:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Никой не вярва на съда, а всички търсят справедливост

Само за година постъпилите дела са с над 12 000 повече в сравнение с предходната
Снимка: Архив "Сега"
Милиони дела са на път да блокират съдебната система и тя да стане на практика неизползваема за хорските проблеми. Тогава как ще се решават споровете?
Последните години родиха български феномен - все по-ниско доверие в съдебната система срещу все повече желаещи да й поверят парите, имотите, правата, интересите си.

Годишният доклад на Върховния касационен съд (ВКС) потвърди тази тенденция. Според сухите числа в българските съдилища миналата година са постъпили 537 376 дела при 524 854 през 2015 г. Или с 12 522 повече. Според статистиката тази тенденция може да се види и в общия брой дела за разглеждане от всички съдилища (без ВКС) през 2016 г. - тук има увеличение с 10 559 броя спрямо предходната година.

Като се има предвид, че завършените дела през 2016 г. са повече и че тези, които са останали за разглеждане, също са по-голям брой, картината съвсем се изяснява -



миналата година съдиите са се занимавали с над 1 млн. дела



Става дума основно за граждански, наследствени, семейни, търговски, административни спорове. Наказателните процеси са много малка част. Всички останали са "по желание на клиента" - относно съдбата на имоти, на земя, фирми, търговски спорове, глоби, строежи, скици, бракове, издръжки, родителски права, права на собственост, чиновнически откази, делби, наследства, здраве, данъци, мита и др.

Парадоксалното е, че това се случва на фона на множество проучвания и анализи, в които се твърди, че доверието в съдебната система е на дъното. Самият бивш правосъден министър и настоящ вицепремиер по съдебната реформа Екатерина Захариева обяви, че "доверието в съдебната система е изключително ниско и в съда, и прокуратурата. Недоверието е съответно 94% и 96%". Доверието в българската съдебна система е изключително ниско, добавя в същата посока и Европейската комисия.

Какво означава 94% от хората да не вярват на една институция? И тук идва парадоксът - броят на делата в нея са рекордно количество в сравнение не само с останалите членки на Европейския съюз, но и вероятно в целия свят. Нещо повече. Ако приемем, че годишно новопостъпилите дела са около 500 000, за 2 години в съдебната система влизат 1 млн. дела, за 4 години броят е 2 млн., а за 6 години става дума за цели 3 млн. дела. И всички



тези милиони дела се гледат от 2200 съдии



Те не могат да прегледат дори и една десета от материалите примерно по едно делбено производство или по един търговски спор.

Отделно от това продължава да има голяма неравномерна натовареност между съдии в районни и окръжни съдилища или между магистрати от отделни районни съдилища. Така например на един съдия от Софийския районен съд му се падат по 70 дела на месец за решаване, докато например в Ивайловград имат по 11 дела месечно, а пък в Трън - 14. Това за една година в София прави 840 дела - по близо 3 на ден. Представете си как съдията гледа едни дела в зала, чете други, за да се подготви, трети ги мисли за решаване, а по четвърти пише решения. Отгоре на всичко трябва да има време за ядене и спане, а какво ли става, когато излиза в отпуск.

За какво блато става дума, е достатъчно да се илюстрира с някое дело за делба, по което има няколко страни. Как се развива то - ту един отсъства, ту вещото лице го няма, ту се чака експертиза.



И така години само на първа инстанция, защото има и втора



Такива дела са десетки и стотици хиляди. Решават ли се обективно, навременно и справедливо? Кой е този свръхчовек, който изчита всичко, за да е наистина обективен и справедлив? Как стига до обективната истина?

Тук стигаме до другия проблем - че при всички спорове има две страни. И делата винаги се решават в полза на едната. Нещо, което автоматично ражда 50 на сто недоверие.

Чудесно е споровете между хората и фирмите да се решават в съда, а не с палки, бухалки и запалки. И очевидно в България хората търсят справедливост именно в съдилищата. Както и в прокуратурите, където годишно сигурно по 1 млн. души се оплакват от нещо. За престъпленията ясно, но те се и оплакват от съседи, от фирми, от спиране на вода, от цени, от лоши стоки и от какво ли не. А пък декларират 94 на сто недоверие.

Трябва да се каже ясно, че



хората се съдят за щяло и нещяло, както и че се оплакват



по МВР-та и прокуратури на същото основание. При това, въпреки че понякога ще изхарчат много повече за съдебни такси, адвокати и всякакви други разноски, отколкото ще спечелят.

Очевидно става дума за национална черта, защото никой не си решава спора дори с най-близки роднини примерно с един разговор. Или пък не отива на медиатор или арбитраж, където таксите са далеч по-малки. Не, българинът си се съди и се оплаква в съда и прокуратурата и понякога харчи хиляди левове за това. За да недоволства в 94 на сто от случаите.

Тази активност рано или късно ще доведе до блокаж на цялата система или до 100 процента недоверие към съдебната система.



----

ЗА КАРЕ



В годишния доклад на Върховния касационен съд е отбелязано, че важна тенденция е все по-активната тълкувателната дейност на съда. Общо образуваните във ВКС тълкувателни дела през 2016 г. са 12: пред Общото събрание на Наказателната колегия (ОСНК) - 3, пред Общото събрание на Гражданската колегия (ОСГК) - 4, пред Общото събрание на Гражданската и Търговската колегия (ОСГТК) - 3 (още едно дело е образувано пред ОСГТК, но е преобразувано в дело пред Общото събрание на Наказателната, Гражданската и Търговската колегия (ОСНГТК), пред ОСНГТК - 1, пред Общото събрание на съдиите от Гражданската колегия на ВКС и от Първа и Втора колегии на ВАС - 1. През 2016 г. са постановени и 13 тълкувателни решения/постановления.

В Доклада за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2016 г. са анализирани основните въпроси и предизвикателства през изминалата година - промяната на съдебната карта, неравномерната натовареност на съдилищата, проблемите със съдебни сгради, оптимизирането на съдебната администрация.

Общо в страната през 2016 г. от съдилищата - апелативни, окръжни и военни, са дадени 4888 разрешения за използване на специални разузнавателни средства, а изготвените и получените веществени доказателствени средства (ВДС) са 1146 бр. За сравнение - през 2015 г. са дадени 4093 разрешения и изготвени и получени 1321 бр. ВДС, а през 2014 г. - 7646 дадени разрешения и 1061 получени бр. ВДС.

Статистическите данни, върху които се базират изводите за натовареността, продължават да показват значителна неравномерна натовареност на съдилищата в страната както от едно и също ниво, така и между отделните инстанции. При средна натовареност от 9.33 дела за разглеждане месечно на един съдия за апелативните съдилища (през 2015 г. тя е 8.71), тази на Софийския апелативен съд е 13.22 дела (при 12.29 през 2015 г.), на Апелативния специализиран наказателен съд - 2.98 дела месечно (2.06 през 2015 г.), а на Военноапелативния съд - 1.78 дела (1.47 през 2015 г.).

Още по-голям е диапазонът на съотношението между отделните окръжни съдилища, от една страна, и на Софийския градски съд (СГС) и Специализирания наказателен съд (СНС), от друга страна. При средна натовареност през 2016 г. на съдебните звена на това ниво на съдебната система от 14.90 дела за разглеждане месечно на един съдия (при 14.69 през 2015 г.) тази на СГС е 34.09 дела (през 2015 г. е 32.66), на СНС през 2016 г. бележи значителен ръст - 31.05 дела (при 14.82 през 2015 г.), а под 7 дела през 2016 г. за разглеждане месечно на един съдия е натовареността на окръжните съдилища в Търговище (4.72), Кърджали (5.20), Враца (6.62) и Монтана (6.70).

Всяка година нови стотици хиляди дела се образуват и водят в българските съдилища.

 Всяка година нови стотици хиляди дела се образуват и водят в българските съдилища.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

8
1903
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
16 Май 2017 21:26
Пак крива постановка. Никой не вярва на съда, защото търси справедливост. Търсещите облаги, печалби, интереси са доволни от сегашното състояние...
-----------------------------
Сайтът на Генек
17 Май 2017 08:28
Да не би да се намеква сами да си раздаваме правосъдие, след като не вярваме на съда?
17 Май 2017 09:54
Информацията вероятно е полезнае, проблематиката актуална, но ниското ниво на опитите за оригиналност я "заглушава". Описаните феномени и парадокси имат прости и логични обяснения. Ако авторът си беше обяснил защо не се използват плахо споменатите алтернативи - разговор ???, медиатор и арбитраж, може би щеше да изгради по-подходящо тезите си и концепцията на статията.
17 Май 2017 12:45
Авторът е забравил да спомене, че заради лакомията на адвокатите е заложено със закон една камара случаи задължително да минат през съда с представителство на адвокат.
Така са направени нещата, че за да бъде нещо законно то трябва да мине през съда. Като си пишат така законите да не рИват.
17 Май 2017 13:08
Има и някои верни неща, но основното е повтарянето на отродителско-проробовладелските мантри за насаждане на ненавист и омраза към България, Българите и Българското.

Отродитерите-проробовладелци непрекъснато дуднат колко бавно било нашето правосъдие и дават пример (вкл. правното величие Сл.Три.) за светкавичното правосъдие в САЩ.
Пък е знайно как в САЩ е ужас някакъв - пр. тежките присъди и изпърнението отнемат някакви си мижави 20-25-30 години и нагоре.
Ето и днес:
Georgia Executes Convicted Killer, 1st Execution by State This Year
Georgia has carried out its first execution of the year, putting to death a man who fatally stabbed his neighbor 25 years ago.
Authorities say 45-year-old J.W. Ledford Jr. was pronounced dead at 1:17 a.m. Wednesday at the state prison in Jackson. He was convicted of murder in the January 1992 stabbing death of his 73-year-old neighbor, Dr. Harry Johnston, near his home in northwest Georgia.
http://www.msn.com/en-us/news/crime/georgia-executes-convicted-killer-1st-execution-by-state-this-year/ar-BBBdBAO?li=BBmkt5R&ocid=spartanntp
17 Май 2017 13:10
Никой не вярва на съда, а всички търсят справедливост


Това не е вярно. Никой не вярва в справедливостта, някои все още търсят съда. Това е вярното.
17 Май 2017 13:11
Как да докажеш, че спрямо теб се извършват незаконни действия, ако по казуса не се произнесе съдът? А незаконни действия има на всяка крачка: енергоразпределители, ВИК, банки, колекторски фирми, всякакви администрации. Добъра или лоша, съдебната система е единствената чрез която можеш да търсиш правата си.
17 Май 2017 13:23
Трябва да се каже ясно, че хората се съдят за щяло и нещяло, както и че се оплакват по МВР-та и прокуратури на същото основание. При това, въпреки че понякога ще изхарчат много повече за съдебни такси, адвокати и всякакви други разноски, отколкото ще спечелят.
Очевидно става дума за национална черта, защото никой не си решава спора дори с най-близки роднини примерно с един разговор. Или пък не отива на медиатор или арбитраж, където таксите са далеч по-малки. Не, българинът си се съди и се оплаква в съда и прокуратурата и понякога харчи хиляди левове за това. За да недоволства в 94 на сто от случаите.

Отродителство, та не се трае...
Ако питате автора къде се извършват повече убийства - в България и (примерно!) Канада или Финландия, той веднага ще каже, че в Канада и Финландия изостават от нас, там и мирно, спокойно и идилично, т.к. при нас убийствата са непрекъснато и се лее кръв кат вода.
Пък който си направи труда да погледне - ще види, че сме на едно ниво.
Но е важно да се храчи по България, Българите и Българското.

В цял свят се съдят - това е абсолютно безспорно. Ма, не, само Българите се били съдели, туй им било национална черта - видите ли...
Типичен отродителски маниер - взема се един факт, който е всеобщовалиден - за цял свят, за цялата История на Човечеството, и се правят изводи с цел да се мрази и ненавижда България.
В първите години на капа си мислех, че е някакъв самокритичен уклон, но т.к. тази отродителска пропаганда върви денонощно - явно е съвсем преднамерено - робовладелците са спуснали задача на наште отродители и те я вършат.

----
Миналата седмица... Пийме си кафето с Братчеда на теферич... По едно време някакви негови познати се присламчиха на масата - и те да пият кафе. Бъбрят си, аз си гледам Морето с премрежен поглед...
По едно време единият вика (нещо го натиснали данъчните!): "Тва само в България може да стане!", след малко другият - за някакви рез.части ли, за ремонт на колата ли (не слушах внимателно) и той: "Тва само в България може да стане!", че накрая и Братчеда вика, хем съм го предупредил в мое присъствие да не говори идиотщини (темата вече беше САЩ - битовизъм някакъв): "В САЩ полицията пипала яко, не е като при нас!"...
Е, не издържах...
Използвах една пауза и със зловещ глас изръсих, ни в клин, ни в ръкав: "Само в България се изневерява!" (туй ми дойде на ума) - и те се втрещиха... Братчедът първи взе да се киска, че и другите... Млади момчета - за 30-тина секунди ги насяках наситно и им викам: "Говорете, говорете си, ма не таквиз идиотщини, дето ви пълнят главите джурналята!"

Та, на! И всеки ще го разбере - как бихте погледнали на дълбокомисленото: "Само в България се изневерява!", щото е същата идиотщина като: "Само в България се съдят!", "Само в България правосъдието е бавно!", "Само в България стават ПТП-та на зебри!" и т.н. и т.н.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД