:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,494
Активни 72
Страници 1,782
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Защо ще ревем

Бойко Ламбовски
"В порносайт - само с презерватив!" - такава шега си имат някои компютърджии. Имат предвид, че поради огромния трафик на порнография в интернет - поне 50% от всичко там, то и компютърните вируси обичат тоя тематичен сегмент в Мрежата и често причиняват епидемии по PC-тата на мераклии за хард-гледки.

Иначе това компютърджиите са интересни хора. Моя милост - като хуманитар и IT игнорант, ги гледах с голяма почуда в началото. Приличаха ми на същества от друга планета. Първо - там, дето аз се мъчех с часове, те се оправяха за секунди. Второ - всички, без изключение, се държат така, все едно думите им пречат. При това както чуждите думи, така и своите. Може, разбира се, да съществуват и други IT-спецове някъде, но не съм ги срещал. При все очебийната им мълчаливост не мога да ги нарека невербални създания. Но сякаш самата вербалност за тях е нещо съмнително, нещо, което по-добре да не ползваш. Тоест квази-ценност, която по-скоро ще заблуди, отколкото да помогне. Следва да призная, че такова поведение има известно основание, с оглед манипулативните свойства и грехове на словесността като цяло, а не само на политическата такава. И с оглед ловкостта на компютърджиите (защото те са безусловно умни хора) в друг тип езици - изградени върху числото, символа, картинката.

Ала тези пороци - манипулативността и изкористяването, не са производни на човешката реч, те са производни на човека като цяло. Речта - и словесната, и компютърната,са само сечива в добри или зли ръце.Тъкмо за това ще стане дума по-долу. Не знам дали сте чели една емблематична книжка на великите фантасти братя Стругацки - "Трудно е да бъдеш бог". Братя Стругацки всъщност успешно захранват философски, политоложки, кино и литературни разработки, както и мощни епигонски потоци вече цели десетилетия. (Нека вметна, преди да продължа, че двамата са доказателство как всяка цензура е само предизвикателство за големия талант. И когато я има - цензурата, то не значи автоматично културна стагнация. Както и че когато я няма, то не гарантира автоматичен разцвет.) Та в книгата се разказва за всемогъщ тип от свръхразвита цивилизация, който всичко може, всичко вижда, но не бива да се меси въпреки огромните безобразия, които наблюдава в несъвършено и примитивно общество. Нещо като бог, тоест.

Нещо като бог се опитват да станат всички онези, които опитват да управляват днес огромното виртуално пространство. Последните дни нашумя голямата кибератака с т. нар. "вирус-шантажист" WannaCry. Тя почна на 12 май и зарази десетки хиляди компютри в 74 страни. Находчивото име на вируса "Реве ли ти се?" според специалисти е свързано с желанието на разпространителите му да изкарат някоя пара, като шантажират заразените потребители със суми между 300 и 600 долара.

На мен ми направи впечатление изказването на президента на "Майкрософт" по този повод - Брад Смит. Според него масовата атака на вируса стана възможна, защото са откраднати данни, събирани от ЦРУ и Американската агенция за национална сигурност. Тези данни Службите събирали за слабите места, за вероятните пробойни в програмното обезпечаване на различните корпорации. "Ние видяхме, че данните за слабите места, които ЦРУ събираше, после бяха публикувани в WikiLeaks, а сега откраднатите от Агенцията за национална сигурност данни поразиха потребителите по целия свят" - разказа Смит. Той сравни кражбата с кражба на няколко ракети "Томахоук" от армията и призова правителствата по целия свят "да се събудят". Тезата му е, че тези слаби места и уязвимости не трябва да се търсят и събират от специалните служби, а само от специалистите, разработващи програми.

Аз не вярвам мнението на г-н Смит да хване дикиш пред Службите. Тези всемогъщи Служби, част от които бе и г-н Едуард Сноудън, очевидно са усетили, че идва времето, в което части от нашия вид могат да се сдобият с полубожествена, ако не и с божествена власт и възможности."Бог вижда!" - плашеха само преди век,в течение на хилядолетия, всички отци и проповедници грешната част от човечеството. Те имаха предвид, че и най-скришните деяния човешки, извършени дори насаме, не са тайна за Всемогъщия.

Но с темповете, с които се "окамерява" днес планетата, с разкритията, че дори телевизорите и пералните машини могат да ни шпионират, не е трудно да предвидим времето, в което няма да сме сами - никъде. Ако очите, които следят всичко това, са благият и склонен към прошка на по-леките грехове поглед на мъдрец, то - какво по-хубаво от това, ми иде да възкликна.

Няма да има гадни тайни, мръсни престъпления, злонамерени сговори на политически и криминални сили - нещо като рай, тоест. Само че ако погледът, който ще следи, е все на онези - същите, чиято основна грижа е да съхранят статуквото? В което те остават на върха на човешката хранителна верига, тоест на социалната Джомолунгма? Ако този поглед е погледът на описания от Оруел Биг Брадър? Имаме ли гаранция, че това няма как да се случи?

Аз, хуманитарят, не познавам добре компютрите, но познавам човешката природа и ви казвам - няма такава гаранция. Още по-лошо е, че и такива като Брад Смит и Сноудън твърдят същото. Затова вероятно ще ревем, тепърва.
27
5626
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
15 Май 2017 20:36
поради огромния трафик на порнография в интернет - поне 50% от всичко там


В най-духовните страни, като Русия например, този дял не пада под 80 % от трафика. Затова спирането и пускането на Pornhub от Роскомнадзор беше събитие с особена важност там.
16 Май 2017 00:14
програмното обезпечаване...ОСИГУРЯВАНЕ, писателю, само за банкнотите е разрешено да се пише, че са обезпечени с всички активи и т.н.
16 Май 2017 00:40
Ако този поглед е погледът на описания от Оруел Биг Брадър? Имаме ли гаранция, че това няма как да се случи?

Ще се случи, но това е най малкият проблем.

16 Май 2017 01:52
Пак килифарско плъзгане по допирателната. Ми що не пишеш директно, че в съчетанието на прекомерна концентрация на пари и власт в едни мръсни ръчички е проблема? Вместо това се съсредоточил върху компютрите. Рънъта праи бурбътъ...

П.С. Пък на порнографа-специалист тормозчян пак Путин му виновен.
16 Май 2017 09:55
"че идва времето, в което части от нашия вид могат да се сдобият с полубожествена, ако не и с божествена власт и възможности"

Още от времето на Аменхотеп и Тутанкамон си е така. Пък и преди тях. Всичко допира до "божествеността" на властта и това дали можеш да изчислиш обема на пирамида и да накараш балъците (балък - от турски - риба) да я построят.
16 Май 2017 10:04
"в друг тип езици - изградени върху числото, символа, картинката"

Ха, ха, ха! Едните са формални, защото са изградени на база на формалната логика. Другите (английски, руски, китайски) са неформални - поради същата причина.
А най неформални са езиците на които говорят жените. Това го е отбелязал още Мопасан.
16 Май 2017 10:10
Но има и още нещо: компютърни науки и икономика трябва да се учат на английски език. Другите езици просто замърсяват пейзажа. На руски език задължително трябва да се чете Илф и Петров. Може да продължите тези неутешителни разсъждения.
16 Май 2017 10:15
"но познавам човешката природа"

Науката антропология е много занимателна. Но не се изучаваше по "наше" време.
16 Май 2017 10:22
На руски език задължително трябва да се чете Илф и Петров.


Да, но и Тургенев! И Гогол! И пиесите на Александър Островски!
16 Май 2017 10:24
Д-р Тормозчиян 15 Май 2017 20:36
поради огромния трафик на порнография в интернет - поне 50% от всичко там
В най-духовните страни, като Русия например, този дял не пада под 80 % от трафика. Затова спирането и пускането на Pornhub от Роскомнадзор беше събитие с особена важност там.
Че аз не знам да има сайт за руско порно?
16 Май 2017 10:30
Затова спирането и пускането на Pornhub от Роскомнадзор беше събитие с особена важност там.


личи си дека си изтънко и онутре со теа болежки и проблеми
16 Май 2017 10:35
Че аз не знам да има сайт за руско порно?
Пробвай с "руско порно" в някоя търсачка и ще бъдеш просветен.
16 Май 2017 10:40
"Да, но и Тургенев! И Гогол!"
И Чехов, Достоевски и Лев Толстой.
16 Май 2017 12:21
П.С. Пък на порнографа-специалист тормозчян пак Путин му виновен.


Не думай!
Ти си първият, който споменава Путин под тази статия.
16 Май 2017 12:36
Та в книгата се разказва за всемогъщ тип от свръхразвита цивилизация, който всичко може, всичко вижда, но не бива да се меси въпреки огромните безобразия, които наблюдава в несъвършено и примитивно общество. Нещо като бог, тоест.

Цъ, не е четено внимателно или идеята е прекалено сложна за възможностите на автора.
— Нима вие сериозно смятате този свят за съвършен — учуди се Румата. — След срещата с дон Реба, след затвора…
— Млади ми приятелю, ами разбира се! На мен много неща в този свят не ми харесват, много неща бих искал да видя други… Но какво да се прави? В очите на висшите сили съвършенството изглежда другояче, не както в моите. Какъв смисъл има дървото да се сърди, че не може да се движи, макар че то сигурно би се радвало, ако можеше да бяга с всички сили от брадвата на дърваря?
— Ами какво ще кажете, ако могат да се изменят висшите предначертания?
— На това са способни само висшите сили…
— Но все пак представете си, че сте бог…
Будах се засмя.
— Ако можех да си представя, че съм бог, щях да стана бог!
16 Май 2017 14:21
Само да питам, туй нещо "порно сайт", нещо като ПИК и Блиц ли е?
16 Май 2017 19:31
Абе то и в "За мишките и хората " не става дума за мишките, ама така е, кой както я разбира, пущината.
Ако искат и мислите нека ми четат.
16 Май 2017 19:46
ManfromUtopia
16 Май 2017 12:21
П.С. Пък на порнографа-специалист тормозчян пак Путин му виновен.


Не думай!
Ти си първият, който споменава Путин под тази статия.

***
Неутешително, ти пък ще си последния загрял за какво става дума.
16 Май 2017 19:48
Чудя се как е възможно да бъдат направени толкова филми по книгата "Трудно е да бъдеш Бог" кой от кой по-несполучлив.
16 Май 2017 21:15
на афтора ще му кажа, че според статистиката най-много вируси има във сайтовете с религиозно съдържание. нищо лично.
16 Май 2017 21:19
Нека вметна, преди да продължа, че двамата са доказателство как всяка цензура е само предизвикателство за големия талант. И когато я има - цензурата, то не значи автоматично културна стагнация.

нека вметна че в обществото и обществата за които говориш, проблемът или един от проблемите, беше ужасяващата културна сегрегация.
17 Май 2017 11:16
Д-р Тормозчиян 15 Май 2017 20:36

Винаги ще се намери някой да го удари през просото. И кой ти го каза това?

https://thenextweb.com/market-intelligence/2015/03/24/who-are-the-biggest-consumers-of-online-porn/#.tnw_8qEYWvOP
17 Май 2017 21:53
И с оглед ловкостта на компютърджиите (защото те са безусловно умни хора) в друг тип езици - изградени върху числото, символа, картинката
Уманитарска му работа. Авторът полупрезрително нарича „компютърджии“ хора, които едва ли правят или поправят компютри – те само ги използват. Знанията и уменията на тези хора пък нарича „ловкост“. А дали по същата логика той би нарекъл себе си химикалкаджия или клавиатураджия, ловък с думичките?

„Другият тип езици“, които споменава, не са „върху числото, символа, картинката“. Само символни са, друго няма.
18 Май 2017 10:58
компютърджия


"Разглежданият суфикс -джия в морфологичен аспект се определя като присубстантивен, т. е. подобни афикси се свързват само с основи на съществителни имена, независимо от категориалното значение на производната дума.

Значителен дял на -джия се пада при образуването на нарицателните съществителни имена. Така наставката влиза и в тесни корелативни /синонимни, антонимни.../ отношения с други суфикси като -ар, -тел, -ник, формиращи определен словообразувателен ред с фактор деятелност – изпитвач, извършител, бояджия и др. Като всички тях -джия “...изразява връзката, отношението най-общо на лица с някакво действие, насочено към обект, към предмет на занимание или занятие с подчертаване на активността на субекта. Производните съществителни имена назовават лица според тяхното деятелно отношение към предмета – неговото добиване, обработка, използване, съхранение”.

/Ст. Георгиев. Морфология на българския книжовен език. В. Търново, 1999, с. 139/."

Борис Кадънов
18 Май 2017 16:32
Авторът има очевидно превратна представа за съвременните компютърджии.
Както и за 'Трудно е да бъдеш бог', между прочем.

Ако трябва да резюмираме цялата книга с едно изречение от там то би следвало да е
Щом бог се залавя да чисти нужник, нека не смята, че пръстите му ще останат чисти…


Та известна част от компютърджиите точно с това се занимават. Отделно че някои са нелоши поети, писатели, музиканти и прочее 'хуманитарии' по съвместителство.
21 Май 2017 12:19
Nafarr, книжната ти справка няма отношение към думата компютърджия, както я употребява авторът Ламбовски. Неговите „компютърджии“ (грубо казано) създават и използват програми за решаване на различни задачи. Компът има към дейността им отношение не повече, отколкото електричеството към работата на стругаря или шивача – средство за задвижване на оръдието на труда. Съответно и те не са компютърджии, както стругарят и шивачът не са електрикаджии.
21 Май 2017 17:38
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД