което е абсолютен скандал (пак Порожанов - няколко пъти шумно разследван, няколко пъти бит, със спрени пари от Брюксел за оглавявания от него фонд "Земеделие"). Налице е една трудоустроена "грешка", на която Борисов очевидно търсеше работа (Цецка Цачева). Има го и абсурдът министърът на външните работи да е вицепремиер по съдебната реформа (Екатерина Захариева). Да не забравяме и чичковците патриоти Каракачанов и Симеонов, които следваше някак да бъдат уредени във властта, макар агентурното минало на първия да рискува проблеми с евроатлантическите съюзници. Доста неща си имаме, обаче и нещо липсва. Няма го Вежди Рашидов, който щеше да влиза в правителството, защото е етнически турчин. Отказа се, нека сега българите гадаят туй ли му беше най-голямото достойнство на Рашидов. Липсва и Лиляна Павлова там, където сме свикнали да я гледаме (регионалното развитие). Сложена бе да отговаря за подготовката на председателството в ЕС, като преди това съвсем целенасочено бе прожектиран сериала "Лили носи скъпа чанта". Ако министри сменят постове заради чанта, то, по дяволите, в каква държава живеем наистина!?

Впрочем по отношение на "кариерното развитие" на държавните мъже и жени има още един интересен момент. Безценна банка кадри на настоящата власт се оказа групичка хора, именуващи се Институт за дясна политика, които от самото създаване обикалят медиите и обясняват колко прекрасна партия е ГЕРБ. Т.нар. институт и при старото правителство вкара човек (Тома Биков - в канцеларията на Румяна Бъчварова), и сега сполучи - цял министър (Нено Димов, бивш десебар, сега номинация на ВМРО). За малко да има и втори - на културата (Петър Николов, също многопартиец, зет на Йордан Соколов). Фронтмен на въпросния институт е самият Бил Гейтс Харизанов, който очевидно



чака ред да бъде достатъчно добре препран биографично,



за да се разпорежда пак с напоителни и други системи. Не си мислете, че тези хора са непременно лоши. Напротив, питайте доста медии, претендиращи да правят качествена журналистика и да проправят път на доброто. Те всекидневно им дават трибуна в качеството на "независими" и "експертни" наблюдатели, следователно смятат въпросния институт за позитивно явление. У нас всяка групичка от случайни граждани може да се именува я "институт", я "академия", я "инкубатор" (каквото си пожелае), медиите безкритично да препредават названието и в един момент тя да произведе министри - безценен инженеринг, нали.

С една дума, младите хора в България да не мързелуват, ами да се навъртат край партии и институти - това е най-важно за карирерното им развитие. Пък тия, които имат дядовци партизани, бащите им са стара или нова агентура (или те самите са!), няма да ги мислим - България 2020, България 2030, България 2100 са техни. Някога мислехме, че няма да е така, ама се оказа точно така!

Снимка: Юлиян Савчев
Красимир Каракачанов (вдясно) няма нито един ден реален трудов стаж, но сега ще командва армията. То при ОП повечето са с такава биография, но са в управляващата коалиция.
92
103052
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
92
 Видими 
04 Май 2017 20:03
Фронтмен на въпросния институт е самият Бил Гейтс Харизанов, който очевидно чака ред да бъде достатъчно добре препран биографично,




Тоя пък, специално, е некво тотално недоразумение. Той няма образование, но бил "експерт". Експерт е чуждица. На български е "разбирач".
Харесва ми този анализ! Не е пълен, но като за начало - бива. Можеше нещо и за счетоводителката Теменушка да се спомене, за големия философ-учител-радиоводещ-разбирач Дончев и др. и др. Крайно време беше да се осъзнае реалността.
04 Май 2017 20:13
На 12. Август - шест дена след Преображение и три дена преди Голяма Богородица - ще се тегли калема.
Но тази статия може да се ползва като справочник от кого, какво да се очаква и дали изобщо да се очаква. Общо-взето Божидаров ги е разкостил.
04 Май 2017 20:19
Малка утеха е, че не само в България е така.
04 Май 2017 20:29
Новият министър на регионалното развитие Николай Нанков е на 34 години. За краткия си живот на зрял човек е бил един път депутат, два пъти зам.-министър и един път областен управител. Ръководи Ловешка област на 26 години!? Кога този човек е работил друго, освен началник? А, да, като юноша е специализирал "Споделяне на ценностите и идеите на ГЕРБ".


04 Май 2017 20:29
Един разбирач беше изчислил, че за да управлява една партия държавата, трябва да има между 1500 и 2000 души за първите две централни нива на властта. Тука влиза всичко : министерства, агенции, фондове, органи и целия държавен апарат. Местните органи са отделно. Та, за тея 27 години що калинки и какавиди се упражняваха в държавно управление - всеки може да изчисли грубо. И изобщо не е необходимо цялата тази гмеж да е корумпирана. Тяхната неграмотност е в състояние да съсипе пет Швейцарии за една година. Затова България е и ще бъде на този хал.
04 Май 2017 20:30
Дияне, а защо няма и думичка за най-великия, най-добрия, най-ШТедрия ?!?! Или е трудно да се преброят пожарите МУ ? Или тези, които ни очакват под неговото мъдро управление.... на телефон с копчета ?!?!
04 Май 2017 20:30
Страхотно зелено! Неповторимо!
04 Май 2017 20:32
Страхотно зелено

Като излязла от филм за Тарас Бульба
04 Май 2017 20:35
Малка утеха е, че не само в България е така.

Младежо, може ли малко конкретни примери, моля.
04 Май 2017 20:39
Младежо, може ли малко конкретни примери, моля.

Габон, например. Нещо да ме опровергаеш ?
04 Май 2017 20:57
Младежо, може ли малко конкретни примери, моля

Ауу, ами станишев, Вигенин, Меликов, Пеевски, Нинова... Къде ги забравихте?
04 Май 2017 20:57
г-н Божидаров, ами изясни си най-напред за себе си кога все пак си искрен: когато крещиш, че тиквите са единствените, които трябва да управляват България, или когато искаш пиявици да не се разпореждат с живота ни.
04 Май 2017 20:59
Ако министри сменят постове заради чанта, то, по дяволите, в каква държава живеем наистина!?


Ако демонстрираш чанта от 17 х. лв. ( а чантите са няколко), то възниква въпрос: от какво живее Лилето? Че то министерската заплата не стига за чанти. ДАНС, БОРКОР няма ли да се заинтересуват за извънтрудовите доходи на Лилето?
04 Май 2017 21:11
Строга министерка.
04 Май 2017 21:12
Статията е направо Комарницки в проза.
04 Май 2017 21:19
извънтрудовите доходи на Лилето?

Има си мая момичето ! Още харчи джобните от онази манифестация...Мавзолей, Политбюро, нали се сещате ?
04 Май 2017 21:20
Моята любимка е Захариева /забравих и личното име/. Дялан камък.
04 Май 2017 21:28
Пиявици, господине, ама ... медицински. Тъй навярно би възкликнал и Митко Бомбата, определил петела като ... галски.

Боце - главен хирудотерапевт на мамковината! Хак да ви е!
04 Май 2017 21:33
Харесва ми материалът. Интересно ми е обаче мнението на Божидаров за "някои медии", които прокарват един друг анонимен некадърник Христо Иванов за алтернатива.
04 Май 2017 21:48
Соросовото чедо Нено Димов - стана главен секретар, после зам.министър на МОСВ през 1997 година когато тъстът му Васил Гоцев стана министър на правосъдието в кабинета на Иван Костов. Изровиха го след 20 години защото на Бойко не му се занимава с екологията. Спец по въздуха и сам въздух.
04 Май 2017 21:49
Блато с пиявици! Най-сетне казано ясно и в прав текст. Едно време такива текстве се четяха сутрин по "Хоризонт", но то беше преди да напреднем във втората стотица по свободата на словото.
04 Май 2017 22:07
Шшшшшт...

Трайте. Не се обаждайте и не се бунтувайте.

Всичко ще се нареди ... някак си.

Само тихо.
04 Май 2017 22:25
ДАНС, БОРКОР няма ли да се заинтересуват за извънтрудовите доходи на Лилето?
Ай ся заяждане на дребно ... Ние магистрали , детски градини , метро строим , а вие за глупости се заяждате ... Ми тва са пазарски чанти - Лилето е образцова домакиня и пазарува дето намери промоция . Тя направо си е .Злобари такива ...
04 Май 2017 22:29
Долу ръцете от Лили Павлова!
04 Май 2017 23:25
Не се притеснявайте, това не са калинки, а марионетки. Те нито ще вземат решенията нито ще управляват.
04 Май 2017 23:27
Скакалци са, не са пиявици, хем вече и Скакауеца е от тяхната мая (макар да не се пласира в далаверата).
04 Май 2017 23:34
showstopper, ама ти като, че ли не си от България! У нас кукловодите ги мързи да си водят куклите и ги оставят на автопилот, докато не им потрябва нещо конкретно - ей това е най-страшното бих казал, щото иначе марионетки и кукловоди има навсякъде.
04 Май 2017 23:43
Малка утеха е, че не само в България е така.
Младежо, може ли малко конкретни примери, моля.

Франция, Мари льо Пен, дъщеря на Жан-Мари Льо Пен.
Сирия, Баша̀р Ха̀фез ал-А̀сад син на Хафез ал-Асад.
САЩ, 2 фамилии си менкаха президентския пост, Индия , Северна Корея и т.н.

Но истината е, че тази статия не открива топлата вода.
"Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави - няма нищо ново под слънцето."
04 Май 2017 23:56
Така е то - едни носят скъпи дрехи и аксесоари, а други лапат мухи, плюейки по форуми. Кой за какво учил. Забравиха Масларова и какво се случи с нея по подобен повод.
А с живота ви се разпореждат тия, които сте си избрали, демокрация. Или искате като в Северна Корея? То че някои това искат е ясно - тия дето хлипат по тато си тодар правешки.
05 Май 2017 00:32
Диян Божидаров
05 Май 2017 00:48
*
05 Май 2017 06:38
Дияне,
05 Май 2017 07:19
Ето, Деница Златева е също от 20 г. из политиката, още от 97-ма депутат, а партиен активист и с постове на Позитано и от по-рано, ама значи ли, че е пиявица?
05 Май 2017 08:03
Следващата статия да се цели по-нависоко. Щото там трудовият стаж може да се окаже силно негативен. И тези калинко-пиявици да изглеждат като невинни бълхици.
05 Май 2017 08:21
Човек днес едно кафе с телевизор не може да изпие. И по трите канала веуики българи - Цецка по едната, Цецо по другата и новоизлюпената външна по третата. Кафа сикме !
05 Май 2017 08:26
Не разбрах с какво зеленото напомня Тарас Бульба, но пристягащото копче създава алюзия за стил ампир, а донякъде и илюзия за талия.
05 Май 2017 09:04
Само донякъде...
05 Май 2017 09:09
Талията просто не е нейна. Седи добре на Котуошу. Не и стига ръст за да и се получи.
05 Май 2017 09:15
Всичко това го знаем бе авторе.Ама ти какво предлагаш?От 27 години какви трудови стажове, какъв управленски опит, какви професионалисти: лекари-таксиджии, инженери-изкопчии, даскали-зарзаватчии.Всеки се мъчи да оцелява както може.Нагаждачите се уреждат, другите - на тръстиката.
05 Май 2017 09:18
макар агентурното минало на първия да рискува проблеми с евроатлантическите съюзници

Тази мантра е напълно неоснователна.

Вярно е, че кариерата на Красимир Каракачанов стартира с встъпването му в ДС, когато в 5 курс се прехвърля от Великотърновския в Софийския университет, а после "другарите от ДС" му уреждат ръководно място във ВМРО и "реституция" на имоти на тази организация, с което го вкарват и в активния мутренски бизнес и правят милионер.

Осигуряват му и медийна и организационна подкрепа от големите партии (БСП и СДС), както и включване в успешни коалиции, с което го държат на публичната повърхност.

Само дето, всичко това би било невъзможно след 1992 г., без изпращането му на един "курс" в САЩ за "обещаващи млади политици". Какво и как е обещавал той там, можем само да се досещаме, но видно са му повярвали и му вярват. Видно се е получила соработка не само с ДС, но и с други по-важни и актуални служби.

Така че, спрете с тази мантра. Ако наистина САЩ бяха против него (а не точно обратното), никога нямаше да стане военен министър. Ако не друго, то Бойко Борисов е послушен на "началниците" и не им кърши хатъра.
05 Май 2017 09:23
И в случая не говоря за личните ми естетски претенции, а по-скоро за невербалната комуникация. Външният вид е колкото въпрос на ген, толкова и на самоконтрол. Вярно-има хора за които не е важно дали са по модата, но те не купуват чанти надвишаващи , като цена, годишната заплата на съдия. И след като момиченцето от малко е специализирало да налага власт, разбирай-контрол, си мисля че е компенсаторен механизъм прикриващ дефицита на самоконтрол. Щото не само шията не е от туршията. Та туй е образа на правителството- Тартюф.
05 Май 2017 09:31
Аз пък се разчувствах от Неговата поредна човеколюбива постъпка - трудоустройството на Цецка Данговска.
Пък и хубаво работно място и намери - тихо и скътано. Ако г-жата не се изкуши да пипа нещо по бюрото, ще го докара до достойни старини...
05 Май 2017 09:40
След като няма в закона изискване за квалификацията, трудовия стаж и опита на ръководни постове за съответния кандидат за министър или кандидат за висша държавна длъжност така ще е!
Нещо повече - дори за някои длъжности и да има такива изисквания, законите се преправят специално за удобния кандидат! Като за #КОЙ.
Освен това по никакъв начин депутатстването не би трябвало да се брои за стаж по специалността!

05 Май 2017 09:44
всичко това е истина, но най-видимо е на ниво министерства-особено МВнР. Достатъчно е да те посочи чичо, вуйчо, бивш доносник или служител от комунистическото МВР, МВнР, ВКР и т.н и т.н. - и се оказваш ценен и незаменим кадър....
05 Май 2017 09:44
Дефилето на талиите ме кара да го броя за пордотство. Явно това е специалността.
05 Май 2017 09:49
Комбинацията от тройна гуша и неприкрит лукс в аксесоарите ми говори за банална лакомия, не за проблем с хормоните. И общият силует е на най-корпулентното ни правителство до момента.
05 Май 2017 10:03
И докато съм на модна вълна да отбележа-когато тенденцията бе лансирана открито, то доведе до културулугичен шок консервативната селяния на София. Което бе нормално. Но упоритото налагане на модата от кроячите на хотел Берлин успяха да променят вкусовете. Защото у нас се бърка селяндурщината и подражателството с класическият консерватизъм. С малко рееклама, подкрепата на законодателите Мондьо и лорд Ватмана лишената ни от класа столична класа вече безкритично приема Мамин за норма. #Кой остана символ на пазарният провал когато подраниш с колекцията. Днес вече всички са #Кой.
05 Май 2017 10:06
културулугичен шок


с много културу и с много луга
05 Май 2017 10:09
Деян Божидаров за статията. А на Лилето не и трябва талия. Ако имаше, нямаше да могат да си търкат нежно коремчетата с Бойко, спазвайки при това прилична дистанция. http://bultimes.com/pr-kata-na-korneliya-ninova-lilyana-pavlova-hodi-s-dve-chanti-na-obshta-stojnost-17-000-leva-a-tretata-j-struva-kolkoto-kolata-mi/
05 Май 2017 10:11
"Политик" е професия. Има потомствени политици както потомствени лекари, юристи, актьори. Има и изключения (ген. Радев).
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД