:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,077
Активни 91
Страници 10,613
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Немликой!?

Бойко Ламбовски
Разговори за задължителна военна служба, които подхвана новият военен министър Красимир Каракачанов, ми припомниха мл. сержанта Бакеев (така да го наречем). В ролята си на новобранец през една далечна вече година, ведно с други новобранци, се занимавахме с това, с което се занимават комай всички новобранци по света - маршировки, изпълнение на команди, юркане напред-назад; изобщо - с възпитаваща необучения личен състав дейност. Младши сержантът, макар и старо куче, Бакеев се отличаваше между другите стари кучета с буен нрав и с фалцет.

Фалцетът му, по македонски маниер (беше някъде от Гоцеделчевско май) във финалните частици на въпросителната фраза изтъняваше и се извиваше още нагоре... Част от обучението на новобранците, което не влизаше в устава, но на което офицерският състав гледаше през пръсти, включваше и разни извращенски и полуизвращенски практики - бръснене брадата на Ботев на портрет, амфибия под и над наровете, и прочее. Особен вид "толериране на инициативност" беше и когато за нещо се потърсваше доброволно новобранско участие - примерно да се даде тон за песен, да се донесе на старо куче шише вода от мивката или пък да зашие някой новобранец якичка на куртката на старото куче. Тази инициативност се възпитаваше така. Да речем, някое старо куче извикваше:

- Я да видим - кой ще донесе на стария едно кисело мляко от миячното?

Естествено, при първото подобно предложение никой новобранец не помръдваше. Тогава изригваше фалцетът на Бакеев:

- Нема ли кой!?

Поради особеностите на изговора му и взривната емоционалност това се чуваше като "немликой". А "кой" се получаваше едно такова тънко и остро, почти писък, пронизителен като пищялка. Част от новобранското (неуставно, както вече казах) обучение беше, че на такъв призив следва да се отзовавате масово и с готовност. Ако не се отзове никой, както става първите пъти, то на новобранците се налага вкупом наказание - да мият пода, да лъскат обуща и т.н.Така при следващото "нема ли кой!?" все се намираха двама-трима,които реагираха одма. (Пишещият тези редове бързо схвана, че най-добрата роля в такива случаи не е да демонстрираш пренебрежение, защото може да влезеш в сериозна беда, вкл. с тупалки, но не и да тичаш пръв, защото твърде натегливо идва. А така - да направиш уж движение, че реагираш, но без бързане. Винаги има двама-трима чевръсти, които заради близостта до властта или с оглед бъдеща кариера ще те изпреварят охотно. Но то е друг разговор.)

Както и да е - сега няма да засягам темата с нуждата - реална или мнима - от наборна армия за охрана на страната. Ще се спра на педагогическата роля на наборната служба за младежите. Тази идея - за задължителна служба, се подкрепя от мнозина отслужили, и - естествено - с уплах и неприязън се отхвърля от самите юноши. Спомням си, че когато веднъж ни водиха на баня в града, нас - съвсем зелени новобранци още - едни старци от пейката ни питаха на колко служба сме. Като разбраха, че сме на две седмици, се умилиха и заразтягаха носталгични спомени за своята служба преди половин век. Гледахме ги все едно са динозаври - как може да те умилява нещо толкова тъпо като службата? (Чак после, след години, разбрах, че човек бърже забравя лошото, но младостта и преодолените изпитания си трупа в разни кътчета на паметта като златен влог. Просто така сме устроени.)Та учи ли армията юношите на нещо важно за живота им,или е загубено време, което е по-добре да се употреби за смислено образование? Като повечето въпроси пред хората, на този може да се отговори с "да" и "не" и в двете му съставки и да е все вярно. Пребиваването в армейски условия безусловно учи на повече социалност, създава умения да се оправяш бързо и да изпълняваш безпрекословно както умните, така и глупавите заповеди. Учи обаче и на колективност от един не най-добър тип за света, който искаме да построим. Армията като институт, вкл. с ритуалите си, е близка до мравешкия, пчелния колектив - тя ограничава индивидуалното, за да добрува роякът, видът, за да има ефективност в сложни ситуации, заплашващи същия този вид или части от него. Не може да бъде друга, щом е армия. Но общежитийният принцип на бита й, неизбежната строга субординация, сигурното, макар и скромно препитание възпитават не инициативност, а развиват мимикрийни особености, стратегия на оцеляването, не на креативността. Армия ще има дотогава, докато има война, а война - в многобройните й вариации, май ще има, докато има хора от този вид, който сме днес.

Сигурен съм обаче, че за качествено възпитание на юношите ни имаме нужда не от наборна армия, а от по-ранна педагогика. От много по-добра подготовка на децата ни. От училища с униформи имаме нужда, в които цари строга дисциплина, защото това учи на организираност. Но в които се възпитава толериране и поощряване на тези, които се учат не само да не бъркат стъпката и да не нарушават строя, а да мислят, да правят връзки, да изобретяват, които могат да доведат идеите си докрай. И които на вика "Нема ли кой" от нара на властта не тичат да лъскат чепик и да носят вода, а поглеждат с умен поглед и отвръщат:

- Има, има кой. Но не това, не така и най-вече - не сега.

70
6278
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
08 Май 2017 19:53
Хи-хи, приеме ли се туй безумие, юще от сеги виждам как гневни майки щурмуват централата на Каракачанов...
08 Май 2017 19:56
Задача на армията е да защитава държавата, а възпитанието на юношите започва доста преди това. Поредната тафталогия...
08 Май 2017 20:00
08 Май 2017 20:01
И щурма ще е побЕден...
А набедения "войвода" се опитва да си сгъне шкембето под бюрото!
08 Май 2017 20:14
По-скоро щурмът ще е победЕн.
08 Май 2017 20:15
И ще има квич с русенскомакедонски фалцет: тизаписалисекиркабе
08 Май 2017 20:15
Тцъ....
08 Май 2017 20:18
Армията не възпитава, а обучава. При - недай си, Боже! - война, няма място за философствания и либерални стратегии. Има строга йерархия, има заповеди, нужно е изпълнение. Дрънканията /а в случая две трети от матр'ялчето са такива, последната трета е по същество!/ разлагат армейския организъм. За неслужилите - представете си оная стена от щитове, за която наскоро говорихме. Дадена е команда... И, вместо да се образува стената - започват обсъждания: на нуждата от подобен строй, на кое място да е, кои да са отпред, дали отзад да маат с брадви или отдолу да ръгат с ножове... В което време противникът е образувал стената и прегазва философстващата за човешките права и развитието на личността тълпа...
----------------------
Сайтът на Генек
08 Май 2017 20:19
Кара-този........Лопе Да Вега !
08 Май 2017 20:21
Немликой!?


Това за задължителната военна служба ли е?
Верно ли войводата ще се самоубие?
08 Май 2017 20:22
Рорик
08 Май 2017 20:50
Докато тук се упражняваме в есеистика на тема красотите на казармата, в Турция има едномилионна армия, Румъния и Сърбия са добре подковани, а Гърция има поне 300 летящи самолети (отдавна не съм следила статистиката, може да бъркам до в пъти). Всеки, който се упражнява в подобра есеистика, обслужва либерастката пропаганда.
08 Май 2017 20:51
Каракачанчето сеща ли се,че за редовна армия трябват казарми /държавни сгради/,а такива няма.Или колегатна му далаверов ще дава свои мотели под наем?
08 Май 2017 20:54
И то па големия зор - да донесеш кисело мляко на старшия??!?!!??? Автора няма ли деца - по пет пъти на ден носене на ядене и сменяне на памперс, и това години, години повече от казармените, плюс безсънни нощи... Така че, отново
08 Май 2017 20:57
tiamat, бегай ми донеси едно млеко, щом не те затруднява!
08 Май 2017 21:02
Няма да има задължителна служба, няма да има завършена магистрала Хемус, АЕЦ Белене, интеграция на циганите, цяла ограда на южната граница, тунел под Стара планина, стартове на Формула 1, БДЖ със скоростни влакове. Защото няма Държава.
08 Май 2017 21:05
Задача на армията е да защитава държавата
Задача на армията е да защитава страната. Държавата я защитават ДАНС, ФСБ, КГБ, ДС и пр - не им знам най-новите имена и съответствия.
08 Май 2017 21:11
по пет пъти на ден носене на ядене и сменяне на памперс, и това години, години повече от казармените, плюс безсънни нощи...
И тези дейности, и още хиляди дейности, които живота изисква и трябва огромно търпение и сили да издържиш. Ами няма къде другаде да се научиш, освен в казармата. Но свърши тая, да се оправят младите както могат.
08 Май 2017 21:12
При - недай си, Боже! - война


...числеността на армията няма да е от особено значение предвид съвременните омп

редовната (платена) армия на кралството е 160,000 при 65,000,000 население - http://www.armedforces.co.uk/mod/listings/l0003.html

ние сме под 7,000,000, начи прави сметка колко трябва да ни е армията - къде 17,000, ако спазим пропорцията

08 Май 2017 21:14
Хи-хи, приеме ли се туй безумие, юще от сеги виждам как гневни майки щурмуват централата на Каракачанов..


Тука има една майка, която с гордост ще прати сина си в армията.
08 Май 2017 21:21
по пет пъти на ден носене на ядене


От възмущение забравих - не само носене, но и даване лъжичка по лъжичка, отделно, къпане, преобличане, пране, разхождане и т.н.
08 Май 2017 21:42
Като изключим момчетата които спортуват, никой от останалите няма да може да направи коремното.
Бях в 9-ти клас, когато баща ми направи лост на двора и в казармата ми беше лесно.
08 Май 2017 21:43
За статията Защото показва простичко, че армията възпитава тъкмо тия добродетели, поради които няма държава. Откъде знам, че авторът е прав, след като не съм служила ли? Ами мъжовете, дори когато се умиляват, спомняйки си службата, описват нрави, които до нищо добро не могат да доведат в цивилния живот. А тези нрави имат магична сила над мъжовете, отпечатват им се направо по Конрад Лоренц, нобелиста
https://bg.wikipedia.org/wiki/Импринтинг
И моля без сравнения (май беше Томата) между офицерството от 1885 и това от 1944-90. С всички изключения от правилото, разбира се.
В наше време обаче можем да правим сравнение между мъжете, минали през военна служба и поколението, дето му беше тя спестена. Сравнението трябва да се прави за еднаква възраст. Сиреч -- да си спомним какви бяха едновремешните 30-годишни и да ги сравним с днешните 30-годишни.
08 Май 2017 21:55
пил_и_пял
08 Май 2017 21:05
Задача на армията е да защитава държавата
Задача на армията е да защитава страната. Държавата я защитават ДАНС, ФСБ, КГБ, ДС и пр - не им знам най-новите имена и съответствия.

***
И да, и не - едното не може без другото! Може и да не ти уйдисва правителството, но територията си е същата. Нека не дублираме автора!

***
Тiamat - "киселото мляко" е в преносен смисъл, често вулгарен и още толокова безсмислен, както и въпросът на стария към новобранеца: "Ти ебаваш ли старото или не?" Всеки новобрански отговор е грешен. Иначе постинга ти е коректен.

***
Смея да твърдя, че известен смисъл от казармата беше да вкара всякакви боклуци в релсите на живота. Но, заради такива гореше по-скоро суровото. Все пак мнозина излизаха с ясната представа докъде им се простира чергата. Тия дето не научаваха урока или бяха на тати и мама номенклатурните синчета или бъдещи членове на криминално-кокошкарския контингент на вечно недоволните и винаги готови да се дръвчат специмени, например популацията на таксистите, барманите и бъдещите СДС-ари. В потвърждение на горното - броят на чалгаджиите и безделниците нарасна забележимо с отпадането на казармата. А какво става с т. н. професионални войници след като напуснат или бъдат съкратени е излишно да дискутирам.
08 Май 2017 22:04
За статията Защото показва простичко, че армията възпитава тъкмо тия добродетели, поради които няма държава. Откъде знам, че авторът е прав, след като не съм служила ли? Ами мъжовете, дори когато се умиляват, спомняйки си службата, описват нрави, които до нищо добро не могат да доведат в цивилния живот.

***
Simplicissima - първото ви изречение буди недоумение. Не се сещам за държава без армия - защото автоматично става протекторат. А мъжовете едва ли биха имали какво друго да си спомнят освен дивотии. Все пак се касае за може би 2-те (3-те за моряците) предполагаемо най-хубави години от живота им. Според авторът - лошите неща се забравяли? А какво друго можеше да запомни от армейския живот редовия войник?
08 Май 2017 22:18
Казармата е 'гадно' нещо (не са ми останали само хубавите спомени, както казва автора), но е полезна за изграждането на характер и преобразуването на момчето в мъж.
08 Май 2017 22:26
но е полезна за изграждането на характер и преобразуването на момчето в мъж.
Аха! Вярно е значи казаното от мъдреца:
"Жена, която не е раждала, това жена ли е; мъж, който не е служил, това мъж ли е; мъж дето спи с каскет, това каскет ли е?!"
08 Май 2017 22:46
За каскета не знам, за останалите твърдения на мъдреца си отговорете сама. Не твърдя обаче, че казармата е променила всеки служил в нея (писах по въпроса в предния си постинг). Мъжове всякакви...

П.С. Без да съм адвокат на Мурано.
08 Май 2017 22:52
Омръзнаха ми хора, пренебрегващи същността на що е това армия и каква е ролята й в живота, да разпъват локума на новобранството. И никой не казва какво е правил той като "старо куче", камо ли да си признае, че е бил "натегнат" ефрейтор или младши сержант. Всички те, сякаш забравят, че армейският живот е преди всичко подготовка за среща на живот и смърт с Противника, не само на твоят живот и твоята смърт.
"Мамини синчета" ни семейство, ни държава коланят!
08 Май 2017 22:59
В момента има 5600 свободни места в армията. Който плаче за казармата да отива! Даже и пари дават. Не е като едно време по 10-20 лв. заплата да дават. Каракачанов къде е служил? А дупетатите му? Все въпроси къде отговор не съм видял! Да, имам и забавни спомени от казармата, ама гледам да не се сещам за сапунките с паста за зъби, буталата на двигаля, орела на орлов мост, трите километра по баира с противогаз, двете момчета, които си отнесоха главите с калашниците, лудите началници и т.н. Наистина, този квич ЗА казармата може да е само от хора неходили, или скатавали службата като писари или пък от базата на ЦСКА с връзки и т.н. И като започнат да идват пак ковчезите, като почнат пак да надуват с компресори задниците на новобранците,тогава пак ше виете "Махнета казармата!" Ама първо някой ще трябва да умре! Бахти откачената държава и население!
08 Май 2017 23:11
От училища с униформи имаме нужда, в които цари строга дисциплина, защото това учи на организираност


Хмм...практиката друго показва. Едно време - средата на 80-те - нали пробваха. Тогавашният зам. министър Стефан Чернев беше издал прочутата заповед РД09-789 - едно малко жълто книжле формат А5. И униформи имаше, и вечерен час за ученици, и ученически книжки със снимка. Колко трая тая работа - не повече от година.
Задължителна казарма от 6 месеца ( 3 месеца за приети студенти) би имала по-силен резултат в посока дисциплина и самоорганизираност. Според мен.
09 Май 2017 00:03
Че то сичките са студенти. Дайте сеги да върнем и детето на другарката Нинова от Америка в казармата. Ама, ха...
09 Май 2017 00:18
Всички тия неща описвани от автора са така, но с едно голямо но:

Те се случват, когато една армия нема какво да прави.

Я им шибни по неколко учения на седмица, плюс некоя и друга война и тогава време не остава....

Всички , които са служили след 1945 нищо не са видели от истинска армия и истинска война.

Иначе пак ще повторя.

Няма нищо по-силно от една високотехнологична професионална армия, но за нашите местни условия и тъй като ние вървим с десетки години назад то някаква форма на наборна армия е оправдана. Друг е въпросът, че няма да се случи по една или друга причина....

09 Май 2017 00:25
Наборна армия = Мисията невъзможна.
09 Май 2017 00:27
Нерде наборна служба, нерде униформи и дисциплина в школата. Защо трябва да е "или, или"? Вече на територията второто би било по- трудно от първото. Поради което първото става утопия. Все още има учители, а команден състав за наборна армия от где? От съюзниците ли? Не че комшиите нямат в излишък. А казарми и поделения? На Росенчо в Тек-Парка ли?
Та не само нема ли кой, ами нема и къде и с какво.
Като дойде братският турски аскер ще ми е интересно какво ще отговорят хипотетичните младежи авторови на виковете от миндера за айрян и баклава...
09 Май 2017 01:06
Армия е нужна! Въоръжена със съвременно оръжие и на ниво поне 1989, но коренно различна от армията през 1989 като ръководство, подбор и обучение на личния състав. Мераклии за сержанти от селата - дал господ, мераклии за хубави заплати из градското население от неудачници и безделници - също. Обаче с такива кокошкари армия не става. Войниците - там е най-големия проблем (както каза един "демократин" по-горе) ще се наложи май сина на другарката Нинова от Америка да спасява положението (щото синовете на демократите не са студенти из чужбината?). Проблема е в пропуснатите първи 17 години. А всъщност те са повече от 27 - след като се възпитават само чуждопоклонници, тарикати и антикомунета отричащи историята на страната - била тя такава или инаква - за какви защитници на Родината става дума?
09 Май 2017 01:41
Ако насилията над младежите в казармата помагат за възпитаването им в любов към родината, то какво ли трябва да се приложи за патриотичното възпитание на девойките? Няколко малки групови изнасилвания може би? Да ще е трудно, но пък майките на издържалите ще се гордеят с тях. Нали става въпрос за патриотизъм, дълг към обществото итн.
09 Май 2017 04:03
Те се случват, когато една армия нема какво да прави.


А немаше какво да прави, защото две години е прекалено много. Сега се предлага 4-6 месеца, изпълнени с интензивно обучение, и ореваха орталъка.
09 Май 2017 04:08
JollyRoger
09 Май 2017 00:27

Все пак възразявам - и командири има, и казарми ще се намерят достатъчно, по-сложен е въпроса с привикването на мекокитковците мамини синчета, свикнали да си чешат космаците, докато нагъват дюнер и гледат бегереалити или слушат чалга, да ги накараш тях да се лишат от миндера и айряна с баклава, дето майка им им носи в леглото докато станат дърти.
09 Май 2017 06:39
nikolay_rs
09 Май 2017 01:41
Ако насилията над младежите в казармата помагат за възпитаването им в любов към родината, то какво ли трябва да се приложи за патриотичното възпитание на девойките? Няколко малки групови изнасилвания може би? Да ще е трудно, но пък майките на издържалите ще се гордеят с тях. Нали става въпрос за патриотизъм, дълг към обществото итн.

***
Пропуснал съм тази връзка (между насилията над младежите в казармата и патриотичното им възпитание?!). Въпросното внушение приписвано някому тук обаче се кандидатира за глупост номер 1 писана някога по темата в този форум. Антикомунизма не прощава...

За незнаещите ще добавя, че старите войници не ставаха автоматично ефрейтори и младши сержанти (както някой намекна по-горе). За първите се искаше въпросният войник да е дърво, т.е., да има известно влияние над останалите си наборници, а младшите сержанти (в повечето случаи завършваха сержантска школа). Старшини-школниците бяха друга категория (завършваха школата в Плевен за около година и после го раздаваха началници на своите сънаборници). Последната категория в болшинството си се състоеше от децата на този или онзи вкл. пo-висши офицери, някои от тях набедени за отличници по нещо си ( най-баш синовете ставаха директно младши лейтенанти). Между тях имаше и много културни и свестни момчета. Имаше както навсякъде и невероятни лекета. Болшинството се уволняваше редник. Пази боже стария набор да са ти шофьори, пък младия специалисти. Изпитал съм го на гърба си. Да не дава господ шоп да ти е фатмак. Пиша го от опит.
09 Май 2017 06:51
Задача на армията е да защитава държавата

Ъхъм, и Отечеството.
И пак идваме след почти век до "Простете, но що е Отечество?".
Що е отечество днес, да ми прости Гео, и кво ще защитават децата ни - разпродадените на "чужди инвеститори" и нашенски изедници или шитнати на вечна концесия земи, пристанища, летища, заводи, язовири, тецове, злато... Кво? И от кого - от ДОСТА на Борисов Ердоган ли? Щото друг атакист на Отечеството не се наблюдава наоколо.
И да завърша с почти стогодишните питаници:
"де е народа и де е земята бунтовница,
де сме, о мое печално и равно поле!"
09 Май 2017 06:54
Да не дава господ шоп да ти е фатмак. Пиша го от опит.


Ха-ха, наскоро писах, че в Шопия да ти е столицата - от това държава не става. И тука нещо подобно май?

09 Май 2017 07:52

щурчо
09 Май 2017 00:03
Мнения: 20,195
От: Bulgaria
Че то сичките са студенти


Може би си прав и такава разлика, отразяваща се на срока на службата, не трябва да бъде правена. Има вероятност да се получи нещо като moral hazard.
09 Май 2017 08:11
Абе я да освободят от данък всички отслужили ,или да са с предимство при постъпване на държавна работа , наплива няма да може да се удържи на входовете. И "майчиците" дето сега пищят , за ръчичка ще водят скъпоценните "пиленца".
09 Май 2017 09:17
Има хора, които чакат казармата (старшината) да им възпитава младежите. Преди това са се надали на лелката в яслите, после на лелката в детската градина, после на класната... и те така. И затвора възпитава другари! Не е ли тъй?! Так, че айде да въведем 2 г. отбиване на задължителен пандиз. Юруш на чудесната идея. Патриотично и педагогично...и мноооого умно!
09 Май 2017 09:42
Юнкер 09 Май 2017 09:17
Има хора, които чакат казармата (старшината) да им възпитава младежите. Преди това са се надали на лелката в яслите, после на лелката в детската градина, после на класната... и те така. И затвора възпитава другари! Не е ли тъй?! Так, че айде да въведем 2 г. отбиване на задължителен пандиз. Юруш на чудесната идея. Патриотично и педагогично...и мноооого умно!


09 Май 2017 10:38
И униформи имаше, и вечерен час за ученици, и ученически книжки със снимка. Колко трая тая работа - не повече от година.

Нещо не можах да схвана, steppenwolf - аз си изкарах гимназията с униформа: сини панталони, бяла риза(поло), синьо сако, тъмни обувки. От 1981 г. до 1983 г. Преди това ходихме на училище задължително с тъмносиня престилка и чиста бяла якичка. Ако вали тъмно на цвят палто(балтон, шлифер, яке).
По едно време в СМГ(Софийска математическа гимназия) носеха светли костюми през топлите месеци, ама бързо се отказаха, не знам защо. Готини костюми бяха.
Е, вярно не се изискваше да има снимка в бележника. Вечерен час официално нямаше.
09 Май 2017 11:09
армията възпитава тъкмо тия добродетели, поради които няма държава


Юнкер
Има хора, които чакат казармата (старшината) да им възпитава младежите.

09 Май 2017 11:29
Не е ли излишно да се обсъжда нещо, което все едно няма да стане,щото пари няма? И изобщо, територия, бивша държава, с масова наборна армия- не звучи ли абсурдно?
09 Май 2017 11:50
Я им шибни по неколко учения на седмица, плюс некоя и друга война и тогава време не остава....

Ех, Зипе, Зипе...ВойноЛюбец млад...
Що не вземете да се организирате и всички мераклии, ведно с пресния министър на отбраната не се грабнете и не отидете да повоювате малце? Поне сега войни бол.
Аз лично не познавам сред нисшия състав на войската някой дето ще възпитава в някакви нормалности. Повечето са лица, които нийде другаде не са успели да се реализират, алкохола им е първа и последна радост. Е, как те ще възпитават? В какво ще възпитават? И най-сетне, както Юнкер е писал, защо искате някой друг да ви свърши работата на родители /родителите принципно и в патриотизъм следва да възпитават, в уважение към държавността/законите/ и други такива работи/?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД