:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вашингтон иска да се върне във войната в Афганистан

Пентагонът и съветници на президента Тръмп стоят зад новата стратегия
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Бившият президент на САЩ Барак Обама лично е посъветвал настоящия държавен глава Доналд Тръмп да не назначава Майкъл Флин за съветник по сигурността, разкри бившият главен прокурор Сали Йейтс (в центъра), която беше уволнена от Тръмп, пред разследващата комисия в Сената във Вашингтон.
Съветниците на президента Доналд Тръмп по отбраната и по външната политика са предложили сериозна промяна в стратегията на САЩ за Афганистан, която на практика ще върне САЩ във войната срещу талибаните. Новият план, който все още не е одобрен от президента, призовава за увеличаване на ролята на американската армия като част от по-широките усилия за привличане на бунтовниците талибани на масата за преговори, съобщи в. "Вашингтон пост". Новата стратегия се появява след приключване на преразглеждането на политика по този въпрос и е изградена около желанието на президента да преобърне влошаващата се обстановка в Афганистан и отново да "започне да печели", коментира пожелал анонимност източник. Новата стратегия има одобрението на висши служители на администрацията. Тя ще даде на Пентагона правото да определя броя на войските в Афганистан, както и по-големи правомощия за въздушни удари срещу талибаните.

Според плановете американският контингент, който сега се състои от 8400 войници, трябва да бъде увеличен с поне 3000 бойци. Допълнителните войски и разходите за подпомагане ще увеличат финансовото натоварване за американския бюджет, доколкото парите, които САЩ харчат за този конфликт, вече възлизат на 23 млрд. долара годишно.

Засега от Белия дом не коментират промяната в плановете, но се очаква президентът Доналд Тръмп да каже тежката си дума преди участието си в срещата на върха на НАТО на 25 май, отбелязва изданието.

Президентът Барак Обама бе обещал да изтегли напълно американската армия от Афганистан, но през 2015 г. замрази тези планове. Въпреки това обаче той прекрати прякото участие на американските сили в сражения в страната и основната мисия на американския контингент в страната е за обучаване на афганистанските сили за сигурност.

Междувременно агенция Блумбърг писа, че президентът Доналд Тръмп не е доволен от съветника си по отбрана ген. Хърбърт Макмастър и дори съжалява, че го е назначил на поста. Според няколко източника на агенцията от администрацията в Белия дом противоречията между държавния глава и съветника му по националната сигурност са започнали практически веднага след назначаването му. Един от сериозните сблъсъци бил със стратега Стивън Банън. Миналата седмица Макмастър отново влезе в противоречие с ръководители от администрацията, след като се опита да смени своя заместник - Кети Макфърланд, която остана при него като "наследство" от Майкъл Флин. Началникът на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс в началото на месеца забрани да се прави такава кадрова промяна, защото тя не била съгласувана с никого.

Междувременно в хода на разследването в сенатска комисия за намесата на Русия във вътрешните работи в САЩ, бившият главен прокурор Сали Йейтс, която беше уволнена от Тръмп, заяви пред сенаторите, че експрезидентът на САЩ Барак Обама лично е посъветвал настоящия държавен глава Доналд Тръмп да не назначава Майкъл Флин за съветник по сигурността. Обама е отправил предупреждението си по време на първата си среща с Тръмп през ноември, два дни след президентските избори. Флин беше принуден да подаде оставка след разкритията за негови връзки с Русия.

Предупреждение

Киберактивистите, познати под името "Анонимните", публикуваха нов видеоклип, в който предупреждават светът да се готви за Трета световна война. "Налице са всички признаци за предстоящата война на Корейския полуостров", заявяват те във видеото си. "Анонимните" посочват, че всички досегашни действия на САЩ, Япония, Южна и Северна Корея предвещават неизбежната война. Според тях тестът миналата седмица на междуконтиненталната балистична ракета "Минитмън 3" от страна на Доналд Тръмп, както и предупрежденията на японските власти към техни граждани са доказателства за приближаващия военен конфликт между САЩ и Северна Корея.
6
1327
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
09 Май 2017 22:58
Нищо лично, просто бизнес. Да му мислят военните.
10 Май 2017 04:29
Г-н Дончо требва да даде на воените повече власт.Не може да пратиш един батальон на маината му а протовника две девизи.
10 Май 2017 10:32
Обама беше войнолюбец и враг на московската селищна система. А Тръмп щеше да се изолира в САЩ, да си гледа пъпа и да остави геополитиката на Путин. ЩЕШЕ.......!!!
10 Май 2017 11:45
Лоши талибани! Унищожават маковите полета! Тамам бизнесът се разрастна и стабилизира под благосклонния USA надзор, и сега някакви фанатици да го съсипват! Не може така!
10 Май 2017 11:46
А и местните изпратиха млади, надеждни хора в Европа да изградят нови, по- надеждни канали.
10 Май 2017 11:55
Вашингтон иска да се върне? Ще доживеем ли да прочетем истина относно Афганистан?
(снимка: натиснете тук)
https://www.youtube.com/watch?v=qW2YWqVpT4E

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД