:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ще има ли излагация за 150 млн. лв.

Закъснели ремонти може да спънат нормалната организация на българското председателство на ЕС
Снимка: БГНЕС
Фоайетата и коридорите на столичния Национален дворец на културата са се превърнали в истински строителни площадки. Сградата се стяга за председателството на България на Европейския съюз.
Вероятно за евроскептиците предстоящото българско председателство на ЕС от началото на 2018 г. е безсмислена сбирка на еврочиновници, която ще струва десетки милиони. Достатъчно е да се погледнат форумите под всеки текст за председателство, където се редуват тотално неразбиране и отричане на предстоящото председателство с открита пропаганда против ЕС. За това, от една страна, вина има промиването на мозъци с фалшиви новини, но от друга, и неспособността на институциите ясно да обяснят защо е толкова важно за България да проведе председателство на световно ниво.

Засега шансовете ситуацията да се промени не са големи. Самият факт, че е назначен специален министър за форума, е показателен. Това означава, че останалите министри не могат да накарат подчинените си чиновници да работят и да се координират помежду си. Именно на това се дължи забавянето на подготовката. Въпреки че остават по-малко от осем месеца до началото на председателството,



сериозна част от дейностите са със забавяне от два до девет месеца,



става ясно от доклад на служебното правителство. Малка част от закъсненията бяха наваксани, но пред екипа на новия министър по европредседателството Лиляна Павлова има доста задачи.

Служебният кабинет посочва, че форумът ще има 208 работни групи и комитети, за които България следва да определи председатели и зам.-председатели. Те трябва да се излъчат от различните български министерства. Трябва да бъдат определени и делегати в 48 работни групи и комитети, които се председателстват от Европейската служба за външна дейност или от Генералния секретариат на Съвета на ЕС. На 15 март са били изпратени писма до ведомствата да излъчат свои представители, но въпреки това месец по-късно все още не са били определени 5-има председатели и 11 заместник-председатели. На 4 април е било изпратено ново напомняне на чиновниците.

До този момент 685 служители от различни министерства са минали обучение за практическите аспекти на председателството. Други 202-ма са завършили курс "Законодателен процес на ЕС и практиката на триалога след Договора от Лисабон. Стратегии и тактики на лобиране".



Част от чиновниците са преминали обучение и по английски език,



но не всички са го завършили. От ноември до март са започнали обучение 127 души, но само 110 са го завършили. За останалите 17 бившият вицепремиер Деница Златева е информирала ресорните министри, за да "бъдат предприети необходимите действия". Анализът е показал, че не достигат още 262 души.

По време на председателството ще бъдат проведени общо 242 събития в София, Брюксел и Страсбург. От тях 36 ще са на ниво правителствени и държавни ръководители. 173 ще са на ниво министри и 7 за парламентарни представители. Акредитацията и регистрацията на делегациите ще става със специална система, която ще бъда наета. Предстои обаче да се избере доставчик, след като в края на април е обявена обществена поръчка.

Един от сериозните въпроси е придвижването на делегациите от летището до НДК, резиденция "Бояна" и хотелите, където ще бъдат настанявани. Проведени са разговори за промяна на разписанието на самолетите на авиокомпания "Балкан" от София до Брюксел и обратно. Осигурени са средства за ремонта на правителствения ВИП и сградата на "Авиоотряд 28", въпреки че не е ясно последната какво отношение има към форума.

Според анализа няма нужда да се правят сериозни промени в градския транспорт. Засега



липсват хора за свръзка с делегациите



и критерии за техния подбор. Направено е проучване на практиката на други държави членки, която показва, че за целта обикновено се набират студенти. По първоначални разчети ще са необходими около 150 души - 50 да обслужват информационните бюра на летището, в хотелите и конферентните центрове и 100 да придружават делегациите. Подборът ще започне през май-юни, а обучението им ще се проведе около два месеца преди началото на основните събития.

Не е ясно как Националната служба за охрана ще се справи с превозването на делегации. Единият вариант е да се наемат коли и микробуси. Това обаче ще стане ясно през юни, когато се уточнят окончателно събитията. Под въпрос е обединяването на системите за видеонаблюдение на СДВР и общината, за да се гарантира сигурността на делегациите.

Закъснение има и в определянето на хотелите, където ще бъдат настанени делегатите. През февруари и март е било направено проучване на хотелите в София и са били набелязани 22. Не всички обаче са били подходящи за настаняване на ВИП делегации. "С останалите хотели е обсъдена възможността да предоставят определен брой стаи на преференциални цени за делегатите, които следва сами да организират и заплатят своя престой", посочват в доклада.



Все още е под въпрос и как ще се изхранват гостите



Националният център е провел консултативна среща с представители на Европейското сдружение на готвачите. Тепърва ще се уточнява дали ще се наема един изпълнител или консорциум от кетъринг фирми, както и къде ще се провеждат галавечерите.

Частично е изпълнена мярка по отношение на осигуряването на превод. Според доклада технически ще бъдат обезпечени заседанията в НДК (зали №3, 7 и 8), като бъде купена и допълнителна техника.

Засега най-големите въпросителни са около ремонта на основната сграда, където ще се проведат събитията - НДК. Оказва се, че допълнително към ремонтирането му са възникнали редица изисквания. Към датата на изработване на доклада процедурата за избор на независим строителен надзор се е обжалвала в КЗК. Не е бил финализиран и одобрен работният проект по преустройство и адаптация на основната сграда. Тепърва предстои да се иска разрешение за строеж.

Наложили са се и много промени в реконструкцията заради мерките за сигурност, окабеляването и регулацията на човекопотока. "Ремонтът на НДК закъснява, все още не е готов и не е одобрен работният му проект. Това е една от най-притеснителните теми", призна Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус". Според нея ремонтът на НДК трябва да приключи най-късно до края на октомври. "Получихме допълнителни много високи изисквания за осигуряване безопасността и сигурността", уточни министърът.

Проблем има и при реконструкцията на резиденция "Бояна", където ще се проведат част от събитията. В средата на март е бил избран изпълнител на проекта.



Вече бяха отпуснати 10 млн. лв. за ремонта, но са нужни още 5 млн. лв.



Предстоят и редица ремонти из цяла София, които вещаят "горещо" лято. Общината е обявила обществена поръчка за ремонт на бул. "България" от бул. "Фритьоф Нансен" до Околовръстния път. Предстои и ремонт на детелината при резиденция "Бояна". Общината обаче няма пари за тях и ще поиска финансиране от централния бюджет.

Скоро започва цялостна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев", включително на релсовия път. След проведена обществена поръчка е избран изпълнител за ремонтните дейности по бул. "Прага" - също през лятото.
15
1664
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
16 Май 2017 21:22
Толкова шум и харчове за обикновено бюрократично мероприятие... И в стария стил: "Ма, какво ще кажфат чужденците?"...
-----------------
Сайтът на Генек
16 Май 2017 21:33
Който ремонтира - пИчели !
16 Май 2017 23:24
Самият факт, че е назначен специален министър за форума, е показателен. Това означава, че останалите министри не могат да накарат подчинените си чиновници да работят и да се координират помежду си. Именно на това се дължи забавянето на подготовката.

Едва ли това е причината да има специално министерство. По-скоро търят работа за талпите...
16 Май 2017 23:28
Ще има ли излагация за 150 млн. лв.


Гаранция!
17 Май 2017 01:48
Ако мине само с излагация, ще е голям успех за тия.
17 Май 2017 07:32

"За това, от една страна, вина има промиването на мозъци с фалшиви новини"
"Един от сериозните въпроси е придвижването на делегациите от летището до НДК, резиденция "Бояна" и хотелите, където ще бъдат настанявани. "
"Все още е под въпрос и как ще се изхранват гостите "
"Засега най-големите въпросителни са около ремонта на основната сграда, където ще се проведат събитията - НДК."
"Проблем има и при реконструкцията на резиденция "Бояна"

Всеки нормален човек на запад би се изприщил,ако някой му преведе горните 5 изречения.
17 Май 2017 07:36
Ще има ли излагация за 150 млн. лв.

На кого му дреме?
17 Май 2017 10:23
Аз пък мислех, че трябва да работят и по въпроса какви въпроси, важни за България, могат да се поставят докато България председателства, ама очевидно подготовката е на ниво "Да не се изложим пред чужденците" и "Да настаним и нахраним гостите"
17 Май 2017 10:28
че трябва да работят и по въпроса какви въпроси, важни за България, могат да се поставят докато България председателства,


То това е и основният смисъл на въпросното председателство, но никога не е било приоритет на гербавите
17 Май 2017 10:42
Гербавите никога не са можели да се издигнат над това, как да скатаят улево едни обществени пари, и как да ги поделят на възможно най-малък знаменател. Така и с европредседателството: три години основно се плетоха интриги, как да се пренасочат и на кого да се преподчинят средствата, предвидени за подготовката му, и крайно малко се направи за самата подготовка....
17 Май 2017 11:49
aver4e 16 Май 2017 21:33
Който ремонтира - пИчели !

Мутриархатът ще ремонтира за повече време и пари, отколкото е бил построен в началото на 1980-те години НДК...
17 Май 2017 12:42
Проведени са разговори за промяна на разписанието на самолетите на авиокомпания "Балкан" от София до Брюксел и обратно.
С г-н Иван Костов - да ходатайства пред Зееви груп, за промяната?
Информация за размишление:
„Балкан“ е българска авиокомпания, съществувала от 1968 до 2002 г.
17 Май 2017 13:25
Такова опапване на наша българска пара никога не са успявали да организират.../Милиардите на КТБ ги лапнаха с друг финт,а двата милиарда за стиропора на лили чантата-с по- друг.../Абе хора,какво многоглаво чудовише е това Председателство,след като безследно/само боклуците ще останат/ще отмине?Ами проектирането на ракета с комуникационен спътник,построяването им,изстрелването в Космоса е по-евтино от тези 150 млн..И то показани...Те това си е форма за допълнителен грабех...
17 Май 2017 14:39
Излагация ще има.
Излъгация - също.

Обгрижването на няколко хиляди брюкселци по начина, по който се обгрижват дебили, също не звучи много гордо.

Но мен най-много ме мъчи въпроса какво, по дяволите, искаме да докажем? Или по-скоро - покажем?

Това е половин година, за Бога, ще издържим ли?

Ами ако спре топлата вода, както тая зима в Младост?
Ами ако се случи някоя градушка като миналата пролет, да ги возим с гофрирана коли?
Ами ако някоя еврократка си счупи токчето в тротоара, както става всеки сезон?

Ще спират ли движението по Цариградско и България?
Ще им хареса ли шопската или ще се наложи да развъждаме морски дарове в Панчарево?
Ще вдигнат ли догодина акциза на алкохола, да не им дойде скъпо?

Въпроси, въпроси.... Колосално @сиране ни чака, дами и господа, трябва да му измислим подходящо лого на това председателство и да напечатамe китайски тениски с него!
Така и така ще е незабравимо!
17 Май 2017 14:43
Проведени са разговори за промяна на разписанието на самолетите на авиокомпания "Балкан" от София до Брюксел и обратно


... И настаняване в хотел "Радисън‌ САС" и в "Японския"...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД